Irlanti, Matkat

Wilde Gate Theatressa – An Ideal Husband

Luen Oscar Wildea muistuttaakseni itseäni siitä, että planeetaltamme löytyy älyllistä elämää.

Gate Theatre O’Connell Streetin pohjoispäädyssä Cawendish Row’lla on yksi Dublinin tunnetuimmista teattereista. Sen perustivat vuonna 1928 Hilton Edwards sekä Mícheál Mac Liammóir. Teatteri on osa Dubliniin vuonna 1748 rakennettua Britteinsaarten ensimmäistä synnytyssairaalaa Rotundaa.

Oscar_Wilde_by_Napoleon_Sarony,_with_hat_and_cape,_1882

Wilde Napoleon Saronyn kuvaamana vuonna 1882.

Gate Theatre toimi historiansa alkuaikoina vastapainona Lady Gregoryn, W. B. Yeatesin ja kummpaneiden luotsaamalle Abbeylle, jossa keskityttiin irlantilaisten näytelmien esilletuontiin. Gate puolestaan suosi eurooppalaista teatteria, esitteli Ibsenin irlantilaisille, ja sen lavoilta ovat uransa aloittaneet mm. Orson ‘Rosebud’ Wells ja Michael ‘Dumbledore’ Gambon. Edwards ja Mac Liammóir olivat molemmat englantilaisia, mutta omaksuivat irlantilaisen identiteetin opiskeluaikoinaan: heistä tuli 1900-luvun yksi silmäätekevimmistä Dublinin homopareista. Eräs Mac Liammórin kuuluisimmista teoksista on yhden miehen esitys Oscar Wildesta, The Importance of Being Oscar.

Gate on siitä omintakeinen teatteri, että sen johtajana on Mac Liammórin ja Edwardsin lisäksi toiminut ainoastaan yksi henkilö, Michael Colgan, joka on johtanut teatteria vuodesta 1983. Colganin kaudella Gatessa on esitetty 5 Wilden näytelmää, sekä Dorian Grayn muotokuva. An Ideal Husband on esitetty kahdesti aiemmin, 1989 ja 1999, ja mikäli johtpäätelmäni pitävät paikkaansa, parin vuoden sisällä on luvassa suosikkinäytelmäni The Importance of Being Earnestin vuoro.

Gate on suhteellisen pieni, lippuluukku sijaitsee heti oven vieressä, minkä jälkeen kivutaan samettipäällyisteistä portaikkoa pitkin yläkerrokseen. Näytelmävihkonen maksaa 5 euroa (varaa siis käteistä mukaasi) ja ensimmäisestä aulasta voi ostaa kupin kahvia tai teetä. Takahuoneessa, pienen portaikon alapäässä ja kaarevassa, ikään kuin laivamaisessa tilassa, sijaitsee teatterin baari. Aurinkoisena iltana teatterin kävijät tuntuvat olevan hyvällä tuulella, ja ottaessani valokuvia ulkona harmaahiuksinen herrasmies tulee hassuttelemaan kuviini. Ideal Husband? Ehkä jollekin toiselle.

IMG_2815

Tämän ideaalimiehen vaimo meni sisälle odottelemaan

Teatterin kajuuttamainen baari väliajalla.

Teatterin kajuuttamainen baari väliajalla.

Olen käynyt Gatessa kerran aikaisemmin katsomassa toisen dublinilaisen, George Bernard Shaw’n Lady Warren’s Professionin. Tuolloin istuin lähempänä lavaa, ja sen vanhan puun tuoksun pystyi selvästi erottamaan. Nyt istuin taempana, mistä heti ensinäkemältä lavasteet veivät kaiken huomioni. Ennen kuin ehdin kuvata niitä tarkemmin, minua tultiin kieltämään, joten todistusaineistoa lavasteista ei ole tarjota. Jos olet normaalipituinen, paikkavalinnan suhteen kannattaa olla tarkka, sillä lattia ei kallistu takarivejä kohti juurikaan, joten edessä istuvien päät saattavat viedä puolet näkökentästä.

An Ideal Husband on yksi Oscar Wilden päänäytelmistä The Importance of Being Earnestin ohella. Moni on varmasti kuullut tai lukenut näytelmän kuuluisimpia anekdootteja, ja alkuun tuntui, että näytelmä seisoi vain näiden repliikkien varassa. Tunne kuitenin väistyi vajaassa kolmessa minuutissa, kun päähenkilöt oli esitelty ja jokaisen persoona toi lisänsä Wilden tekstiin.

C.S.Parnell, Wikicommons.

C.S.Parnell, Wikicommons.

Oli mieltäylentävää seurata irlantilaisten näyttelijöiden esittävän Wilden teosta irlantilaisella näyttämöllä. Sillä vaikka kyseessä on universaali ja ajaton englantilaisen yläluokan kaksoismoraalin koominen kritiikki, niin näytelmän taustalla piilee peri-irlantilainen poliittinen skandaali, tapaus Parnell.

Tulen varmasti kirjoittamaan Parnellista lisää myöhemmin, mutta tässä mainittakoon, että Charles Stuart Parnell oli 1800-luvulla elänyt irlantilainen poliitikko, joka ajoi ns. Home Rulea. Home Rulea kannattavat vaativat mm. Irlantiin omaa parlamenttia Lontoosta käsin toimimisen sijaan.

Kun Oscar Wilde alkoi kirjoittaa An Ideal Husbandia vuonna 1893, hän asui jo Lontoossa, eikä suinkaan ollut vielä paikallisten tabloidien ehtymätön skandaalien lähde. Wilden sijaan hänen maanmiehensä Parnell sai tuta viktoriaanisen yhteisön kaksinaismoraalin, kun hänen suhteensa kapteeni John O’Shean kanssa naimisissa olevaan Kittyyn paisui julkiseksi skandaaliksi. Parnell ja Kitty O’Shea asuivat yhdessä vuodesta 1886, ja heistä “tiedettiin” yleisesti sekä aviomiehen että muun kansanosan taholta. Kitty odotteli huomattavaa perintöä sukulaiseltaan, eikä hänen aviomiehellään siten ollut mitään tarvetta avioeroon – ilmeisesti osa perinnöstä kilahtaisi lopulta kapteenin omaan kirstuun, jos hän kääntäisi katseensa muualle aisaa kannatellessaan.

Näytelmän puvustusta.

Näytelmän puvustusta.

Vuonna 1889 tilanne kuitenkin muuttui (Kitty oli jo perintönsä saanut), ja kapteeni haki avioeroa. Kun avioerokäsittely oli edennyt oikeussaliin asti marraskuussa 1890, Wilden Dorian Grayn muotokuva, teemanaan mm. kaksoiselämän railakas vietto, oli juuri ilmestynyt mahtavan viktoriaanisen pöyristyksen saattelemana. Nämä kuukaudet merkitsivät myös Wilden oman kaksoiselämän alkua: hänet oli tutustutettu Lontoon alamaailman homoprostituoitujen yhteisöön, ja rouva Wildea hanakammin Oscar hakeutui lordi Douglasin, eli Bosiena tunnetun nuorukaisen seuraan.

Parnellin puolue jakaantui, eikä yksityiselämäkään kukoistanut: Parnell ei saanut haluamaansa kirkollista hääseremoniaa Kittynsa naimiseen, ja pari joutui avioitumaan maistraatissa. Katolilainen pappiskunta tuomitsi julksesti Parnellin kaksinaismoraalin ja piti häntä kykenemättömänä julkisen viran hoitoon – näkemys, jonka oikeutusta puitiin tuolloin lähes jokaisessa Irlannin keskiluokkaisessa ruokapöydässä. Parnell kuoli vuonna 1891 Katherinen syliin, 45-vuotiaana ja häväistynä, uransa menettäneenä varjona entisestä mahtimiehen olemuksestaan.

Ohjelmavihkon mukaan An Ideal Husband on Parnellin tragediasta kirjoitettu komedia. Robert Chilternin ura menestyvänä poliitikkona on saanut alkunsa huijauksesta, josta on säilynyt todisteena nyt esiin putkahtava kirje, kun rouva Cheveley saapuu Lontoon sesongin pyörteisiin kiristämään Chilterniä. Näytelmän kirjoittamisen aikoihin Wilde itsekin joutui kiristysyrityksen kohteeksi suhteestaan Bosien kanssa.

IMG_2829

Valokuva ohjelmavihkosesta.

Wilde ei koskaan maininnut Parnellia nimeltä kirjoituksissaan, mutta valtionmiehen kohtalon katsotaan vaikuttaneet sekä Wilden että muiden 1900-luvun taitteen irlantilaiskirjailijoiden teoksiin, näiden joukossa myös James Joyce.

Irlantilaista teatteria katsoessa voi olla varma, että näyttelijöihin ei tarvitse pettyä. Nyt lavalla loistivat erityisesti Lontoon Royal Academy of Dramatic Artsissa koulittu belfastilaissyntyinen Marty Rea nokkeluuksia luontevasti laukovana Lord Goringina (Wilde aloitti näytelmän kirjoittamisen Goring-on-Thamesilla, josta nimi juontuu), kastin nimekkäin jäsen David Yelland poikaansa turhautuneena isänä sekä dublinilainen nouseva lupaus Siobhán Cullen neiti Mabel Chiternina. Ja mainittakoon vielä Marion O’Dwyer Lady Markbyna, sillä hän irotti katsomosta parhaat naurut heti lordi Goringin jälkeen.

Gate Theatren rakenteita ulkoa, vastapäisissä värikkäissä rakennuksissa asui Joycen Buck Mulliganiksi ikuistama Oliver St John Gogarty.

Gate Theatren rakenteita ulkoa, vastapäisissä värikkäissä rakennuksissa asui Joycen Buck Mulliganiksi ikuistama Oliver St John Gogarty.

Gate Theatren rakenteita sisältä.

Gate Theatren rakenteita sisältä.

Gate Theatren ohjelmisto kannattaa ehdottomasti tarkastaa ennen Dubliniin saapumista: Wilden ohella lavalla on nähty esimerkiksi Arhur Milleriä ja Jane Austenia. Teatteri on Dublinin sittemmin rappeutuneella Dublin 1 alueella, aivan O’Connell Streetin ja Parnell Squaren kupeessa.

Muutama lainaus An Ideal Husbandista:

Morality is simply the attitude we adopt towards people we personally dislike.”

To love oneself is the beginning of a lifelong romance.”

The only good thing to do with good advice is pass it on; it is never of any use to oneself.”

“It takes great deal of courage to see the world in all its tainted glory, and still to love it.”

Women have a wonderful instinct about things. They can discover everything except the obvious.

All sins, except a sin against itself, Love should forgive. All lives, save loveless lives, true Love should pardon.”

Hehe, he he he.

Hehe, he he he.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply