Irlanti, Ruoka ja juoma

Terra Madre, 13a Bachelors Walk, Dublin 1

Bachelors Walk on Liffeyjoen äärellä kulkeva katu, jonka näkymää hallitsevat hiljaa lipuvan joen lisäksi hento Ha’Penny Bridge ja sateenvarjojen paraati. Romanttisen nimen omaava katu ei kuitenkaan ole nimetty naimattomien herrasmiesten vaan “erään kauan sitten kuolleen kapitalistin, Batchelorin, mukaan”. Kadunnimen epäromanttisesta syntyperästä huolimatta Bachelors Walkilla sijaitsee yksi Dublinin romanttisimmista kellariravintoloista, Terra Madre.

Bachelors Walkin varrella sijaitsee useita kahviloita, leipomoita ja ravintoloita, ja Terra Madre on niistä varmasti huomaamattomin; ravintola sijaitsee katutason alapuolella, eikä mainosta itseään muuten kuin avaamalla mustan rautaporttinsa ohikulkijoille. Kun astuin sisään, pienessä ravintolassa oli lounastamassa vain yksi italialainen perhe spagettikulhojensa äärellä hiljaa jutustellen, mutta vähitellen muutama yksinäinen lounastaja asettui kuluneiden puupöytien äärelle.

Alkupaloiksi tuotiin yksinkertaisesti leipää oliiviöljyllä yrteillä. Oliiviöljy on valmistettu pehmeän hedelmäisestä Terena Ascolana -lajikkeesta ja leipä on perinteistä, joskin ranskalaista, Poilâne-leipää. Tätä rustiikkia aloitusta seurasi ravioli ja Involtini di bresaola. Involtini on ohueksi leikattua lihaa, jonka sisään on kääritty täyte, usein raastettua juustoa, johon voi lisätä mauksi esimerkiksi sientä, valkosipulia tai pinaattia. Bresaola taas on kuivattua ja suolattua naudanlihaa. Annokset olivat herkullisia, ja niistä pystyi maistamaan heti ensihaarukalla, että raaka-aineina käytetään luotettavan maukasta, aitoa italialaista. Yksi syy miksi pidänkin italialaisesta ruoasta on raaka-aineiden täsmäkäyttö: muutama hyvin valittu, laadukas ja tuore raaka-aine tuovat esiin kunkin raaka-aineen ominaismaun, ja yhdistettynä oikein ne kumartavat toisilleen, antavat tilaa, ja tekevät ruokailusta helposti nautittavan kokemuksen.

Terra Madren kaikki raaka-aineet tuodaan Italiasta, ja ensilukemalta olisin voinut syödä koko menun läpi – todettakoon kuitenkin, että menu ei ole kovin pitkä ja annokset ovat melko pieniä. Pääruokien hinta vaihteli noin 10 eurosta vajaaseen kahteenkymmeneen, ja lasillinen Terra Madren perinteisintä, Giovannin Italiassa valmstamaa punaviiniä maksoi 6,5€.

Pieni kuppi espressoa on yksi parhaista Dublinissa nauttimistani, ja erityismaininnan ansaitsee myös Terra Madren trattoriamainen olemus ja suklaasalami. Itse asiassa, nyt kun kirjoitan tätä, kysyn itseltäni, miksen käy Terra Madressa useammin?

Terra_Madre_Outdoor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply