Englanti, Ruoka ja juoma

Pieni kahviopas Bathiin

Kuten lähiaikoina kirjoitin, olen heikkona brittikirjallisuuteen (englanniksi BritLit).

Mutta ei tässä vielä kaikki.

Elämässäni vaikuttaa myös tummempi, voimakkaampi, oudon vahva voima, joka ohjaa kulkuani.

Kahvi.

Ja koska asiat olivat näin, oli kolminkertainen ilo vierailla joululoman aikaan Bathissa, joka on mitä erinomaisin vierailukohde paitsi kaikille Jane Austen intoilijoille, myös kaikille leppoisasta elämäntyylistä pitäville. Bath kylpi auringonpaisteessa saapuessani, ja muistutti minua pienestä Alppikylästä: en tiedä mistä tämä konnotaatio mielessäni johtui, mutta olen varma, että en ollut ainoa konnotaatioineni, sillä kaupunkiin oli ripoteltu pieniä hirsimökkejä, joista tarjoiltiin after-ski glögejä, joita pystyi nautiskelemaan valkoisten tekoturkkien peittämillä terassituoleilla.

Bathin kuuluisin nähtävyys ovat roomalaiset kylvyt, Roman Baths, mutta kaupungista löytyy paljon muutakin. Omaa silmääni viehätti Bathin kaduilla kävellessä ensinnäkin sen arkkitehtuuri, toisekseen pienet kirjakaupat ja kolmanneksi, kahvi. Kyllä, Bath oli kaupunki, jossa voisin kuvitella viettäväni muutaman mukavan kuukauden, kirjoitellen työpöytäni äärellä ja tarkkaillen kiireetöntä ihmisvilinää kuljeksimassa pitkin sympaattisen pienen kaupungin katuja, unelmoimassa Austenin maailmasta.

Seuraa Sateenmurun kahviopas Bathiin!

Kahvia Jacob'sin kahvilassa.

Kahvia Jacob’sin kahvilassa.

Jacob’s Coffee House, 6 Abbey Street Sijainti: vastapäätä roomalaisia kylpyjä ja Abbeyta
Jacob's interior.

Jacob’sin sisätilaa.

Erinomaisen sijaintinsa vuoksi Jacob’s Coffee näytti olevan koko parin päivän vierailuni ajan todella vilkas. Ulkosalla oli mukavan näköinen terassialue, mutta koska oli himpun verran liian kirpakka talvikeli, oli se jätettävä väliin ja löydettävä paikka yläkerrasta. Kesällä Jacob’s on varmasti vielä vilkkaampi, ja ulkoterassi varmasti yksi Bathin parhaita paikkoja päästä roomalaisiin tunnelmiin kahvikupin äärellä: roomalaiset kylvyt sijaitsevat aivan vastapäätä kävelykadun toisella puolella.

Asetuin ensin mukavaan sohvanurkkaukseen, koska pöytätilat olivat täynnä, mutta siirryin myöhemmin ikkunapöytään. Näkymä oli mieltäylentävä: kylvyt olivat aivan vastapäätä, aurinko paistoi ja loisti vasten kylpylän ravintolan ikkunoita, joiden takana ihmiset nautiskelivat valkoisten pöytäliinojen keskellä The Pump Roomin ylellisyydestä.

Olin kävellyt rautatieasemalta suoraan Jacob’siin, ja kaipasin vain pientä herkkua: appelsiinipolentakakku sopi täydellisesti saapumiseni pirteään tunnelmaan, ja kahvi sopi täydellisesti koko paikan tunnelmaan. Keveää ja kaikin puolin nautinnollista. Kun lähdin kahvilasta, näin suuria ja herkullisen näköisiä keittokulhoja tarjoiltavan toisiin pöytiin, ja päätin palata parempana ajankohtana uudestaan.

Jacob'sin kahvila ylpeili maailan parhailla suklaakakkupalasilla. Hyvää se olikin, mutta ei maailman parasta.

Jacob’sin kahvila ylpeili maailman parhailla suklaakakkupalasilla. Hyvää se rouskuvine suklaanmurusine olikin, mutta ei maailman parasta.

Jacob'sin kahvila aivan  luostarikirkon ja roomalaisten kylpyjen edustalla.

Jacob’sin kahvila aivan luostarikirkon ja roomalaisten kylpyjen edustalla.

Roomalaiset kylvyt sisältä - ja vesihöyrykummitus.

Roomalaiset kylvyt sisältä – ja vesihöyrykummitus.

Society Café, Kingsmead Square ja 19 High Street (The Corridor) Sijainti: The Corridor lähellä Bathin ”Ponte Vecchiota”

Satuin ohittamaan Societyn pienen kahvilan The Corridorissa High Streetillä kierrellessäni summamutikassa Bathin katuja. Koska aurinko oli juuri laskenut, ja jäätävä viima porautunut talvitakkini alle, päätin tilata kuumaa kaakaota kahvin sijaan. Avonjoen lähellä sijaitsevassa Societyn kahvilassa oli vain yksi pieni huone, jonka seinällä oli polkupyörä. Societyssa oli mielenkiintoisen näköinen kahvimenu, mutta onnekseni pysyin (kerrankin) päätöksessäni, ja tilasin kaakaon, jolle myös löytyi oma menunsa. Ja liioittelematta totean, että tämä oli paras koskaan nauttimani kaakao, ja uneksin yhä sen 75 prosenttisesta tummasta suklaasta.

Polkupyörä seinällä, luonnollisesti.

Polkupyörä seinällä, luonnollisesti.

Niinpä minun oli seuraavana päivänä vierailtava Societyn päämajassa, joka sijaitsee pienen aukion laidalla kivenheiton päässä vilkkailta kylvyiltä. Täällä ei näkynyt enää niin montaa turistia (näin oletan), ja tunnelma aukiolla oli kylämäisempi kuin Bathin keskustassa suosittuine turistikohteineen.

Societylla on suurempi kahvila Kingsmead Squarella.

Societylla on suurempi kahvila Kingsmead Squarella.

Society on tyypillinen, moderni ja urbaani kahvila yksinkertaisella puusisustuksella, ja sen asiakaskunta (näin oletan) koostuu hyvän kahvin ystävistä. Kahvilassa on selkeä ja houkutteleva kahvimenu, ja kahvien alkuperät ja maut kerrotaan selkeästi tiskillä. Mielenkiinnolla kokeilin päivän pähkinäistä espressoa Brasiliasta. Istuin jälleen ikkunan ääreen, ja toivoin kuppini kestävän pienen ikuisuuden: joskus vieraissa kaupungeissa käydessä on mukava kuvitella millaista olisi asua siellä – ja vakoilla uusia mahdollisia naapureita arkiaskareissaan.

Ja todettava on, että en panisi pahitteeksi Bathissa asumista, kun tarjolla on tällaista kahvia.

Societyn kahvila The Corridorilla on lähellä Bathin "Ponte Vecchiota", jonka galleriassa on lukuisia somia putiikeja ja kahviloita.

Societyn kahvila The Corridorilla on lähellä Bathin “Ponte Vecchiota”, jonka galleriassa on lukuisia somia putiikeja ja kahviloita.

Turistien lisäksi myös linnut pitävät sillasta.

Turistien lisäksi myös linnut pitävät sillasta.

Colonna & Small’s, 6 Chapel Road Sijainti: lähellä Jane Austen museota (älä käy), Circusta ja Royal Crescentia

Astuin ulos Jane Austen museosta ja tunsin tulleeni perin pohjin ryövätyksi. Olinko juuri pulittanut 8 puntaa tästä hyvästä (mitä tahansa se olikaan), puhumattakaan niiden 15 minuutin menetyksestä, jotka museossa vierailu oli elämästäni napannut, eikä koskaan pystyisi niitä palauttamaan.

Luonnollisesti olen heikkona Austeniin, ja olin odottanut innolla museossa vierailua. Lyhyen Austenin elämää käsittelevän puheen (Regencyn ajan – eli Yrjöjen ajan ja viktoriaanisen ajan väliin jäävä, Yrjöjen viimeisiään vetävä hallitusaika – asuun ja lierihattuun pukeutunut tyttö tarkkaili jatkuvasti rannekelloaan, mikä oli, jos ei suorastaan anakronistista, niin ainakin ärsyttävää) jälkeen luvassa oli pieni alakertaan sijoitettu näyttelytila, jossa oli esillä Austeniin liittyvää esineistöä. Ei siis Austenille itselleen kuulunutta esineistöä. Niinpä lasikaapeissa oli esimerkiksi sanomalehti Jane Austenin ajoilta sekä teelaatikko. Yhdessä huoneessa pystyi kirjoittamaan sulkakynällä ja musteella (tämän oli oltava pila), ja toisessa kokeilemaan Austenin ajan asuja – mitä korealaiset turistit tekivätkin. Niin, ja mainitsinko, että kyseessä ei edes ollut Austenin asuttama talo, vaan saman kaltainen talo.

Bathin Royal Crescent teki vaikutuksen Jane Austeniin. Täällä on kuvattu esimerkiksi TV versio Austenin teoksesta Persuasion, eli suomeksi Viisasteleva Sydän (2007).

Bathin Royal Crescent teki vaikutuksen Jane Austeniin. Täällä on kuvattu esimerkiksi TV versio Austenin teoksesta Persuasion, eli suomeksi Viisasteleva Sydän (2007).

Jane Austen asui myös täällä hetken, osoitteessa 1 The Paragon.

Jane Austen asui myös täällä hetken, osoitteessa 1 The Paragon.

Luultavasti Austeniin itseensä henkilökohtaisesti liittyvän esineistön vähyys selittyy hänen sukupuolellaan: kenties naisten historia todella on unohdettu ja sitä myöten kadotettu, kuten jotkut akateemikot ovat osoittaneet. Paremmin Austenilaisiin tunnelmiin pääseekin Bathissa kuljeskellen sen kaduilla, istuskellen puistoissa, ja antamalla mielikuvitukselle tilaa.

Mutta museovierailu ei ollut suunnaton menetys, sillä aivan kulman takana sijaitsee, täten uskallan julistaa, Bathin paras kahvila Colonna & Small’s. Society pääsi lähelle, mutta Austen museon aiheuttaman kalvaan pettymyksen jälkeen mieleni (ja ruumiini) oli erittäin vastaanottavainen ylevälle kohotukselle.

Colonna & Small'sin kahvimenu.

Colonna & Small’sin kahvimenu.

Colonna & Small'sin kahvia.

Colonna & Small’sin kahvia.

Societyn tapaan myös Colonna & Small’sin kahvimenu miellyttää Murusta suuresti, sillä, suomalaisen tehokkaaseen tapaan, minusta on mukava kouluttaa makunystyröitäni nautiskellessani. Päädyin etiopialaiseen, vahvojen makujen kahviin, kun taas ikuinen sidekick, aviomies, valitsi synnyinmaansa brasilialaisen vienommilla mauilla. Suomalainen makuaistini on tottunut voimakkaampiin, raavaampiin, pippurisempiin ja happamampiin makuihin, kun taas M:n makuaisti on enemmän elämän makealla puolella. Päädyimme kuitenkin vaihtamaan kupposiamme kesken kaiken, sillä vastoin alkuperäistä olettamustani, pidin brasilialaista parempana – ja päinvastoin (etiopialaiseni oli myös vähentynyt kupissaan nopeammin, joten tämä vaihtokauppa oli edukseni).

Colonna & Small’s pyykäisi Austen museon jättämän karvaan maun suustani ja oli täydellinen päätepiste vierailulleni Bathissa: voisin, jonain päivänä, nähdä itseni asumassa täällä, kuljeksimassa Bathin kaduilla, nauttimassa Bathin kylvyistä, piipahtamassa kaupungin kirjakauppoihin, tervehtimässä uusia naapureitani, ja nauttimassa kahvikupposia Bathin leppoisissa kahviloissa.

Bathissa oli muutamia miellyttävän näköisiä kirjakauppoja. Tämä sijaitsi Mantiques-nimisen antiikkikaupan vierellä.

Bathissa oli muutamia miellyttävän näköisiä kirjakauppoja. Tämä sijaitsi Mantiques-nimisen antiikkikaupan vierellä.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply