Irlanti, Ruoka ja juoma

The Pepper Pot Cafe, Powerscourt Town Centre, Dublin

Ensimmäisenä joulunani Dublinissa joulun tunnelmiin pääseminen osoittautui odotettua vaikeammaksi, kunnes löysin ystäväni kanssa Powerscourt Town Centren Grafton Streetin joulukimalluksen kupeesta.

Powerscourtin rakennuttivat lady ja lord Powerscourt sesonkiajan kaupunkiasunnokseen 1700-luvun lopun iloisessa, vielä toistaiseksi omasta parlamentista nauttivassa Dublinissa, ja se on yhä yksi Dublinin merkittävimmistä yrjönaikaisista rakennuksista. Sisäänkäynnin porraskäytävä on koristeltu rokokooajan tyylivaatimusten mukaan, kun taas muualta rakennuksen rakenteista löytyy uusklassisia piirteitä. Rakennus on siis jo itsessään vierailun arvoinen kohde Dublinin rakennustaiteesta kiinnostuneille.

Powerscourt Town Centressa sijaitsee The Pepper Pot -kahvilan lisäksi kaksi muuta ravintolaa. Ostoskeskuksen sivuseiniä kiertävät pienet putiikit: alimmasta kerroksesta löytyy esimerkiksi kaunista ja pientä designia kotiin Article Dublinista, joka valittiin vuoden design- ja kodintarvikeliikkeksi vuonna 2014, keskimmäisessä kerroksessa myydään vintagea, vanhoja koruja sekä lasiesineitä ja ylimmästä kerroksesta lötyy lisää vintagea ja taidetta.

Powerscourtin käytävillä.

Powerscourtin käytävillä.

Dublinin parhaat jouluvalot Powerscourtissa.

Dublinin parhaat jouluvalot Powerscourtissa.

The Pepper Pot -kahvila levittäytyy keskimmäisen kerroksen käytävälle, astiat ovat retroa mummon mökkiä, kupit eri paria ja ruokalistasta löytyy ihastuttavia itsetehtyjä limonaadeja ja marmelaadeja. Kotiin viemiseksi voi ostaa vaikkapa hilloa tai leipää, joka on kuitenkin tilattava päivää aikaisemmin.

Kotitekoista leipää.

Kotitekoista leipää.

Jos vierailet turistina Dublinissa, The Pepper Potille kannattaa antaa mahdollisuus myös sen käyttämien irlantilaisten raaka-aineiden vuoksi. Täällä voit maistaa esimerkiksi maankuulua Burrenin savustettua lohta ja Ryefieldin vuohenjuustoa. The Pepper Pot on siis erinomainen valinta Grafton Streetin maailmanlaajuisten merkkiputiikkien vastapainoksi: kodikasta, herkullista ja paikallista.

Myös hintataso on erittäin edullinen: lounaan juomineen nauttii Pepper Potissa vajaalla 10 eurolla, esimerkiksi suuri lautasellinen keittoa leivän kanssa maksaa 4,5€. Ehdin maistaa Dublinissa asuessani muutamaa keittoa, kuten porkkanaa ja myskikurpitsaa, ja ne täyttivät aina korkeat odotukseni. Keitto nimittäin koituu omalla kohdallani usein kahviloiden ja ravintoloiden kompastuskiveksi, ja jos olen ihastunut johonkin kahvilaan, odotan ensimmäisen keittolautasen saapumista pöytään toiveikkaan kauhuissani: huono keitto voi pilata koko päivän, kun taas hyvä keitto saa minut taatusti palaamaan uudestaan höyryävien patojen äärelle.

The Pepper Pot on kuitenkin läpäissyt keittotestin, joten Sateenmurun laaja lukijakunta (terveiset äidille!) voi huokaista helpotuksesta. Täytettyjen voileipien, eli sandwichien, tarjonta on myös erinomainen, ja erityisesti haluan suositella perkonipäärynä yhdistelmää Irlannin länsirannikon Mount Callan cheddar-juustolla. Päärynän makeus tuo raikastavan vastapainon pekonin ja cheddarin suolaisuudelle, ja leipä on tuoretta kahvilan omasta keittiöstä (hinta 5,80€). Sandwich olikin ehdolla Dublinin parhaaksi voileväksi vuonna 2013 – voiton tosin vei vanha ystäväni Brother Hubbard!

Keittotestin läpäissyt keitto Pepper Potissa.

Keittotestin läpäissyt keitto Pepper Potissa.

Juomien suhteen pidän erityisesti The Pepper Potin kotitekoisesta jääteestä, mikä virvoittaa sopivasti kaikkien Powerscourtin ihanien pikkuesineiden hiplaamisen jälkeen. Onnekseni The Pepper Pot tarjoaa myös aamiaista (munakasta eri lisukkein, puuroja ja skonsseja) koko päivän, mikä on hyvä muistaa silloin kun päivänvaloon astuminen on osoittautunut hieman tavanomaista aikaavievämmäksi projektiksi. Myös gluteenittomat ruokailijat on otettu hyvin huomioon: kotitekoisesta leivästä valmistetaan gluteeniton vaihtoehto ja jauhoton brownie on itse asiassa yksi mehevimmistä brownieista, joita olen koskaan maistanut.

Pidä siis Powerscourt ja The Pepper Pot mielessäsi, kun seuraavan kerran kaipaat jotain yksinkertaisen kodikasta Grafton Streetin kimalluksen keskellä.

Pepper Pot Cafe, Powerscourt Town Centre, Dublin 2

Pepper Pot Cafe, Powerscourt Town Centre, Dublin 2

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply