Ruoka ja juoma, Suomi

CaféArt, Läntinen Rantakatu 5, Turku

“Kunhan vain lähistöltä löytyy hyvää kahvia, olen onnellinen.”

Totesi aisaparini onnellisena Turun CaféArtissa vierailtuamme.

Minä ja aisaparini lähdimme viime viikolla ensimmäiselle kunnon vierailullemme Turkuun – 15 kilometrin päähän nykyisestä pienestä kotikylästämme, Naantalista. Kahviaddiktina olin tehnyt nettitutkimusta ennen matkaan lähtöä ja ensimmäinen pysäkkimme tuli olemaan CaféArt: olin nimittäin nähnyt netin valokuvassa muodikasta lattetaidetta ja kahvilan kotisivulta löytyi vakuuttava CV kahvilan baristojen voitoista baristakisoissa: kaiken kaikkiaan 7 sitten vuoden 2008! Mutta silti vähäeleinen optimismini ei antanut toiveiteni kohota liian korkealle.

Näkymä Aurajoelle CaféArtin sisältä: tunnelmallista!

Näkymä Aurajoelle CaféArtin sisältä: tunnelmallista!

Oli aurinkoinen iltapäivä: Aurajoki kimalteli ja lipui hiljalleen kohti merta, ja lähes kaikki kahvilan joenrannan pöydät olivat varattuja. Tämä on Turun vanhaa osaa, missä voi nähdä vuosisatoja vanhoja erivärisiä rakennuksia, mukulakivikatuja ja kuulla Turun tuomiokirkon kellojen täsmällisen kuminan. Astuimme sisään hämärästi valaistuun kahvilaan, missä kohtasimme vaikeuksia herkkuvalikoiman suhteen. Päädyimme lopulta korvapuustiin, vaikka mutamuffit näyttivät myös mitä houkuttelevimmilta.

Suomeen saavuttuamme olin jo ohjeistanut aisapariani olemaan tiedustelematta liian kovaan ääneen olisiko kahviloissa tarjolla flat whiteja: jos niitä kahvilistalta löytyisi, ilmoittaisin kyllä hänelle. Mutta netissä näkemäni valokuvan perusteella olin hitusen toiveikas flat whiten mahdollisuudesta yllätyksenä brasilialaiselle papufriikilleni, mutta nyt huomasin, että liitutaulun mukaan meidä oli tyytyminen cappuccinoon.

Sen jälkeen kun ystävällinen tarjoilija (kyllä! Olen Suomessa törmännyt vain ystävälliseen asiakaspalveluun enkä tuohon myyttiseen töykeyteen) oli ottanut tilauksemme, siirryimme tiskin päähän odottamaan cappuccinojamme.

Hyvä luoja, älä anna cappuccinon olla liian vaahtoisaa, rukoilin.

Pavut.

Pavut.

Kone.

Kone.

Kahvi.

Kahvi.

Mutta sitten kaksi pientä kop kop kopausta espressokoneen kupeessa, ja sielua painaneet epäilykseni haihtuivat: tämä oli se ah niin tutun suloinen maitokannun ääni, kun barista napauttaa sitä kevyesti tiskin puutasoa vasten suorittaakseen taikansa. Minä ja aisaparini katsoimme toisiamme: lopultakin lupaus taidokkaasti valmistetusta kahvista.

Onnellisina astuimme ulos, istuimme pöydän ääreen ja aloimme ihailla maisemaa – ja tietysti sitä kahvia.

Vaikka kahvi oli liitutaululla kirjattu cappuccinoksi, oli kyseessä ennemmin flat white, sillä maitovaahtoa oli minimaalinen määrä – juuri riittävästi tekemään kahvista silkkisen ja tasoittamaan kolumbialaisen kahvin lievää makeutta. Yritin saada aisaparista nyhdetyksi muutamia makuhavaintoja kahvista, mutta sain vastaukseksi vain: ”tämä on parasta kahvia, jota olen Suomessa juonut. Täydellinen lämpötila, niin silkkistä, täydellistä… aaah!” Niinpä jätin hänet ja kahvinsa nauttimaan laatuajasta keskenään, ja keskityin oman kupposeni siemailuun.

Ja lopulta tämä oli ainoa seikka, jota itsekin pystyin ajattelemaan: täydellistä.

Pienen sadekuuron jälkeen ilmassa leijui kirpeänraikas lupaus lähestyvästä talvesta.

Pienen sadekuuron jälkeen ilmassa leijui kirpeänraikas lupaus lähestyvästä talvesta.

Mitä: Vaikka CaféArtista löytyy muutamia blogikirjoituksia ja arvioita, itse kahvilasta oli vaikeampi löytää tietoa. Esimerkiksi: Milloin kahvila avattiin? En tiedä. Mutta tiedän, että Turun Kahvipaahtimo, jonka myymäläksi CaféArt osoittautui, avattiin vuonna 2008, joten kenties myös kahvila avattiin tuolloin. Kahvilassa voikin pakata kassit täyteen paahtimon papusia ja muita kahvihyveitä, sillä hyllyiltä löytyy Turun Kahvipaahtimon tuotteita sekä muita kotibaristoinnin välineitä.

Missä: CaféArt sijaitsee Aurajoen äärellä Läntisellä Rantakadulla. Tie on historiallinen ja moni sen rakennuksista on peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Lähellä voi vierailla myös Trip Advaisoirissa Turun suosituimmaksi vierailukohteeksi kohonneessa kaupunginkirjastossa. Täydellistä!

Milloin: CaféArt on auki maanantaista perjantaihin klo 10–19, lauantaisin klo 10–17 ja sunnuntaisin klo 11–17.

Astu sisään ja nauti!

Astu sisään ja nauti!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kaikmen September 9, 2015 at 10:45 AM

  Flat whiten saa tilaamalla kassalta, mutta uskon, että tätä ei ole kirjoitettuna listalle, koska suurin osa suomalaisista ei kyseistä juomaa tunne. Myös muita kahvijuomia, kuten cafe cortado, on mahdollista tilata rohkeasti kysymällä 🙂

 • Reply sateenmuru September 9, 2015 at 5:25 PM

  Ah, kiva kuulla, kiitos! Aisaparin silmiin syttyi loiste!

 • Reply Tuija October 6, 2015 at 4:09 PM

  Olipa kiva postaus! Itsekin lumouduin täysin cappucino -nautintoon joen rannan pöydässä, vaikka varjo jo lankesi ja aurinko valaisi vain vastarantaa. Syysterveisin Tuija

  • Reply sateenmuru October 12, 2015 at 8:37 AM

   Kiitos, Tuija! Sinnittelin itsekin ulkopöydissä cappuccinoni kanssa niin pitkään kuin kykenin: parempaa sijaintia kahvilalle on vaikea kuvitella.

 • Reply Miina March 24, 2016 at 2:10 PM

  Moro, kahvila on reilut 10 vuotta vanha, eli hitusen paahtimoa vanhempi. Alkuperäinen kahvila oli kuitenkin yli puolet pienempi.

  Pakko myöntää, että Artin laatuun tottuneena aina harmittaa maksaa muiden kahviloiden “cappuccinoista” joissa maito vaahdotetaan aina ihan päin helvettiä ja espressokin tulee jostain valmiskapseleista.

  Suosittelen myös Gagguigaffilaa, TKP:n kahvit ja osaavat baristat sieläkii

 • Reply sateenmuru March 24, 2016 at 3:47 PM

  Moikka Miina ja kiitos kommentista: ahaa, eli ensin oli kahvila, sitten paahtimo. Totta, CaféArt on aina tasalaatuisen loistava, mikä takaa hyvä yöunet, kun ei tarvitse jännittää, että millaistakohan kahvia seuraavaksi saa. ; ) Olen käynyt Gagguigaffilassa ja se on myös äärettömän hyvä, aina. Täytyy vain ehtiä kirjoittamaan kokemuksesta… ehkä seuraavan kerran otan läppärin mukaan ja nakuttelen kahvia juodessa!

 • Leave a Reply