Lontoo UK, Matkat

Persephone Books, 59 Lamb’s Conduit Street

Asuttuani Lontoossa kymmenen kuukautta alan vähitellen osata kulkea kaupungin keskeisillä alueilla. Mutta edes tämän vähäisen kaupunkituntemuksen myötä Lontoon taianomaisuus ei ole hälvennyt – ei, päinvastoin: minusta Lontoo tuntuu aina huutavan äänetöntä mahtavuuttaan.

Viime viikolla päätin viettää päivän Bloomsburyssa, joka vielä yli vuosikymmennen faniuteni jälkeenkin on yksi Lontoon rakkaimmista alueista minulle. Kohteeni oli Persephone Books, jossa en ollut ennen käynyt, ja tämän jälkeen Dickensin talo, jota en ollut ennen nähnyt.

Ennakkotutkimukseni ansiosta tiesin, että Persephone Books on erikoistunut sotienvälisten, unohdettujen (nais)kirjailijoiden julkaisemiseen, ja että heidän kirjansa ovat kauniita. Tämän vuoksi odotinkin hienoja, kauniin koristeellisia kukkakuvioita, kullattuja ja käsinkirjoitettuja otsakkeita ja vienoa laventelin tuoksua ilmassa. Minulla oli suuria odotuksia jostain elitistisestä, mahtipontisesta ja jopa vähän jäykästä, mutta kuten tavallista, asioilla ei ole tapana osoittautua sellaisiksi kuin ennakkoon kuvittelemme.

Persephone sijaitsee vilkkaalla ja viehättävällä kävelykadulla Bloomsburyssa.

Persephone sijaitsee vilkkaalla ja viehättävällä kävelykadulla Bloomsburyssa.

Persephone Books osoittautui aivan joksikin muuksi. Sen julkisivu oli viehättävä ja vähäeleinen, ja sen avoin ovi kutsui viettelevästi varjoisaan sisätilaan Lontoon paahteisilta kaduilta. Kaikkia kirjoja päällystivät saman harmaansävyn (täydellinen sävy harmaata!) omaavat kannet, ja koko kirjakauppa tuntui huokuvan hyväntahoista ja kirjallista tervetuloaan – ei jälkeäkään siitä bloomsburylaisesta elitismistä, jota olin odottanut!

Kirjakauppa on aika pieni ja sen jokainen taso on kirjapinojen peittämä – melkein liiaksikin, jos kirjapinojen liiallisuus olisi edes mahdollista mitä tulee tilankäyttöön. Suomentajan näkökulmasta tämä oli yhtä suunnaton löytö kuin padallinen kultakolikoita sateenkaaren päässä, ja olisin voinut ryhtyä työhön minkä tahansa teoksen äärellä, heti.

Persephone on kulttimainen hahmo antiikin mytologiassa. Persephone Booksille hän symbolisoi femiiniä luovuutta ja, kevään jumalattarena, uusia alkuja.

Persephone on kulttimainen hahmo antiikin mytologiassa. Persephone Booksille hän symbolisoi femiiniä luovuutta ja, kevään jumalattarena, uusia alkuja.

Skeptisen satiirikon piirteitä omaava sieluni lumoutui häpeilemättä hetkessä. Nostin kirjan hyllyltä, selasin sitä, asetin takaisin hyllyyn. Nostin toisen kirjan, selasin, asetin takaisin. Kuin automaton. Lopulta päädyin ostamaan vain yhden teoksen (ah, miksi tulevan muuttokuorman pitää olla lastina mielessä jo nyt!), Katherine Mansfieldin kirjoitusten kokoelman The Montana Stories, ja muutaman kirjanmerkin itselleni ja ystävälleni, joka olisi nauttinut kirjakaupasta kenties enemmän kuin minä itse.

Suosittelen Persephone Booksissa vierailua kaikille kirjallisille Lontoon kävijöille – tai kenelle tahansa, jolla on päätösvaikeuksia tuliaisten suhteen: kaikki kauniit kirjat maksavat 12 puntaa ja voit ostaa myös niihin sointuvan kirjanmerkin!

Katherine Mansfield oli kiinnostunut mm. ranskalaisesta symbolismista ja Oscar Wildesta.  Hänen ystäviinsä kuuluivat vaikkapa Virgina Woolf ja D.H. Lawrnece ja hänen kuuluisin teoksensa on novellikokoelma Puutarhakutsut.

Katherine Mansfield oli kiinnostunut mm. ranskalaisesta symbolismista ja Oscar Wildesta. Hänen ystäviinsä kuuluivat Virgina Woolf ja D.H. Lawrnece, ja hänen kuuluisin teoksensa on novellikokoelma Puutarhakutsut.

Astuin Persephone Booksista takaisin Lamb’s Conduit Streetille, mutten saanut pakotettua itseäni marssimaan Dickensin museolle. Sen sijaan käännyin länteen, nappasin The Espresso Roomista kahvin mukaan, ja tepastelin Russell Squaren puistoon, missä vierähti mukava iltapäivä Mansfieldin parissa keskellä kirjallista Bloomsburya.

Mitä: Persephone Books on kustantamo ja kirjakauppa, joka erikoistuu julkaisemaan unohdettua laatukirjallisuutta. Kirjakauppa sanoo: ”Persephone Books uudelleen julkaisee unohdettua kirjallisuutta 1900-luvun puolenvälin (nais)kirjailijoilta. Kaikki 112 kirjaamme ovat älykkäitä, ajatuksia herättäviä ja kauniisti kirjoitettuja ja ne on valittu silmällä pitäen kiireisiä ihmisiä, jotka haluavat teoksia, jotka eivät ole liian kirjallisia mutteivät myöskään liian kaupallisia.” Lisään tähän: teokset sopivat erinomaisesti myös kiireettömille ihmisille!

Missä: Persephone Books sijaitsee Bloomsburyn historiallisella Lamb’s Conduit Streetillä, jota reunustavat lukuisat pubit, kahvilat ja kaupat. Charles Dickens Museum on kulman takana itään, ja länteen suunnatessa löytyvät kuuluisat Bloomsburyn pienet viherauikiot, kuten Russell Square, joka on myös lähin maanalaisen pysäkki Persephone Booksissa vieraileville.

Milloin: Persephone Books aloitti toimintansa vuonna 1998 Cicely Hamiltonin William – an Englishman -teoksella. Kolmessa vuodessa kustantamo julkaisi 21:n teoksensa, Miss Pettigrew Lives for a Day, josta tuli suurmenestys. Tämän jälkeen kustantamo muutti Bloomsburyyn, jossa se avasi myös nykyisen kauppansa. Persephone Books on auki maanantaista perjantaihin klo 10–18 ja lauantaisin klo 12–17. Kirjoja voi tilata myös Internetin kautta.

Kuuluisin bloomsburylainen, Virginia Woolf.

Kuuluisin bloomsburylainen, Virginia Woolf.

P.S. Sateenmurun kirjakauppavierailuista Lontoossa voi lukea myös täältä:

Daunt Books – Edwardin aikaa ja matkakirjallisuutta

Historiallinen Hatchards – Britannian vanhin kirjakauppa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply