Lontoo, Ruoka ja juoma

Dandelyan Bar, 20 Upper Ground, Southbank

Glamouria Lontoossa

Kulmikkaana kohoava Mondrian Hotel Thamesin etelätörmällä ei kenties houkuttele ulkonäöllään, mutta älä anna julkisivun pettää: sisällä aulabaari Dandelyan punoo tulijan pauloihinsa 1920-luvun glamourin tunnelmissa.

Jos en ole liian väsynyt tai kiireinen matkoillani, minusta on miellyttävää istahtaa hetkeksi vieraan hotellin aulabaariin ja tarkkailla ihmisiä: kuka on matkalla työn merkeissä, kuka romanttisella viikonloppumatkalla. Kuka yksin, kuka seurueessa. Mielestäni hotellien aulabaarit tuovatkin (ainakin päiväsaikaan ja alkuillasta) ihmisten parhaat puolet esille: täällä ollaan ikään kuin välitilassa, ei kotona, ei töissä, vaan matkalla, mutta ei oikeastaan edes varsinaisesti matkalla, sillä täällä ei ole pakottavaa tarvetta nähtävyyksien perässä juoksenteluun tai kokemusten jahtaamiseen. Aulabaarissa voi vain olla. Ja samalla, aulabaareissa on myös jotain elegantin boheemia – kukapa 1900-luvun alun legendaarinen kirjailija ei olisi odottanut inspiraatiotaan hotellin aulabaarissa!

IMG_9980

Sisustus on elegantin klassinen, 1920-luvun cocktailbaareja jäljittelevä.

Dandeylan on kuulun lontoolaisen, itseoppiineen suunnittelijan Tom Dixonin loihtima tila Mondrian Hotellissa. Muita Dixonin tiloja Lontoossa ovat esimerkiksi Harrodsin kahvilan sekä Royal Academy of Artsin ravintolan sisustus. Baari on palkintoja niittäneen Ryan Chetiyawardanan eli Mr Lyanin käsialaa, ja drinkeistä löytyy vanhoja klassikoita “Lyan-lisällä” sekä uusia yhdistelmiä, joiden inspiraationa toimii kasvimaailma. Halvin cocktail maksaa 11.5 puntaa, alkoholittomat drinkit maksavat 6.5 puntaa.

Thamesin rantaan ankkuroitua risteilijää etäisesti muistuttava Mondrian sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä modernin taiteen mekasta, Tate Modernista, ja on siten tyylikäs silaus tyylikkään päivän päätteeksi. Ikkunoista voi tarkkailla ohi lipuvaa Thamesia ja ihmisvirtaa. Vastapäisellä törmällä kohoaa historiallinen Lontoo ja St Paulin katedraalin sinivihreä kupoli.

Cocktailbaarin sisustus on yksi tyylikkäimpiä ja viekoittelevimpia, joita olen matkoillani nähnyt. Laatu hohtaa sekä vaaleanliloista nahkasohvista että vihreästä marmorisesta baaritiskistä. Henkilökunta purjehtii ohi samppanjapulloineen pelkistetyn tyylikkäissä työasuissaan. Ihmisiä poikkeaa aulabaariin aurinkoisena alkukevään päivänä. Osa istahtaa vain hetkeksi, osa pidemmäksi aikaa.

Ehkä joukossa on myös tulevaisuuden Hemingway.

Dandelyan Barissa on päiväsaikaan keveä tunnelma.

Dandelyan Barissa on päiväsaikaan keveä tunnelma.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Johanna @ Out of Office November 16, 2016 at 6:04 PM

    Onpa osuva tuo huomiosi noista aulabaareista! Minäkin tykkään istua ja vain tarkkailla ihmisiä, mutta ihan turhan harvoin siihen on aikaa 🙂

  • Leave a Reply