Matkat, Ranska

Chambres d’Hôtes d’Arquier, Vigoulet-Auzil

Lähestyessäni Chambres d’Hôtes d’Arquieria minut valtaa unenomainen olo. Varhaissyksyn auringonsäteet kajastavat maalaiskartanolle johtavaa hiekkatietä reunustavien korkeiden havupuiden oksien lomasta. Ainoat äänet ovat tuulen kohisuttelemat lehdet ja hiekan rohina jalkojeni alla, kun lähestyn hotellia. Lintuparvi pyrähtää ilmaan ja kaartelee vasten kirkkaansinistä taivasta. Alan ymmärtää, miksi niin moni on rakastunut ranskalaiseen maalaiselämään.

Ja tämä tunne vain vahvistuu, kun näen itse d’Arquierin: hurmaavasti ikääntynyt, yli 200-vuotias tiilirakennus hohtaa auringossa vaaleanpunaisen ja persikan sävyissä. Rakennus on sydäntäsärkevän kaunis: olen löytänyt unelmieni talon.

Mutta, niin valitettavaa kuin se onkin, olen täällä vain yhden yön vieraana, matkallani läheiseen Toulouseen.

Rakennus on persoonallisen hurmaava ja kauniin värinen.

Rakennus on persoonallisen hurmaava ja kauniin värinen.

Käy sisään!

Käy sisään!

Talon omistaja ja majatalon pitäjä, Pierre Espagno, ottaa meidät vastaan ja esittelee majataloa: ranskani on hieman ruosteessa, ja joskus lause tai pari menee yli ymmärrykseni, mutta hymyin ja ystävällisin elein puhumme samaa, ympärillämme olevan kauneuden ymmärtävää kieltä.

Monsieur Espagno syntyi talossa, jonka hänen perheensä osti vuonna 1922. Talo on rakennettu vuonna 1812 ja kauniit lattialaatat ovat joko alkuperäisiä tai vuodelta 1900. Olen yleensä tottunut kuulemaan vanhoissa kartanoissa lattialautojen narinan askelten alla, mutta täällä äänen korvaa pieni, irtonaisten laattojen kilahtelu, mikä luo taloon oman, persoonallisen äänimaailmansa.

Kauniisti koristellussa kylpyhuoneessa ammeineen ja suurine käsinpesualtaineen Monsieur Espagno osoittaa seinälaattoja ja kertoo niiden olevan hänen tätinsä ja setänsä, Marc Saint-Saensin – säveltäjä Cecil Saint-Saensin sukulaisen – maalaamia.

Kylpyhuone on yksi kauneimmista, jollei kaunein, koskaan näkemäni kylpyhuone.

Kylpyhuone on yksi kauneimmista, jollei kaunein, koskaan näkemäni kylpyhuone.

Marc Saint-Saens on tunnettu 1900-luvun ranskailainen kuvataiteilija. Hänen suuri seinämaalauksensa, Neljä vuodenaikaa, sijaitsee myös d'Arquierissa.

Marc Saint-Saens on tunnettu 1900-luvun ranskailainen kuvataiteilija. Hänen suuri seinämaalauksensa Neljä vuodenaikaa sijaitsee myös d’Arquierissa.

d’Arquierissa on vain kolme vierashuonetta. Yhdelle henkilölle huoneet maksavat 95-100 euroa yöltä, kahden hengen huone kahdelle maksaa 100-105 euroa. Perhehuone neljälle hengelle maksaa 150-160 euroa. Kaikkiin hintoihin sisältyy ranskalainen, kotikeittiössä valmistettu aamiainen. Ja kun sanon kotikeittiössä valmistettu, tarkoitan sitä: Monsieur Espagno ilmoittaa aamiaista tuodessaan tehneensä jugurtinkin itse. Kahvi on vahvaa ja maistuvaa, mehu tuoretta. Oletan patonkien ja croissanttien tulevan kuitenkin läheisestä leipomosta – ellei niitäkin ole juuri paistettu omassa uunissa. Kaikki mitä tarjolla on, on tuoretta ja laadukasta.

Pahoittelen hotellihypetystäni, mutta tämä oli paras Ranskassa nauttimani aamiainen. Kahvia, mehua ja kotitekoista jugurttia mausteliemessä muhinein hedelmin. Söin myös croissanttia, ja aisaparini nautti tapansa mukaan makeita kakkusia.

Pahoittelen hotellihypetystäni, mutta tämä oli paras Ranskassa nauttimani aamiainen. Kahvia, mehua ja kotitekoista jugurttia mausteliemessä muhinein hedelmin. Söin myös croissanttia, ja aisaparini nautti tapansa mukaan makeita kakkusia.

Aami

Aamiainen nautitaan suuren pöydän äärellä. Aamiaisella oli myös hieman varttuneempi pariisilainen pariskunta, joka oli etsimässä omaa unelmakotiaan alueelta – onnekkaat!

Mutta siirrytäänpä hetkeksi pihamaalle! Talon edustalta löytyy piristävän turkoosi uima-allas, jota reunustavat satavuotiset setripuut. Käyskenneltyäni hetken etupihalla ja istuskeltuani altaan äärellä kävelen talon takapihalle, missä varhaisillan aurinko saa talon hohtamaan persikkaisessa kauneudessaan. Istahdan puun varjoon penkille ja annan auringon tehdä taikatemppunsa: näyttää siltä kuin istuisin Woody Allenin New York -kauden jälkeisten elokuvien lavasteissa. Voin helposti kuvitella kevyen 1920-luvun jazzin raikavan gramofonista talon hämyisestä sisätilasta, aikuisia rupattelemassa pihamaalla shamppanjalasejaan elegantisti sormiensavälissä pidellen, ja lapsia juoksemassa varovaisesti limonaatilasiensa kanssa; kohtaus kaukaisesta menneestä.

Kuva kertoo enemmän kuin...

Kuva kertoo enemmän kuin…

d'Arquierin takapiha alkusyksyn ilta-auringossa.

d’Arquierin takapiha alkusyksyn ilta-auringossa.

d’Arquier on “Chambre d’Hôtes”, mikä tarkoittaa majataloa tai B&B:ia. Ravintolaa eikä illallista ole siis tarjolla, mutta lähin pieni kylä on vain kahdeksan kilometrin päässä, ja Toulousen keskustakin vain vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä. Lähistöllä on myös monia arvostettuja ravintoloita. Jos olisin ollut paremmin valmistautunut, olisin ostanut ennen saapumistani mukaan pienen piknikin ja nauttinut sen d’Arquierin takapihalla ennen pimeän tuloa. Mutta koska saavuin paikalle sen kummemmin ennakkovalmisteluja ruoan suhteen tekemättä, ajoin illemmalla takaisin Lacroix-Falgarden kylään, missä nautin pienen pizzan paikallisessa pizzeriassa.

Kai

Kaikissa huoneissa on oma kylpyhuoneensa. Margueriten ikkunat antavat takapihalle.

Olohuone

Olohuoneesta pääsee eteisaulaan ja takaovien kautta pihamaalle. Mukavilla sohvilla on hyvä lukea vaikkapa talon omia taidekirjoja.

Yövyin Marguerite-huoneessa, joka on nimetty herra Espagnon äidin mukaan. Ennen nukkumaan menoa halusin kirjoitella huoneen vanhan kirjoituspöydän äärellä. Ulkona oli sysipimeää ja tuuli vinkui. Hetkittäin kuulin ikkunan pamahtelevan karmejaan vasten, ennen kuin joku sulki sen, ja tuuli pysytteli jälleen ulkosalla. Talossa vallitsee lämminhenkinen tuntu ja tunsin oloni etuoikeutetuksi päästessäni kokemaan ranskalaisen maalaiskartanon vieraanvaraisuuden. Kuunnellessani tuulta ja talon ääniä minusta alkoi tuntua siltä, että tällä talolla on sielu ja että olen löytänyt sielunkumppanini; unelmieni talon.

Lyhyt hiekkatie johtaa Chambres d'Hôtes d'Arquieriin.

Lyhyt hiekkatie johtaa Chambres d’Hôtes d’Arquieriin.

P.S. Kiitän Chambres d’Hôtes d’Arquieria mahdollisuudesta tunnelmalliseen vierailuun ihastuttavassa maalaiskartanossa. d’Arquier onkin osa Sateenmurun historiallisten majoitusmahdollisuuksien sarjaa. Yhteistyö ei vaikuta kirjoituksen sisältöön, sillä valitsen sarjaani vain kulttuurisesti ja/tai historiallisesti merkittäviä kohteita, joiden uskon takaavan inspiroivia hetkiä lukijoideni matkoille. Perinteikkäät hotellit ja majatalot ovat osa eurooppalaisen matkailun historiaa, ja tätä pernnettä toivon kirjoituksillani tukevan. Hyvää matkaa siis, Sateenmurun lukija, Chambres d’Hôtes d’Arquieriin!

Lopuksi vielä video Chambres d’Hôtes d’Arquierista!

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply Miraorvokki/Pöndekengissä October 2, 2016 at 12:49 PM

  Aivan huikean näköinen ja kuuloinen paikka! Aivan kuin aikamatka taaksepäin. Jäin pelkästään kuvan ja tekstin takia ties mihin vanhan Ranskan haavemaailmaan. Uskomatonta 🙂 Täällä on PAKKO päästä joskus käymään! Moni paikka lumoaa mutta tästä välittyy aivan jotain erilaista.. Pakko päästä tänne!

 • Reply sateenmuru October 2, 2016 at 12:59 PM

  Kiitos paljon kommentista, Miraorvikki! Oikein mukava kuulla, että pystyit innostumaan paikasta yhtä paljon kuvien ja tekstin perusteella kuin minä paikan päällä: d’Arquier todellakin huokuu ihanaa haaveellisuutta – jäin itsekin haaveleimaan pidempikestoisesta oleskelusta täällä!

 • Reply Anna / 270 Degrees October 2, 2016 at 1:03 PM

  Aivan IHANAN näköinen paikka! Tuo miljöö, tuo rakennus, tuo kaunis valo…<3

  • Reply sateenmuru October 2, 2016 at 1:50 PM

   Kiitos, Anna! Tätä hotellia oli tosiaan helppo kuvata – niin kaunis valaistus ja värimaailma! ^_^

 • Reply Jenni / Unelmatrippi October 3, 2016 at 5:29 PM

  Onpa tunnelmallista! Pakko mainita erikseen tuosta mustavalkoisesta kylppäristä: veikeä! Tällaisissa paikoissa on todella mukava yöpyä. Ei puutu persoonallisuutta. Ihana.

  • Reply sateenmuru October 5, 2016 at 9:21 AM

   Kiitos kommentista, Jenni! Niinpä, persoonallinen paikka, mutta juuri sopivalla tavalla!

 • Reply salaine October 4, 2016 at 6:09 PM

  Hienon paikan olit löytänyt. Aamiainen vietettiin samalla tavoin kuin me saimme viettää viime kesänä Comojärven b&B paikassa. Mekin istuimme aamiaisella kaikki yhden saman ison pöydän ääressä. Todella mielenkiintoista! Kaikki aamiaistarpeet olivat lähituotteita.

  • Reply sateenmuru October 5, 2016 at 9:23 AM

   Kiitos, Salaine! Ah, etelänmaiden maaseutu ja lähiruoka – ja yhteisöllisen pöydän äärellä tarinoiden jakaminen! : )

 • Reply Teija / Lähdetään taas October 5, 2016 at 9:17 AM

  Onpa hieno! Juuri tällaisista paikoista haluaa lukea juttuja, kun ei niitä oikein muuten tule löydettyä.

  • Reply sateenmuru October 5, 2016 at 9:24 AM

   Kiitos kommentista, Teija! Hyvä että etsiväntyöni palkittiin – teen mielelläni löytöjä myös muiden hyväksi. 😉

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani October 5, 2016 at 9:18 AM

  Hurmaava kuvaa kyllä paikkaa mainiosti. Aivan ihastuttava paikka. Tuonne olisi ihana tehdä matka, se olisi kuin aikamatka toiseen todellisuuteen. Pääsisi arjesta todellakin irti. Eikä ole edes pahan hintainen!

 • Reply sateenmuru October 5, 2016 at 9:26 AM

  Kiitos kommentista, Jonna! 🙂 Suosittelen mitä lämpimimmin tätä paikkaa – sijainnin, tunnelman ja hinnankin puolesta!

 • Reply Mirka/ Reason for Season October 5, 2016 at 9:55 AM

  Aika ihanan tunnelmallinen paikka. Ja itse tehtyjä aamiaisia arvostan aivan erityisesti. Ne jäävät mieleen aivan eri tavalla kuin ketjuhotellien aamiaiset. Paikan nimi vaan on kamalan hankala suomalaiselle :D. Mutta tosiaan, tällaisia kyllä mielellään itsekin supporttaisi reissuillaan :).

  • Reply sateenmuru October 7, 2016 at 7:01 AM

   Kiitos kommentista, Mirka! Tämä oli todellakin löytöjen löytö – vaikeasta nimestä huolimatta! : )

 • Reply Stacy Siivonen October 5, 2016 at 5:03 PM

  Minustakin tuo on ihastuttava ja voin hyvin kuvitella, että taloon rakastuu ja kokee siellä tuulahduksen 1920-lukua! Jostain syystä minusta se on hieno ympäristö jollekin murhamysteeriolle, en tiedä, miksi. Olen samalla tavalla ihastunut Villa Tellinaan. Ainoa, mikä talosta puuttuu vielä, on oma kummitus.

  • Reply sateenmuru October 7, 2016 at 7:03 AM

   Kiitos kommentista, Stacy! Totta, keveästä ilmapiiristä huolimatta tänne sopisi sijoittaa myös murhamysteerio…tosin oman dekkareiden siivittämän mielikuvitukseni voimin jokaikinen paikka on käypä jonkinlaiselle murhamysteeriolle!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty October 5, 2016 at 7:55 PM

  Tällaiset paikat ovat suurin syy sille, miksi haluan ryhtyä harrastamaan automatkailua enemmän. Seurueen koon ja lasten autoiluhaluttomuuden vuoksi olemme vältelleet sitä viime vuosina, mutta eihän näitä paikkoja voi löytää muuten kuin ajamalla pihaan itse.

  • Reply sateenmuru October 7, 2016 at 7:09 AM

   Kiitos kommentista, Katja! Meidän perheessä (kun olin lapsi siis) meidät pakattiin isoon matkailu Chevyyn enempiä lasten mielipiteitä kyselemättä. 🙂 Mutta voin kyllä kuvitella, että vahempien hermoja saatettiin välillä hieman koetella… Onnea matkaan ja matkoille!

 • Reply Lotta | Watia.fi October 6, 2016 at 9:39 AM

  Uuh, upea paikka. Tuo kylppäri on tosiaankin kaunis. Herahtipa vesi kielelle tuosta aamiaishehkutuksestasi. Ranskalainen keittiö on kyllä jees! Alkoi tehdä ihan hirveästi mieli tuoreita lähileipomocroissantteja.

  • Reply sateenmuru October 7, 2016 at 7:10 AM

   Kiitos Lotta! Ranskalainen keittiö, kuten eteläeurooppalainen yleensä, on kyllä maittava: eihän siellä voi ruoanlaitossa epäonnistua, kun raaka-aineet ovat niin hyvät!

 • Reply Anna | Muuttolintu.com October 7, 2016 at 2:00 AM

  Onpa taas ihana idyllinen paikka! Vaikuttaa aika täydelliseltä valinnalta. Niin paljon persoonallisempi ja tunnelmallisempi paikka viettää lomaa kuin joku tylsä ketjuhotelli. Itsetehdystä jogurtista myös pisteet kotiin!

 • Reply sateenmuru October 7, 2016 at 7:11 AM

  Kiitos paljon, Anna! Totta, näitä löytöjä saa välillä etsiä netistä vähän pidempään, mutta kyllä se sitten reissussa kannattaa! Ja itsetehty jogurtti on aina plussaa! 🙂

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita October 7, 2016 at 8:25 AM

  Ihastuttavan oloinen paikka! Voisin hyvin kuvitella yöpyväni tuolla!

  • Reply sateenmuru October 10, 2016 at 7:00 AM

   Kiitos kommentista, Virpi! Hienoa kuulla, että löytö on toistenkin matkalaisten mieleen!

 • Reply Pirkko / Meriharakka October 7, 2016 at 8:30 AM

  Bretagnessa kerran yövyimme samantapaisessa hotellissa. Oli sen verran maaseudulla sekin, että muistelen, että ihastelimme GPS:ää – ilman sitä emme olisi ikinä perille löytäneet.
  Perillä taas paitsi ihastelimme ympäristöä ihmettelimme hiukan kun omistaja totesi, että tässä on huoneenne ja esitteli sitä, mutta avaimia huoneisiin ei ollut: ei niitä täällä ole ennenkään tarvittu.
  Taisimme yöksi kuitenkin laittaa oven eteen tuolin, sen verran oudoksutti vieraassa paikassa nukkua ilman, että saamme oven lukittua.

  • Reply sateenmuru October 10, 2016 at 7:02 AM

   Kiitos kommentista, Pirkko! Tosiaan, nyt hoksasin, että ei meilläkään ollut huoneeseemme avaimia. Olen itsekin kova tekemään linnoituksia majataloissa yöpyessä, mutta täällä ei kyllä käynyt mielessäkään jostain syystä. Ehkä totuin tähän Skotlannissa asuessa, jolloin en edes omistanut avaimia merenrantamökkiini!

 • Reply Martta / Martan Matkassa October 7, 2016 at 9:54 AM

  Aivan ihana, talo, laatat, miljöö ja kaikki! Sijainti kartalla olisi tosi kiva olla postauksessa, jos vaikka osuisi joskus Martan Matkan varrelle 😉

  • Reply sateenmuru October 10, 2016 at 7:03 AM

   Kiitos Martta matkalainen! Totta, pitää harkita kartan iskemistä tekstiin mukaan. No, seuraavan kerran Toulousen lähellä ajellessasi, muista d’Arquier!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta October 7, 2016 at 1:20 PM

  Upea historiaa henkivä paikka. Tällaisissa pitää yöpyä juurikin syksyllä kokemuksen maksimoimiseksi. 🙂 Ja aamupala kruunaa koko komeuden, itse tehty jugurtti on ihan mieletön juttu.

 • Reply Merja / Merjan matkassa October 8, 2016 at 7:34 AM

  Onpa hurmaava paikka! Kivasti kirjoitettu, hyvin pääsi tunnelmaan mukaan. 🙂

  • Reply sateenmuru October 10, 2016 at 7:05 AM

   Kiitos kommenteista Meri ja Merja! Kyllä, itsetehty aamiainen on aina plussaa matkoilla – siitä tulee kotoista tuntu.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää October 8, 2016 at 11:06 PM

  Onpas kyllä ihastuttavan oloinen paikka. Muutenkin tuollaiset Bed & Breakfast paikat on monesti kivempia kuin hotellit kun ne on niin persoonallisia. Itse ainakin tykkään ja mielelläni myös vien rahani paikkoihin joilla on oikeasti niiden omistajilleen oikea merkitys.

  • Reply sateenmuru October 10, 2016 at 7:06 AM

   Kiitos kommentista, Paula! B&B:t on tosi hyvä vaihtoehto etenkin juuri tällaisissa paikoissa, kuten sanoitkin, kun omistajat arvostavat itsekin tekemäänsä työtä ja taloaan!

 • Reply Karoliina / From Karoliina -blogi October 9, 2016 at 6:19 AM

  Tämä. On mun unelmien koti. Ihana!!!!! En olisi ehkä suostunut tuolta lähtemään vaan vallannut rakennuksen 😀

  • Reply sateenmuru October 10, 2016 at 7:10 AM

   Karoliina: sama reaktio kuin itsellänikin, kun saavuin d’Arquerin pihaan! ^_^

 • Reply Kohteena maailma / Rami October 9, 2016 at 7:04 AM

  Upean näköinen paikka. Ei niinkään itseni tyyppinen, mutta uskoisin silti viihtyväni muutaman yön tuolla.

  P.S. Komeat kaakelit kylppärissä.

 • Reply sateenmuru October 10, 2016 at 7:11 AM

  Kiitos kommentista, Rami! Kiva kuulla, että saattaisit viihtyä, vaikkei maalaiskartano ihan nappiin tyyliltään osuisikaan!

 • Leave a Reply