Matkat, Norja

Hotellivinkki: Reine Rorbuer, Lofootit

Yhteistyössä Reine Rorbuerin kanssa

Minulla on ollut pitkään kaksi haavetta. Ensimmäinen on matka Lofooteille, toinen Lofoottien kalastajamökissä yöpyminen. Nyt molemmat haaveet ovat käyneet toteen, ja jään unelmoimaan seuraavasta reissusta Lofooteille!

YÖ ARKTISESSA PARATIISISSA

Ajomatka Reineen Norjan mantereelta kestää tunteja – riippuen siitä, kuinka usein pysähtyy nappaamaan valokuvia matkanvarrella. Saavuin siis Reineen iltahämärän jo laskeuduttua, ja sain kuulla, että lautat Lofooteille oli siltä päivältä peruttu: Talvimyrskyt olivat alkaneet. Reine Rorbuerin kanssa yhteistyönä sovittu hotellihuoneeni oli siis vieraiden saapumatta jäämisen vuoksi ‘upgreidattu’ huoneistoon, joka sijaitsee Reinen kylän entisellä poliisiasemalla. Ehdin juuri nähdä ikkunani takaa vuorten katoavan yön pimeyteen ja vastapäisellä rannalla sijaitsevanHamnøy pikkukylän valojen syttyvän asettautuessani keittiönpöydän ääreen. 

Olin saapunut arktiseen paratiisiin.

Reinen kylä Lofooteilla.

Reine Rorbuerilla on 32 kalastajamökkiä ja kaksi hotellihuonetta Reinen muutaman sadan asukkaan kalastajakylässä. Kaikki mökit on vastikään kunnostettu, mutta tunnelmallisuuteen ei ole kajottu: tukevat parruseinät ovat vieraiden nähtävillä ja lattia on vanhaa kunnon lautaa. Pieni keittiönurkkaus on kätevä ja sisältää välttämättömät kokkausvälineet sekä kahvinkeittimen. Kylpyhuoneessa on häivähdys moderniutta, makuuhuoneessa sen sijaan on mukavan vanhahtava tunnelma hämyisine valaistuksineen. Sekä keittiöstä että makuuhuoneesta avautuu ikimuistoinen näkymä Reinen kalastajamökkien yli Lofoottien kuuluille huipuille. Aamupalan jälkeen ikkunan ääreltä olikin vaikea nousta tutkimaan lähitienoota, koska maisema ei pysynyt hetkeäkään samana, ja tuntui siltä, etten halunnut jäädä paitsi yhdeltäkään pilvien ja sateen tarjoamalta vivahteelta.

Sateenkaaret tulivat ja menivät, näin niitä kymmeniä Lofoottien matkan aikana.

MÖKKI KALASTAJAKYLÄSSÄ

Kun avaan auton oven ensimmäistä kertaa Reine Rorbuerin vastaanoton edessä, sieraimiini hulmahtaa kalan tuoksu. Alue on kuulu kuivatusta ja suolatusta turskastaan, ja puisia telineitä, joilla kalat roikkuvat kuivattavina, on näkynyt siellä täällä pitkin Lofoottien rannikkoa, niin myös Reinessä.

Lofootit koostuvat useiden saarten ryhmästä, ja Reine sijaitsee näiden saarten eteläpäädyssä. Ån kylä on seuraava kylä etelään, ja riippuen siitä mistä päästä ajomatkan aloittaa, saaren pää- tai alkupiste E10-tietä seuraaville. Reineä tituleerataan yhdeksi Lofoottien somimmaksi kyläksi, ja minuun kylän tunnelma vaikutti heti niin, että olin vähällä laittaa autoni nettikauppaan, ja jäädä Reineen. Pittoreskista kylästä löytyy huoltoasema ja kauppa, pari ravintolaa ja kahvila, josta saa Lofoottien parhaan kahvin. Reine on siis loistava päiväkohde itsessään, mutta myös hyvä tukikohta aktiiviseikkailijoille.

Mökkien välittömässä ympäristössä riittää valokuvattavaa.

Hotellin kupessa sijaitsee Lofoottien paras kahvila.

Näkymien vuoksi Reine Rorbuerin mökistä ei olisi malttanut poistua.

Lokakuussa turskaa ei enää roikkunut telineillään.

ELÄMYS

Yöpyminen Reine Rorbuerin mökissä on elämys, ja ympärillä avautuu muutaman sekunnin välein erilainen näkymä. Komeita maisemia ei täällä tarvitse erikseen kameran kanssa jahdata, ja kahden päivän pysäkkini Reinessä olikin yhtä maisemien ilotulitusta.

Hotellin yhteydessä toimii Gammelbua ravintola, jonka taatusti tuoreita kala-annoksia kannattaa käydä maistelemassa. Paitsi ruokien maku, Gammelbuassa myös tunnelma viskaavat matkaajan kotoisan lämpimiin sfääreihin. Gammelbua on Reinen kylän vanha sekatavarakauppa, ja peräisin vuodelta 1790. Kuten Rorbuer mökeissä, myös täällä vanha on jätetty tunnelmallisesti esiin, eivätkä kirkkaat sähkövalot pilanneet mysrkyisän illan tunnelmaa. Selkäni takana räsähteli lämmin takkatuli, kaasulyhdyt lepattivat puupöydillä ja kattovaloja varjostivat vanhat peltiämpärit. Ravintolassa oli rento tunnelma ja paikalla oli niin lorvailijoita (me), aktiivilomailijoita (muut) kuin paikallisia vakioasiakkaita. Nauru oli herkässä asiakkailla ja henkilökunnalla, eikä olut ollut kovin montaa kertaa aiemmin maistunut suussani niin hyvältä kuin nyt siemailemani Lofotpils. Mikäli seuraavana päivänä ei olisi ollut pitkä ajomatka edessä, Gammelbuassa olisi viihtynyt yömyöhäälle saakka. Nyt tyydyin kävelemään minuutin päähän pieneen punaiseen mökkiini, tuijottamaan vielä hetken hämmästyttävää näkymää, ja nukkumaan makoisat yöunet tuulen vihmoessa sadetta ikkunaruutuja vasten.

 

Syitä käydä

 1. Tunnelmallinen mökkimajoitus on ikimuistoinen elämys.
 2. Reinen kylä on kuin pittoreskin televisiosarjan lavaste.
 3. Gammelbuan kala-annokset ja vanhan kunnon majatalon tuntu.

 

Gammelbuan illallisvalaistus tapahtuu kaasulyhtyjen voimin.

Illallisen jälkeen oli mukava kömpiä petiin unelmoimaan.

Ja aamulla vastassa oli tämä: violetti taivas ja auringonnousu.

Vierailuni Reine Rorbuerissa oli taianomainen!

P.S. Kiitän Reine Rorbueria ikimuistoisesta vierailustani Lofooteilla. Yhteistyö ei vaikuta kirjoituksen sisältöön, sillä valitsen sarjaani kohteita, joiden uskon takaavan viihtyisät puitteet myös lukijoideni matkoille. Hyvää matkaa siis, Sateenmurun lukija, Lofooteille ja Reine Rorbueriin!

Hotellin tiedot

Hotellin kotisivut

Yö alkaen 140 €

post@reinerorbuer.no

 

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää October 22, 2017 at 3:30 PM

  No tämähän tuli hyvään saumaan. Juuri eilen katselimme majoitusvaihtoehtoja Lofooteille ensi kesäksi. Matkakuume sen kun nousee vaan. En malta millään odottaa ja eihän tässä ole kuin yli puoli vuotta odottamista.. ha ha.

 • Reply sateenmuru October 22, 2017 at 4:02 PM

  Oh, suosittelen niin lämpimästi Reineä ja Reine Rorburia – sekä Gammelbuen ravintolaa! Ainoa haittapuoli tässä visiitissä oli se, etten voi enää kokea samaa uudestaan ensikertalaisen silmin. Olin aivan ällistynyt Lofooteista, vaikka sitä on jo pitkään niin paljon hehkutettu! Eli kateellinen olen kaikille, jotka pääsevät Lofooteille ensimmäistä kertaa – hyvää matkaa siis!

 • Reply Johanna @ Out of Office October 22, 2017 at 5:30 PM

  Oi oi. Tämäpä houkutteleva kohde! Aivan ihanat nuo näköalat tuosta mökistä.

  Kuinka paljon kilometrejä pitää Helsingistä ajaa jotta päätyy noihin maisemiin?

  • Reply sateenmuru October 23, 2017 at 6:11 AM

   Ei tarvitse ajaa kuin 1475 kilometriä, Johanna! 🙂 Jokainen sentti on vaivan väärti, ehdottomasti yksi uskomattomimmista reissuista, joita olen tehnyt. Me, kuten tiedät, ajoimme koko Lofoottien läpi Reineen, mutta ensi kerralla saattaisin ottaa lautan Etelä-Norjasta, voisi olla nimittäin aika upean näköistä lähestyä Lofootteja viikinkien tapaan mereltä käsin!

 • Reply Anne/ Matkahetket October 23, 2017 at 2:26 PM

  Lofootit on aivan ihana paikka, vuosi sitten pääsin itse toteuttamaan unelmani ja käymään siellä. Tuo rorbue, jossa yövyitte, näyttää todella viihtyisältä. Itse päädyimme hieman ylihintaiseen rorbueen. Reine on aivan uskomaton paikka kauneudessaan ja ajomatka sinne hieno kyllä!

  • Reply sateenmuru October 23, 2017 at 2:50 PM

   Lofootit oli tosiaan lumoava kokemus! Ja vaikka teinkin yhteistyössä tämän Reinen rorbuen blogijutun, niin olin yllättynyt paikan edullisuudesta – etenkin kun miettii Norjan hintatasoa yleensä. Sisustus on toki rustiikki, mutta liian modernista tunnelma menisikin pilalle. Kaikki oli myös moitteettoman siistiä. Missäköhän te yövyitte? (että osaan välttää seuraavalla reissulla…)

 • Reply Maarit October 24, 2017 at 5:02 PM

  Me teimme viime kesänä matkailuautolla parin viikon reissun Lofooteille. Ihastelimme noita kalastajamökkejä Reinessä, ja taisinpa käydä katsomassa niiden hintojakin silloin netistä. Me olimme kuitenkin matkailuautolla reissussa, ja yövyimme läheisessä Moskenesissa leirintäalueella. Se sopi meidän matkustustapaan ja budjettiin, mutta pieni kateuden ja uteliaisuuden vihlaisu kävi kun katselin noissa mökeissa majoittuvia matkustajia. Varmasti ihana kokemus! 🙂

  • Reply sateenmuru October 25, 2017 at 6:25 AM

   Moi Maarit! Hyvä jättää sinne unelmien koppaan vielä jotain myöhemmäksikin, eli ehkä kalastajamökkiin sitten seuraavalla kerralla! Olin itsekin Reinen rorbun lisäksi myös retkeilyautossani yötä, ja Lofootithan ovat nyt kerrassaan niin upea paikka, että siellä ei majoitus voi mennä pieleen. ^_^

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi October 24, 2017 at 5:21 PM

  noniin, nyt olen lukenut näitä sun ihania Lofootti postauksia, ja vielä vähän epäselväksi jäi miten saarien (?) välillä liikutaan? Lautoilla? Siltoja? Nyt on kaivettava Google Maps esille 😀
  Haluaisin vuokrata ensi kesällä matkailuauton ja pakata perheen sinne ja lähteä kruisailemaan jonnekin päin. Lappiin, tai etelään, ei senkään niin väliä, mutta tuo matkustustapa nyt vaan viehättäisi.

  • Reply sateenmuru October 25, 2017 at 6:28 AM

   Moi Tanja, kiitos kommentista! Niin, keskityin näissä postauksissa enemmän retkeilyautoilun elämyksellisyyteen, ja käytännönasiat taisi sitten unohtua kirjoituksista. 😀 Pitäisi varmaan koota lopuksi sellainen kompakti faktapaketti. Ajoimme siis Lapin kautta saarille, joilla kuljetaan kätevästi siltojen kautta. Jos saavut etelästä päin, niin silloin lautta on ilmeisesti hyvä vaihtoehto, ja varmasti komea avaus Lofoottien lomalle. Suosittelen ehdottomasti matkailuautoretkeä, oli niin ihana vaan pysähtyä ihan minne vaan missä maisema viehätti ja keittää kuppi kahvia.

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu October 28, 2017 at 9:06 PM

  Kaikki hehkuttaa Lofootteja eikä syyttä noi maisemat on vain jotain ihan mieletöntä. Kiva kirjoitus ja ihanat kuvat.

  • Reply sateenmuru October 29, 2017 at 7:30 AM

   Kiitos Kati! Niinpä, minäkin olin kuunnellut ja katsellut Lofootti-hehkutuksia jo pitkään, enkä olisi voinut kuvitellakaan, että kerrankin nämä hehkutukset jopa häviävät kohteen komeudelle.

  Leave a Reply