automatka, norja

Automatka Lofooteille – ensimmäinen päivä

Näpyttelen tätä ponchoihin ja pipoihin hautautuneena Lofooteilla, patterilla toimiva kynttilä valonani.

Mutta tämä on jo toisen matkapäivän päätös, joten ensin muutama sana eilisestä.

Kuten edellisessä viestissäni kirjoitin, Sateenurun matkakööri on saanut uuden lisän Adria-retkeilyautosta. Tarkoituksemme on suunnata talveksi etelän lämpöön, mutta ennen tätä suurempaa matkaa päätimme testata auton ja kuskien kestävyyttä pienemmällä reissulla, kohteena Lofootit. Seuraa siis Sateenmurun automatka Lofooteille!

 1. Päivä

Lähdimme köröttelemään Savon halki kahdeksalta aamulla. Perjantaina olimme käyneet ostoksilla Jyväs-Caravansissa: pyysin myyjää auttamaan meitä ja osoittamaan kaiken mahdollisen välttämättömän ensimmäistä matkaa varten. Lähdimme sähköjohtojen, vesiletkujen, kemiallisen vessan kemiallisten aineiden jne. kanssa kotiin, ja autoa pakkaamaan. Olin ajatellut laittavani kaiken hyvään järjestykseen kaappeihin, mutta niin ei käynyt. Toistelen mantraa “kyllä ne tavarat vielä paikkansa löytävät”… ja yritän uskoa siihen.

Matka alkoi virallisesti lauantaina kello kahdeksan. Ensimmäistä kahvitaukoa matloimme odottaa jonnekin Iisalmen yläpuolelle, eli parin tunnin ajomatkan päähän lähtöpisteeltämme Pieksämäeltä. Satuimme löytämään tienposkesta kauniin parkkipaikan järven rannalta, aivan Juhani Aho -museon naapurista.

Kahvitauko ei ollut pelkkä kahvitauko, sillä nyt oli selvitettävä myös esimerkiksi se, miten WC toimi. Jääkaappikaan ei mielestäni ollut lähtenyt hurisemaan niin kuin piti, mutta päätin ajatella tätä vasta myöhemmin, ehkä sitten jossain Lapin hujakoilla. Toiletin käynnistyksen suhteen oli ensin kahlattava saksankielinen opaskirja läpi. En osaa saksaa, mutta saatiin kuin saatiinkin vessa vetämään, ja riemu oli katossa! Retkeilyautossa eläminen todella opettaa nauttimaan elämän pienistä iloista. Vinkki: ensin täytyy ilmeisesti naksauttaa päävirta päälle ennen kuin matkailu/-retkeilyautossa voi tehdä mitään.

 

Kahvitaukoa pitäessämme ja vessan toimimista hifistellessämme tuumin, että matkahan sujui joutuisasti, luppoaikaa olisi vaikka millä mitalla, vaikka hurauttaisimmekin Lappiin asti vielä saman päivän aikana.

No, tämän jälkeen kaikki menikin sitten päin prinkkalaa: lounaspaikan etisimisessä, tankkaamisesessa, sämpylöiden valinnassa ja kaikessa muussa yleisessä jahkailussa meni sen verran aikaa, että emme ehtineet Överkalixiin kuten olin suunnitellut, ja meidän oli jäätävä vain Kalixiin, eli Torniosta muutamakymmenen kilometriä Ruotsin puolelle. Kalixissa silmiimme osui heti ensimmäisenä Caravan-alueen kyltti, joten kaasutimme tälle kauniille järven rannalla sijaitsevalle majoitusalueelle.

Paikka oli tyhjä, mutta infotaulusta luimme, että check-innin voisi tehdä lähellä sijaitsevassa Hotel Valhallassa. Hurautimme sinne (koska oli liian kylmää ja sateista kävellä) ja maksoimme 20 euroa parkistamme kahden kaksikerroksisen mökin välissä. Hotellissa oli enemmän henkilökuntaa kuin asiakkaita, ja mikä mukavinta: henkilökunta näytti nauttivan hotellissaolostaan enemmän kuin asiakkaat!

Kalixin sesonki ei ollut enää kuumimmillaan, eikä Caravan-alueella ollut ketään muita, joten vedimme sähköt autoon toisesta mökistä ja vietimme miellyttävän, lähes subtrooppisen illan, ensimmäisen yömme Adriassamme.

Aamulla heräsimme järvinäkymiin, laitoimme auton ajokuntoon (kahdessa tunnissa), ja lähdimme ajamaan kohti maisemia, jotka tulisin huomaamaan unelmieni maisemiksi. Näistä lisää huomenna! Nyt, peitto korviin ja nukkumaan. Aamulla kun avaan silmäni, näen Lofootit. Alla kuva tämän päivän aamunsarastuksesta Kalixista.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mimmu October 24, 2017 at 9:58 AM

  Ihanan kuulonen matka tulossa, jään odottelemaan mielenkiinnolla millasta on Lofooteilla, miten saatte hommat toimimaan Adrianin kanssa ja niitä kuvia lisää 🙂
  Mulla olis luultavasti samalla lailla et ajatus laittaa kamat omille paikoilleen mut sit osa jäiskin ja oisin et joo ne löytää oman paikkansa kyllä 😀

  • Reply sateenmuru October 24, 2017 at 1:18 PM

   Moi Mimmu, automatka on nyt takana, ja täältä blogista löytyy loputkin osat – enemmillä tai vähemmillä kuvilla! Ja kyllä, vähä vähältä tavart alkoivat löytää paikkansa, joten siitä ei kannattanut turhaan paineita ottaa. ; )

 • Reply Simo Ikävalko October 28, 2017 at 11:06 PM

  Tää retki pitää lukea! Ite tehtiin tänä vuonna Nordkappiin roadtrippi, Lofooteillekin menoa mietittiin mutta reissupäivät loppuivat kesken. Nordkappiin ja takaisin oli niin siisti reissu, et uskon ens vuonna olevan sitten Lofoottien vuoro. 😛

  • Reply sateenmuru October 29, 2017 at 7:33 AM

   Meillä taas oli mielssä ensin Nordkapp, mutta mentiinkin sitten Lofooteille! Lofootit olivat aivan mahtava matkaelämys, joten suosittelen. Olisin kyllä halunnut lähteä kiertämään Norjan pohjoisrannikkoa pidemmänkin kaavan mukaan, mutta valitettavasti aika ei antanut myöten. Ensi kerralla siis!

 • Reply Heidi / Fiiliksiä & hetkiä October 29, 2017 at 6:16 AM

  Ei se määränpää vaan se matka 🙂 Upeita kuvia ja maisemia Lofooteillakin, on sitä kolkkaa Norjassa, johon en ole vielä ehtinyt tutustumaan. Onneksi on blogit, niin voi virtuaalimatkailla toisten mukana 🙂

  • Reply sateenmuru October 29, 2017 at 7:34 AM

   Hehe, niinpä, matka ennen kaikkea. 🙂 Tosin oli ne Lofootit sitten lopulta määränpäänäkin aika upea elämys. ; )

  Leave a Reply