Matkat, Suomi

Park Hotel Turku

Yhteistyössä Park Hotelin kanssa

Turun rautatieaseman ja keskustan välissä sijaitseva entinen jugendhuvila, nykyinen Park Hotel, on pala menneiden aikojen keskieurooppalaista idylliä periskandinaavisen Turun ytimessä.

Park Hotel sijaitsee Puolalanpuiston vieressä. Puiston komistus on Turun kaupunginmuseo, joka vartioi kukkulaltaan Turun torille johtavaa leveää kulkuväylää. Puolalanpuiston ympäristöä ja Park Hotelin korttelistoa kaunistavat eriväriset 1900-luvun alkupuoliskon jugendrakennukset.

Mutta Park Hotel oli täällä jo ennen näitä vaaleanpunaisia, vihreitä ja keltaisia kivirakennuksia: 1900-luvulle saavuttaessa alue oli vielä ajalle tyypillistä, herraskaista puutaloaluetta, ja Park Hotelin rakennus onkin kortteliston ensimmäinen kivitalo.

Park Hotelin pihalta avautuu komeat näkymät Turun jugendkorttelistoon.

Patsaat, kukkaistutukset ja istuinryhmät somistavat Park Hotelin pihaa. Taustalla sijaitsee saunarakennus.

Komean huvilan rakennutti itselleen John Edward Eager vaimoineen. Eagerit muuttivat Turkuun Englannin Plymouthista, kun John saapui johtamaan Crichtonin legendaarista telakkaa. Pihapiiriin rakennettiin myös pieni talli Eagereiden kahta ratsuhevosta varten. Nyt tallirakennus on muutettu käteviksi saunatiloiksi.

Patriisihuvila säilyi yksityisomistuksessa ja asuinkäytössä 1950-luvulle saakka. Vuonna 1956 talon osti Marttayhdistys, joka pyöritti tiloissa Marttakoulua 1980-luvun alkuun asti. Rakennuksen leppoisat lähtökohdat ovatkin luoneet viihtyisät perustat myös myöhemmälle hotellitoiminnalle, ja Park Hotelissa huokuu keveä hyväntuulisuus: matkailijan ottaa vastaan onnellisten ihmisten koti.

Park Hotel aloitti toimintansa vuonna 1984 mittavan remontin jälkeen, ja se on yksi Suomen ensimmäisiä boutique-hotelleita. Nykyiset omistajat, Eva ja Zbigniew Dziedzic yhdessä poikansa Saul Paavolan kanssa ovat pyörittäneet hotellia vuodesta 1988. Tämän jälkeen hotellin tyyliin ja imagoon ei ole juurikaan koskettu, sillä täällä halutaan vaalia perhehotellin kodikasta tunnelmaa, joka on vedonnut matkailijoihin jo vuosikymmeniä. Aamiaisella teenkin pika-analyysin muista asiakkaista, ja tulen siihen tulokseen, että suuri osa on kaupungissa liikematkalla, ja jo kanta-asiakas Park Hotelissa.

Omistajapariskunnan antiikkilöydöin ja runsain yksityiskohdin koristelema hotelli huokuu vanhanajan majatalon henkeä. Ikkunalaudoille asetellut vehreyttään loistavat viherkasvit luovat lähes muurin hotellin sisä- ja ulkotilojen välille, ja Park Hotel tuntuu pieneltä kuplalta Turun sydämessä.

Jokainen Park Hotelin 20 huoneesta on yksilöllisesti sisustettu. Huonehinnat n. 150 euroa.

Park Hotelista löytyy myös ranskalaistyylistä maalaisromantiikkaa.

Oma parvekkeellinen huoneeni oli pinkin sävyttämä, keskieurooppalaista vanhanajan kodikkuutta huokuva huone.

Park Hotelilla on omat suihkutuotteet sekä parranajotuotteita miesvieraille.

Park Hotelissa on myös yksi, hieman modernimmin sisustettu sviitti.

Hotellin 20 huonetta jakautuu kolmeen kerrokseen, joista ylin kerros lisättiin rakennukseen 1980-luvulla. Tuolloin rakennukseen lisättiin myös hissi. Oma huoneeni on romantikkojen huone pinkkeine istuinryhmineen ja sänkyineen, mutta koska jokainen huone on sisustettu yksilölliseen tyyliin, löytyy Park Hotelista erilaisia vaihtoehtoja aina ranskalaistyylisistä sisustuksista metsästysteemaisiin ullakkohuoneisiin.

Aamiaissalin seinillä riitti paljon tutkailtavaa. Park Hotelissa on myös erillinen ruokasali erilaisia juhlia ja tilaisuuksia varten.

Park Hotelin aamiaistarjonta oli erittäin kattava: hedelmälautanen iski omaan silmääni heti, kumppanilleni kelpasivat myös munakokkeli ja herkulliset croissantit.

Park Hotelin buffet-aamiainen on kattava aina hedelmistä, jugurteista ja viljatuotteista lämpimiin vaihtoehtoihin. Ympärillä ei levittäydy suurhotellin tavanomainen hälinä ja tunnelma on rauhallinen: Osa hotellivieraista lueskelee päivään lehtiä, osa valmistautuu tulevaan kokoukseen. Minä yritän keskustella vakavasti matkakumppanini kanssa päivän politiikasta, mutta hotellin maskotilla, Jaakko-papukaijalla, on asiasta omat mielipiteensä, ja sen kimeä vihellys vesittää vakavat aamuajatukseni.

Kahvin, aamiaisen ja papukaijan tarkkailun jälkeen pakkaan matkakassini ja astun Turun kaduille yhtä elämystä rikkaampana: Park Hotel on tunnelmallinen pala keskieurooppalaista majataloidylliä keskellä pohjoismaalaista satamakaupunkia.

Jaakko papukaija on itse asiassa tyttö.

P.S. Kiitän Park Hotelia mahdollisuudesta pikanttiin vierailuun! Park Hotel on osa Sateenmurun historiallisten hotellien sarjaa. Yhteistyö ei vaikuta kirjoituksen sisältöön, sillä valitsen sarjaan vain kulttuurisesti tai historiallisesti merkittäviä kohteita, joiden tunnen takaavan inspiroivia hetkiä paitsi omilla, toivoakseni myös lukijoideni matkoilla. Perinteikkäät hotellit ovat osa eurooppalaisen matkailun historiaa, ja tätä pernnettä toivon kirjoituksillani tukevani. Hyvää matkaa siis, Sateenmurun lukija, Turkuun!

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka May 21, 2017 at 3:38 PM

  Joitakin vuosia sitten laitoimme Turun yksiömme vuokralle ja sen jälkeen asuimme Turussa käydessämme vähän kierrellen varmaan kaikissa Turun hotelleissa jossain vaiheessa.
  Park Hotel jäi osaltamme yhteen kertaan, sillä noina vuosina kummilapsemme tulivat mielellään yöksi kanssamme hotelliin: vaikka Turussa asuivatkin, niin toki hotelleissa oli jotain erityisen jännittävää. Par Hotel ei ainakaan tuolloin ollut yhtään lapsiystävällinen: junnupatjan saaminen oli vaikeaa (“ei se mahdu”, vaikka meistä se mahtui hyvin ja sitten kallista, kun sen kuitenkin lopulta saimme).
  Sittemmin olemme keskittäneet vierailumme Scandiciin Stokkan vieressä ja Hamburger Börsiin, kummatkin ovat tarjonneet mielestämme paremmin vastinetta rahalla ja niiden sijainti on keskeisempi. Mutta kieltämättä, historian havinaa niissä on vähemmän, toki Hamburger Börsissä sitäkin.
  Ja ihmisten tarpeet ovat niin erilaisia, ehkä joillekin hotellin vähäisempi lapsiystävällisyys vaikka on etu!

  • Reply sateenmuru May 22, 2017 at 6:16 AM

   Kiitos kommentista, Pirkko! Niinpä, olen itse työskennellyt hotelleissa ulkomailla, ja erilaisia käytäntöjä lapsiystävällisyydestä oli käytössä – niistä tosin ilmoitettiin selkeästi hotellin nettisivuilla, mikäli joitain rajoitteita oli, mikä on minusta ihan ok käytäntö. Asiakkaana en näitä rajoitteita ole joutunut miettimään, koska a) en ole matkustanut lasten kanssa b) minua ei häiritse, vaikka hotelli olisi täynnä lapsia. Harmi kuulla vaikeasta patjan saannista!

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä May 21, 2017 at 5:25 PM

  Voi minkä hotellikokemuksen olemmekaan menettäneet! Kerran on käyty Park Hotelissa pelkällä aamupalalla laivalta tullessa. Tunnelma oli ihanan rauhallinen, aamiaissalissa oli meidän lisäksemme vain yksi vanhempi herra (jos papukaijaa ei lasketa). Nyt kun näin kuvat, on sinne päästävä myös yöpymään.

  • Reply sateenmuru May 22, 2017 at 6:32 AM

   Kiitos kommentista, Pia! Park Hotellissa oli tosiaan rauhallinen ja omanlaisensa tunnelma, kannattaa sopivan tilaisuuden tullen jäädä yökyläänkin! ^_^

 • Reply Kohteena maailma / Rami May 21, 2017 at 9:10 PM

  Itse olen ollut yötä muutaman kerran tuossa(kin) hotellissa Turussa ja se on kieltämättä aika hyvällä tavalla erilainen muihin kaupungin hotelleihin verrattuna. Ilman muuta siellä yöpymistä ja oleskelua voi suositella, sillä historiallinen rakennus kauniissa miljöössä on kysymyksessä.

  Mitä tulee Jaakkoon, niin mielenkiintoisin tarina oli se, että se on työkaverini isän papukaija. Tämän kuulin edellisellä reissullani Parkiin, kun meillä oli siellä firman “kehityspäivät”.

 • Reply sateenmuru May 22, 2017 at 6:34 AM

  Kiitos kommentista, Rami! Hauska Jaakko-anekdootti – Suomi on pieni! Park Hotelin miljöö on todellakin ihan kuin toisesta maailmasta, olin itsekin yllättynyt siitä.

 • Reply Viherjuuria May 22, 2017 at 7:12 PM

  Hyvät ystävät viettivät tuolla hääyönsä vuonna 2007 mutta en talon ulkopuolelta ole koskaan osannut kuvitella sen olevan näin viehättävä, pramea mutta samalla arvokkuutta henkivä. Ihan paras idea tuoda esiin tällaisia vanhoja suomalaisia hotellien helmiä kaikkien Omenien ja muiden ketjuhotlien keskeltä! 🙂

  • Reply sateenmuru May 26, 2017 at 5:41 AM

   Kiitos kommentista, Viherjuuria! Minutkin tämä koko pieni korttelisto Turussa yllätti viehättävyydellään! Juu, yritän löytää näitä perheomisteisia pienempiä hotelleja matkoillani – vaikka toki joskus on mukava hengähtää myös ketjuhotellien tyylikkäässä anonymiteetissa. ^_^

 • Reply Katja/jumalainenseikkailu May 23, 2017 at 9:20 AM

  Historian havinaa, ihania kuvia ja kiva kertomus somasta hotellista. Täytyypä pitää mielessä, jos tulee Turkuun asiaa!

 • Reply sateenmuru May 26, 2017 at 5:42 AM

  Kiitos kommentista, Katja! Kyllä, Park Hotel kannattaa pitää mielessä Turkuun suunnatessa, mikäli pitää vähän persoonallisemmista ja kodinomaisesta majoituksesta. ^_^

 • Reply Maria / Tinytrek May 26, 2017 at 7:48 AM

  Papukaija! ihana pieni detaili <3 En kyllä silti pystyisi mitenkään perustelemaan itselleni 150e hintaa tuosta.

 • Reply Stacy May 26, 2017 at 5:13 PM

  Parkista olen kuullut aiemminkin ja vaikka olen joskus pyörinyt Puolalanpuiston lähellä, olen mielummin ohjautunut kortteliravintola Kerttuun. Papukaija on tietysti kiltti kaveri ja on kiva, että hotellissa on eläimiä.

  • Reply sateenmuru May 29, 2017 at 3:13 PM

   Kiitos kommenteista, Maria ja Stacy! Minustakin on kiva, että hotelleissa on eläimiä. ^_^ Pitääkin käydä kurkkaamassa tuota kortteliravintola Kerttua.

 • Reply Anna | Tämä matka May 27, 2017 at 7:37 AM

  Park hotellista olen kuullut, mutta en ole koskaan vieraillut. Erilaiset teemahuoneet ovat ihania. Olimme Monzassa Italiassa yhdessä hotellissa missä kaikki huoneet olivat erilaisia ja oli kiva vertailla meidän ja poikien huoneita. Meillä oli kultaa ja kimallusta. Pojilla tummaa samettia ja kirjastoteemaa.

  Toistan taas itseäni, kun sanon: “Että pitäisi mennä Turkuun”. Joka vuosi lupaan ja aina se jää tekemättä 🙂

  • Reply sateenmuru May 29, 2017 at 3:15 PM

   Kiitos kommentista, Anna! Juu, minustakin on mielenkiintoista, kun huoneet on eri tyylein sisustettuja, se tuo usein kodikkuutta. Haha, no, minulla tuo päätös “pitäisi mennä Turkuun” toteutui vasta kun muutin sinne (tai siis Naantaliin, ainakin samoille seuduille…). Suosittelen kyllä Turkua, itse hurmaannuin täysin!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty May 27, 2017 at 6:41 PM

  Minulle on Turusta suositeltu Park Hotelia juuri sen omaperäisyyden vuoksi, mutta mekään emme isona lapsiperheenä ole sinne mahtuneet. Jos joskus päädyn yöpymään Turussa vain yhden seuralaisen kanssa, menen ehdottomasti Park Hoteliin. Näyttää ihanalta vaihtelulta isoihin ketjuhotelleihin.

 • Reply sateenmuru May 29, 2017 at 3:17 PM

  Kiitos kommentista, Katja! A-haa, harmi kuulla, ettei lasten kanssa ole helppo mahtua Park Hoteliin, yleensä jos on jokin tietoinen linja kyseessä niin siitä kyllä tulisi ilmoittaa nettisivuilla. Mutta vaihtelua Park Hotel tosiaan tuo ketjuihin verrattuna!

 • Reply Johanna @ Out of Office May 30, 2017 at 6:33 PM

  Juuri näistä pienistä, luonteikkaista hotelleista tykkään <3

  Ollaan oltu tuolla joskus 10 vuotta sitten, ja vaikkei sisustus nyt ihan omia mieltymyksiä vastaakaan, menisin kyllä uudelleenkin. Pieniä boutique-hotelleja pitää suosia! 🙂

  • Reply sateenmuru June 1, 2017 at 10:41 AM

   Kiitos kommentista, Johanna! Ja kiva kuulla, että Park Hotel oli jo tuttu paikka. Minäkin menisin mielelläni uudestaan – tällä kertaa valitsisin sen ranskalaisromanttisen huoneen, pidin siitä eniten! 🙂

 • Reply Mari August 29, 2017 at 3:29 PM

  Minä ja mieheni olimme kaksi yötä Park Hotellissa reilu vuosi sitten poikamme häiden aikaan. Hotelli ja sen henkilökunta kruunasi hääjuhlan tunnelman. Tunsimme olevamme kuin kuninkaalliset konsanaan 😀 Olen juuri yrittämässä varata hotellia viimevuotisen hääparin vauvan ristiäisjuhlaan <3. Toivottavasti onnistun!

  • Reply sateenmuru August 30, 2017 at 8:20 AM

   Kiitos kommentista, Mari! Uskon, että Park Hotel sopii täydellisesti juhlavaan häähumun tunnelmaan. 🙂 Toivottavasti saatte huoneen varattua myös ristiäisjuhliin!

  Leave a Reply