Ruoka ja juoma, Suomi

Kenkävero, Pursialankatu 6, Mikkeli

Suomen sielua etsimässä – kahvikuppi kerrallaan 

Yksi suomalaisen maiseman kuvauksellisimmista piirteistä ovat vanhat pappilat: nuo kaukaisesta 1800-luvusta muistuttavat, yleensä keltaiset tai punaiset puukartanot. Pappilat ovat kuuluneet suomalaiseen kaupunki- ja kyläelämään jo vuosisatoja ja ne esiintyvät tuon tuosta suomalaisessa kirjallisuudessa asutuskeskittymien sivistyksen – tai skandaalien – keskuksina. Mutta nyt Suomen pappiloiden kukoistus on vain kaukainen muisto; papisto on muuttanut kaupunkeihin, pappiloiden maali rapistuu sateessa ja unohtamisen hidas prosessi on jo pyyhkinyt osan niistä tyystin altaan.

Onneksi näin ei ole päässyt käymän kaikkien vanhojen pappiloiden kohdalla. Yksi pelastuneista on Etelä-Savossa, Mikkelissä, sijaitseva Kenkävero. Nimen alkuperään liittyy monia tarinoita: yhden mukaan alueen miehillä oli tapana laittaa kenkänsä täällä jalkaan ennen kirkkoon astumista ja ottaa ne jälleen pois jumalanpalveluksen jälkeen. Toisen tarinan mukaan papin oli annettava vuosittain pari kenkiä ja villasukkia lukkarille tämän palveluksistaan. Nimeen liittyy myös toisia, dramaattisempia, tarinoita, mutta minä päädyn suosimaan jälkimmäistä villasukkineen – niin suomalaista!

Kenkäveron ensimmäinen pappila rakennettiin 1400-luvun puolivälissä, jolloin se oli vain pieni savumökki. Nyt kenkiä ja vanhahtavia matkakasseja käytetään Kenkäveron kukkalaatikkoina.

Kenkäveron ensimmäinen pappila rakennettiin 1400-luvun puolivälissä, jolloin se oli vain pieni savumökki. Nyt kenkiä ja vanhahtavia matkakasseja käytetään Kenkäveron kukkalaatikkoina.

Kenkäveron rappeutuminen alkoi vuonna 1969, kun pappilan herrasväki muutti kaupunkiin. Suomen kehityksessä ja arkkitehtuurissa elettiin modernistista vaihetta ja Kenkävero vaipui unohduksiin. Onneksi, jopa tuolla jupeista kimaltelevalla 80-luvulla löytyi muutama sielukas henkilö, jotka huomasivat Kenkäveron tärkeyden ja tunnelmallisen omalaatuisuuden, ja suunnitelmat sen kunnostamisesta saivat alkunsa. Nyt Kenkäveron seiniltä löytyy taulukokoelma pappilan eri vaiheista ja kunnostusprosessista.

Päärakennukseen sisään astuttaessa Kenkävero ottaa vierailijan vastaan omaperäisen elegantisti. Yhdellä seinällä on viehkeä asetelma vanhoja tarjottimia ja seinän vastapäisessä huoneessa kohoaa erittäin vanha puinen kierreportaikko – tähän huoneeseen on asiakkailta pääsy kielletty, mutta onneksi sisään voi kurkata ja nähdä vilahduksen vanhan pappilan ajoista. Rakennuksessa on muutamia ruokasaleja, mutta ne ovat lounaan jälkeen lähes tyhjät. Muutama seurue rupattelee hiljaisesti ikkunoiden äärellä, venäläinen perhe astuu perässämme sisään. Kaikki herkut – perinteiset suomalaiset ja jättimäiset marengit – kahvilan tiskillä on Kenkäverossa itsevalmistettuja ja lounasbuffetti tarjoilee lähiruokaa.

Kenkäveron päärakennuksen, pappilan eteinen.

Kenkäveron päärakennuksen, pappilan eteinen.

Kenkäveron salongeissa on elegantin ilmava tunnelma, ja löysin tiloista myös kaksi vanhaa pianoa.

Kenkäveron salongeissa on elegantin ilmava tunnelma, ja löysin tiloista myös kaksi vanhaa pianoa.

Vanhat puutalot ovat mielestäni pala parasta Suomea.

Vanhat puutalot ovat mielestäni pala parasta Suomea.

Kenkäveron sisustuksesta löytyi kauniita yksityiskohtia.

Kenkäveron sisustuksesta löytyi kauniita yksityiskohtia.

Kenkäverossa on vieraillut lukuisia kuuluisia poliitikkoja ja taiteilijoita. Raamatun jykevyys oli säväyttävä viittaus paikan historiaan. Jäin miettimään, kuka käytti kirjoituskonetta - pappiko saarnoja kirjoittaessaan?

Kenkäverossa on vieraillut lukuisia kuuluisia poliitikkoja ja taiteilijoita. Raamatun jykevyys oli säväyttävä viittaus paikan historiaan. Jäin miettimään, kuka käytti kirjoituskonetta – pappiko saarnoja kirjoittaessaan?

Minulla oli juuri takanani surrealistinen päivä Mikkelin virastoissa (tästä byrokratian taivaspalasta voi lukea lisää tästä linkistä), sillä kaikki oli Savossa niin muuttunut poissaoloni aikana: virastot olivat sulkeutuneet tyystin, palveluja oli saatavilla vain Internetissä, ihmiset tiskien takaa kadonneet. Kerran jopa huomasin seisovani tarvitsemassani toimistossa kyltin edessä, joka kehotti varaamaan toimistoajan joko puhelimitse tai netissä. Kylttiä katsellen soitin samaiseen toimistoon, jossa seisoin, mutta kukaan ei vastannut, vaikka ympärillä hääri monia virkailijoita. Nettiajanvaraus ilmoitti toimiston olevan täysin varattu useaksi viikoksi eteenpäin. Luovutin, ja kuvittelin, ettei mikään saisi mielialaani kohotettua tästä virastohelvetin luomasta tuskasta ja ahdingosta.

Kunnes apuun saapui Kenkävero.

Vähän sokeria pelastamaan Sateenmurun päivä...

Vähän sokeria lievittämään tuskaa ja ahdistusta.

Juuri kun uskoni suomalaiseen elämänmenoon oli murskattu näkymättömäksi muuttuneen byrokraatin kourin, Kenkävero saapui pelastamaan tilanteen. Tämä on eräs niistä syistä, miksi lopulta pidän synnyinmaastani: sen historia, kodikkuus, tyyli ja eleganssi tiivistettynä yhteen eleettömän viihtyisään tilaan. Vanhat ladot muutettuina gallerioiksi ja putiikeiksi, vanha pappila muutettu suurten tilaisuuksien ja pienten kohtaamisten tilaksi.

Aloin tuntea oloni luottavaisemmaksi Suomessa talvehtimisen suhteen: eteen tulee varmasti takaiskuja ja tulen varmasti kaipaamaan Lontoon kahviloita ja vilinää. Mutta toisaalta Suomen sielukkuudella on tarjota jotain muuta, jotain, mikä on vaikeammin määriteltävissä… mutta ei hätää, minulla on koko talvi aikaa yrittää!

Suomen määritelmää etsimässä - kahvikuppi kerrallaan! Voit seurata Sateenmurun jälkeensä jättämää kahvikuppien vanaa myös Instagramissa: crumbs_of_coffee!

Suomen sielua etsimässä – kahvikuppi kerrallaan! Voit seurata Sateenmurun jälkeensä jättämää kahvikuppien vanaa myös Instagramissa: crumbs_of_coffee!

Mitä: Kenkävero on Mikkelin kupeessa sijaitseva saareke. Vanha pappila ulkorakennuksineen on muutettu pienten kauppojen ja gallerioiden rykelmäksi ja itse pappilassa sijaitsee viihtyisä kahvila ja ravintola. Paikan historia ulottuu yli 500 vuoden taa ja alue huokuu historian tuntua.

Missä: Kenkävero on osa Mikkeliä, Etelä-Savon pääkaupunkia. Mikkelissä on noin 50 000 asukasta ja se sijaitsee yhdellä Suomen kauneimmista järviseuduista.

Milloin: Kenkävero on auki ympäri vuoden sunnuntaista perjantaihin kello 10 – 18 ja lauantaisin kello 10 – 16

Kenkäveron ulkorakennukset on muutettu gallerioiksi ja putiikeiksi.

Kenkäveron ulkorakennukset on muutettu gallerioiksi ja putiikeiksi.

Kenkäverosta löytyy suomalaista muotoilua ja käsityötä. Yhdessä rakennuksessa kaupattiin myös kalannahasta valmistettuja lompakoita, mutta aloin sääliä kalaparkoja liikaa laittaakseni kuvan tähän.

Kenkäverosta löytyy suomalaista muotoilua ja käsityötä. Yhdessä rakennuksessa kaupattiin myös kalannahasta valmistettuja lompakoita, mutta aloin sääliä kalaparkoja liikaa laittaakseni kuvan tähän.

Nauti!

Nauti!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Héléna @ Chez Héléna August 28, 2015 at 11:03 AM

    Kenkävero on unelmapaikka! Olen itse Mikkelistä kotoisin ja vietän Suomi-kesälomani vieläkin sillä seudulla. Kenkävero kuuluu vakkarikohteisiin. Siellä on paitsi ihana tunnelma ja hyvä ruoka, myös tuo mahtava puoti!

  • Reply sateenmuru August 31, 2015 at 7:21 AM

    Kenkäverosta varmasti tuli nyt itsellenikin yksi uusi vakiovierailukohde Suomessa ollessa! Valitettavasti tyydyin vain kahviin ja herkkuihin viime kerralla (lounas oli jo massussa), mutta pitää käydä joku kerta myös myös ruokailemassa.

  • Leave a Reply