Etelä-Afrikka, Kahvi, Ruoka ja juoma

10 kuppia kahvia Kapkaupungissa

Jokainen haluaa asua Kapkaupungissa! Ainakin, jos kysytään eteläafrikkalaisilta. Enkä ihmettele: salakavalasti Kapkaupunki on kohonnut maailman kultturellien kosmopolien kärkeen niin herkuttelijoiden helmenä kuin tapamatkaajien menomestanakin.

Tervetuloa seuraamaan uutta sarjaani Kahvinmurusia, jossa ensin kuljetaan Kapkaupungin ympäri!

1. Alussa oli Origin

Originin kahvila ja baristakoulu sijaitsevat pienellä sivukujalla punatiilisessä kolmikerroksisessa hieman rapistuneeltaOrigin_1 varastohallilta näyttävässä rakennuksessa. Sisällä kahvilassa on urbaanin sivistynyt suurkaupungin tunnelma, ja kahvi ottaa tulijan vastaan sekä haju- että näköaistilla: pavut paahdetaan ja jauhetaan paikan päällä.

Ensimmäisenä kapkaupunkilaisena kahvikupposenani erehdyn maistamaan baristan suosittelemaa elsalvadorilaista Miravallea, joka voitti vuonna 2012 kahdeksannen sijan maan Cup of Excellence mittelöissä. Miravalle osoittautuu hienostuneimmaksi koskaan maistamakseni kahviksi: sen elegantit ja tasapainoiset maut jättävät suuhun samettisen tunnun. Kupista saa maisteltua esiin trooppisten hedelmien ja vihreän omenan aromeja, jälkimakuna hiven karamellisuutta – tarkka kahvimenu auttaa makujen löytämisessä, jos asiantuntevat baristat ovat kiireisiä. Jos kahvinmaisteluni Kapkaupungissa jäisikin vain tähän yhteen kuppiin, olisi matka ollut vaivan arvoinen.

Origin Coffee Roasting perustettiin vuonna 2006 nostamaan koko Afrikan kahvikulttuuri takaisin sille kuuluvaan asemaan – onhan Afrikka kahvin alkuperämanner.

www.originroasting.co.za

2. Knead

Vierailen sunnuntairetkellä Muizenbergissä, reilun vartin ajomatkan päässä Kapkaupungin keskustasta. Mikäli olet surffari, täältä löydät rantasi, ja mikäli kahvin ystävä, Knead on kahvilasi.

Tilaan Kneadissa ensimmäisen “punaisen cappuccinoni”, eli rooibos cappuccinon, ja brioche french toastin, jonka päällä on kukkurallinen kevyesti paistettuja hedelmiä. Hieman hunajaa päälle ja aamiainen on täydellinen. Red cappuccino on Kapinmaan erikoisuus ja se valmistetaan rooiboksen makuja hyväksi käyttäen. Olin lukenut, että tämän kahvisekoitteen kokeilu oli ehdotonta näillä seuduilla matkatessa, mikäli kahvi olet kahvin tai teen ystävä. Rooibos toi cappuccinooni hieman pehmeyttä, mutta kokonaisuutena kuppi oli liian imelä omaan makuuni – rooibos hallitsee liikaa – eikä antanut aamukahvilta vaadittavaa potkua.

Knead on kuitenkin runsaan aamiaismenunsa ja peruskahviensa ansioista hyvä aloituspiste kaikille, jotka suunnittelevat päiväretkeä Hyväntoivonniemen ympäri.

www.kneadbakery.co.za

3. Giovanni’s

Giovanni’s on paikallisen kahvioppaani mukaan Kapkaupungin juutalaisvähemmistön kohtaamispaikka. Kyseessä on italialainen deli ja hälinä sekä sisällä kaupassa että ulkona terassilla muistuttaa vilinää Rooman kapeilla kujilla. Giovanni’s on ääriään myöten täynnä ja jokainen istuintila on käytettävä hyödyksi: niin vanhat kuin nuoret asiakkaat istuvat kiltisti rivissä myös terassin leveällä kaiteella.

Tilaan deli-lautaseni kukkuroilleen sisilialaista caponataa, pastramia, bocconcini-juustoa, wasabilla höystettyjä lohifileitä sekä libanonilaisia oliiveja salaatinlehdillä. Juomat tilataan terassin viereiseltä tiskiltä, jossa kolme baristaa häärii koko ajan kiireisinä.

Kuistinkaiteella istuessani nautin sekä tunnelmasta että mereltä puhaltavan tuulen viileydestä: rento arkilounas laadukkaista raaka-aineista, ruoanystävien keskellä ja vilkkaan puheensorinan ympäröimänä on jäänyt mieleeni yhtenä Kapkaupungin ruokakulttuurin monipuolisuutta osoittavista kokemuksista.

Sekä Knead että Giovanni's sijaitsevat meren tuntumassa. Kuva Muizenbergistä Kneadin edustalta.

Sekä Knead että Giovanni’s sijaitsevat meren tuntumassa. Kuva Muizenbergistä Kneadin edustalta.

4. Bean There

Törmään Bean There -kahvilaan sattumalta kävellessäni vilkkaalta Long Streetilta (pääkuva) kohti Bo-Kaapia, Kapkaupungin värikästä malesialaista korttelia. Bean There jäi mieleeni nokkelasta nimestään, kun luin paikallisesta barista-lehdestä coffice-kulttuurin noususta Kapkaupungissa. Ja coffice todella kiteyttää tämän kahvilan tunnelman: asiakkaat eivät ole tulleet rupattelemaan paremman tekemisen puutteessa, vaan käyttävät kahvilaa toimistonsa jatkeena. Paahtimen hurina ja espressokoneiden sihinä tuskin peittävät alleen ahkerien coffice-työntekijöiden tietokoneen näppäinten tasaisen nakutuksen.

Useiden Kapkaupungin kahviloiden tapaan myös Bean There suosii Fair Trade -kahvia ja yhden alkuperän politiikkaa, mikä mahdollistaa tehokkaamman reilunkaupan valvonnan. Papulaareista löytyy esimerkiksi 250g etiopialaista Sidamoa (250 g/65 randia) ja burundilaista Musumaa (250 g/70 randia) – täältä on hyvä tehdä hieman tuliaisostoksia.

Kannattaa myös poiketa Bean Theren naapurissa sijaitsevaan artisaanisuklaakauppaan Honestiin. Sanan “artisaani” lisääminen paitsi leipomotuotteiden ja suklaanvalmistuksen yhteyteen liitetään Kapkaupungissa usein myös kahviloihin: artisaanit työskentelevät kahvin parissa antaumuksella vanhoja ammattiylpeyden perinteitä vaalien.

www.beanthere.co.za

5. Jason Bakery

Bree Streetillä on vieri vieressä eri lähteissä ylistettyjä kahviloita, ja näistä yksi on Jason Bakery. Jasonia pidetäänJason_ulko lämminhenkisenä aamiaispaikkana, jossa on hyvä lukea aamun lehdet. Terassi on täynnä, joten istahdan sisälle ikkunapöytään.

Päätän antaa punaiselle cappuccinolle toisen mahdollisuuden aiemman, Muizenbergin Knead-kahvilassa kokemani pettymyksen jälkeen. Tarjoilija kysyy, haluanko juomaani kanelin sijaan chililastuja. Onneksi itsesuojeluvaistoni toimii, ja kieltäydyn lastuista. Kun kahvi sitten saapuu ja siemaisen sitä ensimmäisen kerran, taputan itseäni olalle päätökseni ansiosta.

Nyt päästään asiaan! Vihdoin ymmärrän, miksi tämä kapkaupunkilainen kehitelmä red cappuccino on niin ylistetty alan kirjoituksissa. Jasonin punainen kahvi osoittaa rooiboksen moninaisuuden, sillä sen makeudesta on jäljellä vain häivähdys kahvin taustalla, päällimmäisenä chili saa posket kuumottamaan punaisina. Poltto on kuitenkin juuri sopiva, ja ensimmäisen hörpyn tuottaman shokin jälkeen nautin kupposeni helpottuneena: rooibos on vihdoin lunastanut lupauksensa.

www.jasonbakery.com

6. Deluxe Coffeeworks

Loydän Deluxe Coffeeworks -kahvilan sattumalta kävellessäni surullisenkuuluisalta District Sixin alueelta kohti vilkasta Greenmarketia. Barista istuu kahvilan rappusilla katselemassa ohi käveleviä ihmisiä, mutta tekee minulle tilaa käydä peremmälle.

Sisustus kahvilassa voisi olla mistä tahansa sisustuslehdestä, ja asiakaskunta (kaksi nuorta naista) ovat tyypillisiä suurkaupungin kahvila-asiakkaita: hipstereitä. Koko kahvila vaikuttaakin hipsteriyden ruumiillistumalta aina musiikkivalinnasta taideteoksiin. Nettisivuillaan kahvila ylpeilee sillä, ettei täältä löydy hienoja ruokia eikä wifiä – tämä ei ole coffice!

Olen saapunut juuri ennen sulkemisaikaa ja läheisten kauppojen työntekijät piipahtavat hakemassa päivän viimeisiä kupillisia mukaansa. “Tämä saa olla viimeinen tälle päivälle”, vitsailee barista ja iskee Black Keysin Lonely Boyn soimaan kaiuttimista. Päätän palata paremmalla ajalla ostamaan pussillisen papuja.

www.deluxecoffeeworks.co.za

Deluxe Coffee Works_sate

Haas_int

7. Haas-Collective

Vaikka Origin teki minuun lähtemättömän vaikutuksen, Bo-Kaapin Haas Collective yltää lähes samalle tasolle – eikä ainoastaan siksi, että täällä myydään sivettikissan suolistotoiminnan läpikäynyttä kahvipapua.

Kahvilan asiakaskunta yllättää: viileisiin pellavavaatteisiin pukeutuneita harmaantuneita herroja kauniine daameineen sekä kahvikupeistaan uskonnollisin seremoinioin siemaileva keski-ikäisten miesten ryhmä.

Istun violetille samettituolille katselemaan baristojen toimia. Kaikki ovat mustiin housuihin ja valkoisiin rentoihin kauluspaitoihin pukeutuneita nuorukaisia, joiden päillä keikkuvat huovasta valmistetut silinterihatut. Tyyli on burleskimaisen sivistynyt – outo sekoitus vakavuuteen tähtäävää huumoria.

Eksyin kävellessäni Bo-Kaapiin ja aamu on kuuma, joten tilaan alkuun kylmän juoman – tämä ei ole tekosyy sille, ettenkö haluaisi maistaa tuota epäilyttävää kahvipapua! Pysyn rooibos-linjassani ja tilaan Red Applen, joka on jääpalojen ja omenamehun päälle kaadettu rooiboskahvi kanelilla maustettuna. Lasin pohjalla oleva mehu on vaalea ja tämän päälle kaadettu punainen rooibos kanelihippuineen muodostaa erillisen kerroksen – vakuuttava taidonnäyte. Alkuun juoma maistuu laimealta, mutta maku voimistuu ajan kuluessa ja on lopulta täydellisen raikas Kapkaupungin kuumien katujen tallaamisen jälkeen.

www.haascollective.com

8 Anthony’s Golden Cup of Coffee

Etsin Loop Streetillä Anthonyn Golden Cup of Coffee -kahvilaa ja olen kävellä sen ohi: kadulle asetetut pöydät ovatAnthony at Golden Cup_sate tyhjillään, mutta sisällä istuu pari asiakasta – ja Anthony itse.

Kahvilaa ei suotta mainosteta instituutiona kapkaupunkilaisessa kahvilakulttuurissa. Tilat ovat pienet, vanhahtavat ja hämärät, muutamaa puupöytää peittävät vahaliinat: kahvila on ajalta ennen coffice-kulttuuria. Pienen ja kovassa käytössä olleen paahtimen ja jauhajan vierellä seisoo vanhanaikainen vaaka vastakohtana muiden Kapkaupungissa näkemieni kahviloiden suurille ja puhtaan mustina kiiltäville masiinoille.

Anthony itse on sympaattinen, iättömän oloinen herra. Hän suosittelee minulle tuikkivin silmin hyvän potkun antavaksi aamukahviksi Out of Africa -sekoitettaan, jonka sanoo olevan tyypillisen vahva afrikkalainen kahvi. Anthony on toiminut kahviteollisuuden parissa lähes 50 vuotta, eikä kasvojen ilmeestä päätellen ole katunut uraansa hetkeäkään.

Nautin kahvini terassilla, missä on vilpoisampaa kuin sisällä. Kahvi on konstailematon ja tumma paahto sopiva päivän ensimmäiselle kupilliselle. Istuessani pari korkeaa pöytää käsittävällä Anthonyn terassilla epäilen kahvilakierrokseni Kapkaupungissa päättyvän piakkoin, sillä lämpötila kipuaa päivä päivältä korkeammalle.

www.goldencup.co.za

9. Melissa’s

Waterfront on Kapkaupungin satama-alueella sijaitseva suuri ostoskeskus- ja ravintola-alue. Kaupat ovat länsimaalaisia vaatteita ja esineitä tulvillaan, mutta ostoskeskuksen käytävät ovat hyvin ilmastoidut, joten täällä kannattaa vierailla erityisen kuumana päivänä.

Melissa’s on ketju, joka myy kahviloissaan korkealaatuisia oheistuotteita aina pakasteruoista tietokonelaukkuihin. Kahviloita on Kapkaupungissa kaikkiaan seitsemän ja olen kuullut, että ne ovat joutoaikaa kuluttavien kotirouvien suosioissa. Sisustus jäljittelee ranskalaista maalaisidylliä punavalkoraitaisine varjostimineen ja puisine, valurautaisin jaloin varustetuin pöytineen. Taustalla soi hillitty haitarimusiikki.

Kuumuuden vuoksi poikkean jälleen linjastani ja tilaan kahvikupin sijaan rooibosteetä. Se tarjoillaan keraamisesta pannusta, josta riittää vielä santsikuppiinkin. Oikeastaan rooibos, tai red bush, ei ole teetä vaan haudutettavaa, teenlailla valmistettavaa terveysjuomaa. Se on eteläafrikkalainen erikoisuus, jota kasvaa vain Länsikapinmaan alueella Cederbergin vuoriston kupeessa. Juoma on kofeiinitonta, hieman makeaa ja se valmistetaan pensaan neulamaisista lehdistä sekä ohuimmista varren osista. Usein paikalliset nauttivat rooiboksen seurana suuria ja kovia rusk-keksejä, mutta tunnelman vaatiman etiketin mukaan tilaan vain pari macaroonsia teeni oheen ja seuraan ostoskeskuksen vilinää ennen kuin jatkan matkaani.

www.melissas.co.za

Waterfrontin aluetta mereltä kuvattuna.

Waterfrontin aluetta mereltä kuvattuna.

10. Espresso Lab

Vierailuni Kapkaupungissa huipentuu Woodstockin kaupunginosaan, Old Biscuit Millin entisen tehdasalueen lauantaimarkkinoihin, joita on järjestetty vuodesta 2006 lähtien. Idean isät halusivat tuoda takaisin vanhan markkinakulttuurin perinteen suurkaupunkiin ja nyt markkinat ovat niin kaupunkilaisten kuin turistienkin suosiossa. Kaupungin parhailla ravintoloilla ja kahviloilla on täällä kojunsa, joten kulinaarisen kierroksen voi hyvin mahduttaa myös yhteen markkinapäivään Woodstockissa: vyötärön seutu saattaa tosin venähtää, sillä kojuja on yli sata.

Kenties ylistetyin Old Biscuit Millin kahviloista on The Espresso Laboratory. Sen sisustus on pelkistetyn valkoinen, ja kahvila juoksuttaa kupposensa myös viereisen delin asiakkaille. Tilaan kahvilan omasta sekoitteesta valmistetun cappuccinon täältä ja siirryn delin puolelle myöhäiselle aamiaiselle.

Kuppi tekee kunniaa koko Old Biscuit Millin tunnelmalle ja miljöölle. Maut ovat yksinkertaiset, täällä tarjoillaan kahvi kahvina. Punatiilisten rakennusten nurkasta löytyvä pieni rauhallinen soppi täydellisen kahvikupin äärellä keskellä Kapkaupungin vilkasta lauantaiaamuista markkina-aluetta on täydellinen päätepysäkki kahvilakierrokselleni.

Voisin aloittaa sen alusta, Originista, uudestaan vaikka heti.

www.espressolabmicroroasters.com

Tunnelmia Old Biscuit Milliltä.

Tunnelmia Old Biscuit Milliltä.

Tunnelmia, Old Biscuit Mill.

Tunnelmia, Old Biscuit Mill.

Tunnelmia, Old Biscuit Mill.

Tunnelmia, Old Biscuit Mill.

Tunnelmia, Old Biscuit Mill.

Tunnelmia, Old Biscuit Mill.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Annika September 8, 2014 at 6:29 PM

  Sekä kahvia että Kapkaupunkia rakastava kiittää suuresti tästä postauksesta!

  Tää ehkä selvinnee kun käyn läpi nuo muutkin Kapkaupungin postaukset, mutta saako kysyä kuinka pitkällä reissulla olit Kapkaupungissa?

 • Reply sateen muru September 8, 2014 at 8:12 PM

  Kiitos kommentista! Kapkaupunki oli hieno kokemus, kuten koko Etelä-Afrikka – lisää juttuja luvassa. Vietin Kapkaupungissa yhteensä reilut kaksi viikkoa – kävin siinä välillä muutaman päivän myös Stellenboschissa. Nämä kahvilat mahdutin pariin kolmeen päivään – muistan vieläkin sen ihanan tutinan, joka liiasta hyvästä kahvista syntyy : ) Kävitkö Old Biscuit Millin food marketilla?

  • Reply Annika September 9, 2014 at 7:27 AM

   Mäkin kirjoittelin muutaman jutun Kapkaupungista ja mietin viinitiloista kirjottaessa että harmi etten ehtinyt useampaan, mutta se on ehkä vähän eri asia kun kahviloiden kanssa, ei viitsi pariin päivään mahduttaa kymmentä hahah 😀

   Ja joo, kävin Old Biscuit Millillä, se oli todella ihana paikka – varsinkin ruoan ystävälle!

   Odotan innolla vielä mahdollisia lisäpostauksia 🙂

 • Reply Rosita September 9, 2014 at 4:45 AM

  Jes, olipa kivaa löytää blogisi!! Kiitti tästä postauksesta! Täytyy tilata rss-syötteellä uudet postauksesi mun blogin sivupalkkiin päivittyviksi 🙂

  • Reply sateen muru September 9, 2014 at 8:32 AM

   No niinpä nyt näinkin kuvia esim. Biscuit Milliltä sinun blogissa – heti pääsi tunnelmiin niiden kautta! Haiden kanssa en käynyt uimassa, huh, aika hurjalta näytti kuvat!

 • Reply sateen muru September 9, 2014 at 6:45 AM

  Kiitos Rosita! Aikamoinen sattuma, koska törmäsin itse vastikään sinun blogiin, kun etsin, mitä Kuopiossa voisi näyttää ulkomaalaiselle vierailijalle! : )

  • Reply Rosita September 10, 2014 at 6:13 AM

   Eikä?! Uskomaton yhteensattuma!!

   Olen muuten tosi yllättynyt Kuopio-postaukseni suosiosta. Tässähän käy matkabloggarin elämä helpoksi, kun kotimaan matkailu on se aihe, joka vetää blogin kävijämäärät ylös! 😀

   • Reply sateen muru September 10, 2014 at 8:04 AM

    Eli voisi oikeastaan ryhtyä kotimatkabloggaajaksi? 🙂

  Leave a Reply