Matkat, Ranska

Toulousen likainen tusina – eli 12 parasta nähtävyyttä (osa II)

Toulouse, La Ville Rose, kauniisti hehkuvine pinkinsävyisine tiiliseinineen, hipstereistä täysine yliopistoineen ja muinaisin luostareineen saattaa hävitä turistikohteena pohjoiselle kilpailijattarelleen Pariisille sekä eteläiselle vastustajalleen Rivieran rannikolle, mutta ehkä näin on paras: kun vierailee Toulousessa, tulee olo, että matkaaja päästetään sisäpiiriin, kokemaan kaupunki, josta vain harvat ja valitut tietävät.

Seuraa tusinan verran tekemistä Toulousessa! 

(Pääset tarkastamaan ensimmäiset kuusi kohdetta tässä linkissä!)

7) La Fiancée Coffee
54 Rue Peyrolières

Ranska on kuulu perinteikkäistä kahviloistaan, mutta oma kahvilalöytöni Toulousessa oli modernia kahvilakulttuuria flat white –kahveineen edustava La Fiancée. Kahvila sijaitsee vanhassa kaupunginosassa, lähellä yhtä Toulousen vierailluinta turistinähtävyyttä, eli jakobiiniläisluostaria. Keskustori on vain parin korttelin päässä, ja Rue Peyrolières itsessään on Toulouse vintage-kauppojen keskus. Ilmapiiri on rennon boheemi, ja kahvila on erityisen suosittu brunssiensa ansiosta. Tämä jäi minulta kuitenkin valitettavasti maistamatta – sillä onhan jotain hyvää jätettävä myös tulevaisuuden Toulouse-reissuille, eikö?

La Fiancée Coffeen kotisivut

toulouse-fiance-ulko

toulouse-fiancee-coffee-insta

8) Couvent des Jacobins
Rue Lakanal

Tämä 1200-luvulta peräisin oleva luostarirakennus edustaa eteläistä gotiikkaa. Vanhan kaupunginosan kapeiden kujien keskeltä kohoava vaaleanpunertava rakennus edustaa hyvin koko Toulousen kuulua arkkitehtuuria. Ulkoapäin luostari näyttää jäyhän luotaantyöntävältä, mutta sisätilaan asuttaessa sieltä ei malttaisi lähteä. Itse kirkkosalissa on levollisen kaunis ilmapiiri, ja täältä löytyvät myös erään historiamme kuuluimman filosofin, Tuomas Akvinolaisen, maalliset jäänteet. Sisäpihalla käyskennellessä matkaaja siirtyy suoraan keskiaikaan, ja voi miltei kuulla munkkien kahisevan ohitse kaavuissaan. Kirkossa vierailu on ilmaista, mutta sisäpihalla ja pienessä Saint Antonin -kappelissa vierailu maksaa 4 euroa. Vierailu on jokaisen sentin arvoinen!

Luostarin kotisivut

toulouse-ulko-jacobins

sade_akvinolainen_halli

sade_akvinolainen_katto

sade_toulouse_sade_akvinolainen

9) Garonne-joki

Vanhan kaupunginosan lisäksi Toulousea määrittää sen läpi hitaasti liukuva Garonne-joki. Garonne saa alkunsa Pyrenneiden vuorilta, ja on komean mahtipontinen näky halkoessaan sinisen ja vihreän eri sävyissä punertavana rosottavaa Toulousea. Näytti siltä, että joki oli aina eri värinen sen nähdessäni. Toulousen vanhakaupunki, keskeiset ostoskadut ja museot sijaitsevat joen itärannalla, kun taas länsirannalla oli enemmän asutun kaupunginosan tuntua: myös täältä löytyy houkuttavan näköisiä, pieniä kahviloita ja ravintoloita. Päivisin ihmisiä käyskentelee ja hölkkäilee joenvartta pitkin, auringon aloittaessa laskuaan toulouselaiset kokoontuvat Garonnen jokitörmälle viettämään aikaa.

toulouse-garonne-puut

toulouse-garonne-insta

toulouse-garonne-friends

10) Les Abattoirs
76 Allées Charles de Fitte

Ja kun kerran Garonnen äärellä ollaan, kannattaa ylittää se kaupungin länsipuolelle, ja suunnata Toulousen modernin ja nykytaiteen museoon, Les Abattoirsiin. Kuten nimestä voi päätellä, suuret hallit ovat toimineet teurastamona, mutta vuonna 2000 punatiilirakennukset muutettiin vaikuttavaksi taidemuseoksi. Valitettavasti suuri osa museosta oli vierailuni aikana kiinni, mutta jo avoinna oleva yläkerta riitti vakuuttamaan: täällä taideopiskelijat kyyhöttivät ryhmissä ja yksin seinien vierillä harjoittelemassa perspektiivin piirtämistä, ja pieni ryhmä kiersi taideteokselta toiselle asiantuntevan oppaan saattelemana.  Vilkkaan puoleinen, vierailemisen arvoinen museo.

Les Abattoirsin kotisivut

toulouse-abattoirs-sisa%cc%88
toulouse-abattoirs-ulko
11) Marché Victor Hugo
Place Victor Hugo

Ja mikäpä paikka sopisi paremmin sekä mielen että ruumiin ruokkimiseen kuin kauppahalli? Victor Hugon kauppahalli on Toulousen vanhin, vuodelta 1896. Alakerrasta löytyy laaja valikoima alueen tyypillisiä ruokia ja yläkerrassa taas voi istahtaa rauhassa pöydän ääreen nauttimaan eteläranskalaisia erikoisuuksia. Marché Victor Hugo sijaitsee kaupungin hienostoalueella, ja mikäli itse kauppahallista ei jostain syystä sattuisi löytymään juuri sitä oikeaa juustoa tai suklaaherkkua, kauppahallia ympäröivät lukuisat pienet gourmet-putiikit.

Victor Hugon kotisivut

tlouseu-hugo-fish-insta

toulouse-hugo-hedelma%cc%88t

toulouse-hugo-ravintolat

12) La Café Cerise
4 Quai de la Daurade

Joskus matkalaisen on vain istuttava aloillaan, konsultoitava karttaa, ja juotava kahvia. Toulousessa Café Cerise osoittautui parhaaksi paikaksi hetken rauhaan kartan ja muistivihkon kanssa – ja mikä tärkeintä, myös täältä saa erinomaisia flat whiteja! Kahvila sijaitsee Garonne-joen kupeessa, aivan kulman takana kymmenistä Toulousen museoista, vintage-kaupoista, kahviloista ja – no, kaikesta siitä, mitä olet tästä vinkkilistasta lukenut! Kahvilassa on istumatilaa kahdessa kerroksessa sekä ulkopöytiä. Herkkuvalikoima on osuva ja brunssia tarjoillaan kello 11-15. Nautinnollisia hetkiä Toulouseen!

La Café Cericen kotisivut

toulouse-cerice-ulko

toulouse-cherice-coffee-insta

Visit Toulouse kotisivut

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply