Matkat, Saksa

Savoy Hotel Berlin, Fasanenstrasse 9, Berliini

Kultainen aamuaurinko heittää pitkät varjot puupaneloiduille seinille ja pyöreille baaripöydille. Baaritiskin vahattu puu hohtaa hämyisessä nurkkauksessa osin valkoisen liinan alle peitettynä; huoneen keskellä seisovasta puupilarista roikkuvat sanomalehdet odottavat vielä lukijoitaan.

Istahdan Berliinin The Savoy Hotelin ala-aulan The Times Barin upottavalle nahkanojatuolille ikkunoiden ääreen; edellisillan sikarintuoksu leijuu yhä ilmassa pehmentäen valon ja varjon kontrasteja. Berliiniläiset viuhahtavat suurten ikkunoiden ohi arkiaskareihinsa pyöräillessään. Maailmankuulu, saksalaisen ja amerikkalaisen kulttuurieliitin suosiman Savoyn aulabaari on suljettu vielä parin tunnin ajan, mutta henkilökunta kehottaa minua ystävällisesti nauttimaan täällä vielä yhden kupin kahvia – juuri aamiaissalissa nauttimieni kolmen kupillisen lisäksi.

En voi ymärtää, kuinka joku ei tupakoi, se jättää ihmisen osattomaksi elämän parhaista puolista. Hyvä sikari suussaan ihminen on täysin turvassa, mikään ei voi koskettaa häntä, kirjaimellisesti.” – Thomas Mann

Aamuaurinko tarjosi täydellisen hetken astua sisään Savoyn The Times Barin.

Aamuaurinko tarjosi täydellisen hetken astua sisään Savoyn The Times Bariin. Koska en itse tupakoi, aamu oli oikea aika vierailla sikarinsavuisessa baarissa: iltaisin savu on sankka tehokkaasta tuuletuksesta huolimatta.

Puunaleoiduilla seinillä oli kokoelma hotellissa vierailleiden kuuluisuuksien signeeraamia valokuvia.

Puupaneloiduilla seinillä oli kokoelma hotellissa vierailleiden kuuluisuuksien signeeraamia valokuvia.  Huomaa katon kaunis kaari.

Illan jäljiltä ilmassa leijuu vielä vieno kuubalaissikarien tuoksu, sillä Times Barissa sijaitsee Casa del Habano, yksi maailman 90:stä kuubalaissikareita myyvistä sikarikaupoista. Kaskun mukaan tämä olisikin paikka, jossa Hemingway olisi Berliinin vierailullaan viihtynyt – ja tiedä vaikka viihtyikin: kirjailija oli liian humalassa muistaakseen matkansa yksityiskohtia. Mutta maskuliinisista sikareista ja nahkanojatuoleistaan huolimatta The Savoy Berlin on ollut myös feminiinien naistähtien suosiossa, ja kahvia maistellessani voin hyvin kuvitella Greta Garbon heittäytyneen upottaville nojatuoleille halutessaan hetken rauhaa filmitähtenä olosta.

Savoy Hotel Berliinin punainen matto johdattaa tulijan 1920-luvun eleganttiin ilmapiiriin.

Savoy Hotel Berliinin punainen matto johdattaa tulijan 1920-luvun eleganttiin ilmapiiriin. Kuva: Savoy Berlin

The Savoy Berlin sijaitsee Charlottenburgin kaupunginosassa läntisessä Berliinissä. Osoite Fasanenstrassella on hyvä: saman kadun varrella sijaitsee esimerkiksi kultturelli Literaturhaus talvipuutarhakahviloineen ja kulman takana suosittu ostoskatu Kurfürstendamm. Useita katuja reunustavia rakennuksia säästyi toisen maailmansodan tuhoilta ja alueella onkin vanhanaikaisen elegantti, älykkökaupunginosan tuntu. Ja vaikka Savoy toimi hetkellisesti brittihallinnon tukikohtana toisen maailmansodan jälkeen, edes sotilaallinen läsnäolo ei ole tukahduttanut hotellin vähäeleisen ylellistä tunnelmaa.

Aulassa tulijaa vastaanottaa marmorin, muhkeiden nahkasohvien ja kimaltelevien kattokruunujen kokonaisuus, mutta jyhkeistä elementeistään huolimatta tunnelma on keveän elegantti. Aulan oikealla laidalla aukenee valoisa ravintolasali, jossa tarjoillaan yksi Berliinin parhaista aamiaisbrunsseista: valkoisten pöytäliinojen ja kattokruunujen hallitsemassa tilassa aamiainen venyykin helposti pitkäksi, ja moni matkalainen tuntuu nauttivan hotellin tarjoamista sanomalehdistä kahvikuppiensa lomassa kiireettä. The Times Bar sijaitsee aulan vasemmalla laidalla vastaanottotiskin vieressä lasiovien takana – ja vaikka tuuletus on baarissa tehokas, vanhasta maailmasta kielivä sikarinkatku hiipii suljettujen lasiovien takaa aulaan saakka ja heittää minut hetkeksi vanhanajan tunnelmiin heti sisään kirjautuessani.

Ihminen ei elä vain omaa elämäänsä yksilönä vaan myös, tietoisesti tai tiedostamattaan, oman aikakautensa ja aikalaistensa elämää.” – Thomas Mann

Koska olen hotellissa paitsi vieraana myös työn merkeissä, hotellin lehdistösuhteista huolehtiva Julia T. on minua vastassa ja esittelee hotellin historiaa. Mutta kävellessämme Savoyn käytävillä on vaikea keskittyä kuuntelemaan Julian tarjoamia yksityiskohtia hotellista: pisimpään hotellina yhtäjaksoisesti toiminut rakennus vuodelta 1929 lumoaa historiallisen elegantilla ilmapiirillään. Tunnelmallisuutta lisää sisustuksen vanhanaikaisuus, mutta koska hotellia on restauroitu usein, tämä vanhanaikaisuus ei ole nuhruisuutta, vaan ansaittua ylpeyttä pitkästä traditiosta.

Henry Miller Mastersuite. Kuva: Savoy Hotel Berlin

Henry Miller Mastersuite. Jokaisessa huoneessa toimii Wifi ja laadukkaat sängyt takaavat hyvät yöunet. Huoneiden varustukseen kuuluu esimerkiksi myös pieni ja näppäräkäyttöinen Illy-espressokone. Kuva: Savoy Hotel Berlin

Ruokasalissa on säilytetty hotellin alkuperäiset värit ja elementit, kuten kauniisti restauroidut, vihertävät korinttilaistyyliset pylväät. Kahvi oli vahvaa saksalaista ja aamiaistarjonta löytyi neljältä eri pöydältä: leikkeleitä ja kalaa, hedelmiä, leipiä, perinteisiä lämpimiä vaihtoehtoja ja pieniä kakkupalasia.

Ruokasalissa on säilytetty hotellin alkuperäiset värit ja elementit, kuten kauniisti restauroidut, vihertävät korinttilaistyyliset pylväät. Kahvi oli vahvaa saksalaista ja aamiaistarjonta löytyi neljältä eri pöydältä: leikkeleitä ja kalaa, hedelmiä, leipiä, perinteisiä lämpimiä vaihtoehtoja ja pieniä kakkupalasia.

Savoy Berlinin ruokasali juhlakattauksessa. Hotellissa toimii ravintola Weinrot.

Savoy Berlinin ruokasali juhlakattauksessa. Hotellissa toimii ravintola Weinrot. Kuva: Savoy Hotel Berlin

Jokainen Savoyn huone on sisustettu erilailla, mutta hotellin pitkälle historialle uskolliseen tyyliin. Vieraslista on kattava aina Hollywood-tähdistä kirjallisuuden suurnimiin, kuten Henry Milleriin Thomas Manniin ja Heinrich Bölliin. Yksityiskohtana Julia kertookin, että Henry Millerin kunniaksi nimetyssä huoneessa vallitsee musta, Greta Garbon mukaan nimetty huone taas on vaalean liljan sävyinen. Heti ensisilmäyksellä ihastun kylpyhuoneiden kiiltäviin suoriin linjoihin, ja Julia kertoo, että Savoy oli ensimmäinen hotelli maailmassa, joka lisäsi kylpyhuoneet jokaiseen huoneeseensa: tarina kertoo Pariisista saapuneesta kokeneesta matkaajasta, joka Savoyn huoneeseen astuttuaan palasi vastaanottotiskille ilmoittaakseen, ettei hän missään nimessä tarvinnut omaa kylpyhuonetta, vaan voisi tyytyä vähemmän arvokkaaseen huoneeseen.

Mutta Savoyssa jokainen asiakas on yhtä arvokas, ja mahdollisista lisäkuluista kauhistunut matkalainen sai nauttia yksityisestä luksuksestaan, joka nykyisin on hotelleiden peruselementti.

Ajalla ei ole rajoja kulkunsa merkiksi, myrskyt tai trumpetit eivät koskaan ilmoita uuden kuukauden tai vuoden alkamisesta.” – Thomas Mann

Greta Garbo (1905-1990) on yksi Savoyn glamoureista hotellivieraista.

Greta Garbo (1905-1990) on yksi Savoyn glamoureista hotellivieraista.

Olen aina ollut viehtynyt 1900-luvun alkuvuosikymmenten kirjallisista matkailijoista: savuisista ja puupaneloiduista baareista, booheemista älykköglamourista, ja The Savoy Berlin, The Times Bar ja ravintolasali tiivistävät tämän hengen ennen kokemattomalla tavalla.

Huomaan viivytteleväni aulabaarin nurkkapöydässäni haluamatta jatkaa matkaani. Vastapäisen, myös 1920-luvulta olevan elokuvateatteri Delphi Filmpalastin suuressa julisteessa mainostetaan uusinta elokuvaa, ja kulman takana sijaitsee legendaarinen Theater des Westens, jonka suurella lavalla on nähty esimerkiksi Anna Pavlova ja Josephine Baker, ja kellarikerroksessa niin Marlene Dietricht kuin Casablancasta tuttu Curt Bois.

Mutta lopulta pitkäksi venähtänyt aamukahvihetkeni Savoyssa alkaa olla lopuillaan: tarjoilija tulee järjestelemään baaritiskiä avaamista varten, ja minun on jatkettava matkaani lentokentälle,  Suomeen ja Naantaliin. Mutta en varmasti ole ainoa asiakas, joka lähtee hotellista ruumis levänneenä, vatsa aamiaisherkkuja täynnä ja mieli inspiroituneena ja tunnelmallisia muistoja mukanaan.

Myöhemmin, AirBerlinin koneessa istuessani, haistan etäisen sikarinsavun paidastani, ja pääsen mielessäni vielä hetkeksi Savoy Hotel Berlinin upottaville nahkasohville. Historiallisena hotellina Savoy hemmottelee matkalaista paitsi mukavuuksillaan, kuten suomalaisella saunalla ja tunnelmallisella aulabaarilla, myös ilmapiirillään.

Fyysisen matkan lisäksi Berliinin vierailija pääsee Savoyssa myös tunnelmalliselle aikamatkalle.

Savoyn Times Barin kahdeksankulmaisen pylvään kellot osoittavat eri aikavyöhykkeiden aikoja. Itse baarissa aika tuntuu pysähtyneen.

Savoyn Times Barin kahdeksankulmaisen pylvään kellot osoittavat eri aikavyöhykkeiden aikoja. Itse baarissa aika tuntuu pysähtyneen.

P.S. Kiitän Hotel Savoy Berliniä mahdollisuudesta inspiroivaan vierailuun yhdessä Saksan historiallisimmista hotelleista. Hotel Savoy Berlin onkin osa Sateenmurun historiallisten hotellien sarjaa. Yhteistyö ei vaikuta kirjoituksen sisältöön, sillä valitsen sarjaani vain kulttuurisesti tai historiallisesti merkittäviä kohteita, joiden tunnen takaavan inspiroivia hetkiä paitsi omilla, toivoakseni myös lukijoideni matkoilla. Perinteikkäät hotellit ovat osa eurooppalaisen matkailun historiaa, ja tätä pernnettä toivon kirjoituksillani tukevan. Hyvää matkaa siis, Sateenmurun lukija, Berliiniin!

Hotel Savoy Berlin kotisivut

Thomas Mannin suomennokset englannista omiani.

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas March 13, 2016 at 9:26 AM

  Hemingway on kyllä ehtinyt varmaan ihan jokaiseen maailman kolkkaan 🙂 Tai tuntuu, että itse törmään sellaisiin paikkoihin, joissa juuri hän on käynyt 🙂 Hauskoja nuo Thomas Mannin lainaukset. Joskin itse voin hyvin ymmärtää, miksei joku tupakoi (en siis myöskään polta), enkä todella koe jääväni mistään paitsi 😀

  • Reply sateenmuru March 14, 2016 at 6:02 PM

   Hehe, niin tuntuu Hemingway ehtineen kaiken muun ohessa! Oli pakko alkaa lukea uudestaan saksalaiskirjallisuuden klassikkonimiä, sillä edelliskerrasta on jo aikaa, joskin Thomas Mannin Faustus on yksi ikisuosikeistani.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi March 13, 2016 at 5:47 PM

  Teija tuossa jo kommentoikin, että Hemingway tuntuu ehtineen ihan joka paikkaan – ajattelin itse samaa. 🙂 Vaikuttaa tunnelmalliselta hotellilta. Sikaribaari takaa oikeanlaisen vanhan ajan tunnelman. Mulle Berliini on toisenlainen, ei-hienosteleva, mutta se taitaa olla yksi kaupungin rikkauksista – sieltä löytyy vähän jokaiselle jotakin.

  • Reply sateenmuru March 14, 2016 at 8:19 AM

   Kiitos, Jenni, kommentista! Tämä oli ensimmäinen reissuni Berliiniin, ja jotenkin olin ennen reissua niin tympääntynyt kaikkiin kirjoituksiin “boheemin rempseästä Berliinistä”, että menin ihan uhallani etsimään jotain aivan muuta – ja löysin sen! Minusta Berliinissä monipuolisuus ja välittömyys on yksi kaupungin rikkauksista: saattoi samana päivänä ja samoissa vaatteissä käydä tällaisissa hienommissa paikoissa ja kulttureilleissa kahviloissa ja sitten illalla Itä-Berliinin puolella ilta- ja yöelämässä ja kaikkialla tunsi olonsa kotoisaksi. Ah, Berliini, ihastuin!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää March 13, 2016 at 6:10 PM

  Todella informatiivinen ja hyvä postaus. Eurooppalaiset hotellit on siitä upeita, että monesti niillä on mielettömän pitkä historia ja tarinoita kerrottavana.

  • Reply sateenmuru March 14, 2016 at 6:03 PM

   Kiitos, Paula! Niinpä, Euroopassa on paljon pitkää historiaa, myös matkailun historiaa, ja samalla pieniä tarinoita: molemmat yhtä mielenkiintoisia.

 • Reply Mirka/ Reason for a Season March 13, 2016 at 7:59 PM

  No jopas on kyllä historian havinaa tässä hotellissa! Aika siistiä. Brunssikaan ei kuulosta pahalta. Olisipa muuten mielettömän siistiä oikeasti päästä aikamatkalle sadan vuoden taa. Voisi antaa vähän perspektiiviä elämään 8).

  • Reply sateenmuru March 14, 2016 at 6:05 PM

   Niinpä, Mirka, sadan vuoden aikamatka olisi varmasti aika päsäys! Minulle riittää toisinaan muistutukset siitä, mitä oli ennen Internetiä ja sosiaalista mediaa – mikä on ehkä vähän kaksijakoista bloggarille… Mutta olenkin alkujaan kirjanörtti. 🙂

 • Reply j / Lempipaikkojani March 14, 2016 at 8:29 AM

  Kirjoituksesi mukana pääsi mukavasti tunnelmaan ja tuli tietty kaipuu itsellekin jonkinlaiseen arjesta irroittavaan aikamatkaan 🙂 Kutsuvan näköiset nahkasohvat totta tosiaan!

  • Reply sateenmuru March 14, 2016 at 6:06 PM

   Kiitokset, tunnelman välitys olikin ensisijainen pyrkimykseni!

 • Reply Outi/Maa Quzuu March 14, 2016 at 10:03 AM

  Mukaansa tempaava kirjoitustyyli, kiitos! Viikonloppuna juuri suunniteltiin kevään Berliinin reissua ja tämän postauksen ansiosta täytyy vakavasti harkita tätä hotellia tai ainakin sen brunssia 🙂 Näkisin niin itseni juomassa kahvia tuolla sikarintuoksussa ja jutustelemassa ystävien kanssa.

 • Reply sateenmuru March 14, 2016 at 6:08 PM

  Kiitos, Outi! Hotellin brunssia on suositeltu Guardianissakin, ja salissa oli miellyttävän rauhaisa tunnelma, vaikka ihmisiä riitti – itse en kaipaa hirveästi hälyä ainakaan ennen kuin kahvi alkaa vaikuttaa! 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka March 15, 2016 at 7:04 AM

  Monessa muussa Hemingwayn “kantapaikassa” onkin tullut käytyä, Espanjassa ja Kuubassa, mutta tämän voisi tietysti lisätä vielä sarjaan 🙂

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa March 15, 2016 at 8:13 AM

  Kuulostaa aika mielenkiintoiselta hotellilta! Budjettimatkailijana hulppeat hotellit tuntuvat vielä melko kaukaiselta jutulta, mutta joskus olisi siistiä yöpyä jossain viiden tähden paikassa. Olin Nizzassa pari vuotta sitten, jolloin juhlavuoden kunniaksi turistit pääsivät tutustumaan upeaan hotelli Negrescoon ja oli kyllä todella upea paikka, vaikka ihan en tuntenutkaan kuuluvani joukkoon 🙂

  • Reply sateenmuru March 15, 2016 at 1:18 PM

   Kiitos kommentista, Hanna Ranskatar! Savoy ei hulppeudessaan ole sieltä avain hulppeimmasta päästä, eli kyseessä on ennemmin tunnelmallinen, neljän tähden historiallinen hotelli. Sattuipa, että mainitsit Nizzan, sillä suuntaan sinne huhtikuun alussa ja voisin käydä vilkaisemassa edes tuon Negrescon ala-aulaa – jos minut päästetään sisään! ; )

 • Reply Sir Bizler March 15, 2016 at 1:02 PM

  Charlottenburg on mukava kaupunginosa ja viimeksi perjantaina siellä tuli pyörittyä ja käytyä lounaalla 🙂 Itse olen tässä parin vuoden aikana kiertänyt kaupungin ykköshotelleja suhteellisen tiiviistä, mutta Savoy taitaa olla enemmän ns. kakkosketjun hotelli eli sellaista neljän tähden luksusta, eikö?

 • Reply sateenmuru March 15, 2016 at 1:22 PM

  Kyllä, Charlottenburg osoittautui mukavaksi löydöksi kun näin ensimmäistä kertaa Berliinissä kävin. Savoy on neljän tähden hotelli, pisimpään Berliinissä hotellina toiminut rakennus, mikä tuo tietysti historiafriikille oman lisänsä siellä yöpymiseen. Mikäli tupakansavu ei häiritse, suosittelen ehdottomasti tuota Times Baria mikäli alueella liikut ja on aikaa pieneen iltapäivän lepohetkeen!

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams March 15, 2016 at 4:27 PM

  Mielenkiintoinen historia hotellilla, mutta näyttää paikalta, jossa en itse viihtyisi sitten yhtään. No ehkä illan verran jossain juhlissa. Heh, tuo ensimmäinen Mannin lainaus on kyllä aika karu, ihan suoraan minkätahansa addiktin suusta. 😀 Sisällä tupakointi ällöttää tätänykyä, mutta ymmärrän kyllä, ettei hienoja kuubalaisia sikareita haluta tuprutella ihan missä tahansa kadunkulmassa.

 • Reply Anna | Tämä matka March 16, 2016 at 7:02 PM

  Aah…. viipyilevä sikarin tuoksu. Siinä on aina jotain niin tyylikästä. Nykyisessä tupakkakielteisessä maailmassa ei ymmärretä hienon sikarin arvoa.

  Näyttää juurikin paikalta, jossa voisin viihtyä brunssila pitkään. Olen niin iltauninen, että jätän iltariekkumiset tuossa paikassa muille.

 • Reply Laura March 17, 2016 at 10:32 AM

  Kaunis hotelli, joka olisi mielenkiintoinen nähdä, mutta en tiedä onko se kuitenkaan sellainen, jonka itse valitsisin. Euroopassa näitä historiallisia hotelleja kyllä varmasti riittää, hauska idea tuoda niitä esille! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami March 20, 2016 at 7:38 PM

  Hyvätasoiselta vaikuttava hotelli, jolla mielenkiintoinen historia. Itse käytän pääasiassa kolmen – neljän tähden hotelleita, sillä olen aika vähän hotellihuoneissa & hotellissa ylipäätään kuin nukkumiseen käytettävän ajan. Näin ollen monet hyvät hotellit on itselle todella vieraita. Berliini kaupunkina on itselle kyllä kohtalaisen tuttu parin reissun jäljiltä. Kiva kaupunki kaiken kaikkiaan.

 • Reply Veera Bianca March 20, 2016 at 8:10 PM

  Onpa muuten oikeesti vau hotelli <3

 • Leave a Reply