Matkat, Ranska

Toulousen likainen tusina: 12 parasta nähtävyyttä (osa I)

Toulouse, La Ville Rose, kauniisti hehkuvine pinkinsävyisine tiiliseinineen, hipstereistä täysine yliopistoineen ja muinaisin luostareineen saattaa hävitä turistikohteena pohjoiselle kilpailijattarelleen Pariisille sekä eteläiselle vastustajalleen Rivieran rannikolle, mutta ehkä näin on paras: kun vierailee Toulousessa, tulee olo, että matkaaja päästetään sisäpiiriin, kokemaan kaupunki, josta vain harvat ja valitut tietävät.

Seuraa tusinan verran tekemistä Toulousessa!

1) Vanhakaupunki

Keskiajalla Toulouse kohosi taiteen ja älymystön keskukseksi. Toulousen kauppa kukoisti esimerkiksi Bordeaux’n viinikaupan, tekstiiliteollisuuden ja erityisesti sinisen värisävyn (värimorsingosta saatava ‘pastel’) ansioista – ennen kuin Intiasta tullut, kuulumpi sinisävy indigo syrjäytti värimorsingon -, ja kaupungin kiemurtelevat kadut levisivät ympäri Garonne-joen koillisrantaa. Vanhakaupunki on Toulousen pääturistikohde, ja täällä voikin kävellä ympäriinsä päiväkausia pistäytyen väliin ranskalaisissa kahviloissa, ravintoloissa, taidegallerioissa, kaupoissa ja vintage-putiikeissa, keskiaikiaisissa luostareissa, häikäisevän hienoissa museoissa ja – auringon alkaessa laskea vaaleanpunaisena rosottavan kaupungin horisontin taa – viinibaareissa.

toulouse-katu-varjot

toulouse-katu-yleis
2) Musee des Augustins
21 Rue de Metz

Yksi Toulousen huikaisivimmista nähtävyyksistä, ja yksi hienoimmista vierailemistani museoista,  on Musee des Augustins, josta löytyy taideaarteita aina keskiajalta 1900-luvun alkuun. Goottityylinen rakennus on peräisin vuodelta 1309 ja toimi luostarina Ranskan vallankumoukseen saakka. Vuonna 1795 luostaritoiminta lakkautettiin, ja tilat aukesivat museona. Musee des Augustins onkin yksi Ranskan vanhimmista museoista. Kaunislinjaisia patsaita pääsee ihailemaan 1300-luvulta peräisin olevissa halleissa, ja luostarin kirkkorakennuksessa sijaitsee maalauksia 1400-1500-luvuilta. Tiloista löytyy myös 1600- ja 1700-lukujen maailmantaiteen helmiä, kuten Delacroix’n ja Ingresin töitä.

sade_toulouse_augustin_gorgo

sade_toulouse_augustine_modern
sade_toulouseaugustine_pari
sade_toulouse_augustine_halli
3) Chez Authié
25 Place de Dupuy

Toulouse on ehdoton foodie-kohde, sillä kaupungin kulinarismi on saanut vaikutteita niin Ranskan kuin Espanjankin parhaista paloista. Toulousesta löytyykin ruokapaikkoja niin piskuisen kodikkaista bistroista hienostoravintoloihin. Yksi herkullisimmista ruokalöydöistäni oli vuodelta 1882 peräisin oleva Chez Authié. Tämä pariisilaistyylinen bistro tarjoaa ranskalaiskeittiön klassikoita sekä espanjalaisia tapaksia. Syödä voi joko ulkosalla, ja nauttia ympäröivän toulouselaiskortteliston tunnelmasta, tai sisätiloissa, missä tunnelmaa luovat esineet lankapuhelinten ja gramofonien ajoilta.

toulouse-authie-front

toulouse-authie-ulko
img_20160915_171023
4) Cahédrale de Saint-Étienne
Place Saint-Étienne

Vaaleanpunertava Cahédrale de Saint-Étienne sijaitsee aivan kulman takana Chez Authiésta ja on mielestäni Toulousen kaunein kirkko. Ensimmäinen kirjallinen maininta rakennuksesta on vuodelta 804, mutta tämän jälkeen sitä on muokattu ja laajennettu ainakin vuonna 1073, sitten 1200-, 1400- ja 1500-luvuilla. Tämän lisäksi suurin osa lasimaalauksista on 1700-luvulta. Katedraali on siis oikeastaan aikamoinen arkkitehtoninen sekasikiö, mutta silti kunniakkaan harmoninen – eikö?

toulouse-katedraali-ulko

toulouse-katedraali-westie
toulouse-katedraali-sisa%cc%88
5) Vintage-kaupat

Yksi seikka joka sai minut eniten tolaltaan Toulousessa oli vintage-liikkeiden paljous. Tarjonnan lisäksi näiden liikkeiden erilaiset tyylit ja hintahaitara sopii kaikenpaksuisille lompakoille – mikäli vain lentoyhtiön matkalaukkurajoitteet olisivat sallineet, olisin voinut uusia koko garderoobini Toulousessa. Helposti.

Vintage-liikkeitä on paljon Garonne-joen lähettyvillä, pidä silmällä erityisesti Rue Peyrolièresin ympäristöä.

Backstage Vintage Store kotisivut

Groucho Vintage kotisivut

i-love-vintage

toulouse-vintage-blue
toulouse-vintage-groucho
toulouse-vintage-groucho-sisa%cc%88
toulouse-vintage-closed
toulouse-vintage-open
6) No 5 Wine Bar
5 Rue de la Bourse

Vintage-extravaganzan jälkeen alkaa helposti suuta kuivata. Onneksi Toulousessa sijaitsee No 5 WINE BAR, joka

  1. on The World of Fine Wine -lehden valinta vuoden 2016 parhaaksi eurooppalaiseksi viinibaariksi
  2. tarjoilee viinejä ja samppanjaa hanoista – joita saa itse valuttaa.

Tarvitseeko tämä valinta lisää perusteluja?

No 5 Wine Bar kotisivut

toulouse-no-5-sisa%cc%88

toulouse-no-5-viinikone

Tästä linkistä pääset lukemaan likaisen tusinan jälkipyykin, eli kohteet 7-12!

Visit Toulouse kotisivut

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply