Hollanti, Matkat

Hotel de Windketel, Amsterdam

Kun näen korkeiden kerrostalojen ympäröimän kahdeksankulmaisen pikkutornin, ihastun niin, että askeleeni hidastuvat ja minun on pysähdyttävä hetkeksi: tästä tulisi ikimuistoinen yö omassa prinsessatornissani!

Hotel de Windketel sijaitsee Amsterdamin eko-ystävällisellä asuinalueella Westerparkissa. Parin minuutin kävelymatkan päässä sijaitsee alueen keskus, Westerpark, mistä löytyy esimerkiksi ravintoloita, elokuvateatteri ja vain “orjatonta työvoimaa” käyttävä , eli todellakin rehtiä suklaata valmistava Tony’s Chocolonely

Windketel seisoo seesteisenä keskellä Watertorenpleinin aukiota, auringossa valkoisuuttaan hohtavan vesitornin juuressa. Aukio on hiljainen: täällä eivät autojen tööttäykset säikäytä. Westerpark onkin Amsterdamin ensimmäinen autoton asuinalue.

Hotel de Windketel on ihana pieni saareke. Amsterdamin vesivoimalalle kuulunut nykyinen luksushotelli toimi alunperin käyttöveden paineensäätimenä.

Pian yksi hotellin pyörittäjistä, Liesebeth, saapuu paikalle ja esittelee minulle entistä Amsterdamin vesivoimalalle kuulunutta “painekattilaa”, nykyistä luksushotellia. Windketel vuokrataan vähintään kahdeksi yöksi kerrallaan, ja kahden hengen majoitus maksaa 325 euroa. Aivan pieniä lapsia hotelliin ei kannata viedä, sillä rappuset ovat kapeat ja jyrkät.

Windketel rakennettiin vuonna 1897. Samalta vuodelta on peräisin hotellia vastapäätä sijaitseva massiivinen punatiilirakennus, jossa sijaitsi Amsterdamin vesivoimalan pumppu, jota tultiin ihmettelemään paikanpäälle kauempaakin. Nykymatkalaisen onneksi tiloissa toimii nyt suosittu ravintola Cafe Restaurant Amsterdam.

Liesbeth avaa tornin oven ja astun sisään: minut ottaa vastaan ihanan mökkimäinen tunnelma. Hyvin varustettu keittiö sijaitsee muutaman askelman maanpinnan alapuolella. Tilaa hallitsee suuri puupöytä, jota koristaa nupuillaan olevat tulppaanit. Nurkassa seisoo puinen lipasto tornin astiastoa varten.

Kun nousen ylös tornin kierreportaita toisen keskikerroksen oleskelutilaan, tuntuu siltä kuin olisin saapunut muumien vieraaksi! Kahdeksankulmaisen rakennuksen sisustamisessa on varmasti ollut omat ongelmansa, mutta Windketelissä ne on ratkaistu kodikkaan tyylitietoisesti.

Maassa maan tavalla: keittiönpöydällä odotti kimppu tulppaaneja. Ikkunan takaa erottuu huoneistohotellia ympäröiviä asuinrakennuksia: tornissa on kuitenkin oma rauhansa, kuin suomalaisessa mökissä.

Alakerran WC löytyy portaikon alta. Kuvan soppi on tornin räikein sisustuselementti.

Yleisesti tornissa vallitsee hillityn rauhalliset värisävyt.

Olohuoneen sohva oli erityisen makoisa lepohetkeä varten.

Keskikerroksesta löytyy myös pieni työnurkkaus.

Olohuoneen tilaa hallitsee pyöreä, hakatun puun syitä tyylittelevä matto sekä lokoiluun houkutteleva Montisin sohva. Yläkerran yhdistettyä makuu- ja kylpyhuonetta taas komistaa tunnelmallinen parrukatto. Huonompikuntoisten onneksi tornissa on kaksi toilettia: yksi alhaalla ja toinen ylhäällä.

Rakennuksen muuttamisessa hotelliksi auttoi arkkitehti Paul Westerman. Joukko alueen asukkaita muutti 1990-luvun lopussa Gas Worksin entisen, tornin naapurissa sijaitsevan varastorakennuksen asunnoiksi, ja käänsi sitten katseensa pieneen torniin: mitä sille tapahtuisi? Joukko päätti ryhtyä toimeen tornin muuttamiseksi hotelliksi, niin että myös Amsterdamiin saapuvat matkailijat voisivat kokea alueen omintakeisen tunnelman. Hotelli avattiin vuonna 2003.

Illallispaikoista ei alueella ole puutetta. Aivan vastapäätä löytyy suosittu Cradam, ja Westerparkin suuresta makasiinirakennuksesta löytyy kosolti erilaisia vaihtoehtoja. Myös suosittu Jordaanin alue lukuisine pikkuravintoloineen on vain reilun kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

Ylimmän kerroksen makhuuhuoneessa on kaksi kattoikkunaa. Tornissa on ihanan sadunomainen ja retrohtava tunnelma.

Suihkun voi ottaa istualtaan tai asettaa suihkun kattoon, jolloin kannattaa olla tarkkana, ettei kopsauta päätään (tai shamppoota hiuksiin haroessa kyynärpäätään) katon puuparruihin.

Mutta minä päätän kokata itse omassa prinsessatornissani. Hääriminen keittiössä on ihanaa luksusta pitkään matkalaukun kanssa hotelleista toiseen viipotettuani. Pasta-annoksen painikkeeksi pari lasia punaviiniä, suihku ja pieni lukuhetki sohvalla ennen tornin ylimpään kerrokseen kipuamista ja olen valmis vetäytymään vällyjen alle viimeistä kertaa Amsterdamissa – tällä kertaa!

Kiitos Hotel de Windketelille, joka onnistui muuttamaan paatuneen kyynikon edes hetkellisesti pikkuprinsessaksi!

Hotel de Windketelin mökkimäinen torni tarjoaa makoisat yöunet!

P.S. Kiitän Hotel de Windketeliä mahdollisuudesta tunnelmalliseen vierailuun historiallisessa rakennuksessa. Hotel de Windketel onkin osa Sateenmurun historiallisten hotellien sarjaa. Yhteistyö ei vaikuta kirjoituksen sisältöön, sillä valitsen sarjaani vain kulttuurisesti ja/tai historiallisesti merkittäviä kohteita, joiden uskon takaavan inspiroivia hetkiä myös lukijoideni matkoilla. Hyvää matkaa siis, Sateenmurun lukija, Amsterdamiin ja Hotel de Windketeliin!

Hotel Info

Hotel de Windketel Homepage

Koko torni omaan käyttöön alk. 325 euroa

info@windketel.nl

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Heidi/Himomatkaajan Turinoita March 5, 2017 at 6:37 PM

  Todellakin, tornista välittyi muumimaailman tunnelma! Ja täysin hyvässä mielessä. 🙂 Mitä sanoisit, paljonko tuossa oli neliöitä ja onko torni tarkoitettu vain hengelle, eli saako sinne esim. junnupatjan mahdutettua lattialle?

  • Reply sateenmuru March 7, 2017 at 5:48 PM

   Jonkin aikaa Suomesta pois olleena, tässä tornissa oli niin ihanan muumi- ja mökkimäinen tunnelma, että olisin kyllä viihtynyt pidempäänkin! En osaa sanoa neliöistä… pitää kysyä, kuten myös patja-asiaa: lattiatilaa kyllä on sen verran, että keskikerrokseen ainakin patjan saisi mahtumaan. Palaan asiaan!

 • Reply Skimbacon Katja March 6, 2017 at 1:59 AM

  Kyllä on erilainen ja mukavan näköinen paikka yöpyä! Ihanan tyylikkään mutta rennon näköinen tuo sisustus.

  • Reply sateenmuru March 7, 2017 at 5:48 PM

   Kiitos kommentista, Katja Skimbacosta! Totta, “tyylikäs ja rento” kuvaa tornia ja samalla koko Amsterdamia!

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana March 7, 2017 at 2:50 PM

  Onpa sympaattinen prinsessatorni! Aika hinnakas, mutta johonkin spesiaalitapaukseen olisi aika ihana.

  • Reply sateenmuru March 7, 2017 at 5:50 PM

   Kiitos kommentista, Kati! Löysin sisäisen prinsessani täällä. ^_^ Hieman hinnakkaamman puoleinen, mutta sellaiseen erikoisviikonlopun viettoon vaikkapa oman prinssin kanssa ihan hyvä valinta. ; )

 • Reply sari / matkallalahelletaikauas March 7, 2017 at 5:00 PM

  Onko tuo puupöytä? Luulin, että matto….Hieno huoneisto.

 • Reply sateenmuru March 7, 2017 at 5:50 PM

  Kiitos kommentista, Sari! Se on matto! ^_^

 • Reply Meidän matkassa / Monna March 7, 2017 at 8:21 PM

  No onpa soma ja erilainen hotelli, kerrassaan upea! 🙂 Ja vielä tuo muumimaisuus kruunaa kaiken. Tämä täytyy laittaa korvan taakse. Plussaa myös autottomasta asuinalueesta, hienoa!

  • Reply sateenmuru March 10, 2017 at 7:52 AM

   Kiitos kommentista, Monna! Ja kyllä, aivan ihana hotelli, siellä oli niin viihtyisä tunnelma. 🙂

 • Reply Emma / Mutkia Matkassa March 9, 2017 at 7:07 AM

  Onpa suloinen pikkutorni! Ja kattoikkunat, vau! Itse olisin tykännyt, että sitä “muumimaisuutta” olisi viety vielä pidemmälle, käytetty tuota erikoisuutta sisustuksessa vielä enemmän. Mutta upea kyllä tuollaisenakin!

  • Reply sateenmuru March 10, 2017 at 7:54 AM

   Kiitos kommentista, Emma! Ja kyllä, ihastuin itsekin avain ensisilmäyksellä. Hassua kyllä, tornin esittelijä ei tiennyt Muumeista mitään – näytin sitten puhelimesta valokuvia Muumien tornista. 🙂

 • Reply Anna | Tämä matka March 9, 2017 at 4:51 PM

  No nyt rupesi kiinnostamaan, kuinka monta porrasta sinne makuuhuoneeseen oli?

  On onni, että vessoja on kaksi. Mietis, jos se ainut vessa olisi alakerrassa ; -)

 • Reply sateenmuru March 10, 2017 at 7:55 AM

  Heh, taisin kyllä alitajuisesti laskeakin nuo portaat, mutta luku ei jäänyt mieleen. Ei niitä portaita nyt NIIN paljoa ole, mutta siinä vaiheessa kyllä liikaa, jos joutuisi koko ajan kuljeskelemaan ylös ja alas vessaan. Onneksi ei! 🙂

 • Reply Johanna Hulda / Vida de Estrada March 11, 2017 at 10:50 AM

  Ihanan näköinen pikku torniasunto! Ulkokuvassa mittasuhteet varmaan vääristyy omassa päässä, koska torni näyttää siinä jotenkin tosi pieneltä. 😀 Ilmeisesti tuolla ei myöskään tullut oloa, että ohikulkijat näkisivät liikaa sisälle, vaikka ikkunoita on joka sivulla? Tähän alueeseen olisi kiinnostavaa muutenkin käydä tutustumassa Amsterdamissa, joten kiitos vinkistä!

  • Reply sateenmuru March 14, 2017 at 7:43 AM

   Kiitos kommentista, Johanna! Totta, sisältä torni oli isompi kuin ulkoa näyttää. Ja ikkunoissa on ilmeisestikin sellaiset verhot, vähän kuin verkkokangasta, että ulos kyllä näki, mutta itse en ainakaan sisälle nähnyt kun kävin kuvailemassa. Tietysti sitten illalla saa vielä jämäkämmät verhot ikkunoiden eteen! : ) Kannattaa käydä pyörähtämässä tällä alueella, kivoja löytöjä!

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä March 11, 2017 at 11:30 AM

  No nyt on erikoinen majapaikka! Ei ehkä ihan omaan makuuni, mutta kuriositeettina tosi kiinnostava. 🙂

  • Reply sateenmuru March 14, 2017 at 7:44 AM

   Kiitos kommentista, Pia! Tämä oli todella ihana löytö, historiallinen rakennus, mutta moderni sisältä. Jos ei hotellina paikka kiinnosta, niin kannattaa käydä tutkailemassa ainakin tätä aluetta! : )

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää March 11, 2017 at 4:31 PM

  Aika jänskä paikka. Voisin hyvinkin nähdä itseni kokeilemassa tuota majoitusta. Kiva kun vanhoista rakennuksista tehdään tällaisia majoituspaikkoja, niillä on aina jonkunlainen tarina kerrottavana. Aika moderni sisustus.

 • Reply Kohteena maailma / Rami March 12, 2017 at 8:21 AM

  Ompas mielenkiintoinen hotelli. Aika hintava, mutta kerran elämässä elämys varmasti!

  • Reply sateenmuru March 14, 2017 at 7:45 AM

   Kiitos kommentista, Rami! Muista, että kysessä on kahden yön hinta – vaikka jäähän tornille silloinkin vähän enemmän hintaa. Mutta kuten sanoit, elämys!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita March 13, 2017 at 6:42 AM

  Ihana hotelli ja ihana huone! Kyllähän tuolla kelpaisi prinsessana lomailla! 🙂

 • Reply sateenmuru March 14, 2017 at 7:46 AM

  Kiitos kommentista, Virpi! Niinpä, sellaiselle mökkeilystä pitävälle prinsessalle tämä on ihan omiaan. ^_^

 • Leave a Reply