Brasilia

Arroz Doce, Brasilia

Sateenmurun tällä hetkellä kaksihenkisessä, suomalais-brasilialaisessa kotitaludessa yritetään lähentää kulttuureita ruoan ja kielenoppimisen avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aamiaiseksi on nautittu useammin kuin kerran rabanadaa, eli brasilialaista jouluherkkua, jota on mutusteltu suomen sanaston pänttäämisen tahtiin. Oman portugalin kielikylpyni hoidan lähinnä elokuvia katselemalla, ja tukeutumalla vanhoihin ranskan, espanjan ja latinan oppeihin – vihdoinkin nuoruuteni nörttiys siis palkitaan.

Vähä vähältä laajennan repertuaariani brasilialaisen reseptiikan suhteen, ja tämän viisauden tulen jakamaan myös teille, lukijat.

Ironista kyllä, kun kokkasin Michelin tähden ravintolassa Skotlannissa, pääkokkini sattui olemaan brasilialainen, joten nyt, uusia brasilialaisia keittokirjojani selaillessani tulee varma ja tietävä olo jo kertaalleen testatuista ja opituista eksoottisista makuyhdistelmistä.

Välillä kohdalle sattuu kuitenkin todellinen yllätys, kuten tämä riisipuuro, johon tulee limettiä.

Kyllä, luit oikein, limettiä. Kyseessä on niin herkullinen limettiriisipuuron resepti, että oma ensiyritelmäni eilisillalta sai minut nukkumaan yöni kuin viaton lapsi – ennen teinivuosien latinan tuntien turmelusta siis.

Tässä teillekin ohje viattomiin ja makoisiin yöuniin.

Arroz Doce

200 g pitkäjyväistä riisiä

500 ml maitoa (lisää tarvittaessa)

395 g kondensoitua maitoa

20 g voita

2-3 limetinkuoren siivua

1/2 teelusikkaa kanelia ja lisää puuron päälle

2 kananmunan keltuaista + loraus maitoa

Kaada riisi ja vesi kattilaan riisipaketin ohjeen mukaan ja kiehauta. Pienennä lämpöä, aseta kattilaan kansi ja anna kiehua hiljalleen ohjeen mukaan välillä hämmentäen. Siirrä kattila liedeltä ja anna riisin muhia kannen kanssa 5 minuuttia, tai kunnes riisi on kypsää ja vesi imeytynyt riisiin.

Lisää puoli litraa maitoa, kondensoitu maito, voi, limetin kuori ja kaneli riisin sekaan. Kiehauta keskilämmöllä ja pienennä sitten lämpöä. Jätä kiehumaan hämmentäen välillä noin 10-15 minuuttia, tai kunnes riisi on puuromaisen samettista, eikä liian juoksevaa.

Erota keltuaiset valkuaisista ja sekoita keltuaiset noin desiin maitoa. Kaada hiljalleen riisipuuron sekaan, hämmennä ja kiehauta uudelleen parin minuutin ajan. Nouki limetinkuoret puurosta.

Jätä puuro hetkeksi jäähtymään ja tarjoile. Ripottele pinnalle lisää kanelia.

Vinkki: arroz docen mausteeksi voi lisätä myös neilikkaa, sillä kyseessä on brasilialainen jouluruoka, jota tarjotaan myös kesäkuisen Festa Juninan (12.-29.6.) aikaan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply