Lontoo, Ruoka ja juoma

The Fleet Street Press, 3 Fleet Street

Painokoneet seis!

On kahvitauon aika.

Lontoo, siinä missä mikä tahansa muukin suuri tai pieni kaupunki, janoaa juoruja, uutta tietoa, uutisia.

Fleet_Street_Press

Lontoon ensimmäinen sanomalehti, Daily Courant, aloitti toimintansa vuonna 1702: 1700-luvun loppuun mennessä kaupungissa painettiin jo lähes 300 sanoma- ja aikakauslehteä, joista suurin osa Fleet Streetin alueella.

Sanomalehdistön synty sijoittui Lontoossa samoihin aikoihin kuin kahvilakulttuurin kohoaminen: ammattikunnat kokoontuivat kahviloihin jakamaan uusimmat uutisensa vaikkapa satamaan saapuneiden laivojen lasteista tai keskustelemaan viimeisimmän menestysnäytelmän vulgaarisuudesta. Uutisista keskusteltiin suuren pöydän ympärillä, ja palstoilta luettiin uusimmat tiedotteet lukutaidottomille. Kahvilat olivatkin monelle ajan demokraattinen yliopisto.

1600-luvun lopun ja 1700-luvun kahviloissa sai alkunsa moni Lontoon instituutio, kuten Sotheby’sin huutokauppakamari ja lukuisat vakuutusyhtiö ja pankit, kuten Lloyd’s. Näiden lisäksi myös sanomalehtikulttuurin katsotaan syntyneen kahviloissa, missä sekä kerättiin uusimmat juorut ja tiedonjyvät että kynäiltiin ne julkaisukuntoon. 1700-luvulla Lontoon kahvilaisännät ottivatkin kunnian uutisten synnystä jopa siinä määrin itselleen, että vaativat kuninkaalta monopolia Lontoon lehdistön pyörittämiseen. Aloite hylättiin, mutta ajan hengen mukaan kahvilaisäntien suunnitelmista syntyi viihdyttävää palstatilan täytettä 1700-luvun journalistien kynistä.

Kirjoituskone ajoilta, jolloin näppäimistöistä lähti vielä kunnon ääni.

Kirjoituskone ajoilta, jolloin näppäimistöistä lähti vielä kunnon ääni.

What attracts enormously in these coffee-houses are the gazettes and other public papers. All Englishmen are great newsmongers. Workmen habitually begin the day by going to coffee-rooms in order to read the latest news” – César de Saussure 1720-luvulla

1800-luvulla elänyt sanomalehtimies Charles Knight kirjoittaa Fleet Streetin alueen olleen Maineen temppeli, jonne huhut ja juorut kaikkialta maailmasta tulvivat, ja josta ne vuorostaan singahtivat takaisin ympäri Eurooppaa: uutiset olivat syntyneet.

Painotoiminta Fleet Streetillä oli kuitenkin alkanut jo vuonna 1500, kun William Caxtonilta oppinsa saanut Wynkyn de Worde aloitti toimintansa samoihin aikoihin Richard Pynsonin kanssa. Pynson tunnetaan ensimmäisenä antiikin kirjallisuutta kustantaneena kirjapainajana ja de Worde paitsi Terry Pratchettin William de Worden esikuvana myös ensimmäisenä kursiivin käyttäjänä sekä esimerkiksi Robin Hoodin julkaisijana. Sittemmin Fleet Streetillä ovat toimineet tai toimivat esimerkiksi The Daily Telegram ja The Daily Express, The Associated Press, The Wall Street Journal sekä Reuters. Nyt suuri osa entisistä uutistaloista on siirtynyt muualle ja tilalle ovat saapuneet lakimiehet, pankkiirit ja kirjanpitäjät.

Fleet Streetillä näkyi perinteisten Lontoon punaisten bussien lisäksi  paljon myös turistibusseja.

Fleet Streetillä näkyi perinteisten Lontoon punaisten bussien lisäksi paljon myös turistibusseja.

Mutta minun mieleeni Fleet Street tuo yhä nuhruisissa ulsteritakeissaan kulman taa kiiruhtavat, sikarintumppiaan hajamielisesti polttavat journalistit jahtaamassa uusinta vihjettä paljastaakseen viimeisimmän skandaalin. Enkä taida olla ainoa mielleyhtymieni kanssa, sillä Fleet Streetin kahvilalöydökseni sisustus näyteikkunan kirjoituskoneineen, kiireiseen kahviin tarkoitettuine baaripöytineen sekä pidempiaikaisiin pohdintoihin soveltuvine sohvaryhmineen henki Fleet Streetin journalismin kulta-aikojen tunnelmaa täydellisesti – tosin nykyaikaisen kahvilakulttuurin vaatimin sävyin.

Tarjolla oli esimerkiksi kakkuja, croissantteja ja muffeja. Alakerrasta löytyi kosolti lisää istumatilaa.

Tarjolla oli esimerkiksi kakkuja, croissantteja ja muffeja. Alakerrasta löytyi kosolti lisää istumatilaa.

Niinpä Fleet Street Pressissä saa myös sen nopean espresson lisäksi pienpaahtimokahvia, erilaisia pieniä herkkuja ja vaikkapa orgaanisia suklaita kotiinviemisiksi. Alhaalta löytyy muutama upottava sohvaryhmä, ja yläkerran tilasta löytyy pari pientä ikkunapöytää, joista voi tarkkailla Fleet Streetin vilinää ja ihailla Royal Courts of Justicen mahtipontista julkisivua – näkymää, jota tarjoilija ilmoittaa ihailleensa jo vuoden päivät vieläkään kyllästymättä.

En epäile.

The Fleet Street Pressin kahvila löytyy kätevästi lähes vastapäätä tätä rakennusta. Nauti!

The Fleet Street Pressin kahvila löytyy kätevästi lähes vastapäätä tätä rakennusta. Nauti!

Mitä: The Fleet Street Press on juuri saamani tiedon mukaan Starbucksiin kyllästyneen yrittäjän luotsaama kahvila, jossa suositaan luomua ja kotitekoisia herkkuja. Virallinen makutuomarini, brasilialaista kahvia jo äidinmaidossa imenyt aisaparini, Rio de Janeiron kasvatti, ilmoitti The Fleet Street Pressin kahvin olevan kaupungin parasta. En menisi aivan niin pitkälle, mutta Sateenmurun kärkikymmenikköön kahvila yltää helposti!

Missä: Kahvila sijaitsee yhdellä Lontoon historiallisimmista kaduista, Fleet Streetillä. Lähes naapurista löytyi kyltti, joka ilmoitti rakennuksen olleen ainoa vuoden 1666 Lontoon palosta selvinnyt talo. Läheltä löytyy myös Twiningsin alkuperäinen teekauppa, jonka tunnistaa kultaisesta leijonasta. Templen alueen kapeilta kujilta löytyy myös paljon viihtyisän näköisiä englantilaispubeja.

Milloin: En löytänyt kahvilan aukioloaikoja, mutta arkisin Google ilmoittaa paikan olevan auki kello 6.30 – 18.30. Lauantaina aamupäivästä kahvilassa kävi muutamia asiakkaita, mutta arkisin tarjoilija ilmoitti kahvilan täyttyvän ympäröivien korttelien kiireisistä lounastajista.

Tiesitkö, että Sateenmuru on nyt myös Instagramissa? Piristän kuvavirtaa kahvikuvilla, nimellä Crumbs_of_Coffee eli Kahvinmuruja.

Tiesitkö, että Sateenmuru on nyt myös Instagramissa? Piristän kuvavirtaa kahvikuvilla, nimellä Crumbs_of_Coffee eli Kahvinmuruja.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply