Irlanti, Ruoka ja juoma

3 x Capel Street, Dublin 1

 

Jokaisessa kaupungissa on katu, joka tunnetaan hyvien kahviloiden tai ruokapaikkojen keskittymänä. Yksi näistä kaduista Dublinissa on Capel Street.

Capel Street on yksi Dublinin vanhimmista kaduista ja sillä on monta mielenkiintoista tarinaa kerrottavanaan. Näistä viihdyttävin on kenties se, kuinka rahapulasta kärsinyt, vastikään kruunusta syösty Englannin kuningas Jaakko II löi Capel Streetillä numerossa 27 rahaa 1680-luvulla. Rahapulasta ei kuitenkaan selvitty vain lyömällä lisää kolikoita, sillä pian Jaakko kohtasi rahapulan lisäksi myös materiaalipulan, ja sulatutti läheisen Dublinin linnan jopa pari tykkiä kolikkotarpeiksi. Kolikkosadetta ei kestänyt kauaa, sillä Jaakko II joutui pian pakenemaan myös Irlannista, kun Battle of Boynen taistelussa voitokas Vilhelm III Oranialainen saapui joukkoineen Dubliniin. Yksi ensimmäisistä Vilhelmin käskyistä oli Jaakon kolikoiden arvon mitätöiminen.

Capel Street kulkee pohjoiseen Liffeyn ääreltä, ja Grattan Bridgen ylittämällä pääsee joen etelätörmälle Temple Barille. Capel Street on pitkähkö suora katu, jonka äärellä on vieretysten ruokapaikkojen lisäksi esimerkiksi kenkäkauppoja, pubeja, työkalukauppoja ja etnisiä ruokakauppoja. Capel Streetiltä on lyhyt matka paitsi Temple Barille, myös yhteen Dublinin kätketyimmistä helmistä, St Mary’s Abbeylle. Näkymä Temple Barille päin huipentuu Dame Streetin ääreltä kohoavaan Dublinin sinikupoliseen kaupungintaloon.

Capel Street on yksi suosikkikaduistani Dublinissa, sillä Brother Hubbardin lisäksi täällä sijaitsee myös italialainen Ristorante Romano, jonka höyryävät pasta-annokset lämmittivät usein sisintäni, kun olin juuri saapunut sateisen harmaaseen, lokakuiseen Dubliniin.


Ristorante Romano

Romano on yksi dublinilaisten rakastamista italialaisista ravintoloista. Täällä sisustuksen tai menun päivittäminen ei kuulu henkilökunnan työlistaan: ruokalista sisältää perinteiset salaatti- ja pasta-annokset, ja silmiinpistävimmät sisustusvärit ovat vaaleanpunainen ja minttuun vivahtava sinivihreä. Tunnelma on lämminhenkinen ja ravintolan omistaja, jonka kuvittelen olevan “Romano”, pieni hymyilevä herrasmies, häärii kiireisenä henkilökuntansa rinnalla. Pääruoka maksaa lounasaikaan vajaat 8€, kahden ruokalajin menun saa 10€:lla, ja molemmat vaihtoehdot sisältävät kahvin. Vaikka Romano on lounasaikaan erittäin vilkas, istumatilaa löytyy aina, ja ruoka valmistuu nopeasti. Romanon suomalaisessa mittapuussa pieni take away pizza on hyvä valinta, mikäli tekee mieli nauttia lounasta raikkaassa ulkoilmassa Liffeyn äärellä.

Musashi_sate

Musashi


Ulkona Capel Streetillä vallitsevan vähäeleisen rappioitumisen tunnelman vastapainoksi Musashin sisustus on tyylikkään suoralinjaista, kliinisyyttä tavoittelevaa vaaleaa puuta. Istumapaikkaa saattaa kiireisimpään aikaan joutua odottamaan hetken, mutta yleensä tilaa on riittämiin jopa ruuhkaisaan lounasaikaan. Musashi valitaan toistuvasti yhdeksi Dublinin parhaimmista sushi-ravintoloista, ja sen ruokalistalta löytyy kymmeniä eri sushi-vaihtoehtoja, keittoja, nuudeleita sekä raikkaita smoothieita. Paikka on erityisesti alueen valkokaulustyöväen suosiossa, ja täällä voi esimerkiksi salakuunnella viereisen pöydän juristien hiljaista muminaa käsiteltävissä olevan jutun yksityiskohdista puikkojen viuhuessa sushilautaselta suuhun.

Brother Hubbard_Ulko

Brother Hubbard

Tiedän, tiedän, Brother Hubbard, Brother Hubbard, Brother Hubbard…aina vain Brother Hubbard. Mutta jos haluat unohtaa kaikki matkalehtien vinkkijutut paikoista, joita “paikalliset suosivat”, suuntaa kulkusi Brother Hubbardiin, nauti täällä verkkainen brunssi, ja voin taata, että tämän jälkeen käyt itsekin jo lähes dublinilaisesta. Kahvila avattiin vasta pari vuotta sitten, mutta on ehtinyt lyhyen ikänsä aikana tehdä lähtemättömän vaikutuksen Dublinin kahvilakulttuuriin. Kahvila laajensikin tilojaan avaamalla keväällä naapuriin Little Brotherin: yläkerrasta löytyy lisää istumapaikkoja, mutta pääasiassa tältä puolelta myydään kahvilan take away -herkut ruuhkan helpottamiseksi. Kahvilan baristat menestyvät Irlannin baristamittelöissä, ja mukaan voi ostaa myös kahvilan käyttämää, 3FE:n paahtamaa Has Beania. Myös teemenu kaktuksenkukkateineen on testattu ja todettu varteenotettavaksi vaihtoehdoksi, mikäli kuulut teenjuojien kastiin. Ruokalista on Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makuihin kallellaan, ja kaikki granolanjyvistä omelettien fetaan on tarkkaan valittua laatua.


Suosittelen siis Brother Hubbardia ja Capel Streetia Dublinin syvintä olemusta tavoitteleville, tai vain hemmotteluhetkeksi lämmintä ateriaa kaipaaville.

Capel_Street_street

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply