Matkat, Ranska

Welcome Hôtel, Villefranche-sur-Mer

Kun ajan pitkin Nizzan rantaa myötäilevää Promenade des Anglaisesia, jolla jo kuningatar Viktorian aikaiset matkalaiset käyskentelivät Välimeren lempeän auringon alla, ja sitten ohi Nizzan vanhankaupungin ja pienen satama-alueen kohti seuraavaa merenpoukamaa, tuntuu, että koko Côte d’Azurin värikirjo hempeän keltaisesta raikkaan siniseen vilisee silmäkulmieni ohitse yhtenä keveänä valojen välkkeenä.

Sitten pois rantaväylältä, muutama käännös kapeneville ja jyrkemmin alas kohti merenrantaa johtaville teille, ja olen saapunut paratiisiin paratiisissa: tämä on Villefranche-sur-Mer.

Siinä missä läheinen Antibes ja Juan-les-Pins tunnetaan 1920-luvun kirjallisesta hekumasta Hemingwayn ja Fitzgeraldien ansiosta ja Nizza taas Picasso-yhteyksistään sekä Matissen heleänä inspiraation lähteenä, piskuinen Villefranche-sur-mer oli Ranskan elokuvan ja kirjallisuuden kauhukakaran, Jean Cocteaun, pyhäkkö. Itse asiassa kylässä sijaitseekin pieni 1300-luvulta peräisin oleva kappeli Chapelle St Pierre, jonka Cocteau koristeli vuonna 1956. Ja täällä, kulmittain kappelia vastapäätä ja pienen kalastajaveneiden täplittämän sataman äärellä kohoaa matkailijoita yli sata vuotta vastaanottanut lempeän oranssi Welcome Hôtel.

Welcome_feature_out

Welcome Hôtel kohoaa pienen rantapoukaman äärellä Villefranche-sur-Merissä.

Jo laskeutuessani Villefranchen pieneen kylään omituisen kotoinen olo oli vallannut minut: siinä missä Cannes, Antibes ja Nizza olivat tuntuneet jo näin huhtikuussa liiaksi muiden matkalaisten valtaamilta, Villefranche tuntui omanlaiseltaan, hyvällä tavalla aikaan pysähtyneeltä kylältä, jonka ei tarvitse toitottaa maailmalle olemassaolostaan. ”Ei minulla ole paljoakaan kerrottavaa, sillä, kuten huomaat, täällä vallitsee aivan omanlaisensa henki, Villefranche-sur-Mer on kupla Rivieralla, eikä se kaipaa lisämääreitä”, Welcome Hôtelissa tervehditäänkin saapuvaa matkakirjoittajaa.

Ja yhdyn mielipiteeseen: kaupungista löytyy kaikki mikä muualtakin Rivieralta, vain pienemmässä mittapuussa, mutta samalla aidommin. Hotelli itse on peräisin jo 1700-luvulta ja se on ikuistettu kuningatar Viktorian seuruetta seuranneen valokuvaajan mustavalkokuviin. Koska brittiläisten vierailijoiden määrä kasvoi viktoriaanisten matkalaisten vanavedessä, hotelli muutti nimensä Hotel de l’Universista Welcome Hôteliksi 1920-luvulla. Ja kuten monen muunkin eurooppalaisen historiallisen hotellin kohdalla, myös Welcome Hôtel joutui hetkeksi heitteille toisen maailmansodan tiimellyksessä. Hotellin nykyisen omistajan esi-isät, rouva Reine ja herra Galbois, kunnostivat kuitenkin hotellin, ja olivat jälleen valmiit toivottamaan uudet vieraansa tervetulleiksi. Vuonna 1955 hotelli sai lopullisen kuosinsa, kun ylin kerros lisättiin.

Huonetyyppejä hotellisa on yhteensä seitsemän ja niiden hinta vaihtelee vajaasta 200 eurosta vajaaseen 500 euroon.

Huonetyyppejä hotellissa on yhteensä seitsemän ja niiden hinta vaihtelee vajaasta 200 eurosta vajaaseen 500 euroon.

Ihastuin sisustuksen keveän merelliseen eleganssiin. Suuret ja pehmeät pyyhkeet olivat luksusta ja saippuatuotteet tuoksuvaa provencelaista laatua.

Ihastuin sisustuksen keveän merelliseen eleganssiin. Suuret ja pehmeät pyyhkeet olivat luksusta ja saippuatuotteet tuoksuvaa provencelaista laatua.

Kori croissantteja, vahva ranskalaiskahvi ja Jean Cocteaun signeeramat tassit. Niin, ja se näkymä!

Kori croissantteja, vahva ranskalaiskahvi ja Jean Cocteaun signeeramat tassit. Niin, ja se näkymä!

Welcome Hôtelissa on yhteensä 35 huonetta, joissa kaikissa parveke: merinäköala hivelee silmää ja aamuisin voi seurata sataman kalaisaa kaupankäyntiä ja aamuauringon kohoamista taivaalle. Hotellin takaosa taas antaa vanhaan kaupunkiin, missä vuorottelevat pienten putiikkien, asuintalojen ja ravintoloiden julkisivut. Palvelu on hotellissa mutkattoman ystävällistä, ja aamiaisen voi nauttia joko alakerran myös merelle näkymän tarjoavalla kuistilla tai privaatisti omalla pienellä parvekkeella.

Huoneet ovat viihtyisän vähäeleiset ja raikkaan merellistä ilmapiiriä vahvistavat huoneissa ja ympäri hotellia käytetyt sinen eri sävyiset, pienet mosaiikkilaatat. Aulan vaaleanrusehtavia sävyjä piristävät kirkkaanturkoosit kahvipöydät sekä valkoiset liljat. Kaikki aina huonepalvelusta ja vastaanotosta sisustukseen ja hotellin yleiseen ilmapiiriin on hoidettu elegantin ranskalaiseen tyyliin: matkalainen tuntee olonsa samalla arvostetuksi vieraaksi että mukavan kotoisaksi.

Aamiaishuone toimii iltaisin viinibaarina - oiva paikka hämärtyvän rantabulevardin tarkkailuun sekä lasilliselle kuplivaa.

Aamiaishuone toimii iltaisin viinibaarina – oiva paikka hämärtyvän rantabulevardin tarkkailuun sekä lasilliselle kuplivaa.

Côte d’Azurin pitkä ja kirjava kulttuuri on hurmannut minut jo matkani alussa, mutta pitkää aamiaista nauttiessani ymmärrän vihdoin, millainen viehätys sittemmin turismin kaupallistamilla kaupungeilla on täytynyt olla varhaisille tulijoille, Hemingwaylle, Fitzgeraldille, Picassolle, Matisselle ja Cocteaulle ja kumppaneille. Cocteau olikin yksi Welcome Hôtelin pidetyistä vieraista, joka nautti ajastaan kalastajakylässä niin paljon, että jätti jälkeensä paitsi taidettaan myös pienen todistusaineiston, joka on nyt painettu hotellin tasseihin: ”a mon lui cher hôtel Welcome où j’ai passé la meilleur de ma vie”.

Ranskalaisen maalaiselämän pikantti glamour on hioutunut täällä, pienessä merenpoukamassa korkeiden kukkuloiden puristuksessa täydelliseen loistoonsa: pieni mäenrinteeseen rakennettu vanha kaupunki, kaupunkia lännessä vartioiva pieni linnoitus ja yhä kalastajien käytössä oleva satama saavat minut huokaisemaan aamiaishetkeni päätyttyä ihastuksesta ja toivomaan pikaista paluuta Villefrancheen ja  Welcome Hôteliin.

À bientôt, Welcome Hôtel et Villefranche-sur-Mer!

À bientôt, Welcome Hôtel et Villefranche-sur-Mer!

P.S. Kiitän Welcome Hôtelia mahdollisuudesta pikanttiin vierailuun! Welcome Hôtel onkin osa Sateenmurun historiallisten hotellien sarjaa. Yhteistyö ei vaikuta kirjoituksen sisältöön, sillä valitsen sarjaan vain kulttuurisesti tai historiallisesti merkittäviä kohteita, joiden tunnen takaavan inspiroivia hetkiä paitsi omilla, toivoakseni myös lukijoideni matkoilla. Perinteikkäät hotellit ovat osa eurooppalaisen matkailun historiaa, ja tätä pernnettä toivon kirjoituksillani tukevani. Hyvää matkaa siis, Sateenmurun lukija, Villefranch-sur-Meriin!

Welcome Hôtelin kotisivut

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin April 18, 2016 at 7:21 AM

  Aivan ihana tuo parveke merelle, varmasti kelpasi aamupalalle nuo näkymät. Täällä Istanbulissa asuessani kaipaan niin paljon kunnon mustaa kahvia, eikä tuo kuva hirveästi auttanut siihen kaipuuseen. Mukavan näköinen hotelli, tosin itse ehkä historiallisten hotellien sijaan olen enemmän kiinnostunut persoonallisista design-hotelleista.

  • Reply sateenmuru April 18, 2016 at 10:58 AM

   Kiitos kommentista, Laura! Aamiainen todellakin kelpasi, vaikka aurinko ei vielä kovin lämmittänytkään. Mukava oli myös herätä, avata silmät ja ikkunaverhot ja maata vielä tovi sängyssä Välimerta tuijotellen. Hassua, että itselläni on nyt toivelistan kärkikolmikossa Istanbul matkakohteena, ja haluaisin päästä maistamaan kahvia siellä: kaupunkihan on myös eurooppalaisen kahvilakulttuurin kehto!

 • Reply Laura / My Passport Pages April 18, 2016 at 9:19 AM

  Ai että, kyllä tuolla parvekkeella kelpaa nauttia kahvista ja maisemista. Ihanan tunnelmallisen oloinen paikka!

  • Reply sateenmuru April 18, 2016 at 11:00 AM

   Kiitos kommentista, Laura! Oli tunnelmallinen paikka, olen ennenkin Ranskassa käynyt ja pitkään Ranskan kieltä ja kulttuuria opiskellut, mutta vasta tällä reissulla maa hurmasi jalat alta. : )

 • Reply Teija / Lähdetään taas April 18, 2016 at 10:19 AM

  Voi apua, miten ihanan näköistä! Voisin niin hypätä juuri nyt tuolle parvekkeelle syömään tuon aamiaisen noihin maisemiin. Muuta en tähän hetkeen tarvitsisi 🙂

 • Reply sateenmuru April 18, 2016 at 11:01 AM

  Kiitos kommentista, Teija! Kyllä, tuo aamiainen ja nuo maisemat kelpaisivat jokaisen päivän aloitukseksi. Bongasinkin siellä myynnissä olevan talon, josta nappasin valokuvan kännykkään päiväunelmointia varten… : )

 • Reply IKILOMALLA April 19, 2016 at 4:43 AM

  Ompa ihastuttava hotelli ja nuo aamiaisnäkymät… TAIVAALLISTA!

  Mielenkiintoinen tarina tällä hotellilla, helppo kuvitella nämä historian merkkihenkilöt näihin tunnelmiin ja maisemiin.

  Näkisin mielelläni tämän pienen rauhallisen kylän jonakin kauniina aurinkoisena kesäpäivänä! ?

  Titta & Thomas / IKILOMALLA

  • Reply sateenmuru April 22, 2016 at 8:19 AM

   Kyllä, taivaallista! Kannattaa piipahtaa tässä kylässä vaikka edes lounaalla, jos Rivieralla sattuu ajelemaan: täällä oli hieman erilainen tunnelma kuin muissa paikoissa, joissa ehdin käydä.

 • Reply Marjukka Katariina April 19, 2016 at 4:36 PM

  Oi kuinka ihanan näköistä! Tuollaisia maisemia kyllä kelpaa katsella aamupalaa syödessä 🙂

  • Reply sateenmuru April 22, 2016 at 8:20 AM

   Kiitos kommentista, Marjukka Katariina! Kyllä kelpasi. 🙂

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja April 20, 2016 at 4:44 PM

  Ihan sydän sykkyrällä kaipauksesta huokaillen luen tätä, sillä Rivieralle on tämän bloggaajan sydän jäänyt. Nizzan vilskeeseen, azurinsinisen meren äärelle, pieniin suloisiin kyliin ja pikkukaupunkeihin, kuten Villefranche-sur-Mer.
  Tämä hotelli täytyy pitää mielessä, sillä tie tulee viemään Rivieran maisemiin vielä lukuisia kertoja – kiitos loistavasta hotellivinkistä!

  • Reply sateenmuru April 22, 2016 at 8:57 AM

   Kiva kuulla ja eipä kestä! Itselleni tämä oli ensimmäinen kerta Rivieralla ja olin positiivisesti yllättynyt – eli täytynee palata vielä uudemmankin kerran.

 • Reply Martta / Martan Matkassa April 20, 2016 at 9:01 PM

  Voi ei! Tulipa ihanat muistot mieleen viime kesäkuun Nizzan reissulta 🙂 Ajelimme muutaman kerran mopolla tuon kylän ohitse ja maisemat olivat todella huikeat ylhäältä kylään ja merelle! Ihastuin tuolloin Ranskan Rivieraan ja minäkin aloin haaveilla pienestä asunnosta…

  • Reply sateenmuru April 22, 2016 at 8:59 AM

   Tämä kylä oli ehdottomasti yksi parhaita löytöjä Rivieralta, mutta uskon, että siellä riittää vielä paljon löydettävää…ehkä sitten siitä omasta pienestä mökistä käsin… 🙂

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija April 21, 2016 at 12:44 PM

  Parveke merelle päin on aina plussaa! 🙂 Mielenkiintoinen tarina tällä hotellilla, ja mun mielestä kaikki vanhat rakennukset on muutenkin mielenkiintoisia. Oli niillä takanaan millaisia vaiheita tahansa.

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty April 21, 2016 at 8:27 PM

  Tuo Jean Cocteau -yhteys oli minusta erityisen mielenkiintoinen. Hauskaa, kuinka kaikilla näillä legendoilla on ollut oma suosikkipaikkansa Ranskan Rivieralla, ja Cocteau on ihastunut juuri tuohon. He eivät ole siis hakeutuneet toistensa seuraan, vaan halusivat tavallaan omat pienet nurkkansa alueesta. Mukavalta näyttää!

  • Reply sateenmuru April 22, 2016 at 9:00 AM

   Niin, Cocetau viihtyi täällä paikallisten kalastajien seurassa, mutta kyllä toistenkin aikalaistaiteilijoiden seura hänelle kelpasi! Minusta paikka saa aina lisäulottuvuuksia, jos saan tietää, että siellä on joku kirjailijasankarinikin viihtynyt. 🙂 Onneksi näitä paikkoja on maailmassa monia.

 • Reply Terhi / Muru Mou April 22, 2016 at 5:50 AM

  On kyllä upeat aamiaismaisemat! Mutta kyllä noista maisemista saa maksaakin, kun hotels.com antaa hinnaksi n. 400 e/yö 😀 Mutta mielenkiintoinen tarina, kiva idea tämä sinun hotellisarja 🙂

  • Reply sateenmuru April 22, 2016 at 9:03 AM

   Varmasti Välimeren ääreltä löytyy halvempiakin mutta silti yhtä hienoja aamiaismaisemia! Tämän hotellin hinnat vaihtelevat sesongin mukaan, 180 eurosta ylöspäin, ja tosiaan kesäsengin aikana hinnat hieman pomsahtavat.

 • Reply Annika | Travellover April 22, 2016 at 6:11 AM

  Onpa suloisen näköinen paikka! Ranska on minulle Pariisia ja Nizzaa lukuunottamatta täysin vielä tuntematon. Nizza jätti niin kylmäksi, että juotenkin vierastan koko rannikkoa. niin paljon positiivista olen muualtakin lukenut, että ehkä joskus uskaltaudun kokeilemaan uudelleen.

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla April 22, 2016 at 8:59 AM

  Kiitos, että lennätit minut hetkeksi Ranskan Rivieralle 🙂 Ihana kirjoitus jälleen kerran!

 • Reply sateenmuru April 22, 2016 at 9:06 AM

  Olet ensimmäinen, joka tunnustaa Nizzan jättäneen kylmäksi! Minä ihastuin Rivieraan (kun vähän aloin penkoa sen kulttuurihistoriaa pintakiiltoa syvemmälti) ja töiden vuoksi saan onneksi matkustaa sinne vielä uudestaankin. Nizzassa ehdin vain pyörähtää ja totean, että nuo muutamat tunnit kaupungissa kävellen eivät saaneet innostumaan, mutta sitten myöhemmin kun ajoin autolla ohi, ja sattumalta löysin vähän erilaisia paikkoja, olin iloinen etten ollut haukkunut Nizzaa vielä kovaan ääneen, koska sielläkin on varmasti paljon erilaisia alueita. Eli uusi yritys kehiin siis!

 • Reply Pirkko / Meriharakka April 22, 2016 at 9:25 AM

  Aikoinaan tuli enemmänkin pyörittyä noilla seuduilla: Nizza, Cannes, Antibes, St Tropez, Grasse, Valbonne – mutta niistä vuosista on jo aikaa ja ehkä pitäisi tehdä uusintakierros tässä joskus taas, houkuttelevan näköistä! Näistä paikoista minua kyllä eniten puhutteli Antibes.

 • Reply Teea | Curious Feet April 22, 2016 at 6:42 PM

  Nätin sinistä, on viihtyisän näköinen huone ja sopii hyvin meren äärelle! Eikä maisemissa todellakaan ole valittamista 🙂

 • Reply Meidän matkassa / Monna April 22, 2016 at 7:04 PM

  Mä ajattelin aluksi että äh hotellipostaus, mutta tää olikin hyvä! Osaat kirjoittaa niin, ettei tekstistä voinut saada tylsää millään ja voi jestas mitkä maisemat parvekkeelta!! Tuo alue on itselleni vielä täysin tuntematonta, mutta ehdottomasti listani kärkipäässä. Toivottavasti Euroopan roadtrip toteutuisi lähivuosina, niin tän vois hyvin yhdistää mukaan siihen. 🙂

  • Reply sateenmuru April 27, 2016 at 4:04 PM

   Kiitos kommentista, Monna! Oli kiva kuulla, että kaikotin ennakkoluulot hotellipostauksia kohtaan. 🙂

 • Reply Mirka/ Reason for a Season April 22, 2016 at 7:53 PM

  Kaunis hotelli ja erityisen viehättävä paikka myös. Voi miten tässä alkaakin kaipaamaan aurinkoa ja leppoisia hetkiä jpnkun kivan hotellin parvekkeella!

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net April 22, 2016 at 9:34 PM

  Ihana hotelli! Meillä oli Nizzassa jotakuinkin tuon täydellinen vastakohta. Huone oli jotakuinkin pienin missä ollaan yövytty, mutta kaupunki itsessäänhän on onneksi aivan mahtava 🙂

 • Reply Heidi Stillman April 23, 2016 at 9:58 AM

  Wau mitkä maisemat! Tuolta aamiaiselta parvekkeelta ei taatusti olisi mikään kiire pois. En ole vielä koskaan käynyt Nizzassa, mutta kyllä se kuuluu toivekohteisiini. Kiitos mielenkiintoisesta hotellin historiasta myöskin, näitä on aina herkullista lukea. Jos en asuisi Thaimaassa, voisin hyvin kuvitella asuvani noilla seuduilla, mutta ehkä sitten, jos/kun Kaakkois-Aasia alkaa kyllästyttämään 🙂

 • Reply Outi/Maa Quzuu April 23, 2016 at 4:24 PM

  Kaunista maisemaa kyllä siellä! Ranska on nähty Pariisin ja Montpellierin osalta, enkä ole kyllä mitenkään mahdottomasti tykästynyt kumpaankaan paikkaan. Huonot kokemukseni Ranskasta johtuvat varmasti pääsääntöisesti huonoista ravintolakokemuksista ja epäystävällisestä käytöksestä, mutta täytyisi vissiin viettää jossain hieman pidempi pätkä niin näkisi maan ja ihmisten oikean luonteen.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi April 23, 2016 at 4:45 PM

  Onpas vihtyisän näköistä ! Et ole muuten yksin- olen tuostaVillefranchesta luullut paljon hyvää ja kaunista myös muilta. Listalle siis sekin!

 • Reply Veera Bianca April 23, 2016 at 8:28 PM

  Tuo parvekekuva on ihan täydellinen, niin ihana romanttinen ja ranskalainen lomatunnelma <3

 • Reply Virpi/Täynnä tie on tarinoita October 2, 2016 at 12:54 PM

  Ihana kylä tosiaan ja suloiselta hotellilta vaikuttaa! En pitäisi ollenkaan mahdottomana, että seuraavalla Rivieran lomalla majoittuisin vaikka tässä kylässä. 🙂

 • Leave a Reply