Irlanti, Matkat

Vinkkejä vierailijan Dubliniin

TEMPLE BAR, MOLLY MALONE JA GUINNESS. GRAFTON STREET JA MERRION SQUARE. KYLLÄ, KAIKKI OIVIA KOHTEITA DUBLINISSA, MUTTA TÄSSÄ JOTAIN VIELÄ PAREMPAA: SATEENMURUN PIENI OPAS DUBLINIIN.

1 HUGH LANE GALLERY

Hugh Lane Gallery on oma suosikkimuseoni Dublinissa. Itse asiassa, se on yksi miellyttävimmistä museoista, joissa olen missään vieraillut. Pysyvä näyttely perustuu Sir Hugh Lanen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa keräämälle ranskalaisen impressionismin kokoelmalle, jonka joukossa myöhemmin taidehistorian oppikirjoihin kullattuja nimiä, kuten Renoir, Monet, Manet ja Pissarro. Myös itse rakennus on mielenkiintoinen, lordi Charlemontille vuonna 1763 rakennettu, William Chambersin suunnittelema Yrjöjen aikainen helmi. Vaikka Hugh Lane Gallery sijaitseekin sittemmin heitteillejätetyssä Dublinin pohjoisosaassa, kokonaisuutena rakennus ja sen sisältö edustavat miellyttävintä Dublinia. Yläkerrasta löytyy myös Francis Baconin teoksia sekä rekonstruoitu työhuone. Hugh Lane itse kuoli saksalaisen sukellusveneen upottamassa Lusitaniassa vuonna 1915 yli tuhannen muun matkustajan muassa. Laivan mukana pohjaan upposi oletettavasti myös Lanen hankkimia taideteoksia, sekä testamentti, jolla hän jätti kokoelmansa kokonaisuudessaan Dublinin huomaan. Nyt teokset vaihtelevat varhaisemman testamentin mukaisesti Lontoon ja Dublinin välillä.

Vinkki: Jos aika ei riitä useammassa museossa luuhuamiseen, suosittelen jättämään National Museumin väliin, ja vierailemaan Hugh Lanessa. Siinä missä National Museum tarjoaa muutaman hätkähdyttävän teoksen (Jack Yeatsin teokset sekä Caravaggio), kokonaisuus jää sekalaisen valjuksi, kun taas Hugh Lanen seesteinen estetiikka jättää viipyilevän vaikutuksen matkalaisen sieluun pidemmäksikin aikaa. Itämaisesta estetiikasta kiinnostuneille Chester Beatty Library Dublinin linnan takana on Dublinin vierailun kohokohta.

Hugh Lane Gallery Parnell Squaren laidalla. Sisäänpääsy on ilmainen.

Hugh Lane Gallery Parnell Squaren laidalla. Sisäänpääsy on ilmainen.

Francis Baconin rekonstruoitu työhuone Hugh Lane Galleryssa. Taiteilija syntyi Dublinissa vuonna 1909.

Francis Baconin rekonstruoitu työhuone Hugh Lane Galleryssa. Taiteilija syntyi Dublinissa vuonna 1909.

2 KILMAINHAM GAOL

Dublinissa ei voi välttyä näkemästä O’Connell Streetin pääpostia (General Post Office, GPO), joka toimi kuuluisan vuoden 1916 pääsiäisvallankumouksen näyttämönä: tiiraile postin doorilaista pylväikköä, ja näet luodinreiät todisteina saaren itsenäisyyskamppailuista. Joukko kapinan pääpäsmäreitä vietiin antautumisen jälkeen Kilmainhamin vankilaan, missä yli tusina päätyi vankilan kolean harmaata kivimuuria vasten teloitettavaksi: teloitukset käänsivät kansan sympatiat virallisen, brittimyönteisen valtiovallan puolelta kapinallisten tueksi. Pääsiäiskapinalliset eivät toki olleet ensimmäisiä, eivätkä viimeisiä, Kilmainhamissa teloitettuja irlantilaisia, sillä sen historia ulottuu satojen vuosien taa. Panoptikonin mallin mukaisesti vankilan viktoriaanisen pääsalin kulmat pyörtävät kohti kattoikkunaa niin, että vartijalle tarjoutuu näkymä koko tilaan yhdestä pisteestä. Museoon tutustutaan ryhmissä, ja kierroksella saa selkäpiissä asti tuntuvan kuvan vankilan, ja Dublinin, historiasta.

Vinkki: Guinness Storehousen jättimäisen museolaitoksen ohella Kilmainham on Dublinin vierailluin matkakohde. Mikäli aikataulu on tiukka, suosittelen jättämään Guinnessin ostoskeskusmaisen museovisiitin väliin, ja tutustumaan sen sijaan Kilmainhamiin. Oppaan tarinat ovat informatiiviset ja karmaisevat, kun taas Guinness Storehousessa vierailun olisi voinut typistää vain sen ylimmän kerroksen ravintolan panorama-näkymän tarkastamiseen.

Panoptikon käytännössä: esimerkiksi elokuvasta Isän nimeen tuttu Kilmainham Gaolin itäsiipi.

Panoptikon käytännössä: esimerkiksi elokuvasta Isän nimeen tuttu Kilmainham Gaolin itäsiipi.

3 GLASNEVININ HAUTAUSMAA

Pidin uusien kaupunkien hautausmaista ja minne meninkin, pyrin ensimmäisten nähtävyyksien lomassa piipahtamaan hautausmaalla: ajattelen tämän tarjoavan täsmäkuvan kansan syvään juurtuneista piirteistä. Irlannissa asuessa hautausmaat alkoivat kuitenkin toistaa itseään nopeasti, ja luulinkin jo nähneeni kaiken, joten Dublinin kuuluisimmalla hautausmaalla vierailu venähti. Vihdoin kuitenkin pääsin kipuamaan Glasnevinille asti (hautausmaa sijaitsee Dublinin pohjoisosissa), ja löin itseäni otsaan menetettyjen käyntikertojen vuoksi. Glasnevin on näyttävä, koskettava ja vaikuttava kokoelma sekä merkkihenkilöiden että tavallisten Dublinilaisten hautoja, ja siitä on tehty myös video One Million Dubliners. Hautausmaan yhteydessä on myös pieni museo ja valoisa kahvila, ja aivan sen kupeessa kuuluisa Gravediggersin pubi. Myös kaunis ja piskuinen Kasvitieteellinen puutarha on aivan muurin takana (liekö taktisesti sijoiteltu maaperän ravinteikkuuden vuoksi, jään miettimään).

Vinkki: Glasnevin on oleellinen osa Dublinin historiaa: tämä oli ensimmäinen katolilaisten hautausmaa, uutteran katolilaisten oikeuksia ajaneen ”The Liberator” Daniel O’Connellin uran yksi huippusaavutuksista. Hautausmaa avattiin vuonna 1832, ja kohtasi saman kohtalon kuin kaupungin muutkin viimeiset leposijat: haudanryöstäjät. Mikäli matkabudjetti on vajallinen, suosittelen Glasneviniä, joka on ilmainen, Dublinin pääkirkkojen Pyhän Patrickin katedraalin ja Christ Churchin sijaan, joihin saa maksaa parin kahvikupin verran päästäkseen sisään.

Glasnevinin hautausmaalla järjestetään opastettuja kierroksia. Kesäkuussa Bloomsdayn aikaan käytävät täyttyvät Joycen Ulysseksen innokkaista lukijoista: Glasnevin on teoksen Hades-luvun tapahtumapaikkana.

Glasnevinin hautausmaalla järjestetään opastettuja kierroksia. Kesäkuussa Bloomsdayn aikaan käytävät täyttyvät Joycen Ulysseksen innokkaista lukijoista: Glasnevin on teoksen Hades-luvun tapahtumapaikka.

Aivan hautausmaan vieressä sijaitsevalta kasvitieteelliseltä puutarhalta.

Aivan hautausmaan vieressä sijaitsevalta kasvitieteelliseltä puutarhalta.

4 KÄVELYKIERROKSET DUBLINISSA

Vaikka Dublin on asukasluvultaan suunnilleen saman kokoinen kuin Helsinki, on se pinta-alaltaan riittävän pieni, jotta kaupunkiin voi tutustua hyvin jalkaisin kartan kanssa. Dublinissa järjestetään myös mielenkiintoisia kävelyretkiä, joiden perään kannattaa tiedustella ennen kaupunkiin saapumista. Esimerkiksi kaupungin Yrjöjen aikaisen arkkitehtuurin ystävät kävelevät Dublinin arkkitehtonisesti merkittävien ovien ohi ja niistä sisään, Dublinissa asuva suosittu ruokabloggari French Foodie in Dublin järjestää kävelykierroksia ranskalaisen ruoan perässä ja James Joyce Centre kierrättää matkalaisia James Joycen viitoittamaa tietä. Tarkasta myös Open Day -tapahtuman ajankohta ennen matkaasi: mikäli lykästää, satut kaupunkiin samaan aikaan kun innokkaat aktiivit järjestävät ilmaisia ja opastettuja kierroksia Dublinin merkittävimpiin rakennuksiin.

Vinkki: Dublinissa kiertävät punaiset ja vihreät Hop-on-hop-off linja-autot, mutta kävelemällä kaupungista saa enemmän irti: ja mikä sen mukavampaa kuin eksyä Temple Barin kapeille mukulakivikaduille, tai Grafton Streetin sivukatujen vilinään, ja istahtaa alas hetkeksi kahvilaan karttaa tutkimaan?

Open House -ilmapallot merkitsevät kansalle avoinna olevia kohteita Dublinissa.

Open House -ilmapallot merkitsevät kansalle avoinna olevia kohteita Dublinissa.

5 MARSH’S LIBRARY

Dublin on kuuluisa kirjallinen kaupunki, ja täällä on myös pari mielenkiintoista kirjastoa, joista kuuluisin ja useimmin vierailtu on Trinityn yliopiston kirjasto The Long Room. Vaikka suosittelenkin molempia kaikille kirjallisuuden, historian tai arkkitehtuurin ystäville, ja vaikka olenkin Long Roomin vankkumaton ihailija, todettava on, että Marsh’s Libraryn kokemus oli henkilökohtaisempi: täällä sai kävellä kirjahyllyjen välissä lankkulattiaa peittävää mattoa pitkin, ja tutkia vieraskirjasta vaikkapa kirjastossa vierailleen James Joycen allekirjoitusta. Pääsalin jälkeisessä lukuhuoneessa iäkäs herrasmies oli uppoutunut kirjaan, ja paikalla näytti työskentelevän oikeita kirjastonhoitajia Long Roomin pitkää salia edes takaisin tepastelevien vartioiden sijaan. Valitettavasti valokuvaus ei Marsh’s Libraryssa ollut sallittua, mutta paikan tuoksu ja tunnelma jää mieleen ilman kuvallisia muistojakin: suosittelen.

Vinkki: Kuten jo totesin, Marsh’s Library tarjoaa intiimimmän kirjallisen kokemuksen lukutoukille kuin suosittu Trinityn Long Room. Toisaalta Trinityn vetonaula Book of Kells on äärettömän mielenkiintoinen opus, johon nykyään voi tutustua ilman ympärillä parveilevaa turistilaumaa omaan tahtiinsa tässä linkissä. Suosittelen!

The Long Roomin kuuluisa tynnyriholvikaari. Marsh's Libraryssa valokuvaus ei ollut sallittua.

The Long Roomin kuuluisa tynnyriholvikaari. Marsh’s Libraryssa valokuvaus ei ollut sallittua.

6 COBBLESTONE

Dublin on tietysti matkalaisille mieleen myös sen iäti virtaavien juomahanojen vuoksi. Temple Bar on skandin silmään aika makaaberi näky viikonloppuisin polttariporukoiden vallattua kadut ja kuppilat, mutta aidompaa musiikillista menoa tarjoaa onneksi lähellä Liffeyta, pohjoisessa Dublinissa sijaitseva The Cobblestone pubi legendaarisine irlantilaisen perinnemusiikin sessioineen. Pubi on L-kirjaimen muotoinen ja pöytinä toimivat vanhat puutynnyrit. Alue on vanhaa Dublinia, jonne viikingit 1100-luvun tienoilla viskattiin alkuperäisiltä sijoiltaan Christ Churchin kupeesta normannien saavuttua, ja sittemmin kunnostettu Smithfieldin aukio toimi pitkään muun muassa kaupungin hevoskaupan keskuksena. Yhä vielläkin kaviot kalskahtelevat Smithfieldin mukulakiviä vasten säännöllisesti

Vinkki: Cobblestonen alue on jo kaukana Dublinin turistivirroista, vaikka onkin Dublinin ydinkeskustaa. Aivan kulman takana, Oxmantownin (nimitys idän miesten, ost menien, mukaan) pienen kortteliston jälkeen O’Connell Streetiä lähestyttäessä sijaitsee historiallinen Capel Street kahviloineen. Hieman ennen Capel Streetiä taas sijaitsee yksi Dublinin parhaiten piilotetuista helmistä, St Mary’s Abbey. Jamesonin viskitislaamon museo sijaitsee lähes Cobblestonea vastapäätä Smitfieldin aukion laidalla, minkä takana taas vuonna 1095 perustetun St Michanin vanhat kryptat hitaasti hajoavista kiviarkuista paljastuvine ruumiineen. Tähän suosittelen tutustumaan kuitenkin päiväsaikaan, ja jättämään tuoppien jälkeisen kryptiin tutustumisen toisille, kuten vampyyreille.

Smithfieldin aukio. Horisontissa häämöttää Cobblestonen punainen banneri. Oikealle jää Jamesonin viskimuseo, vasemmalle pari mukavaa kahvilaa ja Lighthouse cinema, Dublinin miellyttävin elokuvateatteri.

Smithfieldin aukio. Horisontissa häämöttää Cobblestonen punainen banneri. Oikealle jää Jamesonin viskimuseo, vasemmalle pari mukavaa kahvilaa ja Lighthouse cinema, Dublinin miellyttävin elokuvateatteri.

Hyvää matkaa Dubliniin!

Dublin kuvattuna Guinness Sorehousen korkeuksissa sijaitsevasta ravintolasta.

Dublin kuvattuna Guinness Sorehousen korkeuksissa sijaitsevasta ravintolasta. Keskellä Dublinin siluettia ikonisesti määrittävän Four Courtsin kupoli.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home April 1, 2015 at 12:07 PM

  Hyviä vinkkejä! Irlanti on yksi harvoista Euroopan maista, joissa en ole käynyt, ja olen vannonut tuon puutteen joskus vielä korjaavani, ja silloin nämä tulevat käyttöön. 🙂

 • Reply sateenmuru April 1, 2015 at 2:47 PM

  Kiitos! Hehe, itselleni Irlanti oli lähes ensimmäinen maa Euroopassa, jossa vierailin (18-vuotiaana kesätöihin), Viron, Ruotsin, Norjan ja Espanjan jälkeen. ^_^

 • Reply Jenni / Globe Called Home April 22, 2015 at 8:24 AM

  Tulikin “joskus” vähän nopeammin kuin kuvittelin, ja nämä vinkit päätyvät käyttöön jo ensi viikonloppuna. 😀

 • Reply sateenmuru April 23, 2015 at 7:41 AM

  Hienoa, pääsenkin sitten näkemään Dublinia varmasti toisen blogin kautta! 🙂 Hyvää matkaa ja viikonloppua!

 • Leave a Reply