Lontoo UK, Matkat

Lontoon suosituimmat symbolit

Paluumuutto Suomeen on loppuunsuoritettu, mutta kirjoitusprojektien myötä ajatukset kuljeskelevat yhä Lontoon kaduilla. Ja vaikka Naantalin vanhan kaupungin korttelit jo kutsuisivat tutkimusmatkoille, on pysyttävä sorvin äärellä ja kahlattava läpi kuivia kirjapinoja – joista silloin tällöin löytyy niin  meheviä pikkutiedon murusia, etten voi olla jakamatta myös lukijoilleni!

Seuraa murusia Lontoon merkittävimmistä symboleista. Sinua on varoitettu.

Big Benin kupeen maanalaisesta kadun päälle putkahtaminen on mieleenpainuva kaupunkielämys.

Big Benin kupeen maanalaisesta kadun päälle putkahtaminen on mieleenpainuva kaupunkielämys.

Big Ben on Lontoon tunnetuin symboli – joskin harva tietää, että tornin virallinen nimi on Clock Tower, ”kellotorni”. Tai paremmin, tornin virallinen nimi oli Clock Tower sen pystyttämisestä vuonna 1585 aina vuoteen 2012 saakka, jolloin nimeksi vaihdettiin Elizabethin juhlavuoden kunniaksi Elizabeth Tower. Torni tunnetaan kuitenkin kansan parissa miehekkäämmällä nimellään Big Ben, mutta edes itse Big Ben, eli kello tornin sisällä, ei ole Big (”suuri”), vaan Great (”mahtava”). Suuri tai mahtava, kookas kello joka tapauksessa on: aikamittari painaa 16 tonnia. Ben taas viittaa sir Benjamin Halliin, joka nimitettiin Lontoon ensimmäiseksi julkisten rakennusten komissaariksi vuonna 1855.

Tower Bridge on yksi 33:sta Thamesin Lontoossa ylittävästä sillasta. Se avataan noin 20 kertaa viikossa.

Tower Bridge on yksi 33:sta Thamesin Lontoossa ylittävästä sillasta. Se avataan noin 20 kertaa viikossa.

Tower Bridge on Big Benin jälkeen Lontoon tunnistettavin symboli. Silta avattiin vuonna 1894, jolloin se edusti moderneinta teknologiaa: nykymittapuussakin kolmessa minuutissa avautuvan, 1200 tonnia painavan sillan näkeminen tekee säväyksen. Sillan ylittää päivittäin 40 000 jalkaparia.

Kyllä, minä olin yksi noista miljoonasta London Eyen ympäri pyörähtävästä turistista! Suosittelen.

Kyllä, minä olin yksi noista miljoonista London Eyen ympäri pyörähtävistä turisteista! Suosittelen.

London Eyesta on tullut niin nopeasti erottamaton osa kaupungin silhuettia, ettei kukaan näytä enää muistavan, että maailmanpyörä oli tarkoitettu vain muutaman vuoden viihdykkeeksi uuden milleniumin kunniaksi. London Eyesta avautuu vaikuttavat näkymät yhden maailman mahtavimman kaupungin ylle ja maailmanpyörän ympäri pyörähtääkin muutama miljoona turisti vuodessa.

Shaftesbury Memorial Fountain.

Shaftesbury Memorial Fountain.

Shaftesbury Memorial Fountain, paremmin tunnettu nimellä Piccadillyn Eros, on monelle suomalaismatkaajalle tuttu jo ensimmäisestä englannin kielen oppikirjasta. Eros oli maailman ensimmäinen alumiinista valmistettu patsas ja se sijoitettiin kenties tahattoman viitteellisesti kulman taa Haymarketista, jonne köyhtyneillä äideillä oli tapana tuoda tyttäriään kauppatavaraksi ohi kulkeville herroille. Piccadilly Circuksen maine Lontoon seksiseikkailujen keskuksena on säilynyt, ja nykyisin vehkeilyjä vahtii antiikin Kreikan rakkauden apostoli, Eros.

Hyvää matkaa Lontooseen!

London Eye häämöttää Horse Guards Paraden taustalla St James's Parkista kuvattuna.

London Eye häämöttää Horse Guards Paraden taustalla St James’s Parkista kuvattuna.

P.S. Perinteiselle turistikierrokselle Lontoossa löytyy vinkkejä seuraavista linkeistä:

Likainen tusina – 12 Lontoon turistinähtävyyttä, osa I

Likainen tusina – 12 Lontoon turistinähtävyyttä, osa II

Likainen tusina – 12 Lontoon turistinähtävyyttä, osa III

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply