Irlanti, Kahvi, Ruoka ja juoma

Fumbally Café, Fumbally Lane, Dublin 8

Fumbally Café – kahvila katedraalin varjossa

Kun matkustan vieraaseen maahan, minulla on takataskussani lista kaikista mahdollisista vierailukohteista ja nähtävyyksistä alueella. Lista on yleensä niin pitkä, että jo ennen pakkaamista vakuutan itselleni, että matka tulee olemaan onnistunut, jos ehdin näkemään edes puolet listan kohteista. Kotiin palattuani kuitenkin huomaan, että parhaat hetket matkanteon aikana koin lopulta kahviloissa ja kuppiloissa hiljaa istuskellen, lukien, katsellen ja kuunnellen – lista unohtuneena toisten housujen taskuun.

Yhdeksi matkanteon kompastuskivistä muodostuu minulle usein ruoan hankinta. Yleensä talsin katuja siihen saakka, kunnes huomaan hoippuvani kadunkulmasta toiseen tarviten tukea etenemiseen. Ja kun nälkä on ehtinyt kasvaa liian suureksi, on tarjolla kaksi yhtä katastrofaalista vaihtoehtoa :

1) en välitä minne menen (seuraus on katastrofaalinen matkabudjetin ja joskus jopa terveyden kannalta) tai

2) olen niin ärtynyt, että luovun koko ruokapaikan etsinnästä ja päädyn jonkun epämääräisen puodin kulmaan mutustelemaan suklaapatukan toisensa perään (seuraus on katastrofaalinen yleisen esteettisyyden kannalta).

Niinpä päätinkin kirjoittaa Dublinissa vierailijoita varten muutaman suosituksen, jotka paljastavat missä käydä täyttämässä vatsansa silloin, kun verensokerit romahtavat kesken kiihkeimmän monumenttien tarkastelun.

Food_Fumbally_patrics_int-copy

Ensimmäisenä tässä sarjassa esittelen yhden Dublinin vierailluimmista kohteista, eli St. Patrickin katedraalin, ja ruokailusuosituksenani toimii Fumbally Café. Pyhän Patrickin katedraali on Irlannin suurin katedraali ja peräisin vuodelta 1191, vaikkakin mittavia korjaustöitä on suoritettu usein. Suurin remontti tehtiin 1860-65, jolloin maksajana toimi Guinnessin suku. Pääosin katedraalin sisäosan arkkitehtuuri on siis viktoriaanisen muodin mukainen. Yksi katedraalin vetonauloista on myös sen yhden rovastin, kirjailija Jonathan Swiftin hauta. Aivan katedraalin kupeessa sijaitsee myös Irlannin vanhin julkinen kirjasto, Marsh’s Library, vuodelta 1701.

Niinpä onkin hyvä tietää, että katedraalista ja kirjastosta pari korttelia etelään sijaitsee paikallisten suosima Fumbally Café. Jos siis et ole Irlannissa tummien tuoppien ja pubiperunamuusin perässä, kannattaa talsia tähän kulmakuppilaan Fumbally Lanella.

Food_Fumbally_Coffee_sate copy

Kahvi – kaikkien itsetietoisten dublinilaisten kahviloiden tapaan – tulee Has Beanilta, joka on brittiläis-irlantilainen paahtimo, ja toimittaa kahvia noin parillekymmenelle dublinilaiskahvilalle. Has Beanin kahvin erottaa helposti muista kahveista, sillä siinä on varsin omintakeisen hedelmäinen ja pähkinäinen maku.

Fumbally Café sijaitsee Dublin 8 alueella, Liffeyn eteläpuolella. Alue on sekoitus joen pohjoispuolen rouheutta ja eteläisen vaurautta, ja tunnettu antiikki- ja taidekaupoistaan, vaikka sijaitseekin hieman syrjässä kaupungin vilkkaimmista keskuksista, kuten Grafton tai O’Connell Streetistä.

Food_Fumbally_Choc-copyMenu on monipuolinen ja irlantilaiset tuotteet ovat hyvin esillä. Aamiaseksi voi nauttia esimerkiksi munakokkelia Gubbeenin juustolla tai savukinkulla. Lounasmenu on kevyt, vaihdellen keitosta ja ciabattasta falafeliin ja avokaadotäytteiseen paahtoleipään. Astuessani sisään kahvilaan kaijuttimista kaikaa 70-luvun funk. Puheensorina täyttää tilan, ja tunnelma on kuin ranskalaisessa, intellektuellissa maalaiskahvilassa – tai yliopiston kahvilassa, kun “villapaitojen kudontaa hipstereille” -kurssi on juuri päättynyt. Seinän kokoiset ikkunat antavat kadulle, itse kahvila on hieman katutason alla. Tilaa peittävät suuret massiivipuupöydät ja valaisimet ovat yksinkertaiset. Yhden valkoiseksi maalatun betonipylvään kupeessa nököttää piano, ja toisen vierellä kasa jauhosäkkejä. Nuoria pareja on lounastamassa (suuria salaatteja, punaviiniä), ystäväseurueita istuu kahviensa äärellä rupattelemassa, lapset nököttävät hiljaisina korkeilla penkeillään.

Tänään minun oli kuitenkin hypättävä suoraan jälkiruokaan, sillä olin jo lounaani nauttinut. Ja ankean harmaa, sateinen ja kylmä päivä pakotti minut valitsemaan suklaakakun palasen.

Tämä on Dublinia parhaimmillaan: ulkona kolean sateineen sää, sisällä lämmin henki – ja tyytyväinen vatsa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply