Hollanti, Ruoka ja juoma

Tony’s Chocolonely: Suklaata hyvällä omallatunnolla

Ostaisitko suklaata, jonka kiiltäväpintaiseen pakkauspaperiin on painettu sanat: “tuotettu orjatyövoimalla”? Niin, en minäkään. Mutta silti syön suklaata.

Kaikista paheistani suklaa saattoikin pitkään olla se paheellisin – kunnes viime vierailullani Amsterdamissa tästäkin paheesta muodostui hyve. Kiitos Tony’s Chocolonelyn suklaiden.

Tony’s Chocolonely sijaitsee Amsterdamin Westerparkin kaupunginosassa, kaupungin historiallisen keskustan pohjoispuolella. Westerpark on Amsterdamin ensimmäinen autoton asuinalue, ja samasta makasiinirakennuksesta Tonyn suklaaputiikin kanssa löytyy esimerkiksi elokuvateatteri ja lukuisia ravintoloita.

Tony’sin suklaan tarina sai alkunsa vuonna 2003, kun tutkiva journalisti Teun Van De Keuken paljasti suklaakaupan orjatyövoiman taustoja hollantilaisessa televisio-ohjelmassa. Teun, eli Tonyn, pääteesi oli, että jokainen suklaan tuotantotavasta piittaamaton suklaasyöppö tuki nykyajan orjakauppaa. Tony ilmiantoi itsensä poliisille orjatyövoiman suosijana, mutta vankilatuomiota ei tullut – muutenhan lähes koko länsimaiden aikuisväestö istuisi telkien takana punkkupullo toisessa ja suklaapatukka toisessa kädessään.

Mutta Tony sai idean: oman suklaan avulla hän voisi todistaa, että eettisesti tuotettua suklaata oli mahdollista valmistaa, ja vieläpä kannattavasti. Käytetyn kaakaon alkuperä ja viljelyolosuhteet selvitettiin tarkasti ja suklaata alettiin tuottaa kuulun suklaatehtailija Barry Callebautin tuotantotiloissa – tiukasti erillään tehtaan muista suklaista.

Voisin hommata tällaisen suklaahyllyn kirjahyllyni viereen.

Tony’sin tuotteita.

Tony’s Chocolonelyn suklaan rohkea julistus “SLAVE-FREE CHOCOLTATE” on vaikuttava näky kääreessä. Kääreiden sisältä taas löytyy herkullista, erikokoisiin paloihin (kuvastamaan maailman resurssien epätasa-arvoista jakautuneisuutta) jaoteltua suklaata.

Maailman suklaasyöpöt olivat valmiita maksamaan hyvällä omalla tunnolla valmistetusta, herkullisesta suklaasta, ja Tony’s Chocolonelyn suklaasta tuli menestys. Ensimmäisen vuoden tuotto oli yli miljoona dollaria, tämän vuoden tavoite on 50 miljoonaa dollaria. Jos siis yksi, pieni suklaantuottaja pystyy tähän, miksei myös suuremmat?

Mutta silti vuonna 2015 Tulanen yliopisto Yhdysvalloissa teki tutkimuksen, jonka mukaan yli kaksi miljoonaa lasta työskentelee Ghanan ja Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä vaarallisissa työolosuhteissa. Tilanne oli huonontunut 13 prosenttia sitten vuoden 2010 tutkimuksen.

Suomessa Tony’sin suklaata on ollut saatavilla, mutta täällä menekki ei ollut tarpeeksi suurta ja myynti lopetettiin. Ruotsissa Tony’s Chocolonelyn suklaata on voitu nauttia jo yli vuoden ajan, joten toivon, että Suomelle annetaan pian uusi mahdollisuus syödä Tony’sin synnillisen hyviä, mutta hyveellisiä suklaita.

Uusi Tony’s Chocolonelyn kassi Amsterdamin lukaalissani Hotel de Windketelissä, entisessä painekattilassa.

Mutta asioiden ollessa näin, tyydyn ostamaan Amsterdamissa Tony’s Chocolonelysin suuren kangaskassin, jonka pakkaan täyteen suklaata.

Kassillisella pitäisi selvitä kesän yli – etenkin näin dieettiaikaan.

Alone we make slave-free chocolate, together we make all chocolate 100% slave free. So we ask you to join in. The more people choose slave free and share our story, the sooner 100% slave free becomes the norm in chocolate.

The choice is yours. Are you in?” – Tony’s Chocolonely

Tony’s Chocolonely

Polonceaukade 20

1014 DA Amsterdam

Hurmaava Jordaanin alue kävelymatkan päässä Tony’s Chocolonelysta!

P.S. Oletko menossa Amsterdamiin? Katso tästä linkistä moneen budjettiin ja tilanteeseen sopivia hotellivinkkejäni. Hyvää matkaa!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Katja/jumalainenseikkailu June 28, 2017 at 9:03 AM

  Oho! Mikä idea ja minkä näköinen suklaahylly 🙂 Tahtoisinpa näitä Suomeenkin. Mieluiten vielä jonain sokerittomana versiona, minä kun en makeasta niin välitä. Tässä se taas nähdään, kuinka yksikin ihminen voi saada muutoksen aikaan maailmassa…

 • Reply sateenmuru June 28, 2017 at 1:53 PM

  Ah, onnellinen on se, joka ei makeasta välitä! 🙂 Minulle suklaa todellakin kelpaa, siksi oli hienoa löytää Tony’sin putiikki. Henkilökunta oli aivan mahtava ja he minulle kertoivat koko yli kymmenen vuoden Tony’s Chocolonelyn taipaleen: paitsi hyvää, myös inspiroivaa suklaata!

 • Reply Från Stockholm June 29, 2017 at 4:09 PM

  “Nyt Tony’s Chocolonely suuntaa Ruotsiin”

  Itse asiassa kyseinen suklaa löysi tiensä Ruotsiin jo yli vuosi sitten 🙂

  • Reply sateenmuru June 29, 2017 at 6:50 PM

   Kiitos Från Stockholm! Ymmärsin varmastikin henkilökunnan puheen väärin, täytyy korjata, tack! 🙂

 • Reply Heidi/Himomatkaajan Turinoita July 2, 2017 at 7:17 PM

  Enpä ole tuollaisesta suklaanvalmistajasta kuullutkaan, vaikka syönkin suklaata (liian) usein.
  Pitääpä seuraavan kerran metsästää levyllinen kun olen Tukholmassa käymässä tai pyytää tulijaiseksi. 🙂

  • Reply sateenmuru July 4, 2017 at 5:38 AM

   Minä olin lukenut Tony’sistä ennen Amsterdamiin menoa, mutta kaupan löysin ihan sattumalta. Olin vain kävelemässä alueella huvikseni, kun huomasin Tony’sin kyltin ja sanoin aisaparilleni, että olin lukenut heidän suklaasta: meidän ohi oli juuri kävelemässä tyttö, joka sanoi, että tulkaa käymään, heidän kauppansa on auki ja suklaata hyllyt täynnä! ^_^ Tukholmassa en tarkalleen tiedä mistä sitä saa, nopeasti googlaamalla sellaisesta kaupasta kuin Apotea – toivottavasti pääset maistelemaan!

 • Reply Sandra July 4, 2017 at 5:45 AM

  En ole kuullut tuosta aiemmin ja itsekin tunnustaudun suklaa-addiktiksi. Mietin, että tuo voisi olla hyvä lisä jonkun suklaapuodin valikoimiin, mutta tulisiko siinä se ristiriita, että tuo suklaa saisi kaupan muutt tuotteet näyttämään orjatyövoimalla valmistetuilta? Ehkä joidenkin ekokauppojen valikoimiin sopisi hyvin.

  Haluasisin ehdottomasti testata noita 🙂

  • Reply sateenmuru July 5, 2017 at 3:10 AM

   Kyllä varmasti sopisi monen kaupan valikoimaan! En tiedä, missä Tony’sin suklaata oli silloin Suomessa myyty, kun menekki ei ollut riittävä – tuntuu kuitenkin siltä, että suomalaisten syömä- ja kulutustottumukset ovat muuttuneet jo tässä muutaman vuoden aikana sen verran, että voisi yrittää uudestaan tuoda Tony’sin suklaat tännekin! 🙂

   • Reply Euphemos August 7, 2017 at 8:45 PM

    Tonyn suklaalevyjä oli toissajouluna myynnissä Tallipihan Suklaapuodissa Tampereella yksinoikeudella, mutta syystä tai toisesta eivät ole onnistuneet tilaamaan sittemmin lisää, vaikka olen monta kertaa käynyt tiedustelemassa tilannetta. Voihan se toki olla, että 5,90 euron hintapyyntö 180g levystä oli turhan korkea kilpaileviin tuotteisiin nähden, vaikka Suklaapuoti on muutenkin sangen tyyris kauppa. Pähkinämaitosuklaaversio on kuitenkin selvästi ylivertaisinta suklaata, mitä olen päässyt maistamaan, joten satunnainen herkuttelutuokio ei hintaan pysähtyisi.

    Tästä viisastuneena jonkun tukkukaupan ammattilaisen sietäisi kyllä nohevoitua ja ottaa koe-erän Tony’siä myyntiin edes Helsinkiin, jossa suklaahipstereitä riittää huomattavasti Tamperetta enemmän. Tietysti jos joku hoksaisi nettikaupan, joka noita suostuisi toimittamaan muutamien kymmenien levyjen erissä kohtuullisilla postikuluilla Suomeen, niin sehän olisi se ideaalisin vaihtoehto.

 • Reply Pirkko / Meriharakka July 4, 2017 at 9:55 AM

  Suomessa Fazerkin puhuu nykyisin aika paljon kaakaon eettisestä viljelemisestä – ja, väittävät ainakin, käyvänsä tarkistamassa viljelmät, joilta kaakao heille tulee.
  http://meriharakka.net/2016/10/09/tehdasvierailu-virtuaalilaseilla/

 • Reply Sofia July 6, 2017 at 11:25 AM

  Mä olen näitä Tonyn suklaita syönyt jo useammankin kerran ja tuonut pari kertaa kotiintuomisiksikin, mutta jotenkin en ole tajunnut tarinaa suklaiden takana ennen kuin luin tämän! Jo pelkät värikkäät kuoret ja ihanat maut ovat saaneet mut ostamaan näitä levykaupalla, mutta aina vaan paranee! Ensi kerralla ostan näitä todellakin hyvällä omallatunnolla 😀 Ja näitä myydään Hollannissa ainakin kaikissa Albert Heijn -ruokakaupoissa, eli ei tarvitse välttämättä edes etsiä tuota liikettä – vaikka noi suklaahyllyt onkin mielettömän houkuttelevan näköisiä! 😀

  • Reply sateenmuru July 7, 2017 at 6:10 AM

   Kiva kuulla, Sofia! Ne maut on kyllä tosi hyviä – puodissa oli tarjolla maistiaisia jokaisesta mausta…heh ja nams! ^_^ Olin tosiaan lukenut ennakkoon Tony’sista, mutta todella tuo tarina kolahti tajuntaan vasta kun satuin sinne kauppaan, missä yksi työntekijä kertoi tarinaa palavan innokkaasti! Ja hyvä tietää, että myös Albert Heijnistä saa näitä suklaita, voi kiireisemmälläkin reissulla käydä vaan pakkaamassa siellä kassin täyteen. 🙂

 • Reply Martta / Martan Matkassa July 7, 2017 at 12:11 PM

  Kiitos vinkistä! Olipa kiva postaus, ensi kerralla täytyy ehdottomasti käydä katsastamassa tuo suklaapuoti!

  • Reply sateenmuru July 7, 2017 at 1:20 PM

   Kiitos kommentista, Martta! Hyvä jos suklaa maistuu! ^_^

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 July 8, 2017 at 5:34 PM

  Tällaisen suklaafanin sydäntä kyllä lämmittävät tällaiset postaukset. ^__^ Ja minäkin hyvin mielelläni tuollaisen hyllyn kirjahyllyni oheen integroisin! Mutta sen lisäksi että suklaa on ihana asia, on tällainen toiminta liikuttavan tärkeää, ja tällaista toimintaa mielellään tukee matkoilla ja muutenkin. Olisipa kiva kuulla Fazerin kannanotto tähän, siis siitä mikä heillä on tilanne juuri nyt. Pyrkimykset ovat ainakin hyvät.

 • Leave a Reply