Lontoo, Ruoka ja juoma

10 kuppia kahvia Lontoossa

Kuten tiedämme, Lontoo on suuren suuri kaupunki, johon kuuluu monia toisistaan eroavia ja yksilöllisiä alueita. Jokaisella alueella sijaitsee tusinoittain kahviloita, joiden joukossa aina pari kolme uutta löytöä, uutta suosikkikahvilaa. Joten kuinka valita parhaat 10 kuppia kahvia, joita minulla oli ilo ja nautinto Lontoossa asuessani siemailla? Miksi edes yrittää? Tokihan torstai-iltana olisi parempaakin tekemistä kuin miettiä Lontoon kahviloita, saatat ajatella. Ja tottahan se varmasti onkin – en vain tiedä mitä.

Muutama sananen kahviloiden valintaperusteista tätä listaa varten. Lontoossa on kahviloita, joista pidän puhtaasti subjektiivisista syistä, sillä ne tarjoavat loistavaa kahvia jollain Lontoon suosikkialueistani (Soho/Bloomsbury päivän tunnelmien mukaan). Toisinaan taas kahvila sijaitsee oman, sisäisen loisteliaisuutensa lisäksi myös loistavalla paikalla (eli kotiseudullani Brixtonissa). Joku kahvila taas on päätynyt listalle ihan vain sen vuoksi, että kahvilan loistokkuus on samalla tasolla alueen yleisen ilmapiirin kanssa (Borough).

Tästä voi päätellä, että kaikki listan kahvilat tarjoavat objektiivisesti arvioituna hyvää kahvia, ja muut premissit perustuvat subjektiivisiin mielihaluihini – kuten kahvilan ympäristöön, tunnelmiinja niin edelleen.

Seuraa 10 kuppia kahvia Lontoossa à la Sateenmuruja:

10 Fleet Street Press, 3 Fleet Street

Ah, historiallinen Lontoo: SE ON KAIKKIALLA.

Mutta erityisesti Fleet Streetin alueella.

Fleet Street Press on hyvä valinta myös teen ystäville, sillä kahvila sijaitsee Twining’sin yhä toimivan, alkuperäisen teekaupan naapurissa. Noin 350 vuotta sitten alkanut Lontoon kahvilakulttuuri oli osasyyllinen sanomalehdistön syntyyn, ja Fleet Street oli kaiken tämän ytimessä Lontoossa. Yksi Lontoon ensimmäisistä kahviloista sijaitsi Fleet Streetillä kirjakaupan naapurissa ja kahvilaa paheksuttiin sen aiheuttamasta ”pahasta lemusta”, jota kahvila tuotti papuja paahtaessaan. Nykyajan matkailijan ei kahvilemuista Fleet Streetillä tarvitse enää olla huolissaan, joten astu sisään, istu ikkunan ääreen ja nauti näkymästä!

Paljoa lontoolaisemmaksi ei näky voi muuttua.

Paljoa lontoolaisemmaksi ei näky voi muuttua.

Fleet Street Pressin ikkuna-asetelma.

Fleet Street Pressin ikkuna-asetelma.

9 Alchemy, 8 Ludgate Broadway

Alchemy on pieni kulmakahvila St Paulin katedraalin varjoissa ja hallitsee maagisen kahvikupin valmistustaidon. Kahvilan sisällä ei ole paljoakaan istumatilaa, mutta matkoillasi historiallisessa Lontoossa sen sijainti on hyvä pikaiselle piristyspaussille. Alchemy sijaitsee muinaisten roomalaisten asuttamalla alueella ja kun kahvilat saapuivat Lontooseen 1600-luvulla, yksi ensimmäisistä kahviloista toimi näillä kapeilla kujilla myyden käsikirjoitusten tekijänoikeuksia sekä ”arakkia, rommia ja ranskalaista brandya” – mustan elämän nektarin lisäksi.

Alchemyn lähettyviltä löytyy tämä pieni arkkitehtuurin taidonnäyte.

Alchemyn lähettyviltä löytyy tämä pieni arkkitehtuurin taidonnäyte, St Paul’s Cathedral.

Kahvia Alchemyssa: "One sip of this / Will bather the drooping spirits in delight / Beyond the bliss of dreams." - Milton

Kahvia Alchemyssa: “One sip of this / Will bather the drooping spirits in delight / Beyond the bliss of dreams.” – Milton

8 Barber & Parlour, 64 – 66 Redchurch Street

Moni Lontoon ensimmäisistä kahvilaisännistä, kuten Don Saltero ja James Farr, oli myös parturi: ja kun tämä historiallinen mielleyhtymä (ja näky suurista kakkupaloista) oli mieleeni juolahtanut, oli ilo vierailla Barber & Parlourissa. Kahvila sijaitsee kulman takana Brick Lanen kuululta markkinakadulta, joten vierailu molemmissa on mukavaa lauantain viettoa Lontoossa.

Barber & Parlour ulkoa: urbaania estetiikkaa.

Barber & Parlour ulkoa: urbaania estetiikkaa.

Barber & Parlour: sisätilan ilmavaa estetiikkaa.

Barber & Parlour: sisätilan ilmavaa estetiikkaa.

7 Gentlemen Baristas, 63 Union Street

Herrasmies baristat keittävät kahviaan Thamesin eteläpuolella, muutaman sadan metrin päässä London Bridgen maanalaiselta ja Lontoon taivaskattoa puhkovasta The Shardista. Kahvilasta löytyy tunnelmallinen ja pienehkö luolamainen takahuone kahvinautintoihin – seinällä nokkelan virheellinen lainaus yhden Lontoon tunnetuimman herrasmiehen, Jeevesin, luoneen P.G. Woodehousen kynästä. Ruskeatiiliset Yrjöjen aikaiset talot ja vihreät katujen yllä kulkevat rautatierakenteet tuovat rappioromantiikan tunnelmaa.

"There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in..." was it coffee..?

There is no surer foundation for a beautiful friendship than a mutual taste in…” was it coffee..?

6 London Review Cake Shop, 14 Bury Place

Ah, maleksiapa vielä kerran Bloomsburyssa, piipahtaa London Review Bookshopiin ja istahtaa sen takapihan aukiolle kahvikupille ja kasvispiiraalle! Kirjakauppa ja sen yhteydessä toimiva kahvila sijaitsevat aivan kulman takana yhdestä Lontoon suosituimmista nähtävyyksistä, British Museumista, mutta niiden tunnelma on kuin toiselta planeetalta: siinä missä museon edustalla sohitaan selfiekepeillä, täällä tartutaan kirjaan hitain elein. Bloomsbury on Virginia Woolfin ja T.S. Eliotin maita ja ehdoton kohden kaikille teetä tai kahvia rakastavalle lukutoukalle Lontoossa.

London Review Bookshop astu sisään.

London Review Bookshop, käy sisään.

Pied Bull Yard London Review Bookshopin takana kahvinautintoihin.

Pied Bull Yard London Review Bookshopin takana kahvinautintoihin.

5 Fernandez & Wells, Somerset House, Strand

Yksi erinomaisella paikalla Lontoossa sijaitsevista kahviloista on Fernandez & Wellsin Somerset Housesta löytyvä kahvila (yksi kolmesta F&W-kahvilasta Lonoossa). Kuumana kesäpäivänä on mukava istahtaa sen rustiikkisen ikkunan äärelle, josta antautuu näkymä suurelle sisäpihalle: lapset juoksentelevat suihkulähteiden lävitse aikuisten nauttiessa lounasviiniään. Somerset Housen näyttelyt kannattaa käydä katsomassa, tai piipahtaa ihan vain kahvilla, jos taidekiintiö on jo täysi.

Thamesin rannan Somerset House kannattaa käydä katsomassa. Kuva Mr M. Corrêa.

Thamesin rannan Somerset House kannattaa käydä katsomassa. Kuva Mr M. Corrêa.

Ikkunattoman ikkunan äärellä kahvilla.

Ikkunattoman ikkunan äärellä kahvilla.

4 Foxcroft & Ginger, 3 Berwick Street

Sohossa on niin paljon historiaa, niin paljon kahvilahistoriaa, niin monia hyviä kahviloita, niin paljon kaivattavaa! Soho ei oikeastaan olekaan vain alue Lontoossa, vaan käsite. Mutta valitakseni yhden suosikkikahvilan Sohosta, päädyn Foxcroft & Gingeriin. Miksi? Luonnollisesti täysin subjektiivisista syistä.

Kahvi: objektiivisesti mitattuna hyvää.

Tunnelma: subjektiivisista syistä viehättävä.

Ympäristö: määrittely-yrityksiä vastustava, pohdintoihin sohiva sekoitus uutta ja vanhaa Sohoa.

Sohon kirkkaat valot.

Sohon kirkkaat valot.

Sohon tyylikkään rosoista tunnelmaa.

Sohon tyylikkään rosoista tunnelmaa.

3 Monmouth Coffee, 2 Park Street

Monmouth Coffee Borough’n kaupunginosassa oli yksi suosikeistani Lontoossa, sillä se sijaitsee kätevästi ruokatorin kupeessa sekä sen kiireisen, joskus jopa kaoottisen tunnelman vuoksi. Monista näyttää olevan mukavaa tehdä töitä tietokoneillaan kahviloissa, mutta minä menen yleensä kahville päästäkseni eroon tietokoneestani hetkeksi: pidän kahviloiden vilskeestä ympärilläni, ja vilskettä todella löytyy Monmouthin papulaarien ääreltä.

Monmouthin kahvijono on syytä pitää kahvissa, muuten saattaisi syntyä känkkäränkkä mellakka.

Monmouthin kahvijono on syytä pitää kahvissa, muuten saattaisi syntyä känkkäränkkä mellakka.

Filtteriä, paljon filtteriä.

Filtteriä, paljon filtteriä.

2 Prufrock Coffee, 23–25 Leather Lane

Ah, Prufrock, Prufrock, Prufrock: täydellistä kahvia, täydellinen sijainti, täydellinen nimi yhtä täydellisellä sisustuksella. Täydellinen Prufrock. Kahvin lisäksi myös T.S. Eliot on jonkinasteinen pakkomielteeni (runokäännökseni eräästä Eliotin runosta voi lukea täältä, Nuoren Voiman Kritiikin sivuilta) ja Prufrockissa tiivistyy tismalleen Lontoon mahtavuus: nokkelat sanaleikit säväytettynä ropauksella kirjallista sivistystä, ja eteesi tuodaan täydellinen kahvikuppi – todellakin, yksi vierailu Prufrockissa, ja olen onnellinen siitä, että mittaan elämääni kahvilusikoin! Lukijalle saattaa nyt herätä kysymys, miksi Prufrock ei sitten ole ykkössijalla. Minäpä kerron miksi: koska jopa aivan täytenä Prufrockin tunnelma on yleensä rauhallinen ja hiljainen. Ja minä kasvoin rauhallisuudessa ja hiljaisuudessa! Jos haluan rauhaa ja hiljaisuutta, pysyn Suomessa! Tämä, ja vain tämä seikka – olkoon se vika itse kirjoittajassa – sai Prufrockin menettämään ykkössijansa, joka on varattu…

Olen laskenut kahvilusikkani.

Olen laskenut kahvilusikkani.

Tietysti joskus on mukava astua rauhalliseen kahvilaan vilkkaalta kadulta ja nauttia hetki rauhaa ja hiljaisuutta.

Tietysti joskus (joskus) on mukava astua rauhalliseen kahvilaan vilkkaalta kadulta ja nauttia hetki rauhaa ja hiljaisuutta.

1 Federation Coffee, Unit 77–78, Brixton Village

Ei ainoastaan täydellinen kahvi, vaan koko elämys pienestä asunnosta ulostautumisesta Brixtonin kansainväliseen hälyyn, kävely sen pienen keskustan halki, ohi antikvariaatin, jonka ikkunassa vartioi koira, tien yli kauppahalleille, sitten ensin niistä toisen halki, sitten sisään toiseen, missä kenties ensin pikainen kahvi kiireisenä lähistöllä työskentelevän aisaparini kanssa, sitten lisää kahvia – ja inkivääriolutta – muistikirjojen äärellä Brixtonin värikkään vilinän lepattaessa ympärillä.

Tämä on se kahvila, jota eniten ikävöin Lontoossa, tämä on se, mitä jäin kaipaamaan Lontoosta.

Joten kippis, Lontoon kahvilat!

Olkoon kupposesi voimakkaat ja runsaat kun taas tapaamme.

Brixtonin vahtikoira Coldharbour Lanella.

Brixtonin vahtikoira Coldharbour Lanella.

Ja lopulta, kahvia Brixtonissa. Ah.

Ja lopulta, kahvia Brixtonissa. Ah.

P.S. Lue 10 kahvikupista Kapkaupungissa tästä linkistä!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply