Lontoo, Ruoka ja juoma

Algerian Coffee Stores, 52 Old Compton Street, Lontoo

“Kahvibaareista tuli musiikillisen ilmaisun keskeinen näyttämö, ja epäilemättä brittiläinen rock’n’roll syntyi Sohon kahvibaareissa.” – Bruce Welch, The Shadows

Lontoo on suurenmoinen: se on loistelias, se on historiallinen ja se on täynnä tarinoita. Lontoossa vallitsee tietynlainen majesteetillinen ilmapiiri, jota tukevat St Paulin katedraalin valkoiset korinttilaiset pylväät sekä modernit pilvenpiirtäjät, jotka kurottavat kohti maan kattoa, missä jatkuva virta lentokoneita kiertää ympyrää odottamassa otollista hetkeä, jolloin laskea taas uuden lauman turisteja sisuksistaan katsomaan Big Beniä.

Sain juuri päätökseen juttusarjan Likainen tusina – 12 Lontoon turistinähtävyyttä: kului noin viisi päivää ja 120 kävelykilometriä Lontoon perusnähtävyyksien kattamiseen, mutta tein sen, ja nyt on aika siirtyä toisiin aiheisiin.

Aika siirytä kahviin.

Aika siirtyä Sohoon ja sen kahviloista, baareista, ravintoloista ja menneiden aikojen seksikaupoista sihiseville kaduille. Tällä erää jätän nuo jälkimmäiset kuitenkin käsittelemättä ja keskityn ensimmäiseen, kahviin.

Soho tunnettiin aikoinaan myös Lontoon ranskalaisena korttelina.

Soho tunnettiin aikoinaan myös Lontoon ranskalaisena korttelina.

Sohossa on myös espanjalaisia kahviloita.

Sohossa on myös espanjalaisia kahviloita.

Mikä tahansa kiinnostuksen kohteesi sattuukin olemaan, Lontoosta löytyy varmasti paljon aiheeseen liittyvää. Joskin, tietokirjojen mukaan, yksi asia Lontoosta puuttui pitkään: ”oikeat” kahvilat. Lontoossa ei nimittäin saanut kunnon kahvia, kunnes Soho ja sen kahvibaarit astuivat kuvaan 1950-luvulla, jolloin myös vetovoimainen italialaisnäyttelijätär Gina Lollobrigida avasi Lontoon ensimmäisen Gaggia-konetta käyttävän kahvilan. Tämän jälkeen Sohon kaduilla alkoi jalka vipattaa. Kirjaimellisesti: skiffle saapui uutettuna kahviloiden yläkerroissa tarjoiltuun espressoon sekä kellarikerroksissa hikoilevien esiintyjien ja yleisön hikeen. Sohon kaduista ja kahviloista tuli kuin espressokoneen painekattila, joka pääsi purkautumaan nuorten uudessa tyylissä pukeutua, tehdä taidetta ja elää.

Olen tietysti käynyt Sohossa ennenkin, mutta vain, kun on ollut jo pimeää tai kun on satanut (tai molempia), ja ainoastaan kulkiessani sen läpi matkalla jonnekin tai jostakin. Mutta eilen, lontoolaisen kirkkaana aurinkoisena päivänä, lähdin ulos vain mennäkseni Sohoon ja nähdäkseni, mistä melu Sohon kahvibaarien ympärillä johtui.

Kävelin Leicester Squaren halki Wardour Streetille ja sitten parin kadunkulman jälkeen vasemmalle Old Compton Streetille nähdäkseni Frith Streetillä sijaitsevan Bar Italiaan, joka on yksi Lontoon ikonisimmista kahviloista, ja myös sen paikan, mistä kaikki sai Sohossa alkunsa: 29 Frith Streetillä sijainneen Moka Barin (R.I.B., Rest in Beans).

Jokin tässä näyteikkunassa osui silmään: kahvi! Kaikki se kahvi!

Jokin tässä näyteikkunassa osui silmään: kahvi! Kaikki se kahvi!

Mutta en ollut taivaltanut Old Compton Streetillä kauaakaan, kun mielenkiintoinen näyteikkuna osui silmiini. Vilkaisin kaupan kylttiä: Algerian Coffee Stores Est. 1887. Espresso single or double £1 and Cappuccino £1.20. Ajattelin, että kyseessä täytyi olla tunkkainen, vanhan keräilijän jo unohdettu kahviesineistöön erikoistunut pikkuputiikki. Mutta minulla ei ollut aikaa jäädä puntaroimaan näitä ensivaikutelmia, sillä kyltissä luki sana “coffee”, joten minun oli astuttava sisään, ja nopeasti. Ja olin ollut väärässä: kyseessä ei ollut vanhan keräilijän tunkkainen pikkukolo, vaan todellinen, hämmästyttävä kauppa, josta löytyi kaikkea kahviin liittyvää aina pavuista jauhettuun kahviin, kahvivälineistöön ja kahvileipiin sekä mukaan otettaviin kupposiin.

Algerian Coffee Storesin huomaamaton sisäänkäynti.

Algerian Coffee Storesin huomaamaton sisäänkäynti.

Myönnän, valokuvahurmio valtasi minut, mutta syytän tästä kaupan humalluttavaa kahvin tuoksua, joka on häälynyt sen sisätilassa jo yli sata vuotta. Kaupassa on yhä alkuperäinen tiski ja hyllyt käytössä, ja listalta löytyy 80 kahvilajia ja yli sata teelajia. Algerian Coffee Storen kotisivuilta löytyy tietoa kaikesta kaupassa myytävistä tuotteista.

Kun astuin sisään, kaupassa oli vain yksi asiakas, joka oli harkitsemassa eri teelajien välillä. Myyjä availi teepurnukoita hyväksyttääkseen tuoksuja asiakkaalla ja koko kaupan harsosi hedelmäinen ja kukkainen kevättuoksu kahvin puuterisen ja paahteisen tuoksun sijaan. Kauppa vaikutti pittoreskilta jäänteeltä vanhoista kulmakaupoista, joka yritti porskuttaa ajan aallokoita vasten. Mutta sitten, aivan yhtäkkiä, koko putiikki olikin ääriään myöten täynnä, kahvikoneet sihisivät, pavut jauhautuivat tiskin takana ja teen hauras ja eksoottinen tuoksu hälveni: jäljelle jäivät vain kahvin vahvat aromit, espressokoneen sihinä ja tunnelma vanhasta kunnon yhteisöllisestä kahvilakulttuurista.

Minulla on ongelma...

Minulla on ongelma…

Kahvilista oli kattava, paitsi Reilun kaupan osalta.

Kahvilista oli kattava, paitsi Reilun kaupan osalta.

Naputan tämän kirjoituksen  Algerian Coffee Shopista loppuun kotipöytäni äärellä siemaillessani samalla kaupasta ostamaani meksikolaista Reilun kaupan kahvia ja kuunnellen The Shadowsia. Pysy kuulolla, sillä minulla on tunne, että Lontoon kahviloiden koluaminen jatkuu Sateenmuruissa.

P.S. Pieni kahvioppaani Bathiin löytyy täältä!

P.P.S. Enemmän kuvia ja pieniä päivittäisiä välähdyksiä kahvin loiskeisesta Lontoosta voi seurata Facebook-sivullani, näkemisiin!

Nämä koirat odottivat kiltisti ylellisen näköisen suklaapuodin edessä, lähellä Algerian Coffee Storesia myös.

Nämä koirat odottivat kiltisti ylellisen näköisen suklaapuodin edessä, lähellä Algerian Coffee Storesia myös.

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Lotta Watia | Unagidon May 17, 2015 at 7:31 PM

  Kahvista en ymmärrä, mutta jos sanan “kahvi” korvaisi sanalla “tee”, niin mä ymmärrän ihan täysin mistä sä puhut. 😀

  Lontoossa olen käynyt vain lyhyellä parin päivän vierailulla, mutta pidin kyllä kaupungista. Menisin mielelläni toistekin.

  • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net May 22, 2015 at 11:22 AM

   Hei ihan sama juttu! 😀

   Mutta aika kivaa taustatietoa tässäkin jutussa, millä voi hyvin briljeerata jossain kahvi- tai miksei teepöytäkeskustelussakin. 🙂

   • Reply sateenmuru May 22, 2015 at 1:01 PM

    Hehe, nyt päästään Sateenmurun juttujen ytimeen: taustatiedolla briljeeraamiseen! 😉

 • Reply sateenmuru May 17, 2015 at 7:39 PM

  Pidän kyllä teestäkin, mutta ei sillä ole mitään mahdollisuutta, mikäli tarjolla on myös kahvia. 🙂

 • Reply Ida - idaloveslife May 17, 2015 at 7:51 PM

  Tätä lukiessa olin mielikuva-matkalla, todella elävästi oli kirjoittanut postauksen 🙂 Voin kuvitella kuinka upeaa on ollut astua kauppaan ja vasta hetken päästä ymmärtää, kuinka makee juttu se on! Meni muuten tuo sinun Likainen tusina-sarja Blogloviniin tallennukseen jotta löydän sen myöhemmin jos ja kun nokka näyttää kohti Lontoota!

  • Reply sateenmuru May 18, 2015 at 8:38 AM

   Kiitos! Päivittelen väliin Lontoon tunnetuista ja vähemmän tunnetuista nähtävyyksistä, joten pysy kuulolla! Pitäisi tutustua paremmin tuon Bloglovinin toimintaan…kunhan aika riittää, nyt pitää juoda (lisää) aamukahvia.

 • Reply Mirka/ Reason for a Season May 17, 2015 at 7:53 PM

  Lontoo on ihana ja inspiroiva. Itse lukisin mielelläni paljonkin vinkkejä Lontoon kahviloista, sillä hyviin kahviloihin tai ravintoloihin en ole niin kovin paljon perehtynyt, vaikka Lontoossa onkin tullut jonkin verran pyörittyä. Ensi kerralla voisin ottaa tavoitteekseni vähän ennakkoon jo valita kohteita, joissa käydä :).

  • Reply sateenmuru May 18, 2015 at 8:41 AM

   Niin on, Lontoo on hienoin kaupunki (Pieksämäen jälkeen), missä olen asunut! ; ) Sateenmuru tulee pyörimään Lontoon kahviloissa kesän yli, joten pysy kuulolla!

 • Reply Anna | Tämä matka May 18, 2015 at 8:48 AM

  Voi, Lontoo on niin ihana!

  Mies oli siellä kuukausi sitten viikon kiertelemässä museioita ja kahvilloita vanhan äitinsä kanssa. Oli yli 80-vuotias rouvakin nauttinut täysillä.

  • Reply sateenmuru May 18, 2015 at 8:59 AM

   Ihana reissu varmasti molemmille – olisin itsekin halunnut isovanhempani kylään niin moneen paikkaan! (vanhemmat toki ovat käyneet, mutta he eivät vielä paini samassa ikäluokassa) Kirjoitittekohan blogiin Lontoosta iäkkäämmän ihmisen näkökulmasta? Olisi hienoa lukea.

   • Reply Anna | Tämä matka May 23, 2015 at 3:15 PM

    Teppo voisi kirjoittaa ja vaikka haastatelle äitiään siihen. Olisi kyllä hyvä uusi kulma! Täytyypä tuumia…

 • Reply Martina May 18, 2015 at 12:17 PM

  Ihana kauppa! Tuolta pitää ehdottomasti napata tuliaiset mukaan. 🙂

 • Reply Jenna | Journey Diary May 18, 2015 at 5:07 PM

  Lontoo ja kahvi on samassa postauksessa, pakko tykätä <3

  • Reply sateenmuru May 18, 2015 at 9:16 PM

   Niinpä, vielä kun suklaan ja kirjat saisi mahdutettua… 🙂

 • Reply Terhi / Muru Mou May 21, 2015 at 12:03 PM

  Ihana kahvipostaus! Itselläkin on tuolla mielen syövereissä pyörinyt jo pitkään ajatus kahvista kirjoittamisesta (kahviloista olen kylläkin kirjoittanut jo useasti), ehkä joku päivä saan ajatuksesta tekstiäkin aikaiseksi 🙂

 • Reply sateenmuru May 21, 2015 at 1:05 PM

  Kiitos! Pitääkin käydä lukemassa sinun kahvilakirjoituksia tässä kahvitauon lomassa: hörpin tällä Brixtonin työpöydän äärellä kuule ihan suomalaista Juhla Mokkaa, jonka lorutin minun brasilialaisen kankaisen suodattimen läpi supi-englantilaiseen “Keep Calm” -mukiin! 🙂

 • Reply Veera Bianca May 23, 2015 at 10:23 AM

  OI RAKASTAN HYVÄÄ KAHVIA <3 Ihania nää kahvipaikkojen esittelyt sun blogissa 🙂

  • Reply sateenmuru May 23, 2015 at 10:49 AM

   Kiitos paljon Veera Bianca! Kahvi on oleellinen osa onnistunutta reissuilua 🙂

 • Reply lena / london and beyond May 23, 2015 at 11:02 AM

  Tän takia mä rakastan blogeja! Tiiätkö minne me päädytään tänään jos lähdetään keskustaan? No ihan varmasti tuonne Sohoon ja kahviloihin. Matteo rakastaa kahviloita ja aina valittaa etten Lontoosta löyty kahvia hänelle. Tuolta luulis löytyvän. 😀 Kiiiitos tästä vinkistä <3

  • Reply sateenmuru May 23, 2015 at 11:18 AM

   Kiva kuulla, Lena! Italiassa kahvilakulttuuri ja kahvit on niin toista maata…muistan, kun kerran lähes varattomana tupsahdin Firenzen juna-asemalle, ja ostin mitä kätysimmän näköisestä pienestä kojusta mitä halvimman kahvin: ja muistan sen niin elävästi vieläkin, mahtavaa kahvia! Ilmoita miten teidän kahvinetsinnöissä käy, haluan kuulla kaiken! 🙂 Minun suosikki tällä hetkellä Sohossa on Fernandez & Wells – ei kyllä ole italialainen, mutta kahvi on taivaallista.

 • Reply Heidi May 23, 2015 at 4:06 PM

  Aivan hurmaavasti kirjoitettu postaus! Tahdon tuonne espressokoneiden sihinän ja kahvinpapujen tuoksun keskelle. Nyt. Heti. 🙂

 • Reply Jepa / Unelmatrippi May 23, 2015 at 8:39 PM

  Hienosti kirjoitettu postaus! Itsekin pidän kahvista, mutta mulle tulisi kyllä ihan jäätävä runsaudenpula eteen jonkun 80 kahvilaadun edessä. En saisi valittua yhtään mitään sellaisesta määrästä ja lähtisin pois hämmentyneenä, tyhjin käsin. 😀

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa May 24, 2015 at 7:31 AM

  Itse en kahvia juo, mutta paikka kuulostaa silti näkemisen arvoiselta! Lontoossa olisi muutenkin kiva päästä vihdoin käymään, aikoinaan suunnitteilla ollut reissu kaatui Islannin tuhkapilviin…

 • Leave a Reply