Matkat, Wales

Lake Vyrnwy Spa Hotel, Wales

Mitä tapahtuu, kun Sateenmuru lähtee matkaan ilman kolmea erillistä faktalistaa vierailtavasta kohteesta, sen historiallisista hetkistä ja läheltä löytyvistä ruokapaikoista?

Yksi savolaiseen selkäytimeeni piintyneistä motoistani on, että ”kyllä asiat lutviintuu”. En tiedä johtuuko se lujasta uskostani moton totuudellisuuteen, vai siitä, että asiat todella lutviintuu, mutta matkoillani motto tulee todistetuksi päteväksi kerta kerran jälkeen. Niinpä, kun lähdin yllätysretkelle Walesin Lake Vyrnwy hotelliin ilman ainuttakaan johtolankaa majapaikan kultuurishistoriallisista ulottuvuuksista, stressaten hieman etukäteen sitä, että miten pystyisin nauttimaan kokemuksesta kokoamatta ennakkoon faktalistaa kaikkia pitkäsyttävistä pikkutiedoista, päädyin ensimmäisen loma-aamuni päivänkoitteessa aamiaisella juttusille eläkkeelle jääneen historianopettajan kanssa. Vuosia hänen sisälleen patoutunut informaatiotulva löysi otollisen vastaanottajan Sateenmurun panikoivasta sielusta.

Katoimme oman aamiaisemme aisaparin kanssa hotellin terassile. Meni puolisen tuntia, ennen kuin henkilökunta uskaltautui huomauttamaan, että aamiaistarjoilua sai vain sisätiloissa.

Katoimme oman aamiaisemme aisaparin kanssa hotellin terassile. Meni puolisen tuntia, ennen kuin henkilökunta uskaltautui huomauttamaan, että aamiaistarjoilua sai vain sisätiloissa.

Olin pelastettu ja pystyin heittäytymään lomatunnelmiin pieni faktakokoelma aivoihini upotettuna.

Sain tietää että:

Aamiaistin ihailemalla tekojärveä, en oikeaa järveä.

Aivan hotellin vierestä löytyisi suunnaton, viktoriaanisen mahtipontinen patorakennelma.

Myöhemmin ylitin tämän 1880-luvull arakennetun padon.

Myöhemmin ylitin tämän 1880-luvull arakennetun padon.

Tekojärven pohjalle jäi aikoinaan noin 200 asukkaan walesilaiskylä.

Kylän talot nököttävät järven pohjassa yhä.

Kylä on monen sukeltajan himokohde, joskin laiton sellainen tekojärven voimakkaiden virtausten vuoksi.

Tekojärvi rakennettiin takaamaan liverpoolilaisten vedensaanti.

Järveä komistava tornirakennus on itse asiassa suodatin. Suodatin! Tulimme yhdessä tuumin siihen tulokseen, että viktoriaaneilla oli dramatiikan tajua.

Lake_View

Saavuimme paikalle parahiksi auringonlaskun aikaan. Oikealla kohoaa kuningatar Viktorian aikainen suodatin.

Suodatuksen jälkeen vesi aloittaa matkansa noin sadan kilometrin mittaista akveduktia pitkin Liverpooliin.

Toisessa maailmansodassa saksalaisten patoja tuhonneet pommikonelentäjät, ”dambusters”, harjoittelivat pudottamalla paketteja tekojärveen.

Kaikki tämä oli erittäin mielenkiintoista, ja todettava on, että tieto teki myös suuremman vaikutuksen näin tekojärveä aamun hiljaisuudessa katsellessa kuin  mitä se olisi tehnyt Wikipedian kalmaisessa loisteessa kyhätyn listan voimin.

Itse hotelli rakennettiin 1800-luvun lopulla, kun viktoriaanit tajusivat kuinka dramaattisen näkymän he olivat tekojärvellään onnistuneet luomaan Walesin kukkuloille: hotellista tuli aristokraattien lomanviettopaikka, jonka terasseilla he saattoivat lepuuttaa ylellisen elämäntapansa rasittamia hermojaan.

Myös kuningas Yrjö V, eli nykyisen kuningattaren isoisä, on vieraillut hotellissa.

Hotelliin on sittemmin rakennettu myös pienen kylpylän sisältävä lisäsiipi.

Hotelliin on sittemmin rakennettu myös pienen kylpylän sisältävä lisäsiipi.

Aamukahvin nautiskelun lomassa opin myös, että sankoin joukoin Pohjois-Lappiin helmikuussa hiihtämään matkaavia brittejä kutsutaan Suomen hiihtokeskuksissa nimellä ”mad dogs”, sillä helmikuu on niin kylmä, etteivät edes suomalaiset hiihdä silloin.

Jätin mainitsematta, että helmikuu tunnetaan suomalaisten hiihtolomaviikkona.

Myöhemmin, hämmästeltyäni (kohteliaisuussyistä) Hinckleyn kaupungin merkittävyyttä Englannin sisällissodassa vuonna 1664, sain pöyristyneen vastauksen joka huipentui kysymykseen, että eikö Suomen kouluissa opeteta historiaa.

Jäin katumaan, etten oikaissut miekkosen aiempaa käsitystä suomalaisten helmikuisista hiihtomieltymyksistä.

Mutta kaiken kaikkiaan, ilman pikaista Wikipediaan suuntautuvaa tiedonkeruuta sain luennon Lake Vyrnwyn historiasta Lake Vyrnwyn äärellä aamukahvia nautiskellen.

Asioilla on todella tapana lutviintua.

Lake Vyrnwy ja suodatin padolta kuvattuna.

Lake Vyrnwy ja suodatin padolta kuvattuna.

Matkalla kohti hotellia. Oikealla suodatin.

Matkalla kohti hotellia. Oikealla suodatin.

Mitä: Lake Vyrnwy Hotel on 52 huoneen hotelli, josta saa huoneita niin tavanomaisilla piha- kuin järvi- tai puutarhanäkymilläkin, alkaen noin 100 puntaa per huone. Aamiainen tarjotaan salissa, jonka ikkunat avautuvat Vyrnwy-tekojärvelle. Iltaisin sali tarjoaa fine diningia, mutta rennompaa ruokailua löytyy hotellinyhteydessä sijaitsevasta Tower pubin bistorsta. Hotelliin kuuluu myös pieni kylpylä hoitoineen, saunoineen ja höyryhuoneineen. Asiakaskunta vaihteli nuorista romanttisen viikonlopun viettäjistä Walesin luontoa ihailemaan saapuneisiin eläkeläispariskuntiin.

Missä: Lake Vyrnwy Hotel sijaitsee Walessissa lähellä kuuluisaa Snowdonian kansallispuistoa. Kansallispuistosta löytyy pittoreskeja kyliä ja jylhiä kukkuloita, joista korkeimman, reilu kilomertin korkean Snowdenin huipulle pääsee myös viktoriaanisen junan kyydissä.

Milloin: Kirjoituksen aurinkoinen väriloisto on toukokuulta. Hotelli on auki ympäri vuoden ja tarjoaa viihtyisiä oleskeluhuoneita hyisten talvipäivien tunnelmoittamiseksi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply