Irlanti, Ruoka ja juoma

Stag’s Head, 1 Dame Court, Dublin 2

Viikonloppuisin puheensorina Stag’s Headissa on niin mahtava, että tuskin kuulin itseni edes ajattelevan “hyvä luoja, täältä ei koskaan saa istumapaikkaa”, kun kävin pyörähtämässä pubissa vain todetakseni, ettei tilaa ole. Niinpä olin hyvilläni, kun eräänä iltana sain ystävieni kanssa loistoidean käydä vielä yömyssyllä (pullo punaviiniä) ihan missä tahansa pubissa ennen nukkumaanmenoa. Satuimme olemaan Stag’s Headin kulmilla. Oli maanantai. Ja kello oli… no, en pysty sanomaan tarkkaa aikaa, mutta oli myöhä, joten ajattelin tilaisuuteni koittaneen.

Ja ajankohta todella osoittautui mitä erinomisimmaksi astua kahden ulko-oven yllä sijaitsevan hirvenpään ali pubiin, joka paikallisten mukaan tunnetaan myös hirven pyllynä (Stag’s Arse).

Pubi oli lähes tyhjä, ja hämyinen tunnelma sopi hyvin seurueelleni, eikä muutamasta muusta myöhäisillan asiakkaasta lähtevä vaimea puheensorina häirinnyt omaa keskusteluamme. Tummat puupaneelit sekä mukavat punertavat sohvat saivat oloni tuntumaan siltä, että olin siirtynyt menneisiin aikoihin.

Pubi rakennettiin vuonna 1770, ja alun perin se nautti mainetta John Bull’s Albion Hotel and Tevernina. Tilat kunnostettiin nykyiseen kuosiinsa 1800-luvun lopulla, jolloin miesten vaatekauppaa läheisellä Grafton Streeitllä pyörittävä George Tysen osti pubin. Hän palkkasi yhden ajan kuuluisimmista arkkitehdeista, J.M. McGloughlinin, johtamaan työtä. Tysenin nimi on yhä nähtävillä punatiilisen rakennuksen seinäkellossa, pubin etuovea kehystävien marmoripylväiden yllä.

Crown Liquor Saloon, Belfast

Crown Liquor Saloon, Belfast

Kun pubi avattiin korjaustöiden jälkeen vuonna 1894, Dublinin silmäätekevät viktoriaanit marssivat paikalle sankoin joukoin. Stag’s Head sytytti tuolloin myös ensimmäisenä dublinilaisena pubina sähkövalot tiloihinsa. Dame Streetillä sijaitsee yhä myös alkuperäinen viktoriaaninen mosaiikkilaatta mainostamassa pubia: käänny pienelle sivukujalle sen kohdalta, ja päädyt Stag’s Headin eteen. Sisällä pubissa on säilytetty alkuperäiset viktoriaaniset huonekalut, kuten marmorilattia sekä graniittipöydät.

Stag’s Head edustaa siis Dublinin viktoriaanisen ajan pubia, mutta jää selkeästi pohjoisemman sisarensa, Belfastin Crown Liquor Saloonin varjoon. Siinä missä Liquor Saloonia koristavat taiten kaiverrettu puupaneelinen katto, kirjavat mosaiikit ja kymmenen erillistä loošia päivänvaloa aristavan kanssakäymisen mahdollistamiseksi, Stag’s Headin lähes ainoa ylpeydenaihe on baaria kuolleilla silmillään tuijottava täytetty hirven pää.

Myönnettäköön, että pubien ero sisustuksen suhteen saattaa heijastaa yleisempää eteläisen ja pohjoisen Irlannin elinolojen eroa 1800-luvun lopulla, sillä siinä missä Dublinin kadut olivat slummiutuneet teollistumisen myötä, Belfast oli vauras teollisuuskaupunki.

Sen enempää Irlannin pubien sisustuselementtien heijastamaa maan sosioekonomista tilaa analysoimatta, verrattuna Belfastin kanssasisareensa Stag’s Head on ansainnut lempinimensä.

Mene ja tiedä.

Pubikierros_Stag's copy

Stag’s Head, Dublin

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply