Ruoka ja juoma, Suomi

3 suklaapuotia Porvoossa

Kävin vastikään ensivierailullani Porvoossa. Heti linja-auton ylittäessä Porvoonjoen tiesin, että olin tullut erityiseen paikkaan: punaiset, usein kuvatut talorivistöt olivat houkutelleet joen vastarannalle rivin poseeraavia aasialaisturisteja, helle taas kesäisille ravintoloiden ja kahviloiden terasseille tusinoittain janoisia matkalaisia, ja varmasti myös itse porvoolaisia. Kaikki oli kovin somaa Porvoossa, ja vanhasta kaupungista olisi löytynyt kahviloita, ravintoloita, antiikki- ja vintagekauppoja ja pikkuputiikkeja useammankin päivän visiitille. Mutta koska minulla oli missio (suklaiden ostaminen ystävälleni syntymäpäivälahjaksi) tämä teksti keskittyy kolmeen kokeilemisenarvoiseen suklaapuotiin Porvoossa.

Tervetuloa Sateenmurun suklaakävelylle Porvooseen!

Brunbergin huomiotaherättävä ja kaunis julkisivu Välikadulla.

Brunbergin huomiotaherättävä ja kaunis julkisivu Välikadulla.

1) Brunberg, Välikatu 4

Aloitetaan siitä historiallisimmasta, eli Brunbergista, jossa makeisten valmistus aloitettiin jo vuonna 1871. Moni suomalainen tunteekin Brunbergin suukot ja joululahjapaketeista usein löytyvät sinihopearaitaiset tryffelit. Vuonna 1928 Brunbergin osti sen nykyisen omistajan porvoolainen isoisä, ja samalla keskityttiin tehtaan nykyisen päätuotteen, suklaan valmistukseen. Välikatu on yksi Porvoon vanhan kaupungin pääkaduista, ja putiikki olikin ensimmäisiä, joihin kiinnitin Porvooseen saavuttuani huomiota. Ulkoa myymälä näytti kovin pittoreskilta, mutta sisällä odotti tehdasmyymälän estetiikka, joten jätin valokuvat ottamatta. Herkullinen tarjonta oli kuitenkin taattua Brunbergia, ja täältä löytyi hyvä pohjustus suklaiseen lahjakassiin.

Petriksen nurkkaus Simolinin talossa.

Petriksen vanhan kaupungin myymälä sijaitsee suositun ravintolan kupeessa. Myymälstä löytyy myös esimerkiksi teetuotteita.

2) Petris, Laivurinkatu 5 ja Rihkamakatu 2 

Petriksen perheomistuksessa olevan suklaakauppa sijaitsee Brunbergilta kulman takana, Rihkamakadulla Simolinin talossa. Pieni putiikki sijaitsee ilmeisen suositun ravintolan kupeessa ja sopii hyvin suuremman kompleksin tunnelmaan: Simolinin talo on Porvoon vanhimpia. Petriksen myymälästä löytyi suklaiden lisäksi myös esimerkiksi erilaisia herkullisia limonaateja, kakkupalasia ja kahvia kotiin ostettavaksi. Sain maistiaiseksi japanilaisesta sitrushedelmästä raikkaan makunsa saavaa konvehtia, ja jos olisin voinut, olisin konvehdin herkullisuuteen perustuen ollut valmis tilaamaan kokonaisen kakun ihan vain matkaevääksi. Nyt tyydyin kuitenkin ostamaan itselleni pari konvehtia ja ystävälleni suklaisen lajitelman. Jos asuisin Porvoossa, Petriksen suklaat koituisivat kohtalokseni.

Suklaita houkuttelevassa rivissä!

Suklaita houkuttelevassa rivissä!

Petriksessä saisi koottua Viisikko-tyylisen piknikin limonaateineen.

Petriksessä saisi koottua Viisikko-tyylisen piknikin limonaateineen.

3) Pieni Suklaatehdas, Kirkkotori 1

Pieni Suklaatehdas oli suklaakierrokseni kohokohta, vaikka suklaiden maun suhteen Petris ei jäänyt piirunkaan vertaa huonommaksi. Pieni Suklaatehdas tarjoaa meille elämäntapaistuskelijoille myös mukavat tilat suklaisten herkkujen syöntiin, nimittäin Pienen Suklaakahvilan. Piipahdin ensin pienen myymälän puolella, jonka lasi-ikkunan takaa saattoi kurkkia myös itse suklaatehtaan syövereihin: ah, niin tutun näköistä omilta jälkiruokakokin ajoilta! Pieni Suklaatehdas avattiin vuonna 2005 ja naapurista löytyvä Pieni Suklaakahvila vuonna 2015 – onneksi, sillä pienen suklaatehtaan ja kahvilan yhdistäminen on täydellinen yhdistelmä. Täytin ensin ystäväni lahjakassin pienellä lajitelmalla tehtaan puolella ja aisaparilleni löysin laadukasta brasililaisista pavuista valmistettua suklaata. Viereisessä kahvilassa sain istuskella rauhassa ja nauttia sekä Pienen Suklaatehtaan täydellisen suklaisista konvehdeista, myös Porvoon vanhan kaupungin vanhanajan tunnusta pienen kukkulan laella, tuomiokirkkoa vastapäätä.

Pienessä Suklaakahvilassa käytetään luomua ja reilun kaupan raaka-aineita.

Pienessä Suklaakahvilassa käytetään luomua ja reilun kaupan raaka-aineita.

"Kun saat lahjaksi paketin suklaitamme, tiedät, että lahjan antaja on nähnyt vaivaa ja kivunnut mäen päälle myymäläämme valikoimaan suklaat juuri sinulle." Hehe, tämä teksti Suklaatehtaan nettisivuilta olisi pitänyt kirjoittaa syntymäpäiväkorttiin.

“Kun saat lahjaksi paketin suklaitamme, tiedät, että lahjan antaja on nähnyt vaivaa ja kivunnut mäen päälle myymäläämme valikoimaan suklaat juuri sinulle.” Hehe, tämä teksti Suklaatehtaan nettisivuilta olisi pitänyt kirjoittaa syntymäpäiväkorttiin.

Ihasutttava suklaalahjarasia Suklaatehtaasta. Kahvi ja konvehti Suklaakahvilan puolella.

Ihastuttava suklaalahjarasia Suklaatehtaasta. Kahvia ja konvehtia Suklaakahvilan puolella. Ainoa hieman haitallinen seikka oli se, että kahvi oli maustettua lajiketta.

Kuvataiteilija Elisa Öö:n sarjakuva kaakaopapulastin mukana Porvooseen saapuneesta kissanpennusta.

Kuvataiteilija Elisa Öö:n sarjakuva kaakaopapulastin mukana Porvooseen saapuneesta kissanpennusta Pienen Suklaakahvilan seinällä.

Herkullista matkaa Porvooseen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply