Lontoo UK, Matkat

Likainen tusina – 12 Lontoon turistinähtävyyttä, osa II

Testiryhmän Lontoon vierailu alkoi perjantaisella pyrähdyksellä Big Benille ja London Eyelle osassa I, ja jatkui taas sunnuntaina lauantain automatkan jälkeen.

Automatka

Listatessa Lontoon loman huikeimpia turistinähtävyyksiä lähes jokaisen testiryhmän jäsenen listalle nousi automatka: automatka ulos Lontoosta. Tai näin ainakin oletan, sillä toinen automatka kohdistui sunnuntaina Greenwhicista Lontoon toiselle laidalle Kew Gardensiin Lontoon epämääräisten rajatilakaupunginosien halki. Ankeutta, harmautta, roskaa teiden varsilla, huoltoasemia ja huipentumana Wembley teollisuusalueen tasakattojen takana. Nämä jäivät tästä automatkasta mieleen.

Lauantain automatka oli menestyksekkäämpi, ja Englannin maaseudun lisäksi näimmekin muun muassa seuraavia seikkoja:

Stonehenge.

Stonehenge.

Bournemouthin ranta laitureineen.

Bournemouthin ranta laitureineen.

Durdle Door.

Durdle Door.

Durdle Door aisaparini ikuistamana.

Durdle Door aisaparini ikuistamana.

Vinkki: Suosittelen Englannin etelärannikon Durdle Dooria kaikille rannoista ja merimaisemista pitäville ja Bournemouthin Espresso Kitcheniä kaikille kahvista nauttiville!

Kew Gardens

Kew Gardens kuuluu UNESCO:n maailmanperintölistalle, ja sen kokoelmissa on yli 30 000 eri kasvia, ja herbariumissa säilytetään yli seitsemän miljoonan lajikkeen siemeniä. Virallisesti Kew’n puutarhapuisto perustettiin vuonna 1840, mutta alueen kasvitieteellinen historia sai alkunsa jo yli sata vuotta aiemmin, kun lordi Capel John perusti paikalla eksoottisen puutarhan.

Kew on yksi Lontoon suosituimmista turistikohteista, ja se sijaitsee kauniissa Richmondin kaupunginosassa. Richmondissa ovat asuneet esimerkiksi Virginia ja Leopold Woolf, mutta alueella on myös kuninkaallisia yhteyksiä: vuonna 1299 Edward I muutti tänne, ja perässä seurasivat muiden muassa Henrik V ja Henrik VII sekä Maria Tudor. 1700-luvulla alkoi sattumanvarainen kasvien keräily lordi Capel Johnin johdolla, ja tämä muuttui systemaattisemmaksi kasvitieteilyksi vuonna 1840. Henkilökohtaisena huomiona kerrottakoon, että Richmond on tällä hetkellä Sateenmurun “minne muuttaa Lontoossa” -listan kärjessä, jahka Lontoossa asuminen jatkuu vielä kesäkuun jälkeen.

Palm Housen edustalla oli sekä tulppaaneja että hirviömäisiä patsaita. Tämä edusti Walesia.

Palm Housen edustalla oli sekä tulppaaneja että hirviömäisiä patsaita. Tämä edusti Walesia.

Kew’n kasvitieteellinen puutarha oli syntymäpäivälahja testiryhmän toiseksi vanhimmalle jäsenelle, eli äidilleni. Ensimmäinen tutustumiskohde oli Palm House: lasiseinäinen ja rautarakenteinen viherhuone, jonka sisätilan ilmankosteus ja lämpötila jäljittelevät Etelä-Amerikan ilmastoa (kuvia myös tässä linkissä). Palmutalo on viktoriaanisen lasi- ja rautarakentamisen taidonnäyte – ensimmäinen kankiraudasta rakennettu suuri rakennus –, ja sen suunnitteli Decimus Burton yhdessä dublinilaissyntyisen raudanvalmistaja Richard Turnerin kanssa. Turnerin kädenjälkeä ovat siten myös Belfastin palmutalo sekä Glasnevinin kasvitieteellisen puutarhan palmutalo.

Palmutalon rakenteet olivat vaikuttavat.

Palmutalon rakenteet olivat vaikuttavat. Myös esimerkiksi Eiffel torni on rakennettu kankirautoihin kuuluvasta raudasta.

Olen nähnyt nämä kaikki, ja vaikka niissä kussakin on oma viehätyksensä, niin Lontoon suurin ja monipuolisin vie jälleen voiton vasalliensa viritelmistä. Myös palmutalon sisätila oli saavuttanut aidon eteläamerikkalaisen tunnelmansa, mistä todisti Riossa syntyneen aisaparini onnellinen ilme hänen kuoriutuessaan Lontoon talven yli auttaneesta fleece-kerrastostaan. Äitini sen sijaan joutui poistumaan pikaisesti astmakohtauksen kourissa, ja myönnettävä on; kun kipusin palmutalon toiseen kerrokseen sydämeni nytkäytti huolestuttavia väli-sykäyksiä, enkä voinut olla varma, johtuiko se ilmanalasta vai juuri nautitusta puutarhan kahvilan kahvikupposesta.

Palmutalossa oli myös viehättäviä rautarakenteita. Kuvia oli vaikea ottaa, sillä kameran linssi huurtui.

Palmutalossa oli myös viehättäviä rautarakenteita. Kuvia oli vaikea ottaa, sillä kameran linssi huurtui.

Palmutalo oli sydämentykytyksistä huolimatta yksi oman Lontoon turistiviikkoni kohokohdista, vaikka puutarhavierailut eivät ensisijaisesti koskaan omilta matkalistoilta löydykään. Pienessä lasipalatsissa oli raukean usvainen tunnelma, ja aloin unelmoida toden teolla horisontissa häämöttävästä Brasilian matkasta.

Vinkki: Kew Gardensiin saisi kulumaan useammankin päivän, etenkin vuoden 2017 jälkeen, kun sen lasipalatsi on jälleen kunnossa: kyseessä on maailman suurin viktoriaaninen lasipalatsi. Tällä vierailulla testiryhmä ehti tutustua vain palmutalon kolmeen kerrokseen (alakerrassa oli mereneläviä), kävellä hetken ympäriinsä, kiertää japanilaisen puutarhan, jonka majakkana toimii William Chambersin suunnittelema padoga, ja käydä katosmassa maailmanmatkaaja Marianne Northin galleriaa. Puutarhavierailu on hyvä vaihtoehto laiskan sunnuntain viettoon.

Padogan kärki pilkottaa taustalla. Kuva: Marcos Corrêa

Padogan kärki pilkottaa taustalla. Kuva: Marcos Corrêa

Valokuvaaminen oli kiellettyä Marianne North Galleryssa. Suosittelen vierailua!

Valokuvaaminen oli kiellettyä Marianne North Galleryssa (en ottanut kuvaa…). Suosittelen vierailua!

Harry Potter

Testiryhmä ehti vain piipahtaa Lontoossa ensimmäisten vierailupäiviensä aikana, ja koska Harry Potter oli äärimmäisen tärkeä tutustumiskohde, suuntasimme heti maanantaiaamusta King’s Crossin rautatieasemalle, laiturin 9 ja 1/2 kupeeseen Harry Potter kauppaan. Kaupan vieressä oli pitkä jono lapsia ja aikuisia otattaakseen itsestään kuvan työntämässä laukkujaan seinän lävitse.

Lontoo onkin siitä merkillinen kaupunki, että sen kaduilla on kävellyt lukuisia hahmoja, joiden perässä matkalaiset saapuvat kaupunkiin, mutta jotka eivät kuitenkaan koskaan ole oikeasti Lontoon ilmaa hengittäneet. Merkittävin näistä mielikuvitusystävistä on tietysti yli 200 elokuvaan ikuistettu Sherlock Holmes, mutta Harry Potter seuraa varmasti vahvana kakkosena. Jätimme viralliset Harry Potter -turistikierrokset väliin, sillä testiryhmän johtaja (minä) oli salaa laatinut osoitelistan, joiden avulla osoittaa elokuvissa esiintyneitä kohteita tai paikkoja matkalla muihin listan kohteisiin.

Vinkki: Lontoon Potter-lokaatioita ovat esimerkiksi Piccadillyn ja Westminsterin alueet, Leadenhall Market, Lambeth Bridge ja Cecil Court Charing Cross Roadin kupeessa. Tietoa löytyy esimerkiksi tästä linkistä

Harry Potter kauppa King's Crossin asemalla.

Harry Potter kauppa King’s Crossin asemalla.

Ostoksia.

Ostoksia.

Heille, jotka eivät jaksa hiplata Harry Potter -krääsää, löytyy vierestä miellyttävä pubi.

Heille, jotka eivät jaksa hiplata Harry Potter -krääsää, löytyy vierestä miellyttävä pubi.

Liverpool Streetin alue

Tämän testiryhmän johtaja nosti likaiselle listalle omavaltaiseen diktaattorin asemaansa tukeutuen.

Lontoon silhuetti on minusta esteettisesti kaunis ja mielenkiintoinen: sen ikoniset taivaita kohti kurottavat rakennukset, kuten Big Ben ja St Paul’sin katedraalin vihertävä kupoli, kilpailevat uusien, auringossa sinisinä kimaltelevien lasirakennusten kanssa. Testiryhmän vierailu oli alkanut perjantaina London Eyen tarjoamalla lintuperspektiivillä, ja tämä oli näky, jota jään joskus Lontoosta pois muuttaessani varmasti kaipaamaan. Torstaina, testiryhmän vierailun viimeisenä kokonaisena turistipäivänä, olisimme halunneet päästä uudestaan Lontoon horisontin yläpuolelle, mutta koska ennakkovarauksia pilviä puhkoviin tornitaloihin ei ollut, tämä jäi vain haaveeksi.

Ah, Lontoon kadut!

Ah, Lontoon kadut!

Koskaan ei tiedä mitä kulman takaa paljastuu. Tässä "kurkku", eli Cucumber.

Koskaan ei tiedä mitä kulman takaa paljastuu. Tässä “kurkku”, eli Cucumber.

Leadenhall Marketin sisustusta. Täällä ovat kävelleet myös Harry Potter ja Hagrid.

Leadenhall Marketin sisustusta. Täällä ovat kävelleet myös Harry Potter ja Hagrid.

Vinkki: Kävelimme London Towerilta ensin Leadenhallin Marketille ja täältä aina kohti seuraavaa korkeuksiin kohoavaa lasitornia. 20 Frenchurch Streetin Sky Gardeniin on ilmainen sisäänpääsy, kunhan lipun on varannut etukäteen – mitä jokseenkin sattumanvaraisesti, tunne- ja nälkätilojen mukaan kohteesta toiseen poukkoillut testiryhmämme ei ollut tehnyt. Tämä jää siis ensi kerran tavoitteeksi! Alueella kannattaa harhailla määränpäättä, ja tehdä löytöjä, kuten modernien rakennusten puristukseen jääneitä romanttisia kirkkoraunioita.

Leadenhall_Structures

Yksi Lontoon miellyttävimmistä piirteistä ovat sen arkkitehtuurin vastakohtaisuudet.

St Dunstan-in-the-Eastin kirkko rakennettiin alun perin 1100-luvulla, minkä jälkeen se on tuhoutunut esim. vuoden 1666 Lontoon palossa ja lopullisesti II maailmansodassa. Kirkon torni on sir Christopher Wrenin suunnittelema. Tämä oli sattumanvarainen löytö matkanvarrella: suosittelen haahuilua siis!

St Dunstan-in-the-Eastin kirkko rakennettiin alun perin 1100-luvulla, minkä jälkeen se on tuhoutunut esim. vuoden 1666 Lontoon palossa ja lopullisesti II maailmansodassa. Kirkon torni on sir Christopher Wrenin suunnittelema. Tämä oli sattumanvarainen löytö matkanvarrella: suosittelen haahuilua siis!

Likainen tusina Lontoon turistinähtävyyksistä saavuttaa päätöksensä osassa kolme, tässä linkissä.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply