Matkat, Suomi

Mökkikulttuurista Suomessa

Jos suunnitelmissasi on suunnata Suomeen lomalle, jätä väliin kaupunkiloma Helsingissä, hiihtoretket Lapissa tai saarihyppely rantamaisemissa, ja varaa aito suomalainen kesämökki viikoksi tai kahdeksi. Ja kuinka arvioida, onko kyseessä aito mökki, eikä turisteille rakennettu mökkien pesäke? Tässä muutama määrittävä kysymys aitouden selvittämisen helpottamiseksi:

  1. onko mökissä sähköt
  2. onko saatavilla minkäänlaista Internet-yhteyttä
  3. onko mökissä sisävessa

Jos vastaus jokaiseen kysymykseen on kieltävä, varaa äkkiä, sillä kyseessä on aito suomalainen kesämökki.

Jos mahdollista, tarkasta etukäteen kuinka kaukana lähin mökkinaapuri asustaa – mitä kauempana sen parempi – ja tietysti tarkasta, että mökkiin kuuluu puusauna järven rannalla. Järvi on yhtä elintärkeä mökkikokemukselle kuin köysi Benji-hypylle: tekee mökkeilystä piirun verran ekstremempää, kun voi pulahtaa nakuna järveen suoraan 100-asteisesta saunasta.

Valmistelut:

Varmista, että kaikki ruokaostokset on tehty koko mökkeilyn ajaksi. Ei tekosyitä lähikylän kaupassa piipahtamiseksi puuttuvan sinapin vuoksi. Jos kauppareissu on kuitenkin tehtävä, pysyttele mökkitunnelmissa: jätä tukka yhä kampaamatta, älä riisu roikkuvaa hupparia ja lörpöttäviä housuja. Reissu kyläkauppaan ei sisällä juttutuokiota kassaneidin kanssa: olet mökkilömalla, sinun on käyttäydyttävä sen mukaan.

Varmista myös, ettet lataa puhelinta ennen mökille lähtöä ja varmuuden vuoksi jätä laturi pakkaamatta.

Vaali hiljaisuutta ja rauhaa.

Televisio on kielletty, radio sallittu. Aamukahvin taustamusiikiksi viritä radio Ylen kanaville yhdeksältä Muistojen Bulevardin aikaan.

Pakkausvinkkejä:

Pakkaa villasukat.

Pakkaa kiikarit ja pelikortit.

Pakkaa pino kirjoja – eri lajityyppejä eri mielialoja varten.

Ja lopulta, pakkaa kyniä ja paperia luovien inspiraatioiden varalta – koskaan ei voi tietää millaisen Rousseaun luonto tuo mökkiläisestä esiin.

IMG_5341

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply