Ruoka ja juoma, Suomi

Kahvila Sävy, Aleksis Kiven katu 12, Helsinki

Aamu on alkanut Helsingin trendikkäällä alueella Kalliossa, mutta kahvila pysyy hiljaisena, vaikka sen tusinasta pöydästä lähes kaikki on varattuja yhteentoista mennessä. Van Morrisonin pehmeä ääni leijailee ulos kaiuttimista ja takaseinällä Eric Dolphy ja Gene Taylor ovat jähmettyneet mustavalkoisiin, pikselöityihin asentoihin. Silloin tällöin kupposet kilahtelevat vasten tassejaan ja espressokone sihisee.

Istun Kahvila Sävyn nurkkapöydässä: toisella laidalla suurta huonetta kultainennoutaja vartioi etuovea omistajansa jalkojen juuressa maaten. Pariskunta keskustelee hiljaa, ystäväjoukko tapaa kahvi- ja teekuppien äärellä vertaillakseen näyttelijänuriaan. Loput asiakkaista hipelöivät elektronisia laitteitaan. Toinen baristoista tarjoilee virkistäviä kahvejaan aamu-unisille asiakkailleen, toinen baristoista yrittää avata tukkiutunutta lavuaarinputkea takahuoneen uumenissa. Muutaman minuutin selvästikin tehotonta yritelmää katsottuaan yksi asiakkaista nousee ylös ja tarjoaa apuaan: hän on huoltomies, avaa tukkeutuneita putkia työkseen. Kahdessa minuutissa onnellinen asiakas on ansainnut itselleen ilmaiskahvit ja kahvilan putket ovat jälleen toimintakunnossa. Aamu kahvilassa jatkuu.

Tämä on Kahvila Sävy, Helsingin boheemialueena tunnetun naapuruston kulmakahvila. Tiski on vaaleaa puuta ja sen seinä päällystetty valkoisilla keraamisilla laatoilla. Kiiltävä ja hopeinen espressokone täydellistä kahvilan hipsteriyden, mutta muutoin Kahvila Sävyn sisustus eroaa huomattavasti useimmista muista kolmannen aallon kahviloista vaikkapa Lontoossa. Sävyn tuolit ja pöydät ovat eri paria; osa näyttää siltä, kuin ne kuuluisivat eurooppalaisen boulevardikahvilan sisustukseen, osa taas on modernia suomalaista designia tai Empire-tyylisiä klassikoita. Ja kaikki tämä seisoo tukevasti punertavan harmaalla kulahtaneen näköisellä betonilattialla. Kyllä, Sävy on kohottanut vastakohtaisuuksien teeman omalle tasolleen.

Kahvila Sävyn hyllyiltä löytyy suomalaisten paahtimoiden tuotteita.

Kahvila Sävyn hyllyiltä löytyy suomalaisten paahtimoiden tuotteita.

Mutta mitä tulee kahvien makuun, kaikki vastakohtaisuudet sekoittuvat kupissa kauniiksi harmoniseksi kokonaisuudeksi: silkkiset ja hienovaraisen makeat maut jäävät viipyilemään kielen päälle, ja minun on lopetettava hetkeksi kannettavani näppäinten nakutus ja keskityttävä nauttimaan kahvihetkestä. Vaikka menussa lukee cappuccino, on kyseessä ennemminkin flat white: älä anna Suomessa kahvitellessasi tämän ikuisten cappuccinojen virran hämätä itseäsi, sillä moni kahvila naamioi flat whitensa cappuccinoiksi, sillä kolmas aalto ei ole vielä iskenyt tämän filtteri-kansan tietoisuuden rannoille suurella voimalla.

Kahvin kanssa nautittavaksi löytyy pain au chocolateja, croissantteja, muutamia makeita herkkuja, suomalaisia leipiä käyttäviä voileipiä ja kolme erilaista, täyteläistä aamiaisvaihtoehtoa. Myös kasvissyöjät on otettu ruokavalinnoissa hyvin huomioon ja hyllyiltä löytyy vaikkapa Turun Kahvipaahtimon ja Good Life Coffeen paahtoja kotiinviemisiksi.

Yhtäkkiä kahvila on tyhjentynyt ja Van Morrison vaihtunut jonkinlaisten vanhanaikaisten disco-balladien kokoelmaan. Asiakas kultaisennoutajansa kanssa on astunut takaisin Helsingin kaduille ja huoltomies jatkanut päivän töitään kaupunkilaisten putkien parissa. Baristat kuvailevat kahviensa makusävyjä asiantuntevasti kaikille, jotka aiheesta haluavat kuulla ja opiskelijaryhmä tuo tilaan hieman meluakin.

Varhaiskevään auringonsäteet heijastuvat kattokruunuista ja mieleni alkaa tehdä toista kuppia kahvia.

Kahvila Sävyssä saa hyvän kahvin lisäksi aimo annoksen tunnelmallisuutta.

Kahvila Sävyssä saa hyvän kahvin lisäksi aimo annoksen tunnelmallisuutta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply