Irlanti, Ruoka ja juoma

Fallon & Byrne, Exchequer St, Dublin 2

Kun palasin Suomesta Dubliniin, koti-ikävä sai hetkellisen yliotteen: Suomessa oli mukava nauttia syksyn väreistä, raikkaan kirpakasta säästä ulkona ja sisällä mukavasta lämmöstä. Dublinissa asuessa Suomesta kaipaamani pari asiaa ovatkin triplasti lasitetut ikkunat ja keskuslämmitysjärjestelmä. Suomen vierailu huipentui mini-lomaan Helsingissä, joka on tunnettu judengarkkitehtuuristaan, leveistä ja siisteistä kaduistaan ja täsmällisesti toimivasta julkisesta liikenteestään. Helsinki on kaupunki, jossa voi hyvin pysähtyä keskelle katua ja hengittää syvään: vaikka se onkin Suomen mittapuussa suurkaupunki, Helsingissä on yhä pikkukylän pittoreskin verkkaista tunnelmaa.

Suomen puhtaus ja järjestelmällisyys mielessäni minun oli alkuun vältettävä Dublinin keskustassa käyntiä Irlantiin palattuani. Ei sillä, ettenkö pitäisi Dublinin keskustasta: suomalaiseen silmään Dublinin arkkitehtuuri on särmikästä ja mielenkiintoista. Suomessa meillä ei ole yrjönaikaista tai viktoriaaniasta arkkitehtuuria, tai historiallisia panimoita kuten Guinness, tai pieniä hautausmaita piilotettuna korttelien syvyyksiin. Meillä ei ole kapeita katuja, joita reunustavat häthätää pystyssä pysyvät tiilitalot, jotka tekevät Dublinista samaan aikaan sekä viehättävän että luotaantyöntävän.

IMG_6045

Suoria linjoja ja siistejä julkisivuja Helsingissä.

Suomesta paluun jälkeen halusin pidentää kodikkuuden tuntua: levitin häälahjoja, kuten suuren valkoisen Pentikin huovan sohvalle ja vanhanaikaisen pellavaliinan mustikkakuvioilla, pitkin asuntoa tuomaan Suomea Dubliniin. Aamukahvin nauttiminen Muumimukista on nyt lähes jokapäiväinen nautinto – nautinto, jota korostavat säästeliäästi käytetyt jyväskyläläisen paahtimo Pavun brasilialaiset pavut.

Lauantaina oli kuitenkin uskaltauduttava jälleen Dublinin keskustaan, jossa on muutama erityinen kohta, joiden ohi kävellessäni selkäpiitäni karmii hieman. Näitä ovat esimerkiksi Gate Theatren yläpuolella, O’Connell Streetin pohjoispäädyssä sijaitseva pieni puistoalue, jossa näyttää ruohon sijaan kasvavan käytetyt huumeneulat, ja rikkoutuneet ikkunat korjataan tunkemalla liasta ruskettuneita tyynyjä reikien tukkeiksi. Ja kaikki tämä Irlannin kansallisylpeyden, yrjönaikaisten talojen paraatialueella.

Niinpä lauantaina suuntasin keskustaan kiertoreitin kautta. Kävelin Phoenix Parkin halki Heustonin asemalle, ohi Guinnessin tehtaan piippujen hitaasti lipuvan Liffeyn viertä. Kirjallisista syistä Liffeyn näkeminen sai minut muistamaan ne vuodet, jolloin haaveilin Dublinissa asumisesta, enkä piru vie anna muutaman ikkunantukkeiksi tungetun tyynyn viedä tätä nautintoa itseltäni. Kävelin ohi Capel Streetin, joka on yksi suosikkikujistani Dublinissa, kävelin pitkin Bachelor’s Walkia ohi Winding Stairsin kirjakaupan ja ravintolan ja käännyin oikealle: ylitin Ha’Penny Bridgen ja alitin Merchant’s Archin Temple Barille, missä tähän aikaan lauantaiaamupäivästä asiaintila mitä tulee polttariseurueisiin (yleisesti toivon, että näkemäni ryhmät olisivat polttariseurueita, vaikka en todellakaan voi olla tästä varma) oli vielä siedettävä.

Keskustaan päästyäni olin jo onnellisesti unohtanut, miksi minun piti sinne mennä, mutta koska olikin sopivasti jo kahviaika, suuntasin yhteen Dublinin ihanimmista kaupoista, Fallon & Byrnesiin Exchequer Streetillä.

FB_veg_sate

Kauppa kahviloineen ja ravintoloineen on yksi Dublinin levähdyspaikoistani, silloin kun hermoni sitä vaativat. Kun astuu sisään, tuntuu siltä kuin saapuisi pieneen ranskalaiseen markkinakylään: heti oikealla vihannekset ja hedelmät on asetettu houkuttelevasti myyntiin puulaatikoihin ja pitkän punatiilirakennuksen toisessa päässä sihisevät porisevien asiakkaiden takana kahvikoneet. Kaupasta löytyy luomuvihannesten lisäksi lihaa, kalaa ja juustoja, luomu mausteita, suklaita, herkkuja ja jäätelöitä – kaikkea mitä modernin ajan epikurolaiset tarvitsevat. Harvoin arkiostosten teko on näin nautinnollista.

FB_GINGERBEER_sate

Fallon & Byrnen kahvila on tällä hetkellä yksi viikonloppujeni kohokohdista. On ihanaa katsella ihmisiä suorittamassa lauantai- ja sunnuntaiaamujensa rutiineja yksin tai ystävien seurassa, nuoria pareja juomassa kahvia käsi kädessä briochiaan tyytyväisinä mutustellen, ja erityisesti ihmisiä lukemassa sanomalehtiään ympärilleen katselematta, hiljaa, toisen käden pidellessä lehteä katseen ulottuvilla, toisen käden noustessa ja laskiessa mekaanisesti ylös ja alas, ylös ja alas, kuljettaen kahvikuppia pöydältä huulille.

FBkahvila_leipä_sate

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply