Lontoo, Ruoka ja juoma

London Review Bookshop, 14 Bury Place, Bloomsbury

London Review Bookshop sijaitsee suojaisalla Bury Placella, Bloomsbury Wayn ja Great Russell Streetin välissä. Alueella ovat aikoinaan käyskennelleet niin Dickens, Darwin, Yeats, Sayers kuin J.M Berriekin, ja täällä John Maynard Keynes kynäili ”keynesiläisinä” tunnetut taloustieteelliset teoriansa. Täällä Virginia Woolf kestitsi aikansa intellektuelleista ja taiteilijoista muodostuvaa hoviaan, Bloomsbury Groupia, ja vieraili usein Nation Libraryssa, nykyisessä British Museumissa.

Olen käynyt usein British Museumissa Lontoossa asumiseni aikana. Museo on suunnattoman kokoinen kompleksi täynnä keräilyesineitä, joita on haalittu vuosisatoja kestäneen imperialistisen valloitusprojektin sivutuotteena sekä viktoriaanisen ”keräile ja hallitse” -mentaliteetin nimissä: museon tiloissa mahtuu ihailemaan niin kreikkalaista, roomalaista, japanilaista, meksikolaista, nigerialaista, norjalaista, australialaista, assyrialaista kuin egyptiläistäkin taidetta ja kulttuuria – vain muutaman maan mainitakseni. Jos olet matkalla aikataulu takataskussa, suosittelen valitsemaan vain yksittäisen teeman vierailullesi British Museumissa, ja pidättäytymään sen rajojen sisäpuolella – on helppo eksyä muinaisesineistön pyörteisiin ja saada kokonainen päivä kulumaan ihmetellen tuhansia esineitä museon saleissa ja käytävillä – ja lopulta, huomaamatta, nämä tuhannet esineet sulautuvat vain yhdeksi isoksi klöntiksi mielessäsi, kun onnistut kompuroimaan takaisin ulkoilmaan. Toinen vinkki on ostaa kaksi puntaa maksava vihkonen, jossa osoitetaan museon 10 suosituinta nähtävyyttä, ja aloittaa oma aarteenmetsästyksesi.

British Museumin keskiaula. Kuva: M. Corrêa

British Museumin keskiaula. Kuva: M. Corrêa

Niin tai näin, museossa kiertely käy sekä ruumiin että sielun päälle, ja opiskelijoiden, turistien ja lorvailijoiden massan seassa on oleellista päästä virvoittamaan aivoja ja jalkoja hiljaisessa ympäristössä.

London Review Bookshop, käy sisään!

London Review Bookshop, käy sisään!

London Review Bookshop (ja Cakeshop!) sijaitsee noin sadan metrin päässä museon sisäänkäynniltä, mutta on soveliaan etäisyyden päässä pahimmista turistivirroista. Kirjakaupassa on kaksi kerrosta ja sen hyllyt käsittävät museon tapaan lähes kaiken maan ja taivaan väliltä aina runoudesta, kirjallisuuskritiikistä ja matkakirjallisuudesta keittokirjoihin, historiaan, filosofiaan ja lasten kirjoihin. Esillä on niin brittiläisiä kuin ulkomaisiakin teoksia (tai tässä tapauksessa kotimaisia, sillä pöydänkulmalla nökötti Tuntemattoman sotilaan käännös tuttuine punavalkoisine kansineen. Yksi pöytä oli omistettu Ali Smithille, josta olin hyvin innostunut noin 7 vuotta sitten Hotel Worldin myötä. Itse asiassa olin niin kiinnostunut, että käänsin lähes puolet tekstistä kellarihuoneessani ja yritin saada suomalaiset kustantamot kiinnostumaan sen julkaisusta. En onnistunut, mutta nyt onnekseni huomasin, että monia Smithin teoksia on käännetty, joten hyviä lukuhetkiä kaikille!)

Huomaan, että tämä ruokakirjaitus saa kuvituksensa kirjankansista...

Huomaan, että tämä ruokakirjaitus saa kuvituksensa kirjankansista…

Mutta takaisin kirjakauppaan, kahvilan puolelle! Cakeshop, eli kakkukaupan puoli, sijaitsee kirjakaupan yhteydessä ja myy kahvia, teetä, kakkupaloja ja pientä suolaista purtavaa. Seiniä vierustavat pienet pöydät ja tiskin lähelle on sijoitettu myös yksi yhteisöllinen pöytä – vanhaa lontoolaista kahvilakulttuuria kunnioittaen. Tunnelma sekä kirja- että kakkukaupassa oli rauhallinen, ja jos sää ei olisi ollut niin kaunis olisin nauttinut kupposeni sisätiloissa – etenkin kun sisällä nautittava puinen teetarjotin kirkkaine, teen värin ja lehdet paljastavine astiastoineen näytti niin houkuttelevalta. Mutta ennen kirjakauppaan astumista olin huomannut sen takapihalla sijaitsevan miellyttävän sisäpihan, joten otin teeni ja piirakkapalani mukaan, ja nautin bloomsburylaisen lounaani ulkosalla.

Pied Bull Yard London Review Bookshopin takana, nauti!

Pied Bull Yard London Review Bookshopin takana, nauti!

Kyllä, valitsin tällä kertaa teetä kahvin sijaan, sillä minua odotti kahvitapaaminen, ja kakun sijaan söin suolapiiraan (parsa) salaatilla (papuja ja viheraineita) ja mutustelin annostani Pied Bull Yardin puolella. Sisäpiha oli täynnä asiakkaita ympäröivistä kahviloista, pubeista ja ravintoloista, joiden joukossa myös Cordon Bleun kahvila 1950-luvun Pariisia muistuttavalla sisustuksellaan. Uusi vierailukohde seuraavalle retkelleni Bloomsburyyn!

London Review Bookshop ja Cakeshop olivat mitä miellyttävin löytö, ja odotan jo seuraavaa vierailuani British Museumissa, minkä jälkeen minulla on valmiiksi hiljainen nurkkaus valittuna ylikuumenneiden aivojen ja jalkojen leputtamiseksi.

Bloomsburyssa on myös useita pieniä puistoja.

Bloomsburyssa on myös useita pieniä puistoja.

 

Muita kirjakauppavierailujani Lontoossa:

Daunt Books matkakirjallisuuden ystäville

Hatchards kirjalliseen lorvailuun

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ansku BCN May 21, 2015 at 4:03 PM

  Minä käyn joka reissullani kirjakaupassa, rakastan kirjoja!! Täytyy laittaa tämä korvan taakse. Jospa vaikka seuraavalla Lontoon matkalla ehtisi viimein British Museumiin ja tänne kirjakauppaankin 🙂

 • Reply sateenmuru May 21, 2015 at 5:20 PM

  Suosittelen, molempia!

 • Reply Heidi May 23, 2015 at 6:54 PM

  Moikka, kävin nimeämässä sut Liebster Awardiin! Jos innostut vastailemaan kysymyksiin niin ne löytyvät täältä:
  https://heidislittleblackbook.wordpress.com/2015/05/23/refurbished-duke-of-clarence-pub-and-the-liebster-award/

 • Leave a Reply