Irlanti, Matkat

3 kirjakauppaa Dublinissa

Dublin on monelle kirjojen, pubien ja tuoppien kaupunki. Se on kaupunki, jossa (lähinnä) miehet ovat kokoontuneet vuosisatoja kuppiloihin turisemaan elämästä, naisista ja – kirjallisuudesta. Se on kaupunki, jonka laidalta toiselle ei voi kävellä ilman, että ohittaisi vähintään yhden pubin jokaisella kadulla, kuten eräs kuuluisa kirjailija (kyllä, James Joyce) asian ilmaisi. Minulle Dublin on aina ollut (lähinnä) kirjojen kaupunki. Mutta outoa kyllä kaupungiksi, jolla on niin vahva kirjallinen tausta, Dublinissa on vähänlaisesti hienoja kirjakauppalöytöjä: kaupungin läpi pystyy kävelemään vallan mainiosti osumatta yhteenkään kirjakauppaan.

Kuitenkin, myös Dublinista löytyy omansa: tässä kolme omaa suosikkiani, astu sisään!

The Secret Book & Record Shopin ohi Wicklow Streetillä on helppo kävellä: huomaa ensimmäinen ovi kuvan vasemmassa laidassa!

The Secret Book & Record Shopin ohi Wicklow Streetillä on helppo kävellä: huomaa ensimmäinen ovi kuvan vasemmassa laidassa!

Vanhaa kunnon grunge-meininkiä käytävällä.

Vanhaa kunnon grunge-meininkiä käytävällä.

...ja voilà, ole löytänyt salaiset levyt!

…ja voilà, ole löytänyt salaiset levyt!

...ja kirjat!

…ja kirjat!

Secret Book & Record Shop, 15 Wicklow Street

Tämä oli itselleni mieluisin Dublinin kirjakaupoista. Osin siksi, että se antoi minulle tunteen siitä, että kaupunkia piti jo tuntea jonkin verran löytääkseen tänne, osin siksi, sillä se muistutti minua lukutoukan vuosistani ja löytöjen metsästyksestä 1990-luvun lopun savolaisantikvariaateissa. Nimittäin tästä divarista voi yhä vieläkin ostaa myös vinyylejä! Ja kyllä, näinä aikoina edellinen virke vaatii jo huutomerkin käyttöä. Olen tehnyt täältä hyviä löytöjä, kuten Tuomas Akvinolaisen ja Donna Tarttin teoksia, ja poikkean täällä aina Dublinissa käydessäni.

Myönnän, Chapter's ei ole maailman hehkeimmän näköinen kirjakauppa, mutta kirjoja riittää!

Myönnän, Chapter’s ei ole maailman hehkeimmän näköinen kirjakauppa, mutta kirjoja riittää!

Chapter’s Bookstore, 1 Parnell Street

Kun vierailin edellä mainitussa kirjakaupassa, pelasin itseni kanssa peliä, jossa luotin kohtalon asettavan nenäni eteen ostettavaksi soveliaan teoksen – kuten aina kävikin. Mutta Chapter’sissa ei tarvitse jättää mitään kohtalon huomaan, sillä täältä löytyy kaikkea. Alakerran laajassa tilassa on toimistotarvikkeiden lisäksi laaja valikoima kirjauutuuksia, kun taas yläkerran tila on täynnä käytettyä ja siten edullista kirjallisuutta aina kirjallisuuden tutkimuksesta ja filosofiasta taiteisiin, romaaneihin, runouteen dekkareihin ja irlantilaiseen kirjallisuuteen. Ja kaikkeen siltä väliltä.

Winding Stairs puolestaan on viehkeistäkin viehkein kirjakauppa.

Winding Stairs puolestaan on viehkeistäkin viehkein kirjakauppa.

Winding Stairs löytyy vilkkaalta, Liffeyta reunustavalta Ormond Quaylta.

Winding Stairs löytyy vilkkaalta, Liffeyta reunustavalta Ormond Quaylta.

Julkisivun kirjojen takana voi katsella vilkasta dublinilaiselämää.

Julkisivun kirjojen takana voi katsella vilkasta dublinilaiselämää.

Winding Stair Bookshop, 40 Ormond Quay Lower

Tämä on täydellinen dublinilaiskirjakauppa täydellisessä dublinilaishenkisessä paikassa: Liffeyjoen ja Ha’Penny Bridgen kupeessa. Winding Stairs on pieni kirjakauppa, joka on erikoistunut irlantilaisen kirjallisuuden ja alan lehtiin. Takahuoneessa on mukava oleskelutila kirjojen selailuun ja edessä, ikkunan ääressä, ohi virtaavaa Dublinia tarkkaillen, voi nauttia kupin teetä. Yläkerrasta löytyy myös samanniminen ravintola. Niinpä tässä dublinilaisnurkkauksessa saa oikeastaan kulumaan hyvän osan päivästä!

Nämä ovat kolme henkilökohtaista suosikkiani, mutta lisääkin löytyy:

Hodges Figgis on Irlannin vanhin, vuonna 1768 perustettu kirjakauppa. Nyt kauppa on osa Waterstonesia tosin. Hodges Figgis sijaitsee lähellä Grafton Streetiä ja Trinityn yliopistoa, ja täältä löytyy maailman laajin irlantilaisen kirjallisuuden kokoelma.

Kovan luokan keräilijälle suosittelen Ulysses Rare Books antikvariaattia. Hieno, vanhojen niteiden komistama kauppa sijaitsee kätevästi Duke Streetillä, missä voi kirjaostoksen lomassa nauttia tuopin Davy Byrne’sin pubissa, mikäli James Joyce lokaatiot kiinnostavat.

Temple Barilla ja Dalkeyn esikaupungissa sijaitsevat uudehkot Gutter Bookshopin pisteet niittävät tuon tuosta mitaleita irlantilaisissa riippumattomien kirjakauppojen mittelöissä, ja Books Upstairs taas on monen pitkäaikainen kestosuosikki. Myös Sweny’s Pharmacysta löytyy pieni määrä irlantilaiskirjallisuutta, mutta suosittelen täällä piipahtamista ihan vain sen vanhanaikaisen tunnelman vuoksi – kyseessä on yli sata vuotta vanha apteekki.

The Pen Corner sijaitsee Trinityn yliopistolle johtavan Dame Streetin kulmauksessa.

The Pen Corner sijaitsee Trinityn yliopistolle johtavan Dame Streetin kulmauksessa.

Mikäli olet kyniä tai papereita vailla, piipahda The Pen Cornerissa, lähellä Trinityn yliopistoa. Tämä historiallinen kynäkauppa (lause, jota jokaisen kuuluisi käyttää kerran päivässä) on ottanut vastaan kynäilijöitä jo vuodesta 1927. Ja keitä nämä kynäilijät ovat olleet? Grace Kelly, Clark Gable, Kurt Cobain ja Seamus Heany mainitakseni muutaman.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply