Matkat, Saksa

Hotel Art Nouveau, Leibnizstrasse 59, Berliini

Historiallinen majoitusvinkki Berliiniin yhteistyössä Hotel Art Nouveaun kanssa – by Sateenmuruja!

Vanhassa vara parempi

Kun laskeudun Savignyplatzin asemalla S-Bahnista katutasolle, minut ottaa vastaan mieltäylentävä näky: junarataa tukevan punatiilisen kaariholviston uumeniin on sijoitettu rivi kirjakauppoja ja kirjallisuuskahvila. Kapean kulkuväylän toisella laidalla italialaisravintolan punavalkoruutuiset pöytäliinat peittävät ulkoterassin pieniä pöytiä. Muutama tummaan toppatakkiin sonnustautunut berliiniläinen kävelee rauhallisesti kohti juna-asemaa – toisin kuin Lontoossa, joka on ainoa Berliiniä suurempi kaupunki EU:ssa, täällä ei juosta julkisten kulkuneuvojen perässä.

En tiennyt mitä odottaa ensivierailultani Berliiniin, mutta ainakaan se ei ollut tätä: kiireetöntä, elegantin sivistynyttä mutta samalla urbaania korttelistoa.

Nouveau_Street

Hotel Art Nouveau sijaitsee kuvan Leibnizstrassella. Ah, saksalainen filosofia, huokaan mielessäni ja muistelen hetken kaiholla filosofian luentoja ja sitä mitä muistan Leibnizistä… eli jotain hämäräperäistä metafyysisistä monadeista.

Savignyplatzin aukion ympäristö on entisen Länsi-Berliinin boheemialuetta, mutta muurin ja jaon aikakauden päätyttyä vuonna 1989 moni länsiberliiniläinen taidetyöläinen muutti idän rouheille, punkin ja räikeän vaihtoehtokulttuurin alueille. Savignyplatz on kuitenkin etenkin viimeaikoina kokenut kultturellin nousukauden, ja alueen kaduilla vallitsee elegantin älykkökaupunginosan tunnelmallinen ilmapiiri.

Savignyplatz sijaitsee varakkaalla Charlottenburgin alueella, noin vartin S-Bahn-matkan päässä Berliinin keskustan asemilta. Alueen korttelit ovatkin olleet silmäänpistävän onnekkaita, sillä katuja reunustaa useita toisen maailmansodan pommituksista selvinneitä rakennuksia. Nyt arvotalojen alakerrat on muutettu kukka- ja vaatekaupoiksi, gallerioiksi ja erilaisiksi etnisiksi ravintoloiksi aina paikallisista saksalaisista thai- ja italialaisravintoloihin.

Jugend-ikkuna hotellin rappukäytävällä sekä hissiä ympäröiviä Jugend-tyyliin kaareutuvia rautarakenteita.

Jugend-ikkuna hotellin rappukäytävällä sekä hissiä ympäröiviä Jugend-tyyliin kaareutuvia rautarakenteita.

Yksi säilyneistä rakennuksista on paljastavasti nimetty hotellini Hotel Art Nouveau. Kerrostalo rakennettiin vuonna 1906 ja on siis yksi vanhimmista hotelleina toimivista rakennuksista Berliinissä. Yhtäjaksoisesti vanhin toiminnassa oleva hotelli on parin korttelin päässä sijaitseva The Savoy.

Hotelli sijaitsee Leibnizstrassella, joka on nimetty W.G. Leibnizin, kuuluisan saksalaisen filosofin ja matemaatikon mukaan.  Hotellin ala-aula on porvarillisen hulppea rappauksineen ja suurine peileineen. Rappukäytävän vaikuttavin elementti on kuitenkin aito Jugendin, eli Art Nouveaun -ajalta peräisin oleva koristeellinen hissi. Hississä on rautaritilikön lisäksi kauniit puukehysteiset lasiovet ja itse hissin sisäseinään on kiinnitetty kapeat puupenkit – voin kuvitella kuinka rakennuksen yli satavuotisen elämän aikana vanhat rouvat ovat lepuuttaneet penkillä jalkojaan asettaen ostoskassit nilkkojaan vasten tai kuinka jo hieman kulahtaneisiin liituraitapukuihin sonnustautuneen liikemiehet ovat istahtaneet hissiin hetkeksi hattu sylissään ennen astumista bisnesmaailmasta kodin piiriin.

Rakennuksen käytävillä on eletyn historian tuntua ja neljännessä kerroksessa sijaitsevaan hotelliin astutaan sisään kuin yksityisasuntoon: ovikelloa soittamalla. Gerd, joka on ystävällisesti toivottanut minut Sateenmurun kapasiteetissa vieraaksi hotelliinsa, oli ottamassa minua vastaan ja johdatti pian huoneeseeni: Kirjoittavalle matkalaiselle ominaiseen tyyliini silmiini osui ensimmäisenä kaunis kirjoituspöytä. Ehdin istahtaa sen ääreen hetkeksi ennen kuin ilta-aurinko laski horisontissa kohoavien talorivistöjen taa, ja oli aika lähteä tutustumaan Berliinin öisille kaduille.

2016-03-06 13

Oikealla näkymä ikkunasta, vasemmalla yksityiskohtia huoneesta: kylpyhuone, tunnelmallinen kirjoituspöytä ja Jugend-tyylinen ovenkahva.

Aamulla Gerd oli jälleen toivottamassa minulle ja seuraani liittyneelle aisaparilleni hyvät huomenet: yö oli hotellissa rauhallinen, eikä täällä tarvinnut kärsiä naapuriasunnon mekkalasta tai herätä kesken unien huoneisiinsa palaavien matkalaisten kompuroidessa käytävillä. Ystävällisesti hymyilevä Gerd kävi läpi aamiaissalin antimet: samovaari teevedelle, erilaisia teelajikkeita, leikkeleitä, juustoja, muroja, myslejä, pähkinöitä ja juuri leipomosta haettuja croissantteja ja sämpylöitä suuressa leipäkorissa. Kaikki on hotellissa luomua ja hotellin eetokseen kuuluu kodikkaan tunnelman luominen suurkaupungin keskelle. Kahvi oli keitetty valmiiksi termokseen, mutta tämä ei minua huolettanut: muutaman Berliinin peruskahvikupin jälkeen olin jo ehtinyt tulla siihen tulokseen, että kaupungissa keitetään kahvia, joka ei jätä jälkeensä vain laimeaa sivumakua ja pettymyksen tunnetta.

Matkustaessa, tai no, yleensäkin ottaen, aamiaiset ovatkin yksi elämäni kohokohdista, ja kaikista elämäni aamiaisista Hotel Art Nouveaun yltää ikimuistoisimpien joukkoon. Eikä tätä aamiaista tehnyt erityiseksi vain pöydän antimet, vaan erityisesti huoneen tunnelma ja näkymä ikkunoista: pienessä aamiaissalissa soi saksalainen radiokanava ja vastapäisen arvotalon terassilla kävi aamuajatuksiaan tuulettamassa harmaantunut pörröhapsinen herrasmies raitaisessa kylpytakissaan – Berliinissä eletään ulkopuolisten arvostelevista katseista välittämättä. Hetken pystyin kuvittelemaan asuvani alueella, mikä on tunne, jota en tavoita persoonattomissa ketjuhotelleissa, ja siten myös yksi syy sille, miksi valitsen matkoillani kohteikseni historiallisia, usein perheomistuksessa olevia majapaikkoja.

Murojen, myslien ja pähkinöiden lisäksi veireiseltä pöydältä löytyi erilaisia leipätuotteita, leikkeleitä, juustoja ja vihanneksia.

Murojen, myslien ja pähkinöiden lisäksi veireiseltä pöydältä löytyi erilaisia leipätuotteita, leikkeleitä, juustoja ja vihanneksia.

Art Nouveaussa on hyvällä tapaa vanhanaikainen ilmapiiri.

Art Nouveaussa on hyvällä tapaa vanhanaikainen ilmapiiri, jota ovat arvostaneet niin saksalaiset kuin ulkomaalaisetkin kirjailijat, näyttelijät ja taiteilijat. Hotellin käytävältä löytyi Mondon Berliini-opas, joten täällä on varmasti yöpynyt myös suomalaisia!

Hörppiessämme jämäkän saksalaisia aamukahvejamme Gerd kertoi kuinka toisen maailmansodan jälkeen hotelli oli ollut tyypillinen saksalaisasunto: sen oli omistanut leski, joka alkoi vuokrata huoneitaan niitä tarvitseville. Nyt Hotel Art Nouveaun hallussa on 22 huonetta kahdessa eri kerroksessa, ja rakennuksessa ja hotellin neljännen kerroksen tilojen L:n muotoon kulkevilla kahdella käytävällä vallitsee kodikas tuntu.

Pian aamiaissali alkoi kuitenkin täyttyä muista vieraista ja Gerd siirtyi toivottamaan hyvät huomenet kahvikuppi kädessään kullekin uudelle tulokkaalle. Ja vaikken saksaa puhukaan, pystyin päättelemään osan vieraista olevan vakiovieraita: yksin aamiaistaan nauttiva reilu viisikymppinen nainen oli nauttimassa Berliinin konserttitarjonnasta ja tuntui uppoutuvan ikkunan takaa avautuvaan näkymään, keski-ikäinen neljän hengen seurue jutteli vilkkaasti ja nautti aamiaissämpylöistään ja kenties liikematkalla oleva bisnesmies selasi verkkaisesti aamun lehtiä.  Kukaan (minua lukuun ottamatta) ei ottanut esiin älypuhelimiaan tai tablettejaan; aamiaislautasten vierellä selattiin ennemmin lehtiä kuin Internetiä, ajan annettiin kulua ilman elektroniikan väliintuloa.

Aamiaispöydästä pystyi havainnoimaan berliiniläisten heräämistä uuteen päivään.

Aamiaispöydästä pystyi havainnoimaan berliiniläisten heräämistä uuteen päivään.

Kiitos siis, elegantin sivistynyt Berliini, kiitos historiallinen Hotel Art Nouveau! Muistutatte Instagram-tilejään tarkkailevia matkalaisia vanhojen hyveiden olemassaolosta, muistutatte meitä pysähtymisen hyveestä, muistutatte meitä hetkestä nauttimisen hyveestä ikkunasta avautuvan näkymän, sanomalehtien rahinan ja hyvän kahvikupin voimin.

P.S. Sisältöyhteistyö ennaltatuntemattomien hotellien kanssa saattaa olla riskialtista, minkä vuoksi kirjoitankin blogikirjoituksia vain historiallisesti tai kulttuurisesti merkittävistä kohteista. Tämä takaa sekä omien että toivoakseni myös lukijoideni intressieni täyttymisen. Mottoni hotelliyhteistyön valikoitumiseen on: ”Vanhassa vara parempi”.

Nouveau_Door

Hotel Art Nouveaussa yöpymisen jälkeen kuvittelin pystyväni ymmärtämään klassista saksalaiskulttuuria paremmin: en malta odottaa, miltä Mendelssohn kuulostaa, kun pääsen kotiin.

Lyhyesti:

Hotellille pääsee esimerkiksi Berliinin päärautatieasemalta S-Bahnia (S5 ja S75) käyttämällä reilussa vartissa. Lähellä sijaitsevat mm. kuulu Kurfürstendammin ostoskatu, Literaturhaus ja Charlottenburgin linna. Huoneiden hinta on 86-236 euroa ja aamiainen 9 euroa.

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas March 6, 2016 at 5:42 PM

  Aamiainen (ja ruoka yleensä) on minunkin elämäni kohokohtia 🙂 Matkoilla varsinkin hitaat aamiaiset, jonka joku toinen on valmistanut, osaavat olla niiiin nautinnollisia.

  • Reply sateenmuru March 10, 2016 at 8:36 AM

   Hotelliaamiaisten nautinnollisuus taitaa olla yleismaailmallinen käsite!

 • Reply Heidi / Maailman äärellä March 6, 2016 at 7:19 PM

  Olipa ihanasti kirjoitettu hotellipostaus, ja tämä oli juuri sellainen hotelli, jossa itsekin voisin kuvitella yöpyväni kaupunkilomalla – minäkään kun en välitä suurista ketjuhotelleista.

  • Reply sateenmuru March 10, 2016 at 8:36 AM

   Kiitos paljon Heidi!

 • Reply Mr. Mondo March 8, 2016 at 1:48 PM

  Saksalainen hotellikulttuuri on kyllä vertaansa vailla. Siis tarkoitan nimeomanaa näitä vanhoja hotelleja, joita löytyy paljon ympäri Saksaa. Ehdottomasti niihin aina kun mahdollista. Henkilökunta on usein liikuttavan vanhanaikaista tapoineen ( ja asuineen). Useinhan hotelli on ollut samalla suvulla pitkään ja koko sisarusparvi pyörittää hotellia. Se jo yksin luo erityisen tunnelman.
  Saiko muuten maksaa luottokortilla, vai haluttiinko käteistä.

  • Reply sateenmuru March 10, 2016 at 8:38 AM

   Kiitos saksalaisen hotellikulttuurin taustoittamisesta! Kiersin keskustelemassa parissa hotellissa Saksassa, ja kaikkialla välittyi ylepys hotellia ja sen perinteitä kohtaan.

   Hotelliin kelpaavat kaikki tavallisimmat luottokortit, mutta saa maksaa käteiselläkin!

  • Reply Sir Bizler March 10, 2016 at 9:07 PM

   Berliini on Euroopan käteisnapa Marbellan lisäksi, mutta toki eri syystä. Ite oon parhaillaan Soho Housessa, joka on ehkä siistein Berliinin majoista. Toki yksitysklubi, mutta kuitenkin. Talo on kyllä jo itsessän nähtävyys ja palvelu taatusti Berliinin parasta.

 • Reply Pirkko / Meriharakka March 9, 2016 at 9:47 AM

  Tämä vaikuttaa kivan erilaiselta hotellivaihtoehdolta, melkein pitää laittaa mieleen tämä!

 • Reply Stacy March 9, 2016 at 12:46 PM

  Minua ottaa daijuun soiva radio ehkä enemmän kuin mikään muu, paitsi lusikan kilahdus posliinikuppiin. Paperilehdet ovat minulle jokin historiallinen jäänne, joinhin törmää lähinnä terveyskeskuksessa ja kirjastossa. Tulee mieleen tuosta jugendista, että kun sitä niin innokkaasti kaikkialle rakennettiin satakunta vuotta sitten, niin miltähän mahtoi näyttää ennen sitä. Oliko kaikkialla pelkkiä savupirttejä.
  Aasinsiltana savupirtteihin, Aunuksessa on viisseinäisiä taloja ja minä luin kirjan siitä, kuinka viisseinäisiä taloja pidettiin Suomessa vanhanaikaisina ja se kirjakin oli sata vuotta vanha!

 • Reply Jenna / With huge passion for life March 9, 2016 at 5:51 PM

  Aamiaiset <3 Vaikuttaa tosi kivalta hotellivalinnalta. Pistetääs korvan taakse. Saksalaiset perhehotellit ovat muuten niin ihanan kotoisia.

 • Reply Mirka/ Reason for a Season March 9, 2016 at 8:57 PM

  Viehättävän oloinen hotelli ja kuulostaa varsin positiiviselta aamisaiskokemukselta myös. En tiedä, miksi ei ole tullut reissattua Saksassa koskaan. Uskon kyllä, että pitäisi Berliinistä paljon.

  • Reply sateenmuru March 10, 2016 at 8:42 AM

   Minäkin olin käynyt Pohjois-Saksassa vain teininä, eikä maa oikeastaan koskaan ole viehättänyt niin, että olisin tehnyt uudemmankin reissun. Onneksi tuli lähdettyä Berliiniin työn puolesta muutamaksi päiväksi: ihastuin totaalisesti – etenkin tunnelmaan ja ihmisiin. Minua varoitettiin Berliinissä heti alkuun siitä kuinka töykeitä berliiniläiset ovat: minusta he olivat kuitenkin täysin asiallisia, silloinkin kun olivat varsin lyhytsanaisia. Yleisesti ottaen Berliinissä ei ollut suurkaupunkimainen olo, vaan jotenkin sympaattinen, suosittelen siis!

 • Reply salaine March 10, 2016 at 6:05 PM

  Jutustasi jollain tavoin aistin paikan rauhallisuuden ja elegantin tunnelman. Kyllä juuri nämä pienet hotellit ovat sitä jotain. Innolla jo odotan, kun olemme vastaavanlaiseen menossa Italiaan kesällä. No siitä sitten aikanaan.

 • Reply Mira / Exploras March 10, 2016 at 6:36 PM

  Mukava hotellipostus ja hitaan aamiaisen ylistys 🙂 Ymmärtääkseni Berliinissä hallitaan yleisestikin hyvin tuo aamiais- ja brunssikulttuuri.

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams March 11, 2016 at 9:39 AM

  Hitaat aamut hyvällä aamiaisella höystettynä on kyllä suurimpia elämän nautinnoista. Tämä postaus kyllä suorastaan huokui rauhaisaa tunnelmaa! Olen itsekin kerran majoittunut noilla kulmilla, mutta jossakin halvassa hostellissa.

 • Reply Laura March 11, 2016 at 6:44 PM

  Hyvä motto ja tunnelmallisen näköinen hotelli. Vaikuttaa ihanalta paikalta pysähtyä hetkeksi ja todella olla läsnä juuri siinä hetkessä, vaikkapa kiireettömän aamupalan merkeissä 🙂

 • Reply Meidän matkassa / Monna March 11, 2016 at 6:59 PM

  Onpas herttainen majoitus! Pääsen itse ensimmäistä kertaa Berliiniin toukokuussa, innolla odotan kyllä 🙂

 • Reply Laura / Laura's Itinerary March 11, 2016 at 8:38 PM

  Historian havinaa kahiseva postaus. Kiitos, tuli hyvä mieli 🙂
  Millainen sänky paikassa oli?

  • Reply sateenmuru March 12, 2016 at 8:08 AM

   Kiitos, Laura! Sänky oli tilava ja mukava puupäätyinen sänky: hyvät patjat, tyynyt ja peitot ja yö rauhallinen. Aamulla heräsi hyvin levänneenä!

 • Reply Arna / Cocoa etsimässä March 12, 2016 at 9:39 AM

  Pienet ja persoonalliset hotellit, oli ne sitten historiallisia tai moderneja, sopivat meidän pirtaan paremmin kuin suuret ketjuhotellit, joten voisimme hyvin kuvitella yöpyvämme täällä seuraavalla Berliinin-matkallamme. Tykkään kovasti näistä sun hotellipostauksista (ja muistakin), keep up the good work :).

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi March 12, 2016 at 10:20 AM

  ihanaa aikakautta edustava,varmasti tunnelmallinen hotelli. Hotelliaamiainen on niitä oman hotellilomani suuria kohokohtia, minkä vuoksi kaipaisin ehkä hieman laajempaa valikoimaa…ahne kun olen 🙂

 • Reply Annika | Travellover March 12, 2016 at 11:31 AM

  Onpa viehättävän oloinen paikka. Berliinikin on niin valtava, että pitäisi käydä uudelleen, ottaa hotelli jostain ja pysytellä sen lähiseuduilla eikä yrittääkään nähdä kaikkea. Itse huomasin ihastuvani enemmän itään, mutta esimerkiksi tällä mainitsemallasi alueella en varmaankaan edes käynyt. Täytyy yrittää muistaa, kun joskus taas tuonne menen. Tuossa hotellissa selvästi on charmia!

 • Reply Sandra March 12, 2016 at 1:08 PM

  Vaikuttipa ihanan tunnelmalliselta paikalta. Itsekin yövyin kerran saksalaisessa perhehotellissa, ja aamulla oli lento niin aikaisin, että missasin aamiaisen. Isäntä oli kuitenkin laittanut meitä varten respaan paperipussissa matkaevästä. Palvelu jäi mieleen muutenkin hyvässä.

  • Reply sateenmuru March 13, 2016 at 8:02 AM

   Olipas hienosti tehty isännältä jättää matkaeväät odottamaan! Noin tekisin itsekin, jos minulla olisi hotelli. Niin, en oikein tiedä mihin perustuu käsitys berliiniläisistä töykeinä asiakaspalvelijoina.

 • Reply Tiia/ReiseReise March 12, 2016 at 7:27 PM

  Tuli jotenkin kodikas mieli tästä hotellista. Olenkin Berliiniin menossa varmaan keväämpänä, mutta majoitus on jo mietitty valmiiksi. Berliinissä voi kyllä majoittautua persoonallisiis paikkoihin, joten on kiva lukea muita kuin esim. ketjuhotellien arvosteluja. (Vaikka kyllä osa niistä kiinnostaa myös). Tylsää, että niin monessa hotellissa aamiaisesta joutuu nykyään maksamaan. Oliko tuolla muuten wifi?

  • Reply sateenmuru March 13, 2016 at 8:05 AM

   Niin, pidän paikoista, joilla on historia, mutta kyllä jotkin suuret ketjuhotellitkin voivat olla persoonallisia. Niin, aamiaisveloituksen voisi kyllä lisätä suoraan huoneen hintaan. Täällä sentään wifi kuului huoneenseen, ja toimi hyvin, joten siitä ei enää erikseen tarvinnut maksaa.

 • Reply Sari Saviranta / Inspired by the sun March 12, 2016 at 7:47 PM

  Vaikuttaa tosiaan tunnelmalliselta, voisin harkita jos olisin tuonne suuntaamassa 🙂 En taida tosin ihan hetkeen olla, niin monta muuta paikkaa ylenpänä vielä listalla. Mutta joskus…

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta March 12, 2016 at 9:48 PM

  Hotellivinkit kelpaa aina. Viimeksi Berliinissä nukuin kaverin lattialla, joten kai sitä voisi ensi kerralla vähän upgradeta 😉

  • Reply sateenmuru March 13, 2016 at 8:05 AM

   Hehe, kaverin lattia on usein se paras paikka! 🙂

 • Reply Sanna I Siveltimellä March 12, 2016 at 11:52 PM

  Berliini on yksi suosikki kaupungeistani Euroopassa ja kiva saada uusia, hieman erilaisempia hotellivinkkejä!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita March 13, 2016 at 6:52 AM

  Tosi sympaattisen oloinen hotelli! Voisin hyvin kuvitella yöpyväni tuolla!

 • Reply Liza in London March 13, 2016 at 9:17 PM

  Vaikuttaa tosi kivalta hotellilta 🙂 Sulla on myös hauska periaate hotelliyhteistöiden suhteen. Yövyin itse yhdellä lomalla Firenzessä 1400-luvulta peräisin olevassa talossa, huoneessa, jonka katossa oli edelleen säilynyt renesanssinaikainen kattomaalaus – ja se kieltämättä loi lomaan ihan omanlaisensa fiiliksen. Haittapuolena se, ettei upeasta huoneesta tehnyt oikeastaan edes mieli poistua :).

 • Reply sateenmuru March 14, 2016 at 8:22 AM

  Kiitos, Liza! Oi, sinun Firenze-kokemus kuulostaa ihanalta – saatan myöhemmin udella tarkempia tietoja tästä! ; ) Olin itse kerran Venetsiassa yötä tosi vanhassa majatalossa, ajalta ennen renessanssia: katto oli matala ja puuparrut ajan patinoimia, niin tunnelmallinen.

 • Leave a Reply