Hollanti, Ruoka ja juoma

3 kuppia kahvia Euroopassa – eli Euroopan parhaat kahvilat

Usein blogimaailmassa tulee hehkutettua subjektiivisen euforian huipulla kaikista niistä ihanista löydöistä, joita oman matkan varrelle maailmalla liehuessa on osunut. Toisin kuin yleensä, päätin tänään kuitenkin ottaa blogikirjoitteluuni tiukan objektiivisen asenteen, ja kirjoittaa European Coffee Symposiumin ehdokkaista vuoden 2016 parhaaksi yksityisomisteiseksi kahvilaksi Euroopassa. Ehdolla olivat Dublinin 3fe, Amsterdamin Bocca Coffee Roasters ja kisan voittaja Bathin Colonna & Small’s.

Aloitetaan kolmanneksi sijoittuneesta, “highly-commended” maininnan saaneesta Amsterdamin Boccasta – ihan vain siitä syystä, että tämä on kolmesta ehdokkaasta oma suosikkini (pahoittelen heti alkuun lipsahtaneesta subjektiivisesta lapsuksesta!).

Kuva Bocca-kahvilan takatilan paahtimosta.

Bocca Coffeesta saa esimerkiksi vegaania kookossuklaapatukkaa.

Bocca Coffee Roasters sijaitsee Amsterdamissa Kerkstraatilla, lähellä Leidsestraatin kauppoja ja ratikkalinjoja sekä Bloemenmarktin kelluvia kukkakojuja. Lähistöllä sijaitsee myös paljon gallerioita ja pikkuutiikkeja, vintage-kauppoja ja  ja eismerkiksi valokuvataiteenmuseo FOAMia. Kerkstraatilta taas löytyy Boccan lisäksi muun muassa seksikauppa ja ihania, historiallisia amsterdamilaistaloja. Eli olemme tyypillisillä Amsterdamin keskustan alueilla! Boccassa ei tarjoilla täytettyjä croissantteja tai täydellisiä aamiaisia, vaan pääpaino on kahvissa. Kahvin oheen toki saa pientä makeaa purtavaa, jotka ovat aina osoittautuneet herkullisiksi. Myös Boccan mehut ovat ihanan raikkaita, ja tunnelma kahvilassa on rennon rauhallinen: ihmiset lueskelevat, nautiskelevat erikoiskahveja asiantuntevin ilmein tai työskentelevät läppäreillään.

Jos asuisin Amsterdamissa, asuisin varmastikin tässä kahvilassa, tai vähintään sen naapurissa (no mutta en siinä seksikaupassa sentään!).

Colonna & Small’sin kahvia.

Bathissa vallitsee mukavan englantilaiskylän tuntu.

Colonna & Small’sin lähellä sijaitseva Royal Crescent teki vaikutuksen Jane Austeniin.

Ja seuraavaksi voittajaan, ja ehdolla olleista kolmesta kahvilasta omalla listallani toiseksi sijoittuneeseen bathilaiskahvilaan. 

Colonna & Small’s on siis vuonna 2016 parhaaksi yksityisomisteiseksi kahvilaksi valittu kahvila kauniissa englantilaiskaupungissa Bathissa. Pienen oppaani Bathin kahviloihin voi lukea tästä linkistä – mukana myös Colonna & Small’s, jonka julistin jo tuolloin blogissani jos nyt en koko Euroopan, niin Bathin parhaaksi kahvilaksi. Chapel Row’lla sijaitseva Colonna & Small’s tarjoaa mukavan lepohetken Bathin historiallisia nähtävyyksiä tutkiessa: Lähellä sijaitsevat esimerkiksi Jane Austenin kotimuseo, Bathin kuulu arkkitehtoninen nähtävyys The Royal Crescent sekä tietysti Bathin päänähtävyys, roomalaiset kylvyt. Colonna & Small’sissa oli mukava valita kahvia seinältä löytyvän informatiivisen opastaulun avulla. Tunnelma vaaleassa, kapeassa ja pitkähkössä kahvilatilassa on elegantin rento, kuten Bathissa yleensäkin!

Jos nyt vierailisin Bathissa, aloittaisin aamuni Colonna & Small’sista!

3fe:n kahvit tarjoillaan kauniilta puualustoilta.

3fe on erittäin suosittu kahvila Dublinissa, joskus niinkin suosittu, ettei sisälle edes mahdu istumaan.

3fe oli kahviraadin valinnan mukaan eurooppalaisista kahviloista toiseksi paras, eli “runner-up”. 3fe sijaitsee Dublinin eteläosassa, Grand Canal Street Lowerilla, suht lähellä kuulua Yrjöjen aikaista aluetta, Merrion Squarea, sekä aivan Dublinin modernin satama-alueen, Doclandsin, kupeessa. 3fe:n paahtimo ja kahvila aloitti Dublinin kahvilavallankumouksen joitakin vuosia sitten, ja nyt 3fe:n punaisen logon somistamia kahvipussukoita löytyy lähes jokaisen itseään kunnioittavan, kolmannen aallon irlantilaiskahvilan hyllystä – näin jopa rajan toisella puolella Pohjois-Irlannin Established Coffeessa Belfastissa (voit kurkata lisää tästä linkistä). Itselleni Dublinissa asuessa 3fe jäi hieman kaukaiseksi sekä metaforisesti että kirjaimellisesti: kahvila sijaitsi vähän syrjässä omilta kulkureiteiltäni, ja koskaan kahvilaan poiketessa ei voinut olla varma, mahtuisiko sinne sisälle istumaan. Mutta kahvi ei 3fe:ssä pettänyt koskaan, ja vähän jäi harmittamaan, etten koskaan maistanut heidän suolaisia, Instagramissakin suosittuja herkkujaan.

Eli jos asuisin vielä Dublinissa, korjaisin tämän erheen hetimiten!

European Coffee Symposiumin mukaan:

Best Independent Coffee Shop — Europe

TA-DAM!

Winner: Colonna & Small’s

Runner-up: 3fe

Highly-commended: Bocca Coffee Roasters

Kahvia kiitos! Kuva Lontoon Monmouth Coffeen kahvijonosta.

Lisää kahvivinkkejä löytyy esimerkiksi seuraavista linkeistä:

10 kuppia kahvia Lontoossa

10 kuppia kahvia Kapkaupungissa

3 kuppia kahvia Temple Barilla

 

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply Stacy Siivonen April 2, 2017 at 5:28 PM

  Kiva, että on muultakin kannalta arvioitu, kuin pelkän kahvin laadun. Jännää, että teenjuojamaan kahvila on paras. Minä en juo kahvia laisinkana. Minä join lapsena kahvia ja minun isoisäni kiusasi minua sanomalla, että kahviin jää koukkuun ja että kahvi vielä värjää hiukseni mustiksi. Minä täräytin, että kahvin juonti loppuu nyt siihen ja lopetin kanssa. En ole koskaan juonut kahvia sen jälkeen.
  Lapsena kehitettyä inhoa on vaikea voittaa. Sen sijaan minä juon teetä.

  • Reply sateenmuru April 3, 2017 at 5:41 AM

   Kiitos kommentista, Stacy! Niinpä, kyllä hyvistä kahviloista löytyy yleensä myös hyvät teet. Kulutan molempia, mutta jos on laadukas kahvila niin silloin en kyllä teetä tilaa, vähän epämääräisemmissä kahviloissa saatan valita mieluummin sen teen. Minulle on lapsuudessa toitotettu tuota samaa, että kahvi värjää hiukset mustiksi.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas April 2, 2017 at 5:30 PM

  Minä en ole ollenkaan kahvilaihmisiä, koska en juo kahvia. Usein minulla blogissa löytyykin hyviä viini- tai cocktailbaareja tai ravintoloita. Ruoka ja laadukkaat alkoholijuomat kyllä kelpaa 🙂

  • Reply sateenmuru April 3, 2017 at 5:43 AM

   Kiitos kommentista, Teija! Hehe, joo, no, minulla ei yleensä pysy kamera matkassa mukana, jos cocktaileja tuodaan eteen, niin sillä ei varmaan tulevaisuudessakaan tästä blogista hirveästi baarisuosituksia löydy! ; ) Mutta mielelläni käyn kurkkimassa toisten löytöjä.

 • Reply Terhi / Muru Mou April 2, 2017 at 5:44 PM

  Ihanaa, kahvilapostaus! <3 Mulla on suunnitelmissa (tai ainakin haaveissa…) käydä tänä vuonna sekä Dublinissa että Amsterdamissa, joten pitää pistää kahviloiden nimet mieleen! Luin myös nuo sinun muut kahvilapostaukset, ja Temple Barin ja Lontoon vinkit menee kirjanmerkkeihin myös. Kiitos vinkeistä! 🙂

  • Reply sateenmuru April 3, 2017 at 5:46 AM

   Kiitos kommentista, Terhi! Kiva kuulla, että pidit. 🙂 Dublinissa (Lontoosta puhumattakaan…) on paljon kivoja kahviloita, ja jos päädyt sinne matkoillasi, niin ehdoton suositukseni menee Brother Hubbardin (Pohjois-Dublinissa) ja Sister Sadien (samat omistajat, mutta sijaitsee Etelä-Dublinissa) viikonloppubrunssit. ^_^

 • Reply Anna | Muuttolintu.com April 3, 2017 at 12:45 AM

  Kuulostaa hyviltä! Melbournehan on kuuluista kahvistaan, siun pitäisi tulla tänne kirjoittamaan tuommoinen kahvipostaus! Täälläkin monista kahviloista ei saa muuta kuin sitä kahvia, ja ne kuuluisimmat on aina täynnä. Sitten kun vielä oppisi joskus lisää kahvista, että osaisi tilata sitä niin kuin kunnon kahvisnobi, eikä pyytää aina vaan sitä lattea 🙂

  • Reply sateenmuru April 3, 2017 at 5:51 AM

   Kiitos kommentista, Anna! Olet aivan oikeassa, ehdottomasti pitäisi päästä Melbourneen kahvittelemaan ja kirjoittelemaan! 😀 Sieltähän (Australiasta ja Uudesta-Seelannista) tämä kolmannen aallon kahvihifistely on lähtöisin – ja jos totta puhutaan, niin kahvihan se syy oikeasti on miksi Australiaan haluaisin (ei ne koalat tai rannat..!). Kysy vain rohkeasti baristoilta, mitä kannattaa kokeilla: minäkin aina kyselen, ja he tuntuvat olevan kovin mielissään päästessään antamaan vinkkejä ja suosituksia! ^_^

 • Reply sari / matkallalahelletaikauas April 3, 2017 at 5:12 PM

  Kivasti löytynyt kahvilat eri maista. Kahvi maistuu mutta myös se, mitä on kahvin kanssa. Paras kahvi tähän mennessä on saatu Italiassa Rapallossa. Mutta enpä muista kahvilan nimeä. Toisaalta minua kiinnostaa myös parhaat viinit ja coktail baarit.

  • Reply sateenmuru April 4, 2017 at 4:59 AM

   Kiitos kommentista, Sari! Italiassa ei tarvitse edes muistaa kahviloiden nimiä, kun siellä kaikista kahviloista saa niin herkullisia tuotteita. ^_^

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin April 3, 2017 at 6:28 PM

  Hyvä idea tuoda esille eri maiden kahviloita 😀👌🏻 Itse on kahvia juo, mutta varsinkin reissussa on kahviloissa mukava istua ja fiilistellä 😀

 • Reply sateenmuru April 4, 2017 at 5:00 AM

  Kiitos kommentista, Jaakko! Niinpä, ei minustakaan kahvilat ole vain kahvia juoville ihmisille, onhan niissä kiva istua ihan muuten vain!

 • Reply Miika / Scenic Road Hunters April 4, 2017 at 12:15 PM

  En ole mikään kahviexpertti mutta kahvia juon mielelläni. Ulkomailla saa hotelleissa pääasiassa kamalaa kahvia mutta toki hyvää kahvia saa kunnon kahviloista. Näitä erikoisempia en tosin kovin usein tilaa kun niistäkin tahtoo maha ottaa nokkiinsa.

  Tuo Dublinin kahvila pitää pistää mieleen kun sinne päin muutenkin reissua suunnittelen. Pitää kysäistä myös yhden tutun paikallisen mielipidettä ja vinkkejä.

  • Reply sateenmuru April 4, 2017 at 3:43 PM

   Kiitos kommentista, Miika! Minulle on ulkomailla hotelleissa tullut vastaan onneksi pääasiassa vain hyvää kahvia – ehkä johtuu siitä, että pidän vahvasta kahvin mausta. Dublinissa on muutamia hyviä kahviloita, tämän lisäksi esim. Love Supreme, Brother Hubbard ja Vice – mutta varmasti paikalliset osaavat vinkata lisääkin!

 • Reply Ne Tammelat April 4, 2017 at 3:02 PM

  Jäin kahviin koukkuun ja tukkakin tummeni. Ehkä siinä on perää! Kahvi on kyllä niin hyvää, ettei yhtään haittaa.
  Pitää laittaa nuo paikat muistiin, jos vaikka osutaan nurkille.

  • Reply sateenmuru April 4, 2017 at 3:44 PM

   Kiitos kommentista! Juu, joisin minäkin kahvia, vaikka hiukset tummenisivatkin. ^_^

 • Reply Johanna Hulda / Vida de Estrada April 5, 2017 at 6:00 PM

  Nyt alkoi pikkuisen kahvihammasta kolottaa, mutta kello on aivan liikaa kahvin juomiseen. Hyvällä kahvilla on kyllä tärkeä osa siinä, että päivä lähtee rullaamaan. En ole mikään kahviloissa istuskelija, joten olen ihastunut portugalilaiseen kahvilakulttuuriin – pikkuruinen kuppi herkullista espressoa (mieluiten maitovaahdolla) kurkkuun, tutuille moikat ja ulos, tai vaikka kotiin istuskelemaan. 😀 Näitä mantereen parhaimpia kahveja olisi silti kiinnostavaa maistella!

  • Reply sateenmuru April 6, 2017 at 7:08 AM

   Niinpä, hyvä kahvi antaa potkua päivään! Kiva olisi päästä tarkastelemaan portugalilaista kahvilakulttuuria. ^_^

 • Reply Janni / Lentopelko April 5, 2017 at 7:34 PM

  Kahvien päälle en kyllä ymmärrä mitään, itselläni kahviloissa on tärkeintä ehkä kaunis sisustus ja tunnelma! Ja tietty hyvät pullat on aina plussaa.. 😀

  • Reply sateenmuru April 6, 2017 at 7:09 AM

   Niinpä, hyvillä pullillakin voi kahvila päästä jo pitkälle! 😀

 • Reply Heidi/Himomatkaajan Turinoita April 6, 2017 at 6:31 PM

  En juo kahvia ollenkaan, en pysty syömään edes kahvipapu-nameja, koska kahvi ei vaan maistu hyvältä. Mutta, mutta tuore kahvi tuoksuu äärimmäisen hyvältä! Eikä minua haittaa ollenkaan istuskella kahviloissa, varsinkaan jos se/ne ovat Bathissa!!! <3

  • Reply sateenmuru April 8, 2017 at 9:28 AM

   Haha, niinpä, mikäs siinä kahviloissa istuskellessa – etenkin Bathissa! 😀

 • Reply Anna | Tämä matka April 7, 2017 at 4:34 AM

  Itse en varsinaisesti kahvilla hifistele, muta tunnistan kyllä hyvän kahvikoneen. Kunnon Cortado con leche, jossa höyryllä vaahdotettua maitoa on oikeassa suhteessa kahvin kanssa, piristää kummasti.

  • Reply sateenmuru April 8, 2017 at 9:29 AM

   Ah, cortado, cortado, autenttisessa ympäristössä siemailtuna: mikäs sen parempi päivän piriste!

 • Reply Arna Grym April 7, 2017 at 4:59 AM

  Mä pistäydyn matkoilla erittäin harvoin kahviloihin, koska juon kahvia normaalisti vain aamuisin, mutta jos johonkin näistä kolmesta kohteesta päätyisin, ehkä olisi ihan pakko käydä kahvilla :). Mistä tulikin mieleeni, että en ole käynyt missään näistä kaupungeista. Asia pitänee korjata.

  • Reply sateenmuru April 8, 2017 at 9:31 AM

   Haha, juu, minullakin roikkui Amsterdam pitkään käymättömien kaupunkien listalla – ja kun sinne ensikertaa viime joulukuussa menin, en olisi halunnut lähteä pois! Hyviä kahvihetkiä, jos joskus näistä johonkin päädyt istuskelemaan – tai vaikka aamukaffelle. ^_^

 • Reply Tiia/ReiseReise April 7, 2017 at 8:51 PM

  Mä en juo kahvia, mutta kahviloista kyllä tykkään. Myös kahvin tuoksu on ihana. Dubliniin haluaisin joskus uudestaan ja tuo moderni satama-alue oli tosi kiva, ehkä poikkean joskus tuolla kahvilassa. 🙂

  • Reply sateenmuru April 8, 2017 at 9:33 AM

   Kiva kuulla tuo loppukaneetti, “mutta kahviloista kyllä tykkään”, vaikket kahvia juokaan. Minustakin kahvilat ovat jopa ennemmin ihan muuta kuin sitä kahvia varten. Vaikka tietysti en pane pahakseni, jos ihastuttavan tunnelman lisäksi löytyy myös sielua sykähdyttävää kahvia! ^_^ Dublinista lötyy paljon kivoja kahviloita – itsekin tekisi mieli mennä taas Dubliniin vain nähdäkseni nuo muutamat uudet paikat, joita sinne on nyt avattu!

 • Reply Maria / Tinyrek April 8, 2017 at 7:17 AM

  Amsterdamin Bocca meneepi to do listalle 🙂 Pitäisi varmaan itsekkin joskus maistaa teetä kahviloissa kun tulee aina valittua se perus tylsä lattekahvi haha

  • Reply sateenmuru April 8, 2017 at 9:35 AM

   Kiva kuulla, että suositus osui Boccan kohdalta! 🙂 Jos joskus tilaan hyvässä kahvilassa teetä, niin silloin minulla on migreenikohtaus päällä! Mutta vakavasti, hyvissä kahviloissa on yleensä myös hyviä erilaisia teevaihtoehtoja – tykkään kotona lipitellä paljon teetä.

 • Reply Miraorvokki/Pöndekengissä April 8, 2017 at 5:47 PM

  Aika kiva listaus! 🙂 Tällaisia tarvitsee aina matkoilla! Harmi että näihin ei ole nyt tulossa reissua mutta pistetään korvan taakse nämä, ehdottomasti!

  • Reply sateenmuru April 10, 2017 at 8:09 AM

   Kiitos kommentista Miraorvokki! Toivottavasti joskus tulevaisuudessa juolahtaa mieleen, että ai niin, täällä Amsterdamissahan oli kiva kahvila! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami April 8, 2017 at 7:02 PM

  Itse en oikeastaan kahviloissa käy lainkaan, vaan saman ajan vietän pubeissa & baareissa. Mutta täytyy kyllä tuo Dublinin paikka käydä katsastamassa, siitä olen lukenut jostain aikaisemminkin. Eipä silti, upeita paikkoja nämä kaikki, mutta kun kahvia en juo, niin en siksi kahviloissa käy. Teenjuonti kahviloissa ei oikein nappaa, joten siksi korkeintaan joskus pienelle välipalalle kahviloihin.

  Mutta mitä itse juttuun tulee, niin uskon tämän olevan monelle todella hyvä! Tämäntyyppiset postaukset on mieleeni, kun näistä saa todella hyviä vinkkejä kohteisiin. Voisin käydä mielenkiinnosta tsekkaamassa näistä jokaisen. Ja ei ihme, että tuo Royal Crescent on tehnyt moneen vaikutuksen – upean näköinen rakennus.

  • Reply sateenmuru April 10, 2017 at 8:11 AM

   Kiitos kommentista, Rami! Haha, jos itse notkuisin puheissa ja baareissa kahviloiden sijaan niin aamusta iltaanhan sitä saisi lipitellä, eikä työnteosta tulisi mitään! Juu, Royal Crescent on aika upea näky kukkulallaan.

 • Reply Lotta | Watia.fi April 9, 2017 at 11:20 AM

  Kahvilakulttuuri Euroopassa on kyllä ihan räjähtänyt käsiin. Melkoisia hifistelypaikkojakin tulee kuin sieniä sateella! Kahvin ystävä en ole, joten mulle tärkeetä on, että näistä kahviloista saa myös hyvää teetä – siis jotain muuta kuin pussi-Liptonia. Sekä jotain ihanaa makeaa. 🙂

  • Reply sateenmuru April 10, 2017 at 8:14 AM

   Kiitos kommentista, Lotta! Tosiaan, elämme nyt kahvilakulttuurien uutta nousuaikaa: HURRAA! Ja onneksi tuo teetarjontakin on nykyään tasoltaan kohonnut, näistä kaupungeista löytyisi varmaan myös kivoja teehuoneita, etenkin Bathista voisin kuvitella – Jane Austenin tunnelmissa! 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää April 9, 2017 at 3:27 PM

  Olen kyllä melkoinen kahvi-hifistelijä, eli on mukava lukea aiheeseen liittyviä juttuja. Jotenkin tuntuu, että Euroopassa tuo kahvilakulttuuri on kyllä niin omassa luokassaan, vaikka kyllä täältä USA:n suurkaupungeistakin nykyään löytyy upeita kahviloita. Mieluiten kierrän kuitenkin kaukaa sellaiset ketjut kuin Starbuck ja Peet´s ym. Hyviä kahvihetkiä sinne!

  • Reply sateenmuru April 10, 2017 at 8:18 AM

   Kiitos kommentista, Paula! Tosiaan, Euroopan suurkaupungeista etenkin löytyy niin hienoja kahvipaikkoja nykyään – itse olen aivan hulluna Sohoon ja sen ympäristöön Lontoossa. Mutta olisi kyllä hienoa päästä tutkimaan myös USA:n kahvilakulttuuria, vaikka tosiaan itsellänikin on sellainen kuva, että siellä isot ketjut jyrää. Mutta Starbuckshan oli tämän uuden “lattelipittelyn” alullepanija joskus 90-luvulla, ennen kuin siitä tuli jätti, eli Seattlessa voisin Starbucksissa piipahtaakin. ; ) Kiitos samoin, hyviä kahvitaukohetkiä myös sinne suureen maailmaan!

 • Reply Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi April 9, 2017 at 4:19 PM

  Ah – Borough Market… <3

  Bathiin pitäisi kyllä päästä myös – upean näköinen paikka!

  • Reply sateenmuru April 10, 2017 at 8:19 AM

   Niinpä, Lontoo ja ruokatorit! 🙂 Nams.

  Leave a Reply