Irlanti, Matkat

Pääsiäiskapina 1916

Dublinin kaduilla – vierailu pääsiäiskapinan muistomerkellä

Sata vuotta sitten, 24. huhtikuuta vuonna 1916 pääsiäismaanantaina, Dublinissa alkoi tapahtumasarja, joka muutti koko Irlannin historiankulun. Aseistautuneet miehet ja naiset valtasivat keskeisiä kaupungin rakennuksia ja alueita: viikon kestäneiden taisteluiden jälkeen paitsi moni kansakunnan konkreetti maamerkki myös moraali oli raunioina, kun kapina päättyi tappioon ja sen 16 johtajaa teloitettiin. Kaksi keskeistä kapinallista, Eamon de Valera ja kreivitär Constance Markievicz, välttyivät teloituksilta ja alkoivat taistella Irlannin itsenäistymisen puolesta poliittisin keinoin: de Valerasta tuli myöhemmin itsenäisen Irlannin presidentti ja Markieviczistä ensimmäinen Iso-Britannian parlamentin alahuoneeseen valittu nainen – ylpeänä irlantilaisena kreivitär kieltäytyi kunniasta.

Kuudentoista kapinallisjohtajan teloittaminen teki irlantilaisista myötämielisiä itsenäisyyttä ajavia kapinallisia kohtaan ja vuoden 1918 vaaleissa itsenäisyyteen tähtäävä Sinn Fein -puolue sai ylivoimaisen äänienemmistön maan parlamenttivaaleissa. Vuonna 1919 hallitus julisti Irlannin tasavallaksi ja perusti oman parlamenttinsa, Dáil Éireannin. Samalla Irish Republican Army (IRA) aloitti kolmivuotisen sissisodan Iso-Britanniaa vastaan. Aselepo solmittiin vuonna 1921, jolloin Irlanti sai käytännössä täydellisen hallitusvallan sisäpoliittisissa asioissa ja lähes täydellisen päätäntävallan myös ulkopolitiikassaan. Pohjois-Irlanti sai päättää yhdistyisikö se Irlannin tasavaltaan vai jäisikö osaksi Iso-Britanniaa. Kuusi pohjoisirlantilaista kreivikuntaa päätti jäädä Iso-Britannian alaisuuteen. Virallisesti täydellisesti itsenäistynyt, Iso-Britanniasta täysin erillinen Irlannin tasavalta julistettiin vuonna 1949.

Dublinin kattoja Guinness Storehousen Sky Barista kuvattuna. Keskellä kohoaa Four Courtsin kupoli.

Dublinin kattoja Guinness Storehousen Sky Barista kuvattuna. Keskellä kohoaa Four Courtsin kupoli.

Pääsiäiskapina on viimeisin myyttinen tarina Irlannin legendaaristen sankaritarujen historiassa ja satavuotispäivän kunniaksi järjestetyt juhlavuudet Dublinissa tulevat olemaan sen mukaiset. Nojatuolimatkailija voi nauttia irlantilaisen Liam Neesonin juontamasta pääsiäiskapinasta kertovasta dokumentista 1916 the Irish Rebellion tai tallustella Dublinin katuja joko virtuaalisesti tai konkreettisesti Colin Farrellin juontaman, Googlen valmistaman karttaoppaan avulla.

Vaihtoehtoisesti Sateenmurun lukija voi nauttia myös tästä minioppaasta Dublinin pääsiäiskapinan 1916 keskeisille paikoille!

1 The General Post Office, O’Connel Street (Pääposti)
O'Connell Streetin varrelta löytyy Pääposti ja Euroopan korkein julkinen veistos, The Spire.

O’Connell Streetin varrelta löytyy Pääposti ja Euroopan korkein julkinen veistos, The Spire.

Kapinallisjohtajat Patrick Pearse ja James Connolly valitsivat pääpostin strategiseksi kapinan keskukseksi. Runoilija ja opettaja Pearse oli kapinan keskeinen taktikko ja luki Irlannin itsenäisyysjulistuksen postin edustalla: kopio julistuksesta on nähtävillä Trinityn yliopiston kirjastossa Long Roomissa. Pääposti tuhoutui kapinassa lähes tyystin: vain julkisivu säilyi ja sen pylväikössä on yhä nähtävillä luodinreikiä. Nykyisin postissa toimii sekä museo että posti.

2 Liberty Hall, Eden Quay
Yksi lukuisista valokuvistani Liffeyn yli kaareutuvasta Ha'Penny Bridgesta. Taustalla vasemmalla punavalkoisen mainosjulisteen peittämä Liberty Hall.

Yksi lukuisista valokuvistani Liffeyn yli kaareutuvasta Ha’Penny Bridgesta. Taustalla vasemmalla punavalkoisen mainosjulisteen peittämä Liberty Hall.

Sata vuotta sitten, kuten yhä tänäkin päivänä, Liberty Hall toimi työväenliiton päämajana. Täällä painettiin kapinan keskeinen asiakirja, itsenäisyysjulistus, ja tänne kapinalliset kokoontuivat maanantaiaamuna 24.4.1916 ennen kapinan alkua.

3 St Stephen’s Green
St Stephen's Green on suosittu lokoilupaikka aurinkoisella säällä.

St Stephen’s Green on suosittu lokoilupaikka aurinkoisella säällä.

Yksi keskeinen kapinallisnähtävyys on vehreä St Stephen’sin puisto Liffeyjoen eteläpuolella. Täällä barrikadejaan puolustivat kapinallisjohtajat Michael Mallin ja kreivitär Constance Markievicz. Kreivitär oli kapinan ainoa naispuolinen johtaja, joskin naisten asema kapinassa on osoittautunut viime vuosina keskeisemmäksi kuin mitä historia on opettanut: osa miesten rinnalla antautuneista naisista on jopa photoshopattu pois valokuvista, sillä väkivaltainen aktivismi ei kuulunut irlantilaisnaisen luonteenkuvaan – ainakaan kaikkien mielestä. Mallin teloitettiin myöhemmin, Markieviczin henki säästettiin. Puiston laidalta kohoava Shelbourne Hotel toimi näiden taistelijoiden päämajana ja puiston sisäänkäynnin Fusiller’s Archissa on yhä nähtävillä luodinreikiä kapinan jäljiltä.

4 Dublin Castle ja City Hall, Dame Street (Dublinin linna ja kaupungintalo)
Kaupungintalo sisältä. Katolilaisten vapauttajana tunnetun, 1800-luvulla vaikuttaneen O'Connellin patsas sijaitsi ennen ulkona, missä sen alkuperäinen jalusta on yhä nähtävillä.

Kaupungintalo sisältä. Katolilaisten vapauttajana tunnetun, 1800-luvulla vaikuttaneen O’Connellin patsas sijaitsi ennen ulkona, missä sen alkuperäinen jalusta on yhä nähtävillä.

Vaikka Pääpostista on muodostunut pääsiäiskapinan symboli, Temple Barin kupeessa sijaitseva Dublinin linna oli kapinallisten keskeinen kohde Iso-Britannian vallan symbolina. Täällä kuoli kapinan ensimmäinen uhri, James O’Brien, aseistautumaton Dublinin poliisi. Linnan valtausyritys epäonnistui, mutta kapinallisten onnistui sen sijaan ottaa haltuunsa läheinen kaupungintalo. Myöhemmin yksi kapinallisjohtajista, Sean Connelly, ammuttiin hänen nostaessaan Irlannin lippua kaupungintalon salkoon.

5 Four Courts, Inns Quay
Four Courts on 1700-luvulla Dublinin katukuvaan vaikuttaneen James Gandonin luomus.

Four Courts on 1700-luvulla Dublinin katukuvaan vaikuttaneen James Gandonin luomus.

Liffeyjoen äärellä kohoavan Four Courtsin alueella käytiin kiivaita taisteluja, joiden tiimellyksessä brittiarmeija ampui kaksitoista aseetonta siviiliä: tämä oli yksi tapauksista, joka sai irlantilaisten mielipiteet myöhemmin muuttumaan suopeiksi kapinallista kohtaan. Yhteensä kapinasta kuolleista 54% oli siviilejä, 16% kapinallisia ja 26% brittijoukkoja – joista 1/3 irlantilaisia.

6 Moore Street
Moore Street on historiallinen dublinilaiskatu. Läheltä löytyy hyvä Chaptersin kirjakauppa ja O'Connell Street sijaitsee aivan kulman takana.

Moore Street on historiallinen dublinilaiskatu. Läheltä löytyy hyvä Chaptersin kirjakauppa ja O’Connell Street sijaitsee aivan kulman takana.

Kapinalliset olivat vetäytyneet pääsiäisviikon kuluessa tuhoutuneelta Pääpostilta kulman takana sijaitsevalle Moore Streetille. Nykyisin vilkkaan vihanneskaupan keskus oli kapinan päätepiste, sillä täällä Patrick Pearse antautui välttääkseen siviilit suuremmalta verilöylyltä: toisessa maailmansodassa taistelevalta brittiarmeijalta oli irronnut Dubliniin 19 000 sotilasta.

7 Kilmainham Gaol, Inchincore Road
Kilmainham Gaolin itäsiivessä on kuvattu esimerkiksi Daniel Day-Lewisin tähdittämää elokuvaa Isän nimeen.

Kilmainham Gaolin itäsiivessä on kuvattu esimerkiksi Daniel Day-Lewisin tähdittämää elokuvaa Isän nimeen.

16 teloitetusta kapinallisesta 14 teloitettiin Kilmainhamin vankilassa. Joseph Plunkett sai avioitua vankilan kappelissa Grace Giffordin kanssa vain hetkeä ennen teloitustaan. Vankila on yksi ikimuistoisimmista vierailukohteista Dublinissa ja sen tiloihin tutustutaan museo-oppaan johdolla. Omasta vierailustani voit lukea tästä linkistä.

8 Glasnevin Cemetery, Finglas Road
Hyvällä säällä Glasneviniin on mukava, parinkymmenen minuutin kävely Dublinin keskustasta halki Pohjois-Dublinin kortteleiden.

Hyvällä säällä Glasneviniin on mukava, parinkymmenen minuutin kävely Dublinin keskustasta halki Pohjois-Dublinin kortteleiden.

Vaikka suurin osa kapinallisista haudattiin Arbour Hillin hautausmaalle, Glasneviniin haudattiin muutamia kapinan johtajia, kuten kreivitär Markievicz, de Valera ja Collins. Hautausmaalta löytyy myös muita Irlannin historian merkkihenkilöitä ja kesäkuussa Bloomsdayna täällä järjestetään vuosittain Paddy Dignamin hautajaiset. Hautausmaa on jättimäisine hautakivineen ja -risteineen vaikuttava, ja vierailun jälkeen voi käydä kostuttamassa kurkkua läheisessä Gravediggers pubissa. Lisää Glasnevinistä tästä linkistä.

Constance Markievicz on yksi historian voimanaisista.

Constance Markievicz on yksi historian voimanaisista. Patsas löytyy St Stephen’s Greenin puistosta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply