Matkat, Suomi

Hotelli Yöpuu, Yliopistonkatu 23, Jyväskylä

Yhteistyössä Hotelli Yöpuun kanssa

Hotelli Yöpuu on luksukseen taipuvaisen hemmottelijan kohde: ruoka-, juoma- ja saunakeidas.

HISTORIA

Hotelli Yöpuu ja ravintola Pöllöwaari sijaitsevat Jyväskylän keskustassa, kauniin keltaisessa kivitalossa. Kivitalon rakennutti vuonna 1928 kultaseppä Jaakko Emil Vehmas ja sen piirsi ja rakensi itseoppinut muurarin poika Mauno Forselius: alin kerros varattiin liikehuoneistoille ja ylemmät kerrokset asunnoille.

Rakennuksella on pitkä historia majoitustoiminnassa, sillä eräs asukkaista piti huoneistossaan pensionaattia. Hotelli Yöpuu taas syntyi vuonna 1988, kun Esa ja Sirkku Arola aloittivat hotelliravintolan pyörittämisen. Tuolloin asiakaskunnaksi vakiintui esimerkiksi Jyväskylän yliopiston- ja kaupungin johto. Hotelli Yöpuussa on siis panostettu laatuun sen syntymästä lähtien.

Parin omistajavaihdoksen jälkeen Hotelli Yöpuun ottivat siipiensä suojaan Katriina Pilppula ja Ari Pärnänen, ja kansainvälisestä hotellista luotiin suomalaishenkinen, mutta kansainväliselle asiakaskunnalle. Nyt boutique hotellissa suomalainen design tulee näyttävästi esiin esimerkiksi Iiittalan pöllökuvioisessa Taika-astiastossa ja eri teemoin sisustetuissa huoneissa.

Hotelli Yöpuu ja hotellin ravintola Pöllöwaari ovatkin onnistuneet ketjuhotellien keskellä luomaan viehättävän mutta samalla vahvan imagon.

Hotelli Yöpuun kivitalon lähes satavuotiaaseen historiaan mahtuu myös pari tulipaloa.

Sateenmurun sielunmaisemaan vetoava yksityiskohta Hotelli Yöpuun käytävältä.

Pöllöwaarin astiastossa on taikaa!

Mmmm… aamiaiseni jälkiruoka…lempiherkkuni koko maailmassa! Tätä ennen nautin (esimerkiksi…) uunihaudutettua ohrapuuroa marjoilla sekä hotellin omaa leipää juustoilla ja lohisiivuilla päällystettynä.

Käy sisään!

VIERAILU

Saavuin hotellivierailulleni tiistaina, yhtenä tämän kesän harvinaisista aurinkoisista päivistä, joten pystyin nauttimaan hotelliyöhön kuuluvan drinkin Yöpuun viinibaarin terassilla. Pienehkön viherkasvein ja yrtein koristellun tilan kontrasti ympäröivän, perisuomalaisten kerrostalojen takapihan kanssa loi vetoavan urbaanin mutta samalla eksklusiivisen tilan tunnun. Valkoviiniä siemaillessani olinkin yhtä aikaa sekä onnessani että harmissani siitä, etten ollut tiennyt viinibaarin olemassaolosta opiskellessani Jyväskylässä – veikkaan, että gradun valmistumisessa olisi saattanut kestää vielä tovin pidempään, jos tästä olisin tiennyt!

Minun ja ikuisen aisaparini oli tarkoitus käydä illalla syömässä jossain opiskeluaikojeni ruokapaikassa, mutta Hotelli Yöpuussa oli niin viihtyisä tunnelma, ettemme malttaneet poistua. Päädyimme siis nauttimaan kala-annoksen sisällä baarissa (tässä vaiheessa ulkona oli jo alkanut sataa), vielä parin viinilasin kera. Brasilialaisesta aisaparistani on tullut Suomessa asuessaan varsinainen kala connoisseur, ja syötyämme kuhamme totesimme molemmat vatsojamme taputellen, että olimme tulleet nauttineeksi parhaan kala-aterian, jonka Suomessa olemme syöneet.

Hotelli Yöpuun ihastuttava viinibaari.

Huoneeni oli arkkitehti Wivi Lönnin mukaan nimetty. Yöpuusta löytyy myös mm. Mannerheim ja Alvar Aalto -teemaisia huoneita. Huoneita on yhteensä 26.

KOHOKOHTA

Baarin mukavaan nahkanojatuoliin vatsa täynnä vajonneena olin siis erittäin innoissani uusimmasta löydöstäni Sateenmurujen historiallisten hotellien sarjaan. Hotellihuoneeni oli viehättävä, ja olisin ollut tyytyväinen pelkästään, jos olisin vain istuskellut huoneessani teekupposen ja hyvän kirjan kanssa. Mutta huoneen lisäksi hotellista löytyi myös mitä viihtyisin viinibaari, joten tee vaihtui viiniin ja kirja rentoon rupatteluun. Viinibaarin jälkeen illallinen täydellisti – tai näin ainakin luulin! – tyytyväiseyyden tasoni, kunnes..!

Tuli saunavuoron aika. Ja millainen sauna! Pesutiloista löytyi kahden sadesuihkun lisäksi laadukkaita pesutuotteita sekä saunatuoksuja. Yhdellä seinällä oli kaunis valaistus, joka muistutti hieman kristallista vesiputousta. Hämyisesti valaistua saunaa kevensivät valkoiset saunakivet sekä pieni kimaltelevalla valkotiilellä koristeltu seinäpinta.

Olemme aisaparini kanssa yleensä “vartin saunojia”, mutta tällä kertaa viipyilimme tiloissa koko tunnin, joka meille oli varattu. Sauna muuten kuuluu huonehintaan, joten suosittelen!

Hotelli Yöpuun saunakeitaan oleskelutila.

Kimallusta saunahetkeen!

Vierailu Hotelli Yöpuussa näytti minulle parhaat puolet suomalaisesta hotellimaailmasta, ja viskasi minut aivan uudenlaiseen Suomeen. Ja tämä on Suomi, johon tutustuin mielelläni: rento, mutta ammattitaitoinen, elegantti – ja jopa ylellinen! – sekä ennen kaikkea, no, paremman sanan puutteessa ihana!

Vatsatäynnä kalaherkkuja ja saunaraikkaana oli mukava kellahtaa sänkyyn ja antaa unelmien viedä.

P.S. Kiitän Hotelli Yöpuuta mahdollisuudesta tunnelmalliseen vierailuun historiallisessa rakennuksessa. Hotelli Yöpuu onkin osa Sateenmurun historiallisten hotellien sarjaa. Yhteistyö ei vaikuta kirjoituksen sisältöön, sillä valitsen sarjaani vain kulttuurisesti ja/tai historiallisesti merkittäviä kohteita, joiden uskon takaavan inspiroivia hetkiä myös lukijoideni matkoilla. Hyvää matkaa siis, Sateenmurun lukija, Jyväskylään ja Boutique Hotel Yöpuuhun!

Hotel Info

Hotelli Yöpuu kotisivut

Huoneet alkaen n. 115 €

info@hotelliyöpuu.fi

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Johanna @ Out of Office August 6, 2017 at 3:46 PM

  Pari kertaa Yöpuussa yöpyneenä ja Pöllöwaarissa illastaneena en menisi Jyväskylässä enää muualle. Molemmat ovat ihania ❤

  • Reply sateenmuru August 6, 2017 at 4:27 PM

   Yöpuu & Pöllöwaari hurmasivat kyllä minutkin ihan totaalisesti! Siellä yöpyminen oikeastaan muutti koko Jyväskylän kaupunkikuvan osaltani. ^_^

 • Reply Anna | Tämä matka August 8, 2017 at 4:52 AM

  Oi, tuo on siis niin ihana hotelli. Olemme yöpyneet sillä lasten kanssa ja kahdestaan useamman kerran. Harmittavan usein tuo on ollut vain täyteen varattu. Aamiainen ja ruoka ylipäätänsä tuolla ovat aina olleet täysin moitteettomat. Ja huoneet…. Hauska, kun ei tiedä minkälaisen sisustuksen saa. Yksinkertaisesti mitä suositeltavin paikka.

  Näillähän on toinenkin hotelli Jyväskylässä, eli hotelli Verso (vanhalta nimeltään Jyväshovi). Se oli just pintarempattu, kun yövyimme siellä vuosi sitten. Ihan perus OK, mutta ei mikään kokemus.

  • Reply sateenmuru August 8, 2017 at 7:19 PM

   Niinpä, erittäin suositeltava paikka Suomessa! Kiva kuulla, että muutkin ovat haltioituneita Yöpuusta & Pöllöwaarista. ^_^ Toivottavasti tästä muodostuisi vaikkapa sellainen jokavuotinen rituaali meidän (kaksihenkisen) perheen osalta – keski-iässä olisi sitten kaikki huoneet kierretty, mjeh.

 • Reply Heidi / Himomatkaajan Turinoita August 9, 2017 at 8:43 AM

  Onpa harmonisen näköinen hotelli. Kiitos vinkistä, tulee tarpeeseen kun on matka Keski-Suomeen tuloillaan! 🙂

  • Reply sateenmuru August 10, 2017 at 3:30 PM

   Kiitos kommentista, Heidi, ja eipä kestä! Kiva jos vinkeistä on hyötyä! ^_^

 • Reply Heidi / Seikkailujen helmiä August 11, 2017 at 8:09 AM

  Tämä hotelli täytyy pistää mieleen, kun seuraavan kerran etelään ajetaan. Kiitti vinkistä! Monesti ollaan oltu yötä nuilla seuduilla, mutta ei koskaan tuolla. Seuraavalla kerralla voisi. Näyttää ja kuulostaa sen verran ihanalta paikalta. 🙂

  • Reply sateenmuru August 13, 2017 at 6:46 AM

   Todellakin kannattaa pitää Yöpuu mielessä: hintalaatusuhde on suorastaan maagisen hyvä! Hyvää viisiittiä! ^_^

 • Reply Katariina/Maisemajahdissa August 11, 2017 at 4:34 PM

  Onpa kauniin ja miellyttävän näköinen hotelli! Valitsen itsekin mielellään boutique-hotelleja, jos vaan mahdollista, joten tykästyisin tuohon paikkaan aivan takuuvarmasti 🙂

  • Reply sateenmuru August 13, 2017 at 6:49 AM

   Kiitos kommentista Katariina! Yöpuussa oli ihanan vilkas tunnelma alakerrassa (ravintola ja viinibaari), mutta huoneessa seesteisen rauhallista. Täydellinen valinta! ^_^

 • Reply Liza in London August 14, 2017 at 4:16 PM

  Onpa suloinen ja nimenomaan elegantti hotelli. Kyllä Suomessa osataan!

  • Reply sateenmuru August 14, 2017 at 5:16 PM

   Eikös?! 😀 Jos pitäisi valita vain yksi hotelli Suomesta, johon viesin ulkomaalaisia vieraitani, niin saattaisinpa hyvinkin valita juuri Yöpuun!

  Leave a Reply