Brasilia

Sateenmuru São Paulossa

On vaikea kirjoittaa sellaisesta mitä ei ymmärrä – vaikea sorvata täsmälliseen, sanojen rajaamaan merkitykseen jotain sellaista mikä näyttää sanoinkuvaamattomalta ja rajattomalta.

Vain harvoin olen matkoillani kokenut samanlaisen samalla täydellisen onnen ja täydellisen tyhjyyden hetken kuin nähdessäni horistontin viivan taakin jatkuvat São Paulon auringossa paahtuvat betoniset kerrostalot. Ja nämä toiset kerrat ovat syntyneet äärettömän joutomaan tai Atlantin ulapan avautuessa silmieni eteen Irlannissa, Skotlannissa ja Etelä-Afrikassa: näinä kertoina aika on pysähtynyt hetkeksi ja ikuistanut maiseman tarkkarajaisena mieleeni.

Sen sijaan São Paulon kohdalla mielikuvat sekoittuvat ja aika rullaa pikana muistoissani eteen- ja taaksepäin.

Aallot eivät hakkaa mielikuville rytmiä, saarivaltioiden tyhjyydessä kohisevan tuulen viuhunan korvaa São Paulon liikenteen tasainen humina.

Mielikuvani alkavat täydestä hiljaisuudesta, lentokoneesta, josta käsin näen São Paulon ensimmäisen kerran. Sitten laskeutuminen, taksiin ja hotellille yön pimeydessä. Tämän jälkeen  reilun viikon pysähdys São Paulossa tuntuu harhalta: mielikuvat pyörivät Ibirapueran puistoa ympäröivien tornitalojen kattojen yllä kuin moottoririkon saanut helikopteri. Ne rauhoittuvat hetkeksi ilta-auringon pehmentämään kulmabaariin ja Pinheirosin kaupunginosan katutaiteen ja jättiläismäisten puunlehtien varjostamille kaduille kunnes singahtavat taas Uberin kyydissä  yhdelle São Paulon pääaortoista, Rodovia Ayrton Sennalle, ja sitten lasitalojen reunustamalle Avenidalle Paulistalle. Ne singahtavat hissillä taivaisiin, pysähtyvät hetkeksi ja pamahtavat sitten alas metrotunneliin.

São Pauloa on vaikea ymmärtää: sen luomat mielikuvat eivät järjesty mielessä kokonaisuudeksi, kaupunki on liian suuri hahmotettavaksi. Eteläisen pallonpuoliskon suurin metropoli on tähän astisten kaupunkiseikkailuideni suurin mysteeri.

Se on jäänyt mieleeni utopiana, jonka syövereihin haluaisin vielä kerran kadota.

P.S. Lisää juttua elämyksistäni Brasiliassa löytyy tästä linkistä!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mimmu / 666placestovisit May 7, 2017 at 3:08 PM

  Mä fiilistelen tota sun Blogin nimeä jo- ihana <3
  Toi São Paulo kuulostaa upealle kanssa. Mulla on jotenkin siitä semmonen hirvee kiire, häslinki, ruuhka, turvaton..
  Mun kokemukset on siis tv:n välityksellä lähinnä, en oo ite käynyt siellä.
  Viimeksi katoin sen dokkarin missä oli maailman hurjimpia kaupunkeja liikkenteellisesti, ja tuli ihan fiilis et tulisin hulluksi ellen jäisi auton alle tai tulis sit kolkatuksi.
  Mutta sun tekstistä tuli semmonen ihanan rauhallinen, letkee fiilis. Täytyy käydä tsekkaa myös noi sun muut Brassi-jutut!!

  • Reply sateenmuru May 8, 2017 at 3:17 PM

   Kiitos paljon, Mimmu! Blogin nimi syntyi sateisessa Dublinissa, missä aloitin tämän nakuttelun. ^_^ Pitääkin etsiä tuo dokkari! Pidin São Paulosta tosi paljon, vaikka se onkin sellainen jättiläismäinen betonihirviö. Mutta värimaailma on siellä silti jotenkin tosi kaunis, ja ihmiset miellyttäviä ja ruoka hyvää ja paljon kaikkea kiinnostavaa. 🙂

 • Reply Johanna Hulda / Vida de Estrada May 9, 2017 at 11:01 AM

  São Paulo näyttää ja kuulostaa, hmm, jotenkin juuri sellaiselta millaiseksi sen olen kuvitellutkin! Suuri, lähes ääretön, hämmentävä, vähän sekava, mutta täynnä yksityiskohtia joihin voisi tykästyä. En käynyt SP:ssä ollenkaan (paitsi lentokentällä vaihtamassa lentoa), vaikka olin kuukausitolkulla lähes naapurissa (ainakin Brasilian mittapuulla) Curitibassa. 😀 Se tuntui jo ihan tarpeeksi metropolilta, enkä ollut valmis lähtemään yksin haahuilemaan SP:n katuja – etenkään kun siellä ei taida varsinaisia nähtävyyksiäkään hirveästi olla. Onko tuossa kaupungissa edes sellaista selkeää keskustaa?

  • Reply sateenmuru May 9, 2017 at 12:51 PM

   Minulla taas oli toiveissa käydä Curitibassa, mutten ehtinyt sinne asti! 🙂 São Paulossa on kyllä historiallinen keskustansa, Centro, mutta ei se kyllä keskustalta vaikuttanut siinä mielessä, mihin me täällä Euroopassa olemme tottuneet! Minulle jäi sellainen kuva kahdelta vierailultani, että siellä pysytellään omilla lähikortteleilla (koska nekin jo itsessään ovat hyvän kaupungin kokoisia) tai sitten suikitaan varta vasten toiseen kaupunginosaan ubereilla tms. illallisille jne. Nähtävyyksiä saa hieman hakea: osa on sattumanvaraisesti auki ja yksi suuri museo oli kokonaan kiinni yli vuoden päivät, mutta netissä näistä ei ilmoitella – joten tiukan aikataulun ja museolistan kanssa kaupunkiin ei kannata lähteä tutustumaan. Sen sijaan just haahuilemalla löytyy: jos joskus päädyt São Pauloon, suosittelen Pinheirosta ja Jardimia, joissa on paljon ravintoloita ja kahviloita, katutaidetta, kirjakauppoja, gallerioita jne. Suosittelen!

 • Reply Katja/jumalainenseikkailu May 10, 2017 at 8:53 AM

  Kuvissa kaupunki näyttää niin karulta, että en usko, että sille lämpenisin. Toisaalta, maailmassa on muitakin paikkoja, joita ei voi sanoa viehättäväksi, mutta vetovoimaisiksi kyllä ( jotenkin mieleeni tuli Intian Varanasi). Ihanaa, niin ihanaa tekstiä. Kirjoitat niin kauniisti.

  • Reply sateenmuru May 11, 2017 at 4:50 AM

   Kiitos paljon kommentista, Katja! Niinpä, Sao Paulo on karun oloinen kokonaisuutena: paljon vaaleaa betonia. Mutta jotenkin se vetosi minuun, samaan tyyliin kuin Irlannin ja Skotlannin karut, ruskeasävyiset nummimaat. Hauska miten erilaiset paikat vetoavat erilaisiin ihmisiin: odotankin sitä että pääsen ensimmäistä kertaa vaikkapa Intiaan: en tiedä miten silmäni ottaisivat vastaan sen värien ylätkylläisyyden, minkä (oikein vai väärin?) Intiaan mielikuvissani yhdistän!

 • Reply Emilia/Matkan varrella May 12, 2017 at 5:50 PM

  Eräs ystäväni asui puoltoista vuotta Belo Horizontessa, ja kertoi Brasiliasta niin kivoja juttuja, että alkoi Brasilian matka kutkuttamaan. Harmillisesti halpoja lentoja on aika harvoin Helsingistä saatavilla.. Sao Paulosta on ollut aika sekava ja turvaton kuva ja se ei ole siitä syystä hirveästi kiinnostanut minua matkakohteena. Ehkä pitää antaa sille tämän postauksen myötä mahdollisuus!

  • Reply sateenmuru May 13, 2017 at 2:03 PM

   Kiitos kommentista, Emilia! Niinpä, lennot Brasiliaan ovat harmillisen kalliita. Mutta jos joskus lähdet sinne, niin kannattaa varata aikaa. Minä itse asiassa asuin muutaman kuukauden Minas Geraisin osavaltiossa, jonka pääkaupunki tuo Belo Horizonte on: tästä huolimatta en edes ehtinyt sinne saakka, maa on niin valtava! Minulla oli turvallisempi olo Sao Paulossa kuin Riossa, jossa ymmärtääkseni varkaudet ja väkivalta ovat enemmän levittäytyneet myös aivan turistialueille. Molemmat upeita kaupunkeja, mutta todellakin aivan eri tavalla!

 • Reply Sandra May 13, 2017 at 5:01 AM

  Kauniisti kirjoitit ja maalasit hienosti paikan tunnelman. Tekstiäsi on todella miellyttävä lukea.

  • Reply sateenmuru May 13, 2017 at 2:00 PM

   Kiitos paljon kommentista, Sandra, kiva kuulla!

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog May 13, 2017 at 12:18 PM

  Ihanan kaunis kirjoitus kaupungista, joka ulkoasultaan näyttää karulta, mutta tunnelma ja elämänrytmi vie varmasti mennessään! Joissain paikoissa on vaan sitä jotain, jota sanat ei riitä kuvailemaan – tunne, joka täytyy itse kokea.

  • Reply sateenmuru May 13, 2017 at 2:06 PM

   Kiitos kommentista, Mia! Sao Paulo todella näytti karulta etenkin kun vertasi ympäröivään, vihreän eri sävyissä loistavaan Brasiliaan. Totta, joissain paikoissa vain on sitä jotain!

 • Reply Stacy May 13, 2017 at 1:33 PM

  Minä jäin miettimään eteläisen pallonpuoliskon suurinta metropolia, josta olen nähnyt juuri tuollaisia kuvia, talot kohoavat kuin jokin metsä, joka suunnassa.

  • Reply sateenmuru May 13, 2017 at 2:07 PM

   Kiitos kommentista, Stacy! Totta, talot tosiaan kasvoivat kuin metsä, korkeina kohti taivasta.

 • Reply Kohteena maailma / Rami May 13, 2017 at 10:40 PM

  Mahtavia katutaidekuvia! Muutamassa paikassa nähnyt vastaavanlaisia, aina yhtä upeaa ajanvietettä katsella ja valokuvata niitä 🙂

  • Reply sateenmuru May 14, 2017 at 6:18 AM

   Kiitos kommentista, Rami! Totta, katutaide kyllä säväytti Sao Paulossa, Euroopassa en tällaiseen värien ja aiheiden sekamelskaisaan sopuun ole vielä törmännyt!

  Leave a Reply