Brasilia, Ruoka ja juoma

Bar Veloso – oluella São Paulossa

Brasiliassa kahvi on kuumaa ja olut, ah, niin ihanan kylmää!

Matkustin viime talveksi Brasiliaan kahvin ystävänä ja palasin janoisena oluen rakastajana. Kiitos tästä maan mahtavan olutkulttuurin, jonka mukaan olutta nautitaan jääkylmänä pienistä (entisten kotimaideni Irlannin ja Iso-Britannian tuoppeihin verrattuna) ja sievistä, usein jalallisista laseista.

Aloitentaan alkeista: ‘chopp’ tai ’chope’ on brasilialainen oluttuoppi, ja ‘chope por favor’ on brasilialainen tapa tilata tuoppi. Olut saattaa olla mitä tahansa baarin suosimaa merkkiä aina maan omasta Brahmasta kansainvälisiin merkkeihin, mutta aina, aina se on hyvin kylmää ja hekumallisen piristävää ja pirskahtelevaa. Vaahtoa lasissa saa olla muutaman sormen verran, sillä se auttaa juomaa pysymään kylmänä.

Ilta-aurinko lämmitti Bar Veloson terassilla. Olut pysyi silti kylmänä. Vieressä toinen, se kuuluisampi brasilialaisjuoma, caipirinha.

Vaikka Brasiliassa tuotetaan joitain hyviä viinejä ja maan kansallisjuomia ovat kahvi ja sokeriruokoviina cachaca (eli caiprinhassa käytetty alkoholi), on brasilialaisen kourassa useimmiten olutta. Ja nimenomaan jääkylmää hanaolutta.

Parhaan chopeni nautin São Paulon legendaarissessa Bar Velosossa. Bar Veloso sijaitsee Rua Conceição Velosolla Vila Marianan kaupunginosassa. Veloso on nimetty Rio de Janeirossa sijainneen samannimisen baarin mukaan: täällä bossa novan letkeitä rytmejä luoneet Vinicius de Morais ja Tom Jobim näkivät kauniin Helô Pinheiron kävelevän sensuellisti keinahdellen ja siten inspiroiden kuulun kappaleen Ipaneman tyttö. São Paulon Bar Veloso on esimerkiksi Brasilian huippukokki, kahden Michelin tähden D.O.M.:in Alex Atalan suosiossa – silti Veloso on kaukana vierailemistani Rion Ipaneman kuuluisista kuppiloista, joissa oli paikoin jopa turistirysän tuntua.

Asiakkaita oli lähes yhtä paljon ulkona kuin sisälläkin.

Bar Veloso on konstailematon, vanhanajan kulmakuppila – brasilialaisittain. Kun astuin terassin pöydän ääreen, ei minun tarvinnut edes sormeani nostaa, kun ensimmäinen chope  tuotiin jo nautittavakseni. Baarissa oli sivistynyt tunnelma, vaikka oli vaikea sanoa miksi: ihmiset olivat tulleet arki-illan oluelle yleensä shortseissa ja teepaidassa ja paikalla oli niin opiskelijaporukoita kuin matkalaisia ja perheitäkin. Ehkä vaikutelma johtui paulistojen, eli São Paulon asukkaiden, rennon mutkattomasta olemuksesta.

Monet kansainväliset olutfirmat panevat Brasiliassa oman choppensa, ja niinpä baareissa voi saada chopen tilaamalla esimerkiksi Brahmaa, Antarticaa, Skolia tai tusinaa muuta merkkiä. Brasiliaan on pikkuhiljaa rantautumassa myös pienpanimokulttuuri, mutta vaikkapa Amerikkaan verrattuna täällä ollaan vielä vuosikymmen jäljessä. Yleensä baareista ei saa samaa olutta sekä hanasta, eli chopena, ja pullosta – en tiedä miksi. Ja yleensä tarjolla on yksi peruschope, joka on vaaleaa: ‘chope claro’. Jos välttämättä haluat kokeilla onneasi tummemman chopen kanssa, tilaa ‘chope escuro’.

Sitten kippis, eli saudade!

Bar Velososta saa myös pientä purtavaa.

P.S. Mikäli haluat lukea lisää tarinoita Brasiliasta, klikkaa tästä!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply sari July 9, 2017 at 1:17 PM

  En ole oluen ystävä mutta kyllä kylmä olut Brasiliassa varmasti maistuisi. Viinimatka brasiliaan olisi kyllä liiankin luksusta!

  • Reply sateenmuru July 10, 2017 at 9:49 AM

   Kiitos kommentista, Sari! Minustakin olut maistuu hyvältä kylmänä, ja vielä paremmalta jääkylmänä! Tarkoitus oli käydä myös eteläisen Brasilian viiniviljelmillä, mutta sekä maan välimatkat että asuinalueellani puhjennut keltakuume-epidemia muuttivat matkasuunnitelmia roimasti. Viinit siis saivat jäädä seuraavaan kertaan! ^_^

 • Reply Teija / Lähdetään Taas July 9, 2017 at 5:43 PM

  Ihanaa, että brasilialaiset pitävät oluestaan kylmänä. Niin vihaan niitä maita, missä olut kannetaan pöytään hieman lämpimänä. Pidän oluesta paljon, mutta todellakin kylmänä 😀

  • Reply sateenmuru July 10, 2017 at 9:52 AM

   Kiitos kommentista, Teija! Kiva kuulla, että muitakin jääkylmän oluen himojuojia löytyy. ; )

 • Reply Merja / Runway - Kiitoradalla July 10, 2017 at 7:19 PM

  En ole varsinaisesti oluen ystävä, mutta miten se jääkylmänä voikin maistua niin hyvälle – tropiikissa?! Naapurimaa Argentiinassa nyt helmikuussa tosin en vain voinut olla pitäytymättä viineissä, vaikka kostean kuumaa oli liki 40 😆😅 Brassiterassilla voisin hyvinkin nähdä itseni siemailemassa jääkylmää huurteista…

  • Reply sateenmuru July 13, 2017 at 1:11 PM

   Juu-u, kuumissa maissa, mikäs sen parempaa kuin kylmä olut? Noo…ehkä kylmä caipirinhakin menisi… ^_^

 • Reply Sofia July 11, 2017 at 8:56 AM

  Mä en ole varsinaisesti mikään oluen ystävä, paitsi jos siinä on jotain hedelmäistä seassa, mutta se on jännä että tropiikissa se olutkin maistuu kummasti! Aasiassa ruokajuomana oli usein vesi tai olut, joten nyt suomessakin kaipaan olutta aasialaisen ruoan kaveriksi. Enkä siis edelleenkään sitä pelkiltään pysty juomaan 🙂 Jänniä asioita miten tottumukset muuttuu reissatessa.

  • Reply sateenmuru July 13, 2017 at 1:14 PM

   Jeps, minäkin join yhteen aikaan Briteissä asuessani jonkin verran aasialaista olutta – sitä vähän vieroksuttiin siellä yleisesti, koska varmasti jotain hienoja paikallisiakin tuotteita olisi ollut saatavilla. ^_^ Tottumukset muuttuvat reissatessa – ja nyt olen huomannut, että myös ikääntyessä! : O

 • Reply Ne Tammelat July 11, 2017 at 9:58 AM

  Kaikenlaiset oluet kiinnostavat, vaaleat ja tummat, kylminä tai lämpimämpinä nautittavat.
  Olisipa kiinnostavaa päästä maistamaan tätäkin erikoisuutta! Kuulostaa ihan siltä, että kyseessä on ihan omanlaisensa olutkulttuuri!

  • Reply sateenmuru July 13, 2017 at 1:19 PM

   Juu-u, oluiden makumaailma on kyllä monipuolinen! Pienissä erissä kyllä maistelen ja harjoitan mielelläni makunystyröitä, mutta jos nautintoaineena tilaan olutta, niin taidan tehdä sen vain maissa, joissa saa näin jääkylmänä! Herkullista. ^_^ Riossa etenkin näytti hauskalta paikallinen työpäivän jälkeinen olutkulttuuri: baarit ja pubit täyttyivät samoin kuin vaikkapa Lontoossa, eli asiakkaita tungeksi kaduille saakka, mutta jotenkin tunnelma oli niin erilaista, rentoa, välitöntä, vanhoja ja nuoria, muotiguruja ja boheemeja sekavana sakkina. Tunnelmallista!

  Leave a Reply